TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 13:13 #673686

  • Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Posty: 7122
  • Otrzymane dziękuję: 43744
No i czasem poparzona ręka gorącym przecierem,jak pęknie słoik przy przekładaniu.Znam to z autopsji.Gojenie 4 tygodnie.Ten sposób u mnie nie zdał egzaminu. :rotfl1: :jeez: :jeez: :bye: :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 13:17 #673687

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Odwracanie słoików , których nie pasteryzujemy, pogarsza tylko warunki mikrobiologiczne przechowywanych produktów. Jeśli gdzieś mogą się znaleźć zarodniki pleśni , to najprędzej właśnie na wieczku. Odwrócenie nijak nie poprawia szczelności.
Ostatnio zmieniany: 25 Sie 2019 13:17 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): UllaM, Sylwiaaa, Zygowa, anaka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 14:04 #673694

  • Bala
  • Bala's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 244
  • Otrzymane dziękuję: 1194
Ta ręczna maszynka jest jak widać użyteczna. Tylko postęp jest w tym zakresie już znaczny. Mam taką samą wolnoobrotową poziomą maszynkę jak Zygowa. Nie potrzeba pomidorów wstępnie zagotowywać . Wystarczy je tylko pokroić. Mam przecieraki polskie, białoruskie ale to już historia. Ta wolnobrotówka jest bardzo wydajna, pracuje niesamowicie skutecznie. Nie ma mowy o skórce w przetartych pomidorach a pestki jak kto chce. Z wiadra przetartych pomidorów zostaje pojemnik wytłoczyn jak na zdjęciu. Potem można robić z tym wszystko. Szybko i co ważne nic nie nabrudzę. W sobotę zrobiłem 40 słoików litrowych przecieru w 1,5h.Potem tylko je zapasteryzowałem.
:bye:
Ostatnio zmieniany: 25 Sie 2019 14:15 przez Bala.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Zygowa, anaka, Kornel

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 14:05 #673695

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Krecik stary wrote:
No i czasem poparzona ręka gorącym przecierem,jak pęknie słoik przy przekładaniu.Znam to z autopsji.Gojenie 4 tygodnie.Ten sposób u mnie nie zdał egzaminu. :rotfl1: :jeez: :jeez: :bye: :bye:

Pamiętam, jak kilkanaście lat temu podczas sprawdzania szczelności nakrętki odwróciłam duży słoik kompotu wyjęty prosto z pasteryzacji. Nakrętka okazała się trefna i połowa gorącego przetworu spłynęła po mojej ręce. Od tamtej pory unikam takiego procederu.

Z fizyki orłem nie jestem, ale potrafię docenić kolor i zapach gotującego się pomidorowego przecieru :):

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 25 Sie 2019 14:10 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Armasza, Miragoral, Serenity, UllaM, Piotras, pierniczek, Zygowa, anaka, Barborka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 14:30 #673696

  • pierniczek
  • pierniczek's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 40
  • Otrzymane dziękuję: 224
Nigdy nie odwracam słoików po wyciągnięciu z garnka po pasteryzacji. Czasami zostawiam w garnku do ostygnięcia. Też się zastanawiałam dlaczego inni tak postępują. Przetwory, które się nie zamknęły spożywam w pierwszej kolejności. Przecier pomidorowy robię tak jak Ania Adasiowa, pałeczką drewnianą, tylko nie zagęszczam soku. Ciepły wlewam do słoików i pasteryzuję.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): UllaM, anaka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 14:30 #673697

  • Miragoral
  • Miragoral's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 914
  • Otrzymane dziękuję: 5437
Wśród marchewki wykiełkowały 2 krzaki pomidorów - samosiejki. Są to koktajlówki Black Cherry i Radana lub Ildi. Nie pryskane chemią tylko DMSO, IF i PW. Jak na razie zdrowe i oblepione pomidorkami.


20190823_192152.jpg
20190823_192203.jpg
Pozdrawiam
Mirka
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zygowa, anaka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 14:48 #673702

  • leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1027
  • Otrzymane dziękuję: 4941
Mam dużo pomidorów i robię przeciery , kiedyś gotowałem rozdrobnione pomidory , następnie przecierałem przez
metalowe sito . To była mordęga , skórki zatykały oczka i trwało to bardzo długo . Mam wyciskarkę
wolnoobrotową , ale do przecierów jej nie używam . Po prostu nacinam lekko na krzyż daję na chwilę do wrzątku
po chwili całe skórki schodzą z pomidorów , daję do gara , po rozgotowaniu przecedzam przez sitko i gotowe .
Doprawiam do smaku , jeżeli chcę aby był gęściejszy gotuję dłużej .

A tu zbieranie nasion .


a1.jpg
a2.jpg



a3-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 25 Sie 2019 15:32 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 15:03 #673709

  • Iwona M
  • Iwona M's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 609
  • Otrzymane dziękuję: 2337
Ja przecieru pomidorowego nigdy nie pasteryzuję. Wlawam po sam brzeg wrzący do wyprażonych wcześniej w piekarniku butelek z zakrętkami twist-off. Od razu mocno zakręcam. W czasie studzenia wytworzy się podciśnienie, a objętość przecieru się trochę zmniejszy o ok 1 cm w szyjce butelki. W ubiegłym roku zrobiłam ponad 50 litrowych butelek, w tym mam już ponad 30, ale półlitrowych butelek.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Sylwiaaa

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 17:10 #673722

  • Sylwiaaa
  • Sylwiaaa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 650
  • Otrzymane dziękuję: 3089
Ja znowoż sos pasteryzuje ;) Nie obracam słoików z uwagi właśnie na strach przed brakiem szczelności.. widzę jednak po postach, że nie robię źle
Wcześniej nacinam i sparzam pomidory, aby pozbyć się skórki, no ale ja nie mam ich dużo, aby czuć potrzebę zakupu maszynki do przerobu.
Robię sos z nasionami, nie używam sita, nie mam z tym problemu, ewentualnie przed dodaniem sosu do potrawy podczas gotowania można na upartego przelać przez sito o trochę większych oczkach.
Sosu przybywa z każdym dniem :dance:
20190823_181255.jpg


20190823_181348.jpg

Po lewej pierwsza w życiu próba zrobienia kompotu ze śliwek heh za jakiś czas sprawdzę czy smakuje... :lol:
Ostatnio zmieniany: 25 Sie 2019 17:30 przez Sylwiaaa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Adasiowa, UllaM, Barborka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 18:03 #673725

  • Kornel
  • Kornel's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 23
  • Otrzymane dziękuję: 66
Ta ręczna maszynka jest jak widać użyteczna. Tylko postęp jest w tym zakresie już znaczny. Mam taką samą wolnoobrotową poziomą maszynkę jak Zygowa. Nie potrzeba pomidorów wstępnie zagotowywać . Wystarczy je tylko pokroić. Mam przecieraki polskie, białoruskie ale to już historia. Ta wolnobrotówka jest bardzo wydajna, pracuje niesamowicie skutecznie.

Można prosić o zdjęcie tego urządzenia? Jestem ciekawy jak to wygląda i jak to takie dobre żebym wiedział co szukać i o co się pytać w sklepie.
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 18:11 #673727

  • Kornel
  • Kornel's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 23
  • Otrzymane dziękuję: 66
Krecik stary wrote:
No i czasem poparzona ręka gorącym przecierem,jak pęknie słoik przy przekładaniu.Znam to z autopsji.Gojenie 4 tygodnie.Ten sposób u mnie nie zdał egzaminu. :rotfl1: :jeez: :jeez: :bye: :bye:

Do wyjmowania i przenoszenia gorących słoików po wekowaniu mam coś takiego.
IMG_2761.jpg


IMG_2762.jpg


IMG_2764.jpg

Super sprawa. Kosztuje to od 10 do 15zł zależy w jakim sklepie.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Bobej, rychu44, Adasiowa, rozalia, Serenity, UllaM, Szarotka, Zygowa, anaka, Barborka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 18:17 #673730

  • Kornel
  • Kornel's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 23
  • Otrzymane dziękuję: 66
mandorla wrote:
Kornel wrote:
Następnie tylko zagotowuje, ok 10-15min od chwili wrzenia, dodaje trochę soli i gotowe.
A co następuje po "gotowe"? Do słoików/butelek i pasteryzacja, czy jakoś inaczej to przechowujecie? Ja konfiturki nakładam gorące i słoiki stawiam "na głowie" do zamknięcia, lubię ten sposób, ale nie jestem pewna, czy nada się do pomidorów :think:

Maszynka świetna, lepsza niż mój przecierak - muszę takiej poszukać!

Gorące składam do słoików i zamykam.
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 19:35 #673733

  • Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Posty: 7122
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Teraz to i ja też mam podobne szczypce do wyjmowania słoików z gara. :rotfl1: :rotfl1: :bye: :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): UllaM, anaka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 19:56 #673734

  • Bala
  • Bala's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 244
  • Otrzymane dziękuję: 1194
Kornel wrote:
Ta ręczna maszynka jest jak widać użyteczna. Tylko postęp jest w tym zakresie już znaczny. Mam taką samą wolnoobrotową poziomą maszynkę jak Zygowa. Nie potrzeba pomidorów wstępnie zagotowywać . Wystarczy je tylko pokroić. Mam przecieraki polskie, białoruskie ale to już historia. Ta wolnobrotówka jest bardzo wydajna, pracuje niesamowicie skutecznie.

Można prosić o zdjęcie tego urządzenia? Jestem ciekawy jak to wygląda i jak to takie dobre żebym wiedział co szukać i o co się pytać w sklepie.

Nie wiem czy to może zakazana reklama. Ja używam tego Philips Avance Collection HR1896/70

Tak wygląda.

HR1896_70-IMS-pl_PL.jpg

:bye:
Ostatnio zmieniany: 25 Sie 2019 19:59 przez Bala.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Nimfa, Zygowa, anaka, Kornel

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 19:58 #673735

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1578
  • Otrzymane dziękuję: 12063
Pomodoro wrote:
Powiedźcie mi, jaki jest fizyczny sens obracać zawekowane słoiki do góry dnem ?. Żyje już przeszło pół wieku i nie wiem.

W trójce jest rano taka krótka audycja pt. "Pytania z kosmosu" i niedawno Pan Dr Tomasz Rożek właśnie ustosunkowywał się do takiego pytania. Odpowiedź była taka, że to żadnego sensu nie ma, chyba że sprawdzenie, czy słoiki nie ciekną.
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, UllaM, Zygowa, anaka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 20:00 #673736

  • Bala
  • Bala's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 244
  • Otrzymane dziękuję: 1194
Jak robię antypasti to ma sens :lol: . Po obróceniu olej wniknie tam gdzie zrobiła się "poduszka"powietrzna.
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 20:42 #673740

  • najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1381
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Bala- fajny sprzęt, ale cena :jeez:
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 20:48 #673741

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1701
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Mam jak Bala Philips Avance, ale trochę biedniejszą cenowo wersję (hr 1947). Super sprzęt, zakupiony nie pod pomidory, a pod soki. Wyciska do sucha.

20190825_202804.jpg



Wracając do pomidorów (maluchy zakiszone, większe poszły na przecier z dodatkiem cukinii):

20190825_204214.jpg


20190825_204323.jpg
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Ostatnio zmieniany: 25 Sie 2019 20:55 przez Zygowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Adasiowa, Armasza, rozalia, Betula, przemek1136, najemnik, Nimfa, Bala, anaka, Barborka


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.822 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum