TEMAT: OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 28 Cze 2019 21:00 #665329

• Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Otrzymane dziękuję: 7235
Czyli jutro przygotowywuje rządki i wysiewam. :drink1:
Pozdrawiam Błażej
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa

Zielone okna z estimeble.pl

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 28 Cze 2019 21:05 #665332

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2953
W zeszłym roku wysadzałam tygodniowa rozsadę 25 czerwca i zbiór był bardzo ładny.Kilka lat temu wysiałam 1 lipca, ale pogoda była niesprzyjająca i miejsce zacienione.Wszystko zależy od pogody.Jestem optymistką i właśnie szykuję rozsadę 2 sztuk Suyo Long :)
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Bobej, rychu44, Adasiowa, Armasza, rozalia, Mamma, Nimfa, JaNina

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 28 Cze 2019 23:30 #665367

• Ada
  • Ada's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1587
Moje ogórki za 2, 3 dni zdobędą "szczyt". :happy:

IMG_20190628_194258.jpg

IMG_20190628_194112.jpg

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 29 Cze 2019 06:34 #665378

• jurek49
  • jurek49's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2233
Po 3 tygodniowej nieobecności myślałem, że nic z tego nie będzie. A zostałem zaskoczony mile, wczoraj ogórki na małosolne z gruntu oraz kilka sałatkowych. Pierwszy raz zjadłem ogórka Suyo Longa ale smaczniejszy był Cezar.
ogrkinasiatce.jpg

ogrkinasiat.jpg

ogrki.jpg
Tak dla porównania zerwane ogórki na mizerię.
Jak na razie ogórki są zdrowe, dziś planuję oprysk PW + HT + saletra potasowa.
Pozdrawiam Jurek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Adasiowa, Pestka, Mamma, Sylwiaaa, magnes, Basia Rozyczka, Nimfa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 29 Cze 2019 07:34 #665388

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11848
Decydując się na opóźniony wysiew warto uwzględnić wczesność odmiany. W tym wypadku lepiej sprawdzą się odmiany wczesne. U mnie choć ogórki wyglądają jeszcze ładnie pojawił się duży problem ze zmienikiem lucernowcem. O ile nie przejmuję się za bardzo dziurami w liściach to bardzo mnie martwią wżery na szczytowych pędach.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Biotit, Mamma, Nimfa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 29 Cze 2019 07:54 #665393

• bercik302
  • bercik302's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4
Witam, koledzy i koleżanki jestem początkującym gospodarzem swojego warzywniaka. Mam problem ogórki zaczęły żółknąć, pojawiają się jasno brązowe plamy na liściach. Część roślin jeszcze jest ok, podpowiecie co robić? Wsiane w szklarni, w tamtym roku nawiozlem obornikiem końskim. Dzięki za pomoc.

20190629_073719.jpg

20190629_073723.jpg

20190629_073727k.jpg
Ostatnio zmieniany: 29 Cze 2019 08:01 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 29 Cze 2019 08:33 #665404

• Adriаn
  • Adriаn's Avatar
JaNina wrote:
W tym roku zależy mi na ogóreczkach, bo w zeszłym miałam trochę za mało. Właśnie kończymy ostatni słoik kiszonych, konserwowych nie było, bo ogóreczków nie było za dużo. Nawożenia pilnuję. Zaczęły owocować to i potasu dostaną :) . Czytam uważnie wszystkie porady, stosuję się do nich i dobrze na tym wychodzę. Dzisiaj jeszcze wysiałam na późniejszy zbiór ogórki Krak, wprost do gruntu. Ciekawa jestem co z tego wyjdzie, bo tak późno jeszcze nie wysiewałam :)
Ogórki Andrus w przyszłym tygodniu będą chyba do zbioru :dance:
wysiewaj będą jeszcze obfite zbiory u mnie tak było jedynie rok temu nie zaowocowały bo przędziorek zaatakował i myślałem że to mączniak ale w 2016 i 2015 miałem pełno ogórków z czerwcowego siewu a w 2017 nie siałem to nie wiem tylko teraz jest sucho i musisz regularnie podlewać bo młode ogórki mają mały korzeń a ziemia szybko obsycha
Ostatnio zmieniany: 29 Cze 2019 08:36 przez Adriаn.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 29 Cze 2019 10:01 #665428

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
Ogórki opryskane PW (18ml/l) + saletra potasowa + polopiryna. Liście są zdrowe. :)
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Adasiowa, Mamma, Nimfa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 29 Cze 2019 10:10 #665432

• Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2359
bercik302 wrote:
Witam, koledzy i koleżanki jestem początkującym gospodarzem swojego warzywniaka. Mam problem ogórki zaczęły żółknąć, pojawiają się jasno brązowe plamy na liściach. Część roślin jeszcze jest ok, podpowiecie co robić? Wsiane w szklarni, w tamtym roku nawiozlem obornikiem końskim. Dzięki za pomoc.

Widać, że brakuje im azotu. Obornik koński jest b.dobrym nawozem, ale należy go nawozić rzędowo pod ogórki miesiąc przed wsadzeniem rozsad.
Masz już owoce?
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 29 Cze 2019 10:55 #665441

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Witaj Berciku. Jeśli aparat nie przekłamuje i kolor liści jest prawdziwy, to popieram Piotra, że mamy tu do czynienia z niedoborem azotu i to dużym. Co do plam, to trudno diagnozować z całą pewnością, bo zdjęcia są niewyraźne i robione pod słońce. Najczęstsze choroby ogórka to mączniak rzekomy, kanciasta plamistość liści, antraknoza i parch dyniowatych. Powiedziałabym, że to pierwsze zdjęcie to właśnie parch, ale przy tej jakości zdjęć nie mam pewności. Przy parchu brązowe plamy powinny być otoczone ciemniejszą obwódką.
Z kolei mączniak rzekomy i kanciasta plamistość dają bardzo podobne objawy. Różnią się tym, że przy kanciastej tkanka liści w miejscu plam z czasem się wykrusza.
Najlepiej będzie jak porównasz objawy na swoich ogórkach ze zdjęciami tych chorób w internecie.
Pozdrawiam
Bea

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 29 Cze 2019 13:03 #665454

• edek86
  • edek86's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1431
Dziś pierwszy zbiór grunciaków - odmiana Cezar.

WP_20190629_07_14_17_Pro.jpg

Zastanawia mnie tylko czemu większość jest grubsza od strony łodygi?
Taka odmiana czy jakieś niedobory?
WP_20190629_07_14_58_Pro.jpg
Pozdrawiam, Michał
Ostatnio zmieniany: 29 Cze 2019 13:04 przez edek86.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Adasiowa, rozalia, patrycja, Kajtkowa, Pestka, Mamma, jurek49, Basia Rozyczka, Nimfa, sznurki Ani, anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 29 Cze 2019 13:11 #665458

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
IMG_20190629_090509.jpg

Zebrałam sobie pierwszego szklarniowego ogóreczka. Pyszny, ale następne będę zbierać trochę większe. A ten taki niekształtny. Doczytałam że tak jest jak zapylane są samokończące.
Ostatnio zmieniany: 29 Cze 2019 15:18 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kajtkowa, Mamma, Nimfa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 29 Cze 2019 14:06 #665464

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Przewężenie części przyszypułkowej ogórka to brak potasu, natomiast zgrubienie przy szypułce to może być brak azotu. Tak mam zapisane w notatkach :idea1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, edek86, rozalia, patrycja, Betula, Kajtkowa, Pestka, Mamma

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 29 Cze 2019 14:09 #665465

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Moje ogórki w szklarni (różne gatunki). Jak widać przedziorek atakuje. Co ciekawe, pierwszy z lewej to Suyo long z nasion naszego kolegi Pomodoro. Nie ma jeszcze ogóreczkow, ale jest nie zaatakowany przez przędziorka i najładniej rośnie.

IMG_20190629_132809522_HDR.jpg

Ogórki jeszcze niczym nie pryskane, nawet środkami zabezpieczającymi (brak czasu).
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 29 Cze 2019 14:15 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Adasiowa, rozalia, Kajtkowa, Pestka, Nimfa, anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 29 Cze 2019 14:09 #665466

• Adriаn
  • Adriаn's Avatar
Jak myślicie co podgryza korzenie ogórków po 3 krzaki dziennie

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 29 Cze 2019 14:22 #665468

• Bala
  • Bala's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1194
Może to być nornica. Na moich oczach potrafiła ona wciągnąć 10 cm krzaczek pod ziemię. Od tamtej pory dbam aby była siatka, mam też puszkę Brosa i kochaną kotkę.
To tylko jedna z możliwości. ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 29 Cze 2019 15:05 #665473

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Adrian, wykop jedną sadzonkę i sprawdź dokładnie ziemię i korzenie, czy nie ma pędraków.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 29 Cze 2019 16:48 #665493

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Kochani, przypominam o bardzo przydatnej publikacji dotyczącej uprawy ogórków - choroby bakteryjne i grzybowe, wirusy, szkodniki niedobory pokarmowe, zaburzenia w fizjologii - to wszystko mamy w jednym miejscu:

Poczynając od str. 12 :)

www.inhort.pl/files/sor/poradniki_sygnal...rek_pod_oslonami.pdf

Cytat z tego poradnika :

" Zniekształcenia owoców:
stożkowe zakończenie przyszypułkowe - nasada owocu - niedobór N w owocach
 nadmierne rozbudowanie wierzchołkowej części owocu - owoce maczugowate
niedobór K w owocach
przewężenie w środkowej części owocu, często z nadmiernie rozbudowaną
wierzchołkową częścią owocu - zapylenie przez owady odmian szklarniowych
zwężenie wierzchołkowej części owocu - zburzenia gospodarki wodnej przy
niedoborze Ca w owocu
wygięcie owocu z widocznym „szwem” w wewnętrznym łuku - zróżnicowanie
wzrostu tkanek owocu o odmiennej ekspozycji jego powierzchni na warunki
termiczne i wilgotnościowe i słabym odżywieniu w N
"

Przy okazji chciałabym uspokoić osoby, uprawiające Suyo Long - żeńskie kwiaty w uprawie pionowej pojawiają się przede wszystkim na pędach bocznych, a skoro usuwaliśmy wilki do piątego węzła, to musimy cierpliwie poczekać.
U mnie właśnie zaczęły się pojawiać.

A to dzisiejszy plon - wygląda raczej zdrowo :)

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 29 Cze 2019 17:04 przez Adasiowa.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.532 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum