TEMAT: OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 02 Lip 2019 09:44 #665875

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
Ogórki po oprysku rano na wciornastki i zmienniki preparatem Bulldock 025 EC.

DSCN3188.jpg
DSCN3189.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, rychu44, Adasiowa, Miragoral, Betula, Kajtkowa, Mamma, Sylwiaaa, magnes, Nimfa

Zielone okna z estimeble.pl

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 02 Lip 2019 10:15 #665882

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Przy tej suszy myślę,że jest ok.Podlewam co drugi dzień.
DSC_0228.jpg

Wczoraj znalazłam przy podlewaniu dużo przerośniętych,choć codziennie przeglądam,bo lubimy mniejsze w słoikach.Zrobiłam michę mizerii i sałatkę z forum :bye:

DSC_0232.jpg

Obrywam trochę żólknące liście,na razie nie pryskałam niczym.
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Adasiowa, Miragoral, Betula, Kajtkowa, Pestka, Mamma, Sylwiaaa, Nimfa, aga

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 02 Lip 2019 10:49 #665887

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
Ja podlewam codziennie lub co drugi dzień w zależności od temperatury powietrza, nasłonecznienia, ... .
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Mamma, Nimfa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 02 Lip 2019 11:03 #665889

• aga
  • aga's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Tak wygląda młody ogórek kozacki ze straganiku (ten z lewej).Zrywam takie nieduże na ok.7 cm,bo tak wyczytałam na jego temat.Ale muszę zostawić kilka na nasiona.W smaku bardzo delikatny i chrupki.Dzisiaj nastawiam na małosolne.Zobaczymy... :yummi:

20190702_100001.jpg
Ostatnio zmieniany: 02 Lip 2019 11:03 przez aga.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, rychu44, Adasiowa, Miragoral, Betula, Kajtkowa, Pestka, Mamma, anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 02 Lip 2019 11:21 #665893

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Jan4 ja mam pierwszy raz od dawna ogórki i mój tata mówi,że nie powinnam za często podlewać,bo rośliny się przyzwyczają.To doświadczony działkowicz ,ale w tym roku ma słabe ogórki.Nie chciał moich z rozsady i w tamtym tygodniu kupił na mizerię,bo jeszcze nie ma swoich.Boję się tez braku wody w studni.
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Nimfa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 02 Lip 2019 11:27 #665898

• Misiula
  • Misiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • WROCŁAW
  • Otrzymane dziękuję: 2173
Ogórki przy takich upałach trzeba podlewać niestety, niepodlewane będa powykręcane i gorzkie. W tym sezonie wygląda na to, że trzeba podlewać dosłownie wszystko :)
Poszukuję krzyżówek Kozuli o nr: 19, 91, 94 i 233

Krzyżowanie pomidorów w teorii i praktyce

Mój BLOG: ProjektPomidor
Mój Instagram: ProjektPomidor
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, grzesiek59, Jan4, rychu44, Adasiowa, patrycja, Miragoral, Betula, Kajtkowa, Pestka, Mamma, Nimfa, anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 02 Lip 2019 19:01 #665960

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Dokładnie tak, jak piszecie ... bez podlewania nie byłoby mowy, abym mogła cokolwiek tutaj pokazywać ... w Poznaniu nie spadła kropla deszczu od bodajże połowy maja, panuje susza, której nie pamiętam od wielu lat.

Pierwsze Suyo Long; zaczęło się "szaleństwo" produkcji bocznych pędów - na każdym z nich znalazłam zawiązek żeńskiego kwiatu, a z niektórych powstały prawdziwe :) ogóreczki:

Poniżej zawiązek:

Taka rura z nawierconymi otworkami bardzo pomaga mi przy nawadnianiu ogórkowego rządka:

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 02 Lip 2019 21:25 #665984

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11848
007-36.jpg

Dzisiejszy zbiór ogórków Monisia F1. Rano czeka mnie lustracja roślin bo zmieniki dają popalić.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Miragoral, Betula, Kajtkowa, Mamma, Sylwiaaa, Basia Rozyczka, JaNina, anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 02 Lip 2019 21:45 #665986

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Porównuję Aniu zdjęcie Twoich Suyo Long z moimi. Moje jakby trochę bardziej "brodawkowe"

20190702_195808.jpg

Tego chciałam zostawić na nasiona, ale nie wiem, czy podołam, bo wiem, że ciężko :jeez: .
Co do podlewania, to podlewam co drugi dzień. Ogórek korzeni się dosyć płytko i nie może tak jak pomidor, dobrać się do wilgoci z głębszej warstwy gleby. Nie lubi też podlewania zimną wodą. Dlatego wodę do podlewania ogórków i dyniowatych zostawiam w konewkach na słoneczku, żeby woda się ogrzała.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 02 Lip 2019 21:51 #665989

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Masz rację Janeczko. Suyo jest odmianą wybitnie "krostowatą". Myślę, że akurat ten pierwszy ogórek będzie nietypowy, natomiast zawiązek na zdjęciu ma już konkretne "brodawki".
Zresztą - dla mnie każdy jest wyjątkowy :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Mamma, JaNina

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 02 Lip 2019 21:58 #665993

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Czyli mogę spróbować tego ogóraska zostawić na nasiona? Nie kosztowałam jeszcze :oops: tylko patrzę jak rosną, bo są inne niż wszystkie które dotąd uprawiałam :happy: .
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 02 Lip 2019 22:07 #665995

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Nie potrafię Ci doradzić Janeczko ... nie pozyskiwałam nigdy nasion ogórków, a SL wymaga cierpliwości i wyczucia momentu zbioru na nasiona i późniejszego "dosuszenia" owocu. Mietek ma opanowaną metodę, a zdjęcia dojrzałego okazu są w tym wątku.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 02 Lip 2019 22:22 #666001

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Gniazdo nasienne u tych ogórków przerasta bardzo powoli, dlatego na nasiona trzeba przeznaczyć któryś z pierwszych owoców. Trzymać go na krzaku aż zacznie żółknąć, a potem w domu w cieple do zmięknienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, Adasiowa, Armasza, Miragoral, Betula, Mamma

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 02 Lip 2019 22:27 #666002

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Tak, śledziłam wątek w zeszłym roku. To jest chyba pierwszy zawiązany ogórek SL, a przynajmniej największy. Nie pozostaje mi nic innego, tylko co tydzień umieszczać zdjęcie i czekać na wskazówki :teach:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Mamma

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 03 Lip 2019 18:48 #666099

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Też zostawię jednego z pierwszych Suyo longa na nasiona. Może akurat...
W szklarni mam dla porównania krzaczki od Pomodoro i z Alle.... Na razie ten od Mietka wygrywa (ładniejszy krzak).
Jutro wstawię zdjęcia, bo dziś już ledwo na oczy patrzę :jeez:
Aniu, czy u Ciebie zdarzyło się, że ta odmiana miała goryczkę?
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Miragoral

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 03 Lip 2019 18:57 #666101

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Mamma - piszę szczerze i uczciwie: żaden SL nie był gorzki. Wiem, że na tę cechę smaku wpływa jakiś czynnik związany z nawożeniem, ale za nic nie przypomnę sobie, jaki :jeez: .

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 03 Lip 2019 19:31 #666105

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Bardzo mi przykro, ale skłonność do gorzknienia, to cecha genetyczna. Odkąd uprawiam SL nie trafiłem na gorzkie owoce.

I znów muszę zacytować podręcznik dla specjalistów ochrony roślin :teach:

IMG_1582.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, Adasiowa, rozalia, Miragoral, Betula, Kajtkowa, Pestka, Mamma, JaNina

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 03 Lip 2019 20:48 #666114

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Spieszę donieść, że skosztowałam SL. Chrupki jak trzeba, ale gorzki :supr3: . Muszę jednak przyznać, że zerwałam ogórek w kształcie rogalika :oops: . Poszłam po nowe ogóreczki i obcięłam jeszcze jeden rogalik i jeden prościutki. Rogalik był znowu gorzki, ale ten prosty, słodziutki. Już wiem dlaczego jest taki popularny. Jest po prostu smaczny i do tego chrupki jak trzeba. Skoro miałam ogórki w kształcie rogalika i te były gorzkie, to może oprócz genetycznej skłonności, moje błędy w uprawie przyczyniły się do tego, że wyrosły gorzkie rogaliki :(
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Pestka, Basia Rozyczka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.837 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum