TEMAT: OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 27 Cze 2019 12:06 #665056

• aga
  • aga's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4750
I co robisz Jan? :huh:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 27 Cze 2019 12:42 #665066

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Pierwsze ogóreczki :hearts:
Nie jadam praktycznie ogórków, ale szczęście i satysfakcja niesamowita. I jaki tata zadowolony!

received_462416597657319.jpeg
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, bela, rychu44, Adasiowa, rozalia, Betula, Kajtkowa, Basia Rozyczka, anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 27 Cze 2019 12:48 #665068

• Sylwiaaa
  • Sylwiaaa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3089
Polan F1
Małe ale własne heh
:happy3: :search:
20190626_184826.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, rychu44, Adasiowa, rozalia, Betula, Kajtkowa, Basia Rozyczka, Pizza, anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 27 Cze 2019 18:08 #665112

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
aga wrote:
I co robisz Jan? :huh:
Łapię ręcznie - zgniatam palca. :idea2: Musze kupić środek ekologiczny
kurjan wrote:
Agricolle Koncentra zwalcza mszyce, przędziorki, miodówki, wełnowce, wciornastki i choroby
Produkt powstały na bazie roztworu naturalnych wielocukrów. Łączy działanie środka owadobójczego i grzybobójczego.
Ostatnio zmieniany: 27 Cze 2019 18:09 przez Jan4.
Za tę wiadomość podziękował(a): aga, anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 27 Cze 2019 19:26 #665131

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Szczęśliwie ogóreczki przetrwały wczorajszy atak afrykańskiego upału; w przeddzień dostały oprysk skojarzony na bazie PW i obfitą porcję wody. Dzisiaj zastałam całe towarzystwo w dobrej formie, a wczesnym rankiem było na tyle chłodno, że musiałam założyć polar ( 16 stopni w cieniu ).

Znana już większości z Was Ogórkowa Kurtyna z odmianą Suyo Long; zaczęły bardzo intensywnie kwitnąć, na razie samymi "chłopakami", ale w tym gąszczu znalazłam też zawiązki żeńskich kwiatków. Wśród nich kręci się mnóstwo owadów, jako że zaraz obok kwitnie pietruszka naciowa, uwielbiana przez "gucie", oregano oraz kosmosy.

Ten strzelisty kwiatostan należy do czosnku ozimego Harnaś, a obok poletko z selerami:

Oprócz wiodącej odmiany posadziłam tam jeden z testowanych ogórków Alpha Beit o gładkiej skórce ( ! )- uprawiany na płasko:

W innym miejscu rośnie druga testowa odmiana Japanese Long, puszczona na żywioł po sznurku...

... w towarzystwie ogórków meksykańskich; u nich jako pierwsze pojawiły się żeńskie kwiaty ( wiele opadło, nie zapylonych ), a dopiero niedawno rozwinęły się męskie i .... pojawiło się potomstwo :)

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 27 Cze 2019 19:27 przez Adasiowa.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 27 Cze 2019 20:18 #665142

• XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Otrzymane dziękuję: 7401
Jest pierwszy ogórek!

P1010003-4.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, rychu44, Adasiowa, rozalia, Betula, Kajtkowa, najemnik, Basia Rozyczka, Pizza, aga, JaNina

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 27 Cze 2019 20:36 #665144

• mk1a
  • mk1a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 841
to większe to raczej cukinia

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 27 Cze 2019 21:04 #665151

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Pizza wrote:
Pierwsze ogóreczki :hearts:

Gratuluję młodej ogrodniczce :flower1:
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Pizza

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 27 Cze 2019 23:25 #665172

• Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Otrzymane dziękuję: 7235
Ja też wkońcu zbieram swoje grunciaki. :dance:

Dwa dni temu wyszły dwa litrowe słoiki, dziś zebrałem na trzy i troszkę podkarmiłem ogórki. Czelkam tylko na deszcz, bo to podlewanie mnie wykańcza.
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, rozalia, Betula, anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 28 Cze 2019 13:01 #665237

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
Ogórek (gruntowy)
Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka - Komunikat aktywny
Mączniak rzekomy dyniowatych
Internetowy System Sygnalizacji Agrofagów
Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2019 13:07 przez Jan4.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Adasiowa, Betula

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 28 Cze 2019 13:51 #665248

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Pierwszy raz mam Suyo Long i nie wiem co mnie czeka, ale czytałam, że plennością nie grzeszy, ale nadrabia kruchością i smakiem. Więc jak patrzę na swoje, to chyba nie jest źle :oops: .Zapylacze jak widać też pracują :)

6674B0F5-C139-48A1-AD40-528D7896C24F.jpeg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, grzesiek59, rychu44, Adasiowa, rozalia, Betula, Kajtkowa, Bala, aga

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 28 Cze 2019 16:17 #665271

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2436
Dzisiaj pierwszy raz zakisiłam na małosolne 3l słój swoich ogóreczków :dance: dlaczego z własnej grządki są słodkie i chrupkie a z sklepu czy z targu bez smaku choć zapewniają że ekologiczne :hammer:
pozdrawiam Bożena
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Adasiowa, rozalia, Kajtkowa, JaNina, anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 28 Cze 2019 16:47 #665274

• Bala
  • Bala's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1194
JaNina wrote:
Pierwszy raz mam Suyo Long i nie wiem co mnie czeka, ale czytałam, że plennością nie grzeszy, ale nadrabia kruchością i smakiem.

Ja wczoraj miałem mizerię z Suyo Long. Mam je pierwszy raz. Niestety ogórki były dość mocno gorzkie.
Były zerwane rano, obierane od jasnego końca itd. Inne cztery odmiany nie są gorzkie więc wykluczyłem podłoże i nawożenie. Zobaczę co będzie po drugim zbiorze.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 28 Cze 2019 17:53 #665280

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Janeczko, uprawiając ogórki w pionie, po sznurkach, zawsze zbierzesz trochę mniejszy plon niż prowadząc je tradycyjną metodą, na płasko, ponieważ usuwamy zawiązki kwiatów aż do piątego węzła. W związku z tym także plonowanie jest późniejsze, ale w zamian za to zbierałam Suyo Long jeszcze początkiem października.

Poza tym wiesz ... każdy z nas inaczej pojmuje kwestię ilości zebranych warzyw, jak i ich walorów smakowych. Dla mnie zbiór ogórków w ubiegłym roku był wystarczający ( starczyło i na kiszone, i na konserwowe, na sałatkę zimową oraz na bieżące chrupanie, a z najmniejszych zrobiłam "piknikowe" korniszonki - zauważ, ile zastosowań kulinarnych ma ta odmiana ), a i smak zadecydował o tym, że uprawiam je także w tym roku.
Jeśli mogę tylko cokolwiek doradzić z własnego doświadczenia, to pilnujemy dobrego nawożenia, zwłaszcza dostawy potasu.

Jestem ciekawa także cech Alpha Beit, jako że to mój pierwszy ogórek z gładką, błyszczącą skórką. Dzisiaj znalazłam na pędach kolejne żeńskie zawiązki. Muszę też wyczuć odpowiedni moment do zbioru, bo Suyo Long można zbierać w każdej fazie wzrostu.

Pozdrawiam cieplutko :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2019 17:56 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, rychu44, Kajtkowa, JaNina

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 28 Cze 2019 19:19 #665299

• Adriаn
  • Adriаn's Avatar
20190628_130956.jpg

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 28 Cze 2019 19:23 #665303

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
W tym roku zależy mi na ogóreczkach, bo w zeszłym miałam trochę za mało. Właśnie kończymy ostatni słoik kiszonych, konserwowych nie było, bo ogóreczków nie było za dużo. Nawożenia pilnuję. Zaczęły owocować to i potasu dostaną :) . Czytam uważnie wszystkie porady, stosuję się do nich i dobrze na tym wychodzę. Dzisiaj jeszcze wysiałam na późniejszy zbiór ogórki Krak, wprost do gruntu. Ciekawa jestem co z tego wyjdzie, bo tak późno jeszcze nie wysiewałam :)
Ogórki Andrus w przyszłym tygodniu będą chyba do zbioru :dance:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2019 19:25 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, rychu44, Adasiowa, rozalia, Biotit, Kajtkowa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 28 Cze 2019 20:52 #665326

• Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Otrzymane dziękuję: 7235
Sądzisz że jeszcze jest sens wysiewać ogórki??

A może ktoś siał o tym terminie z powodzeniem?

Szukam właśnie czym obsiać poletko po bobie.
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 28 Cze 2019 20:57 #665328

• Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Błażej, sadź spokojnie. Ja 2 lata temu posadziłem na początku lipca z rozsady i do października miałem ogórki.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Bobej, Armasza, Kajtkowa, aga, anaka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.594 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum