TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 04 Wrz 2019 12:50 #674658

• UllaM
  • UllaM's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1591
Ahh, Beatko, jakże Ci zazdraszczam, że będziesz miała okazję pooglądać i posłuchać :drink1: . Bardzo chętnie też pojechałabym, ale raczej się nie uda :think: :pinch:.
Pogoda dzisiaj ładna :flower2: , słonecznie od rana, teraz troszkę przeplatane chmurkami, przyjemne 20*.
Wczoraj wieczorem u sąsiadów zapaliły się sadze w kominie. Strażacy pracowali ponadd 2 godziny, zanim opanowali sytuację.
Sezon grzewczy zbliża się dużymi i szybkimi krokami, czas zadbać o czystość i drożność przewodów kominowych, tak dla siebie... dla rodziny... Żeby spać spokojnie.
Spokojnego dnia
Ile waży matka? Po odliczeniu stalowych nerwów, żelaznych zasad i serca ze złota, tyle co modelka z cosmopolitan:-)
Ostatnio zmieniany: 04 Wrz 2019 12:55 przez UllaM.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, Krecik stary, Adasiowa, Betula, Zielona, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 05 Wrz 2019 07:22 #674740

• Adriаn
  • Adriаn's Avatar
Od wczoraj znowu jest bezchmurnie. Wczoraj było 25 stopni, a dzisiaj będzie 27

1567660846041-1104009181.jpg
Ostatnio zmieniany: 05 Wrz 2019 10:32 przez Betula.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 05 Wrz 2019 07:39 #674742

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Teraz jest 13 na plusie,niebo błękitne.Ma być tak jak wczoraj 25*. Dzisiaj dalszy ciąg zapełniania słoików.Na pierwszym miejscu pomidory.Miłego dnia :bye:
DSC_0747.jpg
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, rozalia, Betula, koma, Lunka, Nimfa, JaNina, Termaj, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 05 Wrz 2019 11:18 #674758

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Nocka chłodna 12,6*C.Poranek słoneczny z szybko wzrastającą temperaturą w słoneczku.Teraz na słonecznym balkonie termometr wskazuje 43,6*C a w cieniu 20*.Róznica b.duża i odczuwalna.Dziś na tapecie fasolka szparagowa i buraczki czerwone do słoików.Prace idą powoli,ale serce by bolało gdyby owoce ogrodu nie były przerobione. :rotfl1: :bravo: :bravo: :bye: :bye: :coffe:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, Betula, koma, UllaM, Nimfa, JaNina, Termaj, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 05 Wrz 2019 11:49 #674762

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54405
Masz rację Józku, lepiej, żeby bolały ręce i nogi, od uprawiania i przerabiania, niż serce z powodu nieprzerobienia Naszych plonów :) . Dzisiaj robiłam sos do szakszuki, już się pasteryzuje. Ale musiałam przecież skosztować :whistle:

C7536F57-272D-4D69-A35A-57AFF7876FAF.jpeg

Pychota. Wchodzi na stałe do repertuaru.
Jest 20*, bezchmurne niebo, ale dosyć mocno wieje.
Miłego dnia :garden1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Betula, koma, UllaM, Jaedda, Nimfa, Termaj, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 05 Wrz 2019 12:59 #674777

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
I jeszcze jak żal zimą, że latem się nie zrobiło :) U mnie dzisiaj śliwkowo. Domowa nutella dla Wnuków i powidła, które od razu przywodzą na myśl świąteczny piernik staropolski. No i nowość u mnie: Kiszony kalafior się robi i... aaaaa! nie moimi rękoma.
Od razu mi lepiej :)

IMG_20190905_123502.jpg

IMG_20190905_123140.jpg

IMG_20190905_124032.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Betula, koma, UllaM, Jaedda, JaNina, sznurki Ani, Termaj, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 05 Wrz 2019 14:01 #674786

• Termaj
  • Termaj's Avatar
  • Gold Boarder
  • Termajteytt
  • Otrzymane dziękuję: 1152
U mnie tak jak u Nimfy ,powidła ze śliwek .Ja robię powidła a córka robi nutelle dla dzieci.Ja jestem staroświecka mi te nowości nie smakują .Noc była ciepła 16* a teraz jest 21*,niebo trochę zachmurzone i lekki wiaterek.
Spokojnego dnia

Pozdrawiam Teresa
Termaj
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Betula, koma, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 05 Wrz 2019 17:59 #674822

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Termaj, Koma - piękne dalie :bravo:

Ciepło, ok. 26 stopni, po niedawnym deszczu nie ma już właściwie śladu.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 05 Wrz 2019 19:09 #674829

• tadeo68
  • tadeo68's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 998
A ja pochwalę się takim "wychowankiem"

20190905_185550.jpg

Od nasionka zebranego z kupionej figi
Ostatnio zmieniany: 05 Wrz 2019 19:10 przez tadeo68.
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M, Adasiowa, Betula, koma, Jaedda, Lunka, Nimfa, aga, JaNina, sznurki Ani, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 05 Wrz 2019 20:09 #674840

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Minął kolejny ciepły,słoneczny dzień z temp.do 26 stopni.Ranki chłodne-wstaję wcześnie i widzę na termometrze 7-8 stopni.
Jest susza,ale co nieco w lesie można znależć.

20190828_123218.jpg

Zmęczony po nocnych "wypadach" mój Nero odsypia

055.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Armasza, Betula, najemnik, UllaM, Nimfa, aga, JaNina, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 05 Wrz 2019 21:54 #674855

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
Witajcie. Jakoś po urlopie nie mogę się zebrać do prac ogrodowych.Tylko kilka fotek kwiatów zrobiłam. Kolejny słoneczy dzień dziś był. Zachciało mi się drożdżówek to sobie upiekłam.

IMG_20190905_171436.jpg

W ogròdku rozkwitły astry.

IMG_20190904_144948-2.jpg

IMG_20190904_144830-3.jpg

Dobrej nocki oazowicze
Ostatnio zmieniany: 05 Wrz 2019 22:42 przez sznurki Ani.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, pouder, Betula, UllaM, Lunka, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 06 Wrz 2019 08:15 #674868

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Brrr, chłodny, wręcz zimny poranek - odzwyczaiłam się od temperatury 10 stopni, więc wczesne karmienie bezpańskiego kota nie obyło się bez sweterka. Na szczęście bezchmurne niebo i wschodzące słońce dobrze wróżą na dalsze godziny dnia.
Mijający tydzień, pomimo małych smutków, obdarzył mnie też sporą dawką uśmiechu z zagospodarowywania warzyw z działki. Oprócz tradycyjnych już pomidorowych przecierów zrobiłam kilka słoiczków sosu z pieczonych papryk i pomidorów, marynowanych papryk i ogórków, oraz parę słoików ratatuji ( bakłażan, cukinia, papryka, pomidorki, fasolka szparagowa ), a na obiad popełniłam botwinkę z włąsnych buraczków i włoszczyzny. Niesamowite, ile te proste czynności przynoszą radości ...

Wczoraj kupiłam dwie doniczki pączkowych wrzosów, z działki przywiozę pelargonie i tym sposobem zapełnię parapety, które powoli pustoszeją po warzywnych zbiorach. Pachnie jesienią...

Wszystkim Ludkom życzę spokojnego, pogodnego i miłego weekendu .
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2019 08:16 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, rozalia, pouder, Betula, Zielona, Lunka, Nimfa, JaNina, sznurki Ani, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 06 Wrz 2019 08:57 #674876

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
U mnie wprawdzie słonecznie i ciepło, ale w powietrzu czuć już jakąś jesienną melancholię.
Odpowiednio do mojego nastroju piosenka, którą często śpiewało się przy ogniskach na górskich szlakach.

Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, Krecik stary, pouder, Lunka, Nimfa, JaNina, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 06 Wrz 2019 09:06 #674877

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Noc zimna ok.14-10*C,długo nie było poranka,później pokazało się słoneczko.Na tę chwilę pomimo słońca jest normalnie zimno.Powiewa delikatny wiaterek ale zimny.Na słonecznym balkonie termometr wskazuje 27,6*C a w cieniu tylko 13*.wczoraj znalazłem kwiatuszka o kilku kolorach na jednej łodydze.Jest to pelargonia zwisająca.Wszystkim miłego i spokojnego dnia. :coffe: :coffe: :bravo: :bye: :bye:

002-174.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2019 09:08 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, pouder, Betula, Zielona, Lunka, Nimfa, JaNina, sznurki Ani, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 06 Wrz 2019 09:19 #674879

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Tak,czas mija.Odkąd to zauważam nie mogę się nadziwić temu jak szybko rosną dzieci,jak świat się zmienia,przyroda i my.Często się śmiejemy z tego,że zaczynamy mówić jak nasi rodzice,że kiedyś to było tak i tak.To akurat się nie zmieniło :rotfl1:
Bardzo cieszą zbiory,pełne spiżarki i butle z winem na półkach.Inni powiedzą,że przecież można iść do sklepu i kupić,ale takie swoje,własnoręcznie od nasionka pielęgnowane :garden1: A jakie przepisy się rodzą :idea2:
Gdyby nie ten chłodny początek września,dalej trwałaby wakacyjna atmosfera,człowiek się rozleniwia a tu tyle jeszcze pracy przed nami.Z prognozy pogody na dłuższy okres wynika,że będzie parę nocy poniżej 10 stopni,w sobotę w dzień tylko 15,reszta ok 18.Zobaczymy.Dzisiaj jest rześko,ale słońce podgrzewa atmosferę.Będzie dobrze,zmarzluchy :hug: :bye:
domowe261.jpg
Naturalne ,niebanalne,własne.
Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2019 13:14 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, pouder, Betula, Lunka, Nimfa, JaNina, sznurki Ani, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 06 Wrz 2019 09:41 #674880

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
Ach, jestem zmarzluchem. Zmarzły mi ręce na porannym spacerze z psem, ale w "komputerowym" pomieszczeniu mamy jeszcze sporo lata za oknem. Przed południem świeci słońce, oleandry kwitną, pachną nieziemsko i naturalnie nas zasłaniają. Uciekam więc tu od "roboty" kiedy tylko mogę :)

DSCN0746.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2019 09:42 przez Nimfa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, rozalia, pouder, Betula, sznurki Ani, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 06 Wrz 2019 09:48 #674881

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
anakanie ma to jak swoje przetwory. Owszem można kupić w sklepie,ale tam nie wiadomo co dodawane chemia i w ogóle.

Dziś póki co chłodno. Już czuć jesień. Oby było jeszcze trochę słoneczka. W moim tunelu już słabiutko wszystko rośnie. Podpowiedźcie kiedy zasilić ziemię w tunelu obornikiem?
Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2019 13:13 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, pouder, Betula, Lunka, Nimfa, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 06 Wrz 2019 10:26 #674882

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu u siebie w namiocie uprawiam tylko pomidory i jako przedplon sałatę.Pod pomidory stosuję wiosną obornik rzędowo wg.wskazówek Miecia.Sałatę wysadzam w ziemię kompostową i po problemie.Przekopując jesienią daję też kompost. :coffe: :coffe:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, Betula, Agusiak, Nimfa, anaka, Barborka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.690 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum