TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 24 Sie 2019 21:32 #673588

  • edek86
  • edek86's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 696
  • Otrzymane dziękuję: 1431
Majmaj, na pewno k-37, portos i vp-1
Pozdrawiam, Michał
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek


Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 24 Sie 2019 21:47 #673591

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1693
  • Otrzymane dziękuję: 10203
Iwona M wrote:
Jak masz wyciskarkę do soków to polecam robić przecier pomidorowy za jej pomocą. Wytłoki wrzucam z powrotem do maszyny, aż w końcu zostaje tylko to co wewnątrz urządzenia, a sok jest gęsty.

Potwierdzam. I pomyśleć, że wcześniej tarłam przez sito. Ścinki jeszcze przed ponownym wrzutem do wyciskarki.

20190824_150511.jpg



20190824_173933.jpg
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Ostatnio zmieniany: 24 Sie 2019 21:50 przez Zygowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89, Iwona M, Fiwonka, Adasiowa, Armasza, rozalia, UllaM, anaka, Kornel, Barborka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 09:37 #673607

  • Kornel
  • Kornel's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 23
  • Otrzymane dziękuję: 66
Polecam tako ot maszynkę do robienia przecierów pomidorowych. Wydajna i praktyczna.
IMG_2755.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, Betula, anaka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 09:55 #673610

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20240
  • Otrzymane dziękuję: 64602
W tym roku stanęłam przed koniecznością wyboru takiego urządzenia; do tej pory rozgotowywałam cząstki pomidorów w dużym garnku, a następnie przecierałam przez drobniutkie sito za pomocą drewnianej kuli - w ten sposób oddzielałam skórki i nasiona od właściwego przecieru, który następnie dalej zagęszczałam na wolnym ogniu.
Jednak ręce odmawiają współpracy :( i podejrzewam, że będę musiała zaopatrzyć się w takich "pomocników", tym bardziej, że przybywa pomidorków do przerobu.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): UllaM, anaka, Barborka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 10:18 #673616

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5028
  • Otrzymane dziękuję: 13134
Aniu wystarczy blender i takie sitko
15667207990401786761325973255905.jpg


15667208145209021852534980355486.jpg


Kupiłam kiedyś miskę z przykrywką z dziurą. Wkładam w nie sitko i całe dobro ładuje w misce a w sitku pestki i skórki.
15667208969088727840330939294107.jpg

20190825_1015332.jpg



Najpierw rozgotowuję żeby zmiękły. Ostudzam, odlewam maximum wody i same pomidory wrzucam do sitka. Nie odgotowuję już, tylko wekuję.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 25 Sie 2019 10:23 przez lucysia.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, anaka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 11:05 #673630

  • Kornel
  • Kornel's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 23
  • Otrzymane dziękuję: 66
a4.jpg


Stanowisko do produkcji. Maszynka +garnek na sok oraz sitko na przecier. Miska na skórki, nasiona i pozostałe części które nie przetrą się.
A tak wygląda to podczas pracy.


a5.jpg



Gdy sito jest pełne podmieniam na drugie (mam 3 takie sitka). W tym czasie jak napełniam pozostałe to pełne sitka od czasu do czasu pomieszam żeby sok mógł ścieknąć.
IMG_2758.jpg

Przed odsączaniem i po odsączeniu.
IMG_2759.jpg



Przecier jest tak gęsty ,że łyżka stoi :supr3: .

IMG_2760.jpg


Następnie tylko zagotowuje, ok 10-15min od chwili wrzenia, dodaje trochę soli i gotowe.
Koncentrat dla żony, a sok dla mnie po 'udanej' sobocie.
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 25 Sie 2019 20:36 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, rozalia, patrycja, Serenity, UllaM, Sylwiaaa, magnes, Mandorla, anaka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 11:21 #673636

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20240
  • Otrzymane dziękuję: 64602
Bardzo dziękuję za relację - widzę, że faktycznie Wasze urządzenia ułatwiają pracę i - co równie ważne - skracają czas gotowania przecieru do niezbędnego minimum ( a to chyba dobrze wpływa na zachowanie wartości odżywczych w takim przecierze ).


p.s. pomidorowy sok - podobno - jest bardzo polecany nazajutrz po :drink1: , jako uzupełnienie potasu ;-)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 25 Sie 2019 11:26 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 11:22 #673637

  • Kornel
  • Kornel's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 23
  • Otrzymane dziękuję: 66
Dodam jeszcze, że ok. 60 kg pomidorów razem z żoną przerobiliśmy w 9 godzin. Kiedyś zajęło by nam o wiele dłużej i to stanie przy gorących garach :mad2: i mieszanie , później przecieranie i znowu gotowanie.

Maszynka jest naprawdę bardzo dobra. Możemy przepuścić przez nią maliny i 95% ziarnek nam odrzuci.Mamy dżem malinowy praktycznie bez ziarek.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, anaka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 11:27 #673639

  • Kornel
  • Kornel's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 23
  • Otrzymane dziękuję: 66
Przeważnie swoje i jak leci, ale w tym roku kupiłem okazjonalnie od rolnika 10 kg ( na spróbowanie) po 2zł pomidorów tzw. przemysłowych -te to są dopiero gęste.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 11:44 #673652

  • Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Posty: 2633
  • Otrzymane dziękuję: 7742
Kornel wrote:
Następnie tylko zagotowuje, ok 10-15min od chwili wrzenia, dodaje trochę soli i gotowe.
A co następuje po "gotowe"? Do słoików/butelek i pasteryzacja, czy jakoś inaczej to przechowujecie? Ja konfiturki nakładam gorące i słoiki stawiam "na głowie" do zamknięcia, lubię ten sposób, ale nie jestem pewna, czy nada się do pomidorów :think:

Maszynka świetna, lepsza niż mój przecierak - muszę takiej poszukać!
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Ostatnio zmieniany: 25 Sie 2019 11:44 przez Mandorla.
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 11:53 #673657

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20240
  • Otrzymane dziękuję: 64602
Pomidorowe przetwory zawsze pasteryzuję słoik 0,9l około 20-30 minut.
Natomiast owocowe, z dużą ilością cukru lub żelfiksem robię tak samo, jak Ty Ikuś.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 12:26 #673674

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15409
  • Otrzymane dziękuję: 51096
Powiedźcie mi, jaki jest fizyczny sens obracać zawekowane słoiki do góry dnem ?. Żyje już przeszło pół wieku i nie wiem.
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 12:32 #673676

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20240
  • Otrzymane dziękuję: 64602
Fizycznie ? Nie wiem :oops:
U mnie ta metoda "pokutuje" od czasu, kiedy zaczynałam owocowe przetwórstwo i w którejś z książek kucharskich ( wówczas nie było internetu ) przeczytałam takie zalecenie. Czasami słoiki napełnione gorącym dżemem wkładam pod koc i trzymam tak do ostygnięcia.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): UllaM

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 12:43 #673679

  • Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Posty: 2633
  • Otrzymane dziękuję: 7742
Fizycznie podciśnienie uszczelnia nakrętkę.
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 12:55 #673680

  • Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 708
  • Otrzymane dziękuję: 2911
Nigdy nie stosowałam tej metody bo nie lubię upapranych wieczek/zakrętek.A podciśnienie w procesie pasteryzacji powstaje bez względu na pozycję słoika.
Ela
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, UllaM, anaka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 12:57 #673682

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15409
  • Otrzymane dziękuję: 51096
Nakrętka albo jest szczelna, albo nieszczelna. Pobrudzona przetworem nakrętka szybko może być miejscem ataku pleśni. Poza tym, skraca to żywot nakrętek.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Sylwiaaa, anaka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 12:59 #673684

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15409
  • Otrzymane dziękuję: 51096
Kajtkowa wrote:
A podciśnienie w procesie pasteryzacji powstaje bez względu na pozycję słoika.

No zwłaszcza, jak do pasteryzacji zakręcimy szczelnie zakrętki, czyli utrwalimy wewnątrz słoika ciśnienie atmosferyczne :rotfl1: .
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 25 Sie 2019 13:08 #673685

  • Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Posty: 2633
  • Otrzymane dziękuję: 7742
Uhm, być może, tylko że my mówimy o zamykaniu słoików które NIE SĄ pasteryzowane.
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, anaka


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.818 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum