TEMAT: OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 03 Lip 2019 21:42 #666122

• Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Ja dzisiaj zerwałam pierwszego Suyo Longa i zaraz po powrocie do domu zjadłam ze skórką.Mój był chrupiący i słodki
To ten na wierzchu jaśniejszy od reszty.

20190703_203601.jpg

Dzisiaj zebrałam całą łubiankę.Będą znowu małosolne i mizeria.Te które zebrałam jako pierwsze też poszły na małosolne i już zjedzone.
Ja swoich ogórków już nie podlewam.Nie mam siły biegać z konewką.
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 04 Lip 2019 10:04 #666168

• Stokrotka_jz
  • Stokrotka_jz's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 150
IMG_20190703_141356.jpg

IMG_20190703_141435.jpg

IMG_20190703_141452.jpg

Oto moje Suyo Long ze straganika. Większość ogórków jest gorzka. Podejrzewam, że to z powodu upałów, przez cały dzień są w słońcu, często mają omdlałe liście Rozważam czy zrobić osłonę p/słoneczną.Podlewam je dziennie wieczorem. Poza tym rosną zdrowo.
Ula
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2019 10:09 przez Stokrotka_jz.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Marlenka, Betula, Kajtkowa, Nimfa, anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 04 Lip 2019 10:47 #666175

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
IMG_20190703_072652.jpg

Zaczynam zbiory jeden szklarniowy Iwa drugi gruntowy, ale nie wiem jaki bo mam kilka odmian.
Kolejne Iwy rosną, szybciej niż te dwa już zebrane. W smaku odpowiadają mi te Iwa. Kiedy mogła bym zebrać ich nasiona? Gdzieś czytałam,że najwartościowsze są z 1 owoców.

IMG_20190703_071959.jpg
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2019 12:18 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Kajtkowa, Nimfa, anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 04 Lip 2019 10:49 #666176

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2951
Pierwszy Suyo Long z nasion od Miecia skonsumowany komisyjnie.Pyszny, słodki,chrupiący,prościutki i bez cienia goryczy.Nawet moja siostra krytycznie nastawiona do wszelkich nowości była zachwycona, że ma tak dużo "mięska" i maleńkie nasionka :happy:
Ela
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2019 10:50 przez Kajtkowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Adasiowa, Nimfa, anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 04 Lip 2019 11:16 #666180

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Powolne przerastanie gniazd nasiennych jest cenną cechą tej odmiany. Nie trzeba się spieszyć ze zbiorem, jak u odmian konserwowych.
Za tę wiadomość podziękował(a): Misiula, Krecik stary, bela, Nimfa, JaNina, sznurki Ani

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 04 Lip 2019 11:37 #666183

• Misiula
  • Misiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • WROCŁAW
  • Otrzymane dziękuję: 2173
Tak wszyscy chwalą Suyo Long, że będę polować na niego :)

U nas w tym sezonie wśród konserwowych króluje ukraiński Gdański Rodnik, wygląd standardowego ogórka ale mimo niesprzyjających temperatur słodki.
Z kolei White Wonder z oryginalnych włoskich nasion - owoce kształtne, jednak gorzkie i to bardzo, całe, nie tylko od strony ogonka. Zobaczymy jaki będzie z tunelu, tu dopiero zaczyna wiązać ogóreczki...
Poszukuję krzyżówek Kozuli o nr: 19, 91, 94 i 233

Krzyżowanie pomidorów w teorii i praktyce

Mój BLOG: ProjektPomidor
Mój Instagram: ProjektPomidor
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2019 11:42 przez Misiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, Adasiowa, Betula, Nimfa, anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 04 Lip 2019 12:17 #666191

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
sznurki Ani wrote:
Kiedy mogła bym zebrać ich nasiona?

Nie wiem cy warto zbierać nasiona. Chyba wszystkie odmiany ogórków dostępne u nas w handlu, to mieszańce heterozyjne i nie powtórzą cech w kolejnych pokoleniach. Po za tym masz kilka odmian, a ogórki bardzo łatwo się krzyżują, więc jeśli nie rozbiłaś kontrolowanego zapylenia, to tym bardziej nie warto.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, patrycja, Nimfa, Zygowa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 04 Lip 2019 12:35 #666192

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
No nie wiem. Ja wysiałem tego roku swoje nasiona ogórka Krak F-2. Jak na razie nie widzę różnicy in minus. Jeśli będą plenne , zdrowe i smaczne to zbieram nasiona F-3. Ponieważ rosną w otoczeniu Krak F-1 nie wykluczona krzyżówka wsobna.

A może z tymi efkami to taki picuś bajtuś, chwyt marketingowy ?.
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2019 12:42 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula, Nimfa, aga, anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 04 Lip 2019 13:03 #666193

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
1562237390713370359640.jpg

Na moich nie ma oznakowania f1.Więc myśle, że jest nadzieja powtórzenia cech. Co do zapylania hmm odmiana moja jest partenokarpiczna, czyli zawiązuje owcoce bez zapylenia. Tę odmiane mam w tunelu, bo tunelowa. Reszta jest kawałek dalej w polu. To nie wiem jaki zasieg krzyżwania :-) i czy takie mogą się ze sobą krzyżować jednak inne są. Wolałabym już nie kupować tych nasion w sklepie. Nie mam jakoś zaufania,bo kwota nasion nie mała, a mizernie pokiełkowały. Więc chcę pozyskać swoje nasiona, bo ogóreczki smaczne.
Pomodoro też się nad tym zastanawiałam. W sumie jak ludzie zbiorą swoje, to obrót im zmaleje. Teraz wiele rzeczy jest gorszych jakościowo, żeby klient przyszedł kupił kolejne. W każdej dziedzinie to obserwuje.
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2019 14:55 przez sznurki Ani.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 04 Lip 2019 14:12 #666203

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
pomodoro wrote:
A może z tymi efkami to taki picuś bajtuś, chwyt marketingowy ?.

Czasami też mam takie podejrzenie, ale pewności brak.
Aniu! Zasięg lotu pszczoły to około 2km, więc prawdopodobieństwo pokrzyżowania jest bardzo duże. Jeśli chcesz mieć pewność czystości odmiany, to musisz zrobić kontrolowane zapylenie.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, Marlenka, Nimfa, Zygowa, sznurki Ani

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 04 Lip 2019 15:03 #666207

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
Betula z gruntowych nie myśle zbierać nasion. A jak mają taki zasieg pszczółki to nawet mając jedną odmiane można mieć krzyżowki. Od sąsiadów pyłek się przenosi.
Nie znam się na kontrolowanym zapylaniu. Nie myśle takowego wykonywać. A tunelowe zaryzykuje i zbiore nasionka, liczę że jak nie wymagają zapylania to będą "czyste" Nie zaszkodzi poeksperymentować :-)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, pouder, Betula, Nimfa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 04 Lip 2019 15:13 #666208

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Ja na nasionka zostawiłam jeden z pierwszych ogórków Suyo Long. Nie zapylałam sama. Zostawiłam to naturze :oops: Jeżeli uda mi się pozyskać nasiona, to pójdą w świat z ostrzeżeniem :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Adasiowa, rozalia, pouder, Nimfa, Zygowa, sznurki Ani

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 04 Lip 2019 17:08 #666216

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Ja swoje Suyo Long kupiłam na all i powiem wam że jestem mile zaskoczona. Myślałam że nie bedą takie jak potrzeba a są super.
Jeden kolos zostawiony na nasionka. Zobaczymy co wyrośnie w przyszłym roku.
A to mój kolos
20190704_183518.jpg
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2019 20:58 przez lucysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Marlenka, Betula, najemnik, Nimfa, JaNina, Zygowa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 04 Lip 2019 18:24 #666222

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Ja też spróbuję u siebie wychować nasiennika. Po podlaniu ogórki zaczynają rosnąć, jeszcze dziś pójdę może są kolejne.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Nimfa, JaNina

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 04 Lip 2019 21:40 #666251

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziś zrobiłem pierwszy zbiór i miłe zaskoczenie. Uzbierałem wiadro 10 l . Rozmawialiśmy wcześniej tutaj o mieszańcach heterozyjnych F 1. W tym wiadrze na zdjęciu są ogórki Krak F 1 i Krak F2. Niech ktoś zgadnie który jest który :rotfl1: . Te trzy większe na wierzchu, to są ogórki mojej Wnusi, które wysiała w szkole na lekcjach biologii i prosiła bym się nimi zaopiekował.

Co do F 2 powiem, że już zostawiłem największy egzemplarz na nasiona. Ten Krak F 2 jest optycznie bardziej zdrowy i bardziej plenny niż sklepowy F- 1

IMG_1587.jpg

Po zbiorze dostały oprysk z sorbinianu + saletra potasowa.
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2019 21:47 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, rychu44, rozalia, Marlenka, patrycja, Betula, Azbi, najemnik, Nimfa, JaNina, sznurki Ani, anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 04 Lip 2019 22:25 #666263

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Poszedłem i znalazłem ogórków na 2 słoiki ok. 0,75l. Pryskałem pomidory OW, to przy okazji i ogórkom SL dałem dawkę.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Nimfa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 04 Lip 2019 22:58 #666266

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11848
159.jpg

Po ataku zmieników ogórki przystopowały. Mam jednak nadzieję, że jakoś sobie poradzę bez stosowania środków chemicznych.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Marlenka, Betula, Nimfa, anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 05 Lip 2019 08:02 #666291

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18660
Mój pierwszy, jeszcze mały, ogórek melonowy Round Massafrese, nasiona ze straganiku :)

IMG_20190704_072413.jpg

IMG_20190704_072443.jpg

i rośnie pierwszy ogórek Longo de China
IMG_20190704_072306.jpg
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Adasiowa, Betula, Nimfa, JaNina

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.703 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum