TEMAT: Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 19:43 #656885

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Aniu i tak trzymaj.Osobiście nie zgadzam się z Błażejem bo w jego wpisie nie ma nic o rozsadach a w tym temacie jesteśmy.Również tezy z jego postu nie przekonują mnie.Jeśli nie podoba mi się coś zmieniam towarzystwo i tyle.Piszę tylko i wyłącznie o sobie i mniemam,że nikogo nie dotykam.Nie chodzę w stadzie i za barana się nie obrażam. :bye: :drink1: :drink1:
Z rozsad została mi tylko papryka,która zostanie wysadzona zaraz po 15 maja do gruntu.Nie dostałem na targu brukselki więc w to miejsce posiałem szczaw. :bravo: :bravo:
Pozdrawiam Józek!!
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, bela, Kaja, Zbyszko46, Marlenka, Biotit, Agusiak, Zielona, UllaM, Nimfa, Zygowa

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 19:45 #656887

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2953
Aneczko nie piszę zbyt dużo na forum bo wolę czytać, podpatrywać i podziwiać Wasze uprawy, ale czasem nie zdzierżę :evil: Jesteście świetnymi moderatorkami, aktywnymi, pomocnymi,a przede wszystkim kulturalnymi ( absolutnie nie podlizuję się :P ). Forum to mikroświat, a świat czasem dziwny jest.Ktoś wpada, namiesza i już go nie ma.Trzon forum zostaje i to jest najważniejsze.Nie bez powodu to forum wybiera tylu fajnych ludzi.

A w temacie, nie wytrzymałam i wysadziłam do donic wszystkie pomidory (co rok więcej). Niech się dzieje wola nieba.
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Marlenka, janinka-n, Betula, Agusiak, Jaedda, Stokrotka_jz

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 20:17 #656891

• Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Otrzymane dziękuję: 7235
Krecik stary wrote:
Jeśli nie podoba mi się coś zmieniam towarzystwo i tyle.

Kreciku Właśnie takie postawy niszczą fora ogrodnicze. Coś mi się nie podoba w tej piaskownicy, to zabieram zabawki i wychodzę. Olać tych, którzy mają za mało zabawek do zabawy.

Możecie mnie nielubić za to, że mam odwagę powiedzieć co myślę ale zarówno to forum będzie beze mnie dalej super funkcjonować, jak i Ja dalej będe uprawiać warzywa.

Nie może być tak, że jedni są więksi od innych itd.

A co do znikania, to jestem tu z własnej woli, mimo iż mam swój wątek na konkurencyjnym forum.

Nie przechwalam się jaki to jestem super, bo nie jestem ale nie czuje się konfortowo jak pewni forumowicze boją się wypowiedzieć, a inni są wywyższani na miano bóstwa.

Również wstawiłem wpiś merytoryczny, więc nie tak do końca ze mną źle. ;)

Nie wiem też dlaczego wpisy bierzecie dosłownie urażając się.
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): iwcia55, Betula, Agusiak, Pizza

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 20:20 #656892

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Wracajmy do naszej ogrodniczej pasji Warzywni Ludzie, czyli do tego, co nas ŁĄCZY, a nie dzieli.

Teraz rozsady pomidorków ( z marcowego siewu ) ruszyły tak mocno, jak nigdy przedtem w tym roku; z dnia na dzień widzę różnicę w wyglądzie i całkiem prawdopodobne, że wysadzę je jednak zgodnie z przyjętym terminarzem - 26 maja.
Natomiast u najstarszych pojawia się coraz więcej kwiatków i owoców i te domagają się większej ilości pokarmu. Bardziej leniwe są papryki, zarówno słodkie, jak i ostre, ale mam nadzieję, że wkrótce i one się obudzą i rozwiną pąki kwiatowe.

Na razie spoglądam z obawą w mapy pogodowe - Zimni nadchodzą.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Marlenka, Betula, Kajtkowa, Agusiak, Stokrotka_jz, Zygowa

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 20:29 #656895

• Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Otrzymane dziękuję: 7235
W tym roku znów ogórki z rozsady.

Dopiero wychodzą z ziemi.

IMG_20190511_092404.jpg
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): iwcia55, Betula, Kajtkowa, Agusiak, Maggie, Zygowa

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 20:40 #656898

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Nie sądzę aby moja postawa olewała tych co nie mają zabawek a i odchodząc z piaskownicy swoje zabawki zostawiam potomnym.Na pewno nie uzyskają mojej aprobaty ci co tylko zadają pytania nawet nie próbując czytać wcześniejszych postów,gdzie często te pytania się powtarzają.Ja nie zauważyłem jakichkolwiek zmian negatywnych w naszym forum.Zawsze na wszystkie pytania otrzymywałem pozytywne odpowiedzi.
Błażeju dalej Twoje zarzuty uważam za bezpodstawne i co najmniej niepoważne.A po za tym dziwne mi się wydają zarzuty do osób pomagających nam,a nie zauważasz torpedowanie tychże porad wpisami bez jakiejkolwiek wiedzy ogrodniczej.To tyle i dalej dyskusji nie przeciągam bo albo się nie rozumiemy albo też masz jakiś niewiadomy uraz do konkretnej osoby.A nie lepiej wyjaśnić problem na PW?Dziękuję za dyskusję. :garden1: :drink1: :drink1:

Dodam w temacie,że ze względów niezależnych ode mnie w tym sezonie nie robiłem rozsad ogórków jak i fasolki szparagowej.Te warzywa wysiałem wprost do gruntu,choć tego sposobu nie pochwalam. :( :bad-idea:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 11 Maj 2019 20:46 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, rychu44, rozalia, Marlenka, Kajtkowa, Agusiak, Stokrotka_jz, Szafirek

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 20:44 #656900

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32079
Bywam na innych forach,ale,to Nasze jest dla mnie bezkonkurencyjne.Wiedza,porady,wsparcie,doradztwo osób mających ogromną wiedzę jest dla mnie bezcenne i dzięki tak oddanym i bezinteresownym ludziom na których można zawsze liczyć moja uprawa warzyw i kwiatów z roku na rok jest coraz lepsza.
Posadziłam dzisiaj w warzywniku paprykę słodka,selery,pory,jarmuż,majeranek ,cebulę słodką i trochę ziół.

20190511_172132.jpg

20190511_190043.jpg

20190511_184730.jpg

20190511_171344.jpg

20190511_171507.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Iwona M, bela, rychu44, Marlenka, Biotit, Betula, Kajtkowa, Agusiak, najemnik, Zielona, UllaM, Sylwiaaa, Zygowa

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 20:51 #656902

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Marysiu, jak tylko majeranek podejmie wzrost, uskubnij wierzchołki pędów - to je wzmocni i spowoduje, że rozkrzewią się i wydadzą więcej kwiatków.
Ale masz ładne pory - mam na myśli rozsadę pomiędzy selerami a paprykami :hearts:
I ten areał ... marzenie.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Kajtkowa, Agusiak, Zygowa

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 21:24 #656911

• rychu44
  • rychu44's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1091
Aniunawet nie myśl o takich rzeczach.Bez Ciebie jako Moderator to Forum nie będzie już takie, kto będzie temperował nasze wyskokowe temperamenty. Żadnych zmian. Naprawdę jest bardzo dobrze jak jest. :thanks: :thanks:
pozdrawiam RYSIEK
ogród pół dziki
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, sierika, Marlenka, Kajtkowa, pszczolka

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 21:44 #656914

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Józiu, fasolkę też wysiałam wprost do gruntu dziś; za dwa tygodnie następny rzut (rozsady nigdy nie robiłam; może w przyszłym sezonie spróbuję). Ogórki też posieję wprost do gruntu - skiełkowane (a miała być rozsada). Miejsce już czeka.

Aniu, dziękuję za przypomnienie, żeby majerankowi skubnąć wierzchołki.
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Ostatnio zmieniany: 11 Maj 2019 21:48 przez Zygowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, Marlenka, Agusiak

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 21:56 #656916

• Kaskawel
  • Kaskawel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5383
Fora są różne i ludzie też. Ja tam mogę znieść wiele, ale nic mnie tak nie wkurza jak permanentna cenzura. I dlatego jestem tu, a nie gdzie indziej.

Żeby było na temat. Ruś już na swoim miejscu. Na razie wygląda trochę średnio, ale za dwa, trzy dni się ogarnie.

DSCN5224a.jpg
Ostatnio zmieniany: 11 Maj 2019 21:56 przez Kaskawel.

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 11 Maj 2019 23:17 #656938

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
U mnie większość fasolki też pójdzie prosto do gruntu, bo przewidziałam jej sporo i zwyczajnie tylu rozsad nie zmieszczę. A szkoda, bo w ubiegłym roku sporo młodych siewek pożarły mi ślimaki. Do tych większych już się nie dobierają - może twarde im nie smakują :happy4: W tutkach siedzą te cenne odmiany, których mam po kilka nasionek, i z ich wysadzeniem nie będę się przesadnie spieszyć.
Coś - chyba jakieś gąsienice, ale nie znalazłam winowajcy - "opędzlowało" mi kapustę palmową, na szczęście druga rośnie w innej części ogródka i tej póki co nie znalazły :P
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Betula, Kajtkowa, Agusiak, Zygowa

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 12 Maj 2019 06:20 #656948

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Wygooglowałam sobie tę kapustę palmową. Wygląda jak toskańskie cavolo nero. Czy to jest to samo?
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kajtkowa, Agusiak

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 12 Maj 2019 08:41 #656959

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2953
Adasiowa wrote:
Marysiu, jak tylko majeranek podejmie wzrost, uskubnij wierzchołki pędów - to je wzmocni i spowoduje, że rozkrzewią się i wydadzą więcej kwiatków.

Aniu,ja też :thanks: Mój jeszcze mieszka w małych doniczkach bo na południu pogoda nie rozpieszcza :(
Ela

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 12 Maj 2019 12:18 #657008

• Pol
  • Pol's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 201
Adasiowa wrote:
Dlatego bardzo proszę, aby w przyszłości przytaczać dokładne cytaty, na podstawie których wysuwacie wnioski. Skoro mamy ambicję być forum nie tylko dla amatorów, to stosujmy metody powszechnie przyjęte w pracach naukowych, w których zamieszcza się źródło i autora informacji oraz uzasadnienie użycia słowa: fantazja, mit etc..[/color]
Myslę, że nasze wnioski najcześciej oparte są na naszych obserwacjach i przemyśleniach, jak tu cytowac źródła, nie da się.
Rzeczywiście, z rozpędu użyłem nie najlepiej dobranych słów, ale zostałem kompletnie źle zrozumiany.
Z tymi fantazjami, mitami chodzilo mi o różne takie irracjonalne wierzenia pokutujące wśród ogrodników amatorów, np. o zaleceniach wsadzania skórki banana pod krzak pomidora, kromki chleba, gałązki pokrzywy, wiarę w wielką wartośc nawozową gnojówki pokrzywowej, irracjonalne obawy przed nawozami mineralnymi. Stare dogmaty to np. koniecznośc orki zimowej, są już metody upraw bezorkowych. Sąsiedzi z działki dziwili się na przykład, gdy podlewałem pomidory zimną wodą w upał, ja nie zauważyłem negatywnych skutków.
Przykro mi, że Pomodoro poczuł się urażony, ale przecież zaraz po jego poście wyjaśniłem, że On jest pogromcą mitów a nie propagatorem tychże.
Pomodoro ma tu status gwiazdorski, ja uważam że słusznie i zasłużenie, ja to szanuję.
Postaram się na przyszlość być wrażliwszy i delikatniejszy.
Przepraszam Pomodoro, jeżeli poczułeś się urażony.
Ostatnio zmieniany: 12 Maj 2019 12:19 przez Pol. Powód: uzupełnienie
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89, Betula

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 12 Maj 2019 14:34 #657040

• Corrado
  • Corrado's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3435
Dwa lata temu w sprawach ogrodniczych byłem zielony jak szczypior , sadziłem pomidory , podlewałem a później jeden owoc z krzaka zjadłem , wszystko zrobiło się czarne i trzeba było wyrwać i spalić . Gdy szukałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania DLACZEGO TAK SIĘ STAŁO natrafiłem na to forum dużo czytałem robiłem zapiski , aż w końcu kupiłem na targu rosady i posadziłem. W ubiegłym roku pomidory miałem do połowy listopada, to świadczy o tym, że posiłkując się wiedzą tego forum odniosłem sukces. Chylę nisko czoło przed ludźmi którzy tak tu bezinteresownie się udzielają odpowiadając na pytania które nas trapią. Z każdej odpowiedzi się cieszę i dokładnie analizuje robiąc skrzętnie zapiski. W tym roku wszystkie rosady sam wyhodowałem za które musiałbym zapłacić ponad 400 zł. Jak będzie dalej czas pokaże, zapewne wzloty i upadki będą , ale bądźmy dobrej myśli.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zbyszko46, Betula, UllaM, Nimfa, Szczypiorek

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 12 Maj 2019 14:43 #657042

• majmaj
  • majmaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1029
Hej, wszystko powolutku rośnie.

IMG_20190512_141442.jpg

IMG_20190512_141528.jpg

IMG_20190512_140903.jpg

Pozdrawiam! :bye:
Analiza 2019:

Ph–7,64 ** g NaCl/l–0,15 ** N-NO3–23 ** P–319 ** K–226 ** Ca–2029 ** Mg–225 ** Cl–< 10 ** N-NH4–20,1
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, janinka-n, Sylwiaaa, JaNina, Zygowa

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 12 Maj 2019 15:06 #657046

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18668
Bakłażany już rosną na swoim miejscu

IMG_20190512_120640.jpg

IMG_20190512_120654.jpg

Tu papryka pogrupowana do sadzenia
IMG_20190511_070612.jpg

a tu już część zasadzona
IMG_20190512_120612.jpg

Fasolę wyłożyłam na waciki i podkiełkowane nasiona poszły prosto do ziemi, ale jeszcze nie wyszły.
Z ogórkami zrobiłam tak samo, ale rządki nakryłam tunelikami foliowymi i już wychodzą.
IMG_20190511_183721.jpg

Pomidory w tunelu rosną chyba od 17 kwietnia a między nimi stoją te do gruntu i jest prawdziwy busz.
IMG_20190512_120944.jpg

Jak skończę sadzić paprykę, to biorę się za pomidory bo już czas na nie.
IMG_20190512_120243.jpg
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M, bela, janinka-n, Betula, UllaM, Kaskawel, Corrado, Maggie, aga, JaNina, Zygowa

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.920 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum