TEMAT: OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 30 Cze 2019 11:24 #665607

• Adriаn
  • Adriаn's Avatar
Takie moje zbiory
20190629_182137.jpg
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 30 Cze 2019 11:27 #665609

• Adriаn
  • Adriаn's Avatar
Jan4 wrote:
O 3 dniowym okresie karencji są na tego szkodnika: Fastac 100EC, Shera 100 EC,m Cyperkil Super 25 EC i 2 dni karencji Talstar 100 EC.
Jaki okres czasu od oprysku tymi preparatami do oprysku PW lub IF. Czy ktoś wykonywał takie opryski?

Po 2 dniach chyba możesz spryskać PW i IF bo ja pryskałem ortusem truskawki na roztocza truskawkowca i za 2 dni pryskałem mieszanką PW i IF

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 30 Cze 2019 11:31 #665613

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12062
Wczoraj na niektórych liściach ogórków zauważyłam powygryzane małe dziurki, a więc i u mnie chyba ten zmiennik lucernowiec grasuje. Dziś raniutko zrobiłam im oprysk z PW+HZT+polopiryna. Jednak jeszcze zauważyłam coś takiego:

IMG_20190630_111330.jpg

IMG_20190630_111408.jpg

niepokoić się? Co to może być? Dwa pędy spotkałam z zamarłymi (uwiędniętymi i jakby zaschłymi liśćmi) na wierzchołkach, ale rośnie nadal...
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 30 Cze 2019 11:40 #665618

• Adriаn
  • Adriаn's Avatar
Czy ściółkujesz je skoszoną trawą? Jeśli tak to otwórz wszystko w szklarni i usuń ściółke z trawy, bo zwłaszcza w upały wytwarza szkodliwe dla roślin opary, które w szklarni są w takich ilościach, że powodują takie uszkodzenia jak u Ciebie. U mnie to doprowadziło rok temu do zniszczenia wszystkich liści ogórków i pomidorów.
Ostatnio zmieniany: 30 Cze 2019 12:13 przez Betula.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 30 Cze 2019 11:45 #665623

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie ściółkuję, to ogórki w gruncie.
Ogród - mój optymizm.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 30 Cze 2019 11:55 #665625

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Nimfa wrote:
Dziś raniutko zrobiłam im oprysk z PW+HZT+polopiryna. Jednak jeszcze zauważyłam coś takiego:

niepokoić się? Co to może być? Dwa pędy spotkałam z zamarłymi (uwiędniętymi i jakby zaschłymi liśćmi) na wierzchołkach, ale rośnie nadal...

U ciebie jest chyba to samo, co u mnie na ogórkach uprawianych w pionie- niedobór wapnia .
Ostatnio zmieniany: 30 Cze 2019 11:59 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, rozalia, Nimfa, anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 30 Cze 2019 12:14 #665628

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
Och, dziękuję Pomodoro! Ulżyło mi. Bo wiesz.... ten mój warzywnik, to taki bardzo TWÓJ! Dbam o niego, żeby się nie zbłaźnić :)
Ogród - mój optymizm.

Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, magnes

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 30 Cze 2019 12:56 #665635

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Nimfa wrote:
Och, dziękuję Pomodoro! Ulżyło mi.

Dzięki, że mnie zainspirowałaś do dalszych poszukiwań. Oto znalazłem coś w anglojęzycznej sieci, co zmusza mnie do zmiany diagnozy niedomagań własnych ogórków i nie wykluczone, że i Twoich. Jest to dalsza konsekwencja zalania w maju mojego warzywnika i aktualnych upałów i suszy- niedobór boru. W środę opryskiwałem ogórki saletrą wapniowo- magnezową, ale dziś pędzę wieczorem na działkę wykonać oprysk Borasol + mocznik

Zdjęcie skopiowane aparatem z ekranu kompa, więc niezbyt ostre, ale oddaje istotę zagadnienia

IMG_1558.jpg

A to cała strona angielska dotycząca niedoborów składników na ogórkach.

edepot.wur.nl/369093

PS.
Jak widać na zdjęciach w tej publikacji deformacja liści w przypadku niedoboru wapnia i boru jest podobna z tą różnicą, że przy niedoborze wapnia jest dodatkowo chloroza między nerwowa, a przy borze nie ma. Identycznie jak u mnie i u Ciebie.
Ostatnio zmieniany: 30 Cze 2019 13:01 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Jagoda254, rychu44, Adasiowa, rozalia, Miragoral, Betula, Renia, pszczolka, najemnik, magnes, Nimfa, anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 30 Cze 2019 13:30 #665638

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Bardzo dziękuję za powyższy link. Świetnie opisana i udokumentowana fotografiami publikacja. Wrzucę go na pierwszą stronę tego wątku, bu nie zginął w natłoku nowych wiadomości.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, grzesiek59, rozalia, Biotit, Nimfa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 30 Cze 2019 18:38 #665664

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
Nimfa wrote:
...Co to może być? Dwa pędy spotkałam z zamarłymi (uwiędniętymi i jakby zaschłymi liśćmi) na wierzchołkach, ale rośnie nadal...
Przeczytaj mój post
Jan4 wrote:
Niektóre liście atakuje zmiennik lucernowiec. :placze: Jak go zwalczyć.
Jak podają e-warzywnictwo.pl/index.php/uwaga-zmieni...w-ogorkach_6241.html "...Owady zazwyczaj żerują w wierzchołkowej części pędu. Swój kująco-ssący aparat gębowy wykorzystują do nakłuwania tkanki i wysysania soków z liści, pąków kwiatowych i kwiatów. W następstwie tego w miejscach nakłucia liść zamiera, a w blaszce liściowej powstają dziury nieregularnego kształtu. Niestety także uszkodzone kwiaty zamierają, co znacznie zmniejsza wysokość plonu z jednostki powierzchni. ..."
Ostatnio zmieniany: 30 Cze 2019 18:38 przez Jan4.
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, Nimfa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 30 Cze 2019 20:25 #665677

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
Jan4 wrote:
Przeczytaj mój post

Taaak, czytałam z uwagą :) Nie znam się za bardzo i przeraziłam sie tymi uschniętymi brzegami. Myślałam, że to jakieś groźne choróbsko.
A tak w ogóle, to Twoje posty czytam wszystkie. Jesteś też moim "przypominaczem" o doborze i terminach wszelkich oprysków, za co bardzo dziękuję - przy okazji :)
Ogród - mój optymizm.

Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 01 Lip 2019 09:42 #665731

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
Na wciornastki i zmienniki w tym lucernowica udało mi się kupić preparat Bulldock 025 EC. Okres karencji dla ogórków, pomidorów, papryki 3 dni. :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 01 Lip 2019 10:31 #665734

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
O! to ważna wiadomość dla mnie. Wczoraj rano pryskałam HZT, dzisiaj rano powtórzyłam, bo tych zmieników jeszcze trochę, a raczej dużo było. Nie bardzo to na nie pomaga, ale opryskane tracą na jakiś czas zwinność lotu i je unicestwiałam ręcznie. Pojawiają się jednak jeszcze. Kupię ten preparat. Dziękuję.
Ogród - mój optymizm.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 01 Lip 2019 11:11 #665741

• rychu44
  • rychu44's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1091
Zaczęły mnie martwić moje ogórki. Wysiałem odmianę KRAK 1F to myślałem że miną mnie wszystkie kłopoty z nimi :hammer: ale to nie tak.
Ogórki opryskiwane co tydzień PW 17ml/l. Jako przedszkolakowi w ich uprawie wszystkie choroby o których czytam i oglądam ich zdjęcia pasują do wyglądu moich ogórków. :jeez:
Bardzo proszę o poradę jak mam ich ratować.Objawy te występują tylko na dolnych liściach.
mojewarzywa2019001.jpg

mojewarzywa2019002.jpg

mojewarzywa2019003.jpg

mojewarzywa2019004.jpg

mojewarzywa2019005.jpg
pozdrawiam RYSIEK
ogród pół dziki
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Sylwiaaa, Nimfa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 01 Lip 2019 18:19 #665810

• Mikar
  • Mikar's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Czy można zmieszać saletrę wapniową z siarczanem magnezu (jesli tak to w jakiej proporcji)i użyć do oprysku ogórków w zamian za saletrę wapniowo magnezową?. Saletrę wapniową i siarczan magnezu mam. Saletrę wapniowo magnezową musiałbym kupić.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 01 Lip 2019 18:48 #665818

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
rychu44 wrote:
Zaczęły mnie martwić moje ogórki. Wysiałem odmianę KRAK 1F to myślałem że miną mnie wszystkie kłopoty z nimi :hammer: ale to nie tak.
Ogórki opryskiwane co tydzień PW 17ml/l. Jako przedszkolakowi w ich uprawie wszystkie choroby o których czytam i oglądam ich zdjęcia pasują do wyglądu moich ogórków. :jeez:
Bardzo proszę o poradę jak mam ich ratować.Objawy te występują tylko na dolnych liściach.
Polecam (mój post z 21 Cze 2018 06:26) forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...-ii?start=612#614239
Preparat podałem wyżej.
Ostatnio zmieniany: 01 Lip 2019 18:49 przez Jan4.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 01 Lip 2019 20:09 #665823

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder

Mikar

Ca [ NO3]2 + Mg SO4 = CaSO4 ! + Mg[NO3]2

To reakcja wymiany jonowej w której powstaje trudno rozpuszczalny w wodzie siarczan wapnia- gips. Jego rozpuszczalność to :

Rozpuszczalność w wodzie
0,24 g/100 ml (20 °C)

czyli tylko 2,4 g/litr

Dość spora ilość wapnia ulegnie wytrąceniu z roztworu , a osad gipsu może zatykać dyszę.
Ostatnio zmieniany: 01 Lip 2019 20:19 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mikar, podjadek, Adasiowa, patrycja, Betula, Nimfa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 02 Lip 2019 08:05 #665866

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
Zasugerowanego przez Jan4 preparatu Bulldock 025 EC niestety u nas nie dostałam, ale znalazłam inny - SPINTOR 240 SC - ekologiczny środek owadobójczy z karencją na ogórki i pomidory - 3 dni. Wczoraj popryskałam, dziś znalazłam 2 muszki. Zadziałało. Już myślałam, że zostanę bez ogórków w tym roku. Wierzchołków uwiędniętych było coraz więcej.
Ogród - mój optymizm.

Ostatnio zmieniany: 02 Lip 2019 08:06 przez Nimfa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, rychu44, sznurki Ani, anaka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.899 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum