TEMAT: Zimowe witaminy

Zimowe witaminy 15 Lis 2025 08:17 #885295

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 16249
  • Otrzymane dziękuję: 56023
Adasiowa wrote:
dałam bodajże trzy ząbki, no i zapach był .... co tu dużo pisać ... obłędny :hearts:

Ja dodaję też cebulę w trakcie szatkowania. Polecam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Babcia Ala, Klarkia25


Zielone okna z estimeble.pl

Zimowe witaminy 15 Lis 2025 09:52 #885300

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20301
  • Otrzymane dziękuję: 65044
Taaak !!!! Cebula obowiązkowo, ale pod warunkiem, że jest swojska, z własnej grządki :)
Piszę o tym ku przestrodze dla potomności, bo pamiętam, jak robiłam sałatkę z buraczków i ogórków konserwowych ( do słoików ) wg Twojego przepisu i - nieszczęsna - dodałam cebulę kupioną nawet nie na ryneczku, tylko w markecie. Cała praca poszła na marne, bo smród cebuli zepsuł wszystko. Na samo wspomnienie mam skręt nosa :(

Z kiszonek próbowałam paprykę, kalafior, dynię, pomidorki, ogórki oczywiście, ale najbardziej smakuje mi kapucha, nawet taka bez dodatków. :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Zimowe witaminy 15 Lis 2025 09:55 #885301

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20301
  • Otrzymane dziękuję: 65044
Fuczki pochodzą chyba z kuchni kresowej Iwonuś ?
Bardzo fajny przepis, dziękuję :)

Ja tymczasem udaję się do kuchni gotować kapuśniak - dodatek suszonych borowików może zdziałać cuda.
Pozdrawiam cieplutko :hug:

IwonaJak wrote:
fuczki.jpg

wklejam przepis dla jasności ;)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, IwonaJak

Zimowe witaminy 15 Lis 2025 15:41 #885314

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20301
  • Otrzymane dziękuję: 65044
Jeszcze jedna "cegiełka" w temacie zimowych witamin, chociaż owocowych octów można używać przez cały rok. Te moje mają już co najmniej trzy lata, na dnie słoików utworzyła się matka octowa, ale wygląda na to, że całość trzyma się nieźle, jak na swój wiek ;-)

Ocet z pigwy i pigwowca oraz ze śliwek, jabłek i winogron.

li10.jpg
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 15 Lis 2025 15:42 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Babcia Ala, IwonaJak

Zimowe witaminy 15 Lis 2025 18:00 #885321

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4106
  • Otrzymane dziękuję: 4963
Ja robię takie "fuczki" z japońskiej/koreańskiej kuchni, zamiast naszej kapuchy daję kimchi. Super smak wyrazisty. Anulko :kiss:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Babcia Ala, IwonaJak

Zimowe witaminy 15 Lis 2025 18:08 #885322

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20301
  • Otrzymane dziękuję: 65044
Jak ja się cieszę .... :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, sierika, Babcia Ala

Zimowe witaminy 15 Lis 2025 18:12 #885323

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8936
  • Otrzymane dziękuję: 58799
Półprodukt już się kisi

IMG_1730-2.jpeg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, sierika, Adasiowa, Babcia Ala

Zimowe witaminy 15 Lis 2025 18:19 #885325

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20301
  • Otrzymane dziękuję: 65044
Kimczi ? :hearts:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Babcia Ala

Zimowe witaminy 15 Lis 2025 18:28 #885327

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8936
  • Otrzymane dziękuję: 58799
Oczywiście. To muszę mieć w zimie. Zdrowe, smaczne i poprawia nastrój ;)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, sierika, Babcia Ala

Zimowe witaminy 15 Lis 2025 18:32 #885330

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20301
  • Otrzymane dziękuję: 65044
No i wygląda przepysznie :) Wyobrażam sobie zapach po otwarciu ...
Należę jednak do tych niereformowalnych wariatek, że nastrój poprawia mi li i wyłącznie czekolada :oops: :jeez:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, sierika, Babcia Ala

Zimowe witaminy 15 Lis 2025 18:36 #885332

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8936
  • Otrzymane dziękuję: 58799
Że słodyczy, to ja najbardziej lubię golonko, ewentualnie kiełbaskę :whistle: Oczywiście z kimchi ;)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, sierika, Adasiowa, Babcia Ala

Zimowe witaminy 15 Lis 2025 19:08 #885338

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20301
  • Otrzymane dziękuję: 65044
Proponuję powrót do tematu :happy: , bo robię się głodna.

Czy to już dobry czas na nastawienie zakwasu z buraków na barszcz ? Nie mam żytniego zakwasu na chleb, ale chyba obędzie bez niego jako startera ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka

Zimowe witaminy 15 Lis 2025 19:12 #885339

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 7349
  • Otrzymane dziękuję: 34543
Nie jest potrzebny, to tylko przyspieszacz, który potem trzeba wyjąć, bo zaczyna pleśnieć. Kiszę buraki jak ogórki, tylko inne proporcje, mniej więcej wg przepisu Makłowicza.

Gotowy zlewam do butelek takich z zamknięciem na sprężynę, jak kiedyś oranżada i wstawiam do lodówki
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 15 Lis 2025 19:14 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa

Zimowe witaminy 15 Lis 2025 19:17 #885341

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8936
  • Otrzymane dziękuję: 58799
Ja w tym roku zaszalałam i zakisiłam sok z buraków. Najpierw użyłam wolnoobrotowej wyciskarki. Do soku dodałam soli i czosnku. Ukisił się rewelacyjnie. Z „odpadków” upiekłam buraczane falafele. Ten kiszony sok, jest o niebo lepszy niż ukiszona solanka z buraków.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 15 Lis 2025 19:18 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, podjadek, Adasiowa, Babcia Ala

Zimowe witaminy 15 Lis 2025 19:26 #885344

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20301
  • Otrzymane dziękuję: 65044
Ożesz Wy ...
Zawsze robiłam niemal identycznie jak ogórki z tą różnicą, że do solanki dodawałam łyżkę cukru , a z przypraw dodatkowo kminek - tak nauczyła mnie znajoma z Krakowa, stara gospodyni, której barszcz pamiętam do dzisiaj ( wtedy jeszcze byłam "mięsna" ).
I przyznam się, że do tej pory myślałam, że sok i zakwas to to samo. :jeez: i dziwiłam się, że ludziom nie smakuje taki buraczany sok, bo dla mnie zakwas jest wspaniały.
No, to pięknie :jeez:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka

Zimowe witaminy 15 Lis 2025 19:28 #885345

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8936
  • Otrzymane dziękuję: 58799
Przepraszam, że namieszałam :devil1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka

Zimowe witaminy 15 Lis 2025 19:34 #885346

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20301
  • Otrzymane dziękuję: 65044
No właśnie bardzo dobrze ! Dziękuję za wyjaśnienie.
Niemniej pozostanę przy zakwasie :kiss:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, IwonaJak


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.335 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum