TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 12 Wrz 2019 14:48 #675453

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Kolejny, ciepły dzień - cieszę się ostatnimi wrześniowymi dniami, kiedy temperatura nad ranem osiąga 13-14 stopni i chociaż dzisiaj niebo zasnute chmurami, to zdarzają się chwile ze słońcem. Aktualnie na termometrze 20*, a lekki wiaterek sprawia, że powietrze jest przyjemnie rześkie.
Wczorajsza, popołudniowa wizyta na działce "zaowocowała" koszykiem włoszczyzny ( seler, pietruszka i pory ) oraz pęczkami pietruszki naciowej, koperku i lubczyku. Rzut oka na warzywne grządki daje ostrożną nadzieję na późne zbiory sałaty, fasoli na suche ziarno, ostatnich buraczków i paru ogórków oraz papryk, słodkich i ostrych. W każdym razie jestem przygotowana na następne przetwory.
Sprawdziłam też stan kilku pomidorków pozostawionych na krzakach - oczywiście o dojrzeniu nie ma mowy, ale bardzo pozytywnie zaskoczył mnie fakt całkowicie zdrowych roślin przy ostatnich deszczowych i zimnych dniach. Nie poddają się także ogórki, fasolka szparagowa i pozostałe korzeniowe z wyjątkiem liści pietruszki - u nich musiałam walczyć z mączniakiem, ale udało się.

Znalazłam zdjęcie sprzed czterech lat ( tak mi się wydaje ), na którym jest jeszcze Dumka, a ja nie mam dredów i siwych włosów :)

A na takie pejzaże musimy jeszcze poczekać ...

Obiecałam sobie, że tej jesieni po raz pierwszy posadzę tulipany - ku pokrzepieniu serc :hearts:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2019 14:49 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 12 Wrz 2019 14:59 #675455

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
A już miałam pytać,gdzie te dredy :supr3: Znów zrobiłaś nastrój Aniu od Adasia :hug: Powiedz,czy jesień nie jest piękna?Kolory ciepłe,energetyczne a przy tym kontrast pni brzóz,ach...cudnie.Trzeba kochać tą naszą przyrodę i szanować,bo nigdzie indziej takiej nie ma.Kiedy ludzie się obudzą?
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, pouder, CHI, Betula, Zygowa, Termaj, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 12 Wrz 2019 14:59 #675456

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54400
anaka wrote:
Ha,ha a ja właśnie usmażyłam racuchy z kawałkami jabłek i figą,bo miałam ochotę na drożdżowe :rotfl1:
Aniu od sznurków,ta cebulka nazywa się zimująca,myślałam,że jesienią ją posadzę :think:

Cebula dymka odmiany Senshyu Yellow jest odmianą ozimą. Sądzi się ją we wrześniu lub w październiku :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, pouder, CHI, Betula, Zygowa, sznurki Ani, Termaj, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 12 Wrz 2019 17:22 #675467

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
anakaja nie znam wszystkich odmian cebul. Odpowiedzieli już bardziej doświadczeni.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 12 Wrz 2019 17:37 #675470

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu nie przejmuj się ,wystarczy wpisać nazwę w wyszukiwarce i wiedziałabym,ale na szczęście Janinka jest bardziej przytomna niż ja.Ważne ,że znasz się na tym,co lubisz :bye: w swojej dziedzinie jesteś fachowcem,razem jesteśmy siłą :drink1: :garden: :garden1:
Powiem Wam robię sos pieczony z pomidorów i papryki Horti,zapach jest taki,że pół wsi się zaraz zbiegnie :yummi: Horti dzięki za przepis :thanks:
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2019 17:40 przez anaka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, CHI, Betula, koma, Agusiak, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 12 Wrz 2019 20:04 #675482

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Bardzo ładny dzień zbliża się ku końcowi. Było 23*, na początku dnia bezchmurne niebo, później napłynęło trochę obłoków. Musiałam sobie zrobić dzisiaj dzień bez robienia przetworów i innych rarytasów w kuchni, bo wczoraj trochę już przesadziłam, więc musiałam iść na jednodniowy odwyk :supr: W ogrodzie trochę porobiłam, ale niewiele. Ważne, że grządka po uprawie truskawek, została przygotowana na przyszłoroczną uprawę cebuli. Żyto, wyka i saletra amonowa wysiane.

IMG_0931.jpg

I tak po kolei będę przygotowywała wszystkie grządki z wyjątkiem czosnkowej.
Spokojnego wieczoru

20190912_094433.jpg
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, Krecik stary, Adasiowa, rozalia, pouder, CHI, Betula, koma, Jaedda, Zygowa, Termaj, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 12 Wrz 2019 20:10 #675484

• Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Powoli zbliża się koniec harowania w ogrodzie i w kuchni. Jeszcze sporo jest do przerobienia, choć i tak piwnica pęka w szwach. Trzeba zebrać to, co nam dała natura i nasze spracowane dłonie. Co prawda kręgosłup trzeszczy, w oczach mgła, bolą kolana i stopy, to przynam, że mimo tych dolegliwości człowiek jest mega szczęśliwy. Bo jest co zbierać i przy okazji obdarować.
W tej chwili jest 16 stopni, ale mam okropną suszę. Dziś po raz kolejny podlałam paprykę, bo płacze i prosi.
Miłgo wieczoru. :coffe:
Pozdrawiam Alicja.
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2019 20:11 przez Zielona.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, pouder, CHI, Betula, koma, UllaM, Jaedda, JaNina, Zygowa, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 13 Wrz 2019 07:46 #675508

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Noc w miarę ciepła jak na wrzesień 11°C. Dzień ma być letni 24°C, ale od jutra ochłodzenie, a od wtorku deszcze. Dobrze, może grzyby będą.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, pouder, CHI, koma, UllaM, Jaedda, JaNina, Termaj, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 13 Wrz 2019 08:12 #675510

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
W nocy termometr skazywał 17-15*C.Poranek jest słoneczny z temperaturą na słonecznym balkonie 23,7*C i w cieniu 17*.Drzewa stoją nieruchomo,tylko lekko poruszają się ich czubki.Jest ciepło.Słoneczko świeci nisko i już nie wszędzie dociera.Miłego 13 piątku życzę wszystkim naszym i nie naszym. :coffe: :coffe: :bye: :bravo:

005-80.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M, rozalia, pouder, CHI, Betula, koma, UllaM, Jaedda, JaNina, sznurki Ani, Termaj, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 13 Wrz 2019 09:23 #675514

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
Na razie jest 15 stopni,ale słońce już świeci.Dzisiaj znów będzie pięknie.
Zrobiłam pieczony sos,właśnie się pasteryzuje.Wczoraj słoiki chwyciły na gorąco.Miałam zbyt soczyste pomidory,ale trzeba było coś z nimi zrobić,bo popękane.Następnym razem zrobiłabym tak jak proponuje Janinka do szakszuki,czyli pieczone papryki i pomidory na blasze.Można wtedy też posypać ziołami, czosnkiem w łupinach i cebulką pokrojoną w piórka.Potem wszystko do gara i na gaz.Ale i tak wyszło pysznie.Uważajcie na swoje kręgosłupy :flower: :garden1:
DSC_0789.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Armasza, pouder, Betula, koma, Agusiak, UllaM, Jaedda, JaNina, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 13 Wrz 2019 09:23 #675515

• UllaM
  • UllaM's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1591
Zapowiada się kolejny, piekny, słoneczny dzień, rano 15* :garden1:.
Jadąc do pracy minęłam przewróconego na zakręcie tira. W miejscu gdzie jest ciasna serpentyna i ograniczenie do 30. I znowu droga i warunki nie dostosowały się do kierowcy :lev:
Ile waży matka? Po odliczeniu stalowych nerwów, żelaznych zasad i serca ze złota, tyle co modelka z cosmopolitan:-)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, pouder, koma, Agusiak, Termaj, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 13 Wrz 2019 09:37 #675517

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21396
20 w cieniu, Zapowiada się piękny dzień.
Psy wyciągnęły mnie na spacer przed wschodem słońca, jak wracaliśmy było tak:
P9137047.jpg

Dwa dni mi wypadły z życia (praca mnie dopadła). W środę udało mi się naprawić kosiarkę - niestety wcześniej "poległam" na 1 nakrętce i musiałam prosić o pomoc. A teraz mam masę do koszenia, ale to fajna zabawa, gorzej będzie z grabieniem i wywózką.

Dziś muszę zerwać gruszki - bo osy mi niszczą...
P9116822.jpg

Spokojnego dnia
Ostatnio zmieniany: 13 Wrz 2019 09:41 przez CHI.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, Betula, koma, Agusiak, UllaM, gazela, Jaedda, aga, JaNina, Termaj, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 13 Wrz 2019 15:18 #675551

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
Piękny ten wschód słońca :hearts: Chi.
U nas przez moment było szaro,ale wiatr rozwiał chmury i znów słonko świeci.
Pozbierałam trochę dobroci z ogrodu,czy macie przepis na sałatkę z zielonych pomidorów ,sprawdzoną?
DSC_0797.jpg
DSC_0798-2.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, Adasiowa, rozalia, pouder, CHI, Betula, koma, Agusiak, Jaedda, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 13 Wrz 2019 20:56 #675579

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Wczesnym rankiem 10 stopni.W ciągu dnia nie zerkałam na termometr,ale myślę,że ok.18-20.Cały dzień praca w warzywniku.Wykopana marchewka,pietruszka kilka selerów i porów.Plony takie sobie.Nie mogłam się spodziewać lepszych,ponieważ z przerywaniem dałam ciała.Ale tyle co wykopałam wystarczy na całą zimę dla mnie i dla syna.
Wszystko już w zamrażalce.Przyznam się szczerze,że moje palce całodzienną pracę trochę odczuły.

036-2.jpg

038-3.jpg

042-2.jpg
Maria

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 14 Wrz 2019 07:21 #675593

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Siedzę sobie, nic nie robię i jest mi dobrze, ale trochę zimno. Słoneczko schowane jest jeszcze za drzewami. Zero wiatru. Chwilo trwaj

93DCB59D-C17B-4801-A3F9-8A5F6A6F1B8D.jpeg
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, rozalia, CHI, Betula, Agusiak, Jaedda, Zygowa, Termaj, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 14 Wrz 2019 07:41 #675594

• Termaj
  • Termaj's Avatar
  • Gold Boarder
  • Termajteytt
  • Otrzymane dziękuję: 1152
Ranek bardzo chłodny ,tylko 7,5*.Niebo bez żadnej chmurki,swieci słoneczko trzeba trochę poczekać ,aż ogrzeje .Wczoraj było cieplutko na działce ,nawet spadło nagle 5 l deszczu ,ale bardzo szybko wsiąkła ,tak ziemia jest spragniona wody.
Spokojnego dnia

AF15B346-06F4-481B-99DF-1D543F1B6571.jpeg

F543AA01-EDD5-4F45-B0A8-82D25F07DEE4.jpeg

Pozdrawiam Teresa
Termaj
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, rozalia, CHI, Betula, Agusiak, Zygowa, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 14 Wrz 2019 08:13 #675595

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
W nocy 7*C, teraz tylko 9*C, słonecznie. :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, rozalia, Betula, Zygowa, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 14 Wrz 2019 09:14 #675601

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Piękna, słoneczna, choć zimna sobota - przynajmniej na tę chwilę. Nad ranem tylko 8 stopni, co dało się odczuć, ale atmosfera szybko zaczęła przypominać "siódmy krąg piekieł" - w każdym razie sos z kiszonych, bardzo ostrych papryczek zrobiony, mieszkanie przewietrzone, sprzęt wyszorowany. Ufff, było gorąco :)

Pamiętam, że Marysia zamieściła zdjęcia takich pięknych pęczków włoszczyzny już w ubiegłym roku i właśnie wtedy podjęłam decyzję o uprawie własnej pietruszki, selera, marchewki i pora. Co prawda moim warzywom daleko do urody tych Marysiowych, a i perfekcja wiązania zgrabnych pęczków jest dla mnie nieosiągalna, niemniej satysfakcja i radość z pierwszych tego typu plonów ze swojskich grządek są niesamowitym doznaniem :hearts:

Wszystkim Ludkom życzę spokojnej, dobrej i bardzo miłej soboty ...

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 14 Wrz 2019 09:16 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, CHI, Betula, Agusiak, najemnik, gazela, aga, JaNina, Zygowa, anaka, Barborka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.604 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum