TEMAT: Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 10 Maj 2019 22:13 #656785

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2828
:oops: Dziękuję pięknie, ale... no, do perełki to temu chyba jeszcze daleko. Wystarczy spojrzeć, jak wygląda "bazowa" część warzywnika. Pielenia tam a pielenia.

b221076350b2e852.jpg

Co do prezentacji tunelu w Warzywniku, to chyba w temacie pogodowym wstawiałam zdjęcia z procesu montowania gagatka. Ale szczerze... to mam pamięć taką sobie, więc równie dobrze mogło faktycznie nie być.
W maluchu obok są ogórki, na razie sztuk sześć, do których wsadzenia zostałam przymuszona, bo "wszędzie już powsadzali, wszędzie już mają, a Ty marudzić będziesz, że zimno, no przestań". Sceptycznie nastawiona byłam i jestem, ale żyją i dają radę, choć porządnie ruszą pewnie i tak dopiero, kiedy się zrobi cieplej.

4d30297d2508071agen.jpg
Ostatnio zmieniany: 10 Maj 2019 22:14 przez Pizza.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, Betula, Kajtkowa, Agusiak, UllaM, Zygowa

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 08:09 #656804

• Pol
  • Pol's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 201
scav wrote:
Bardzo zaciekawił mnie w/w temat i zacząłem poszukiwać informacji/prac naukowych w internecie na ten temat.
Oto co znalazłem: PORÓWNANIE AKTYWNOŚCI ENZYMATYCZNEJ WYBRANYCH TORFOWYCH PODŁOŻY OGRODNICZYCH.
Kolejną ciekawą pracą na temat torfu to: Wpływ dawek i terminów stosowania węglanu wapnia do odkwaszenia torfu wysokiego na zawartość dostępnych składników pokarmowych dla roślin

Dzięki Scav, bardzo interesujące prace. Wreszcie wiem, gdzie jest ta tajemnicza ureaza.
Zastanawia mnie, że nawet mały dodatek kredy do kwaśnego torfu powoduje zmianę jego pH do wartości powyżej 7.
Na tym naszym forum są amatorzy hobbyści, ale na pewno chcą korzystać z rzetelnej wiedzy a nie fantazji, mitów, błędnych dogmatów.

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 08:52 #656810

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
To teraz już wiesz scav do kogo masz się zwrócić po rzetelną wiedzę, bez mitów i błędnych dogmatów , a nie fantazję.

Do naszego kolegi Pol

Nareszcie będę miał święty spokój. :happy-old:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Zbyszko46, Kajtkowa

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 09:21 #656812

• Pol
  • Pol's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 201
Pomodoro, od lat jesteś dla mnie "pogromcą mitów" numer jeden na forach ogrodniczych.
Doceniam ogrom Twoich prac naukowo-eksperymentalnych i słuszność wyciąganych wniosków.
Podziwiam życzliwośc i chęć pomagania.
Ja absolutnie nie czuję się na siłach udzielać porad, nie mam też za wiele wolnego czasu, jestem takim niedzielnym forumowiczem.

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 13:19 #656821

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Pol wrote:
Na tym naszym forum są amatorzy hobbyści, ale na pewno chcą korzystać z rzetelnej wiedzy a nie fantazji, mitów, błędnych dogmatów.

Z rosnącym codziennie zdumieniem czytam poszczególne wpisy w wątkach tematycznych i widzę, że od jakiegoś czasu zaczynają w nich mnożyć się niczym nie poparte, stawiane tezy.
Dlatego bardzo proszę, aby w przyszłości przytaczać dokładne cytaty, na podstawie których wysuwacie wnioski. Skoro mamy ambicję być forum nie tylko dla amatorów, to stosujmy metody powszechnie przyjęte w pracach naukowych, w których zamieszcza się źródło i autora informacji oraz uzasadnienie użycia słowa: fantazja, mit etc..
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 11 Maj 2019 13:43 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Zbyszko46, Marlenka, Kajtkowa, Corrado

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 14:43 #656828

• Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Otrzymane dziękuję: 7235
Popadacie tutaj z jednej skrajności w drugą. :happy: :happy: :happy:
Pozdrawiam Błażej

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 14:59 #656834

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Jak szaleć, to szaleć B) .
A mówiąc poważnie: myślę, że tak będzie uczciwie, aby biorąc udział w dyskusji posiłkować się konkretnym cytatem - zauważ Błażeju, że najgorsze są niedomówienia czy dwuznaczności.
Poza tym kultura i szacunek dla drugiego człowieka wymagają, aby wypowiedzieć swoją kwestię do końca :idea1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Corrado

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 15:23 #656839

• UllaM
  • UllaM's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1591
IMG_20190511_151038.jpg

Aniu Adasiowa, te nasionka to właśnie ta balsamka, przepraszam, że dopiero dziś odpowiadam :garden1:
Ile waży matka? Po odliczeniu stalowych nerwów, żelaznych zasad i serca ze złota, tyle co modelka z cosmopolitan:-)
Ostatnio zmieniany: 11 Maj 2019 15:52 przez UllaM.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula, Zygowa

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 15:28 #656841

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Dziękuję Uleczko i w takim razie od razu bardzo Cię poproszę o zdawanie relacji z przebiegu uprawy w wątku o rzadkich warzywach :)
Za tę wiadomość podziękował(a): UllaM

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 15:56 #656843

• UllaM
  • UllaM's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1591
:comp: będzie relacja, oczywiście :flower:
Dziś całe to towarzystwo wsadziłam do doniczek.
Kilka nasionek wysłałam na Straganik, może ktoś się skusił :ouch:
Ile waży matka? Po odliczeniu stalowych nerwów, żelaznych zasad i serca ze złota, tyle co modelka z cosmopolitan:-)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 15:58 #656844

• Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu Może będąc tu na forum całodobowo tego nie zauważasz ale ludzie z boku patrzący na dyskusje tu na forum, dziwnie odbierają to co się tu dzieje. Ciężko później podsyłać linki do wątków, jak co chwile pytają o co tam chodziło w tym czy w tamtej dyskusji. :whistle:

Albo ktoś chce udzielać porad albo nie, a nie wybiera sobie forumowiczów i jednym odpowie, bo mu się podmilają, a innym nie, bo powie coś co tej osobie nie pasuje.

Z kolei inne osoby jakby zagubiły zdrowy rozsądek i jak takie stado za przeproszeniem baranów podąża na rzeź za pasterzem.

Inni boją się cokolwiek napisać, by nie być okrzyknięty czarną owcą.

Normalnie cyrk.

Dobrze, że warzywnik, to dla mnie hobby i pasja, a nie sposób na życie i bawię się uprawą, bo inaczej długo bym się zastanawiał czy wogóle to napisać ale nie zależy mi na aprobacie tłumu.

Uważaj też jaką strone obierasz, bo ludzie są pamiętliwi i to obie strony. Dlatego lepiej pozostań neutralna.

Ja nigdy nie będe jakimś autorytetem ale z drugiej strony też czuje się świetnie z tym, że moje uprawy nie zależą od kogoś humoru.

Z drugiej strony jest coraz więcej for czy grup ogrodniczych i ludzie też tam uprawiają warzywa, na skale amatorską jak i przemysłową.

Możesz sobie nawet wziąć moją osobę na przykład, że mimo ogromnych przeciwności, warzywa idzie uprawiać i mieć satysfakcje z uprawy, nawet jeśli rok w rok zdarzają się porażki. :flower:
Pozdrawiam Błażej
Ostatnio zmieniany: 11 Maj 2019 15:59 przez Bobej.

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 16:50 #656850

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2953
Błażeju na forum trafiłam trzy lata temu i wszystko co wiem o uprawie warzyw,przede wszystkim pomidorów,nauczyłam się tutaj za co jestem bardzo wdzięczna doświadczonym forumowiczom, którzy zechcieli dzielić się swoją wiedzą.
Od jakiegoś czasu nachodzi mnie refleksja,że teraz forum jest tak zabałaganione "mądrościami", że pewnie po przeczytaniu kilku stron machnęłabym ręką i dalej kupowała warzywa w markecie.
Wirtualne podlizywanie się czy lęk przed podpadnięciem? :happy4:
Ela

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 17:03 #656851

• Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie wiem właśnie ale zrobiło się ostatnio dziwnie. :whistle:
Pozdrawiam Błażej

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 17:05 #656852

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Jako, że to wątek o rozsadach...

Plan jest taki, że jak pozbędę się pomidorów, na balkon wyjdą papryki, rodzynki i bakłażany. Moje pomidorki (trochę mnie poniosło) i papryki chudziutkie (wasze takie fajne grubaski), jak wyjdą na wolność to myślę - ciut, ciut nadrobią :flower2:

20190511_164917.jpg

20190511_164942.jpg

Wyżej: cukinie i dynie; co niektóre połamane przez gołębie (jakoś upodobały sobie nasz balkon)
Niżej: kwiatki i majeranek
20190511_165044.jpg

I chudzinki:
20190511_165106.jpg

Papryka słodka Artist zostaje na balkonie; ma już dwa owoce :happy4:

20190511_170154.jpg
Załączniki:
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Ostatnio zmieniany: 11 Maj 2019 17:18 przez Zygowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Adasiowa, Marlenka, iwcia55, Betula, Kajtkowa, UllaM, magnes, Jaedda, Maggie, Pizza

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 17:23 #656854

• Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Platinum Boarder
Moje rozsady dosłownie już się kiszą w tym ścisku. :whistle: :whistle:

IMG_20190511_093030.jpg

IMG_20190511_092653.jpg

IMG_20190511_092503.jpg

IMG_20190511_092603.jpg

IMG_20190511_093254.jpg

IMG_20190511_092618.jpg
Pozdrawiam Błażej
Ostatnio zmieniany: 11 Maj 2019 17:27 przez Bobej.
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M, bela, rychu44, iwcia55, Betula, Kajtkowa, Maggie, Pizza, Zygowa

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 19:01 #656879

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Błażeju
Dziękuję za trzeźwość oceny mojego postu oraz za lekcję i ostrzeżenie, jakich mi udzieliłeś - dały mi dużo do myślenia.

Od 5 lat moderuję ten Warzywnik, starając się stworzyć sympatyczne, życzliwe i pomocne miejsce przy ogromnym udziale wspaniałych ludzi. Jak widać, nie udało się.
Nigdy wcześniej nie dochodziło do takiej eskalacji animozji i "wymiany zdań", których sama padłam ofiarą zarówno publicznie, jak i na pw. Może więc warto zastanowić się, CO JEST TEGO PRZYCZYNĄ ?

Masz rację - aktualnie istnieją inne fora ogrodnicze, na każdym z nich panują inne zasady współistnienia, a niemal na każdym wzajemne zależności. Wybór należy do nas samych.

Czy nie jestem obiektywna ? O tym niech zadecydują forumowicze.

Pozdrawiam cieplutko ...
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Kaja, rozalia, Marlenka, Betula, Kajtkowa, Azbi, UllaM, Corrado, Zygowa

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 19:19 #656882

• janinka-n
  • janinka-n's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Witam wszystkich odwiedzanych i odwiedzających.
  • Otrzymane dziękuję: 1647
Nie wiem dokładnie o co chodzi,ale Ty Aniu i wszystkie Ludki z mistrzem Pomodoro jesteście moimi guru.Nie ma tak cudownych i bezinteresownych i cierpliwych
osób nigdzie.Kocham Was i nasze FORUM. i TYLE. :kiss3:
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Iwona M, podjadek, Marlenka, Betula, Kajtkowa, Azbi

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 19:43 #656884

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Janinko, dziecko moje, bardzo miło mi czytać te słowa, ale skoro moderatorowi stawiany jest, delikatnie mówiąc, zarzut , braku obiektywizmu, to jest to dla mnie wyraźny sygnał, że nadszedł czas na zmiany.
Moderator musi być w 100% neutralny i transparentny.
Za bardzo kocham nasz Warzywnik, aby przysparzać mu wstydu i utraty godności, a za nic w świecie nie chcę swoją postawą drażnić forumowiczów. W końcu nic nie trwa wiecznie.
Dziękuję Ci.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, janinka-n

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.691 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum