TEMAT: Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 13 Sie 2021 18:04 #773702

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1175
Cytuję Jan4:

"Teraz wykonałem oprysk preparatem REVUS 250 SC + mocznik. Chyba pomoże. Czy powtórzyć oprysk i ewentualnie po ilu dniach :idea2:
pomodoro wrote:
...Na przyszłość radzę Ci wykonać profilaktyczny oprysk preparatem systemicznym w okolicach św. Anny.
czyli kiedy i jakimi preparatami. :idea2: Mam zrezygnować z preparatowi ekologicznych.
"

1. chyba nie pomoże bo to wglebny preparat .
2. Czyli jeden nie dwa lub trzy np. 25 lub 26 lub 27 lipca
3. Jakim - Systemicznym a jaki systemiczny Infinito- ciagle to podawal
4. Po co rezygnowac skoro lubisz pryskac DMSO - nie zaszkodzi skoro wspomaga wchlanianie .
Mieczyslawowi rece i nogi opadly i pewnie napil sie melisy
Staszek
Ostatnio zmieniany: 13 Sie 2021 18:10 przez Adasiowa. Powód: poprawki
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 13 Sie 2021 18:53 #773710

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Czy melisa jest aż tak skuteczna?

A na temat - chorób u mnie brak (duża zasługa pogody u nas, tak myślę), niedoborów w gruncie brak.

Za to mam problemy w uprawie pod osłoną. Choć mam tylko coś takiego (zdjęcie z czerwca 2019):

zy1.jpg

Krzaki po "odbiciu" pięknie rosną do czasu. Przychodzi ciepło i koniec wzrostu, pojedyncze owoce, sucha zgnilizna. Dużo mojej winy, bo swego czasu miejsce pod folią przenawoziłam, ale też sucho i duszno im mimo podlewania. W gruncie praktycznie nie podlewam, a rosną. Zdecydowałam - foliak jesienią idzie na strych.
Załączniki:
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Ostatnio zmieniany: 13 Sie 2021 19:07 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Adasiowa, Kajtkowa, Jaedda, Babcia Ala

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 13 Sie 2021 19:15 #773714

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Edytko, postawiłam foliak do pionu ;-)
U mnie nie podlewanie gruntu skończyłoby się wielką katastrofą; jak zawsze susza mobilizuje mnie do aktywnego działania.
Natomiast pomidorki w donicach, uprawiane na parapecie - pomimo regularnego podlewania i nawożenia - cierpią od niedoboru wapnia.
W tym roku na jednej z odmian znalazłam oznaki SZW i co ciekawe - jeden z owoców ma zupełnie inny kształt, okrągły i spłaszczony, a mimo to na nim również są zmiany.
Tak czy inaczej - myślę, że powodem tych zmian są duże wahania wilgotności podłoża i utrudnione pobieranie Ca z podłoża.
Ratunkiem jest oprysk z PW lub saletry wapniowej.

Prawidłowy kształt tej odmiany ( dwarf Desperado ): smukły i podłużny - tutaj objaw niedoboru nie dziwi:

I całe, zdrowe grono:

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa, Jaedda, ewcia12, Zygowa, Szczypiorek, Sławek, KaśQu

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 13 Sie 2021 19:27 #773719

• Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3307
ten sezon dla foliaków to masakra - one się tam gotują - ja mam na wykresach i 55 stopni, przy pełnym wietrzeniu, pootwieraniu wszystkiego, co się da

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 13 Sie 2021 20:00 #773722

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2951
Wystarczy siatka cieniująca i nie jest aż tak dramatycznie.
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 14 Sie 2021 11:31 #773749

• KaśQu
  • KaśQu's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11
Mam do Was pytanie odnośnie fertygowania pomidorów w doniczkach. Akurat skończył mi się koncentrat nawozu od Pomodoro. A co gorsza również azofoska :cry3:. Nowa już jest zakupiona ale mogę ją mieć najwcześniej w piątek. Mam nawóz do pomidorów z Neudorffa o takim składzie:

Organiczny nawóz NPK 4-1,5-6,5, płynny z zastosowaniem substancji roślinnych i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego
• 4,0% azot całkowity (N), 0,2% azotan-N + amon-N, 0,7% fosforan całkowity
• (P), 1,5% fosforan całkowity (P205), 1,5% fosforan rozpuszczalny w obojętnym cytrynianie amonu (P205), 1,2% fosforan rozpuszczalny w wodzie (P205),
• 5,4% potas całkowity (K), 6,5% tlenku potasu rozpuszczalnego w wodzie (K20),
• 1,5% siarka całkowita (S), 1,5% siarki rozpuszczalnej w wodzie (S)
Składniki: 2% sód (Na), 50% materia organiczna, 65% sucha masa, 35% wilgotność Surowce: 86% z produkcji żywności i pasz, substancje roślinne z alg, produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego.

Czy można to wymieszać np z fosforanem dipotasowym żeby to się nadawało do pomidorów? A jeśli tak to w jakich proporcjach?
Z góry dziękuję za pomoc. Jeśli się nie da, to cóż przez ten tydzień pomidory będą musiały przetrawć na tym.

Na koniec tylko krótkie sprawozdanie odnośnie mojej wody o ph ponad 8.0. Każdy test, który robiłam czy to ph-metrem czy płynem do badania ph, wskazuje że Ph wody przekracza 8.0. Podlewam wszystkie rośliny teraz wodą z octem zgodnie z radą Pomodoro. Staram się obniżyć Ph do 6 (1ml octu jabłkowego 6% na litr wody). Jeszcze raz wielkie dzięki Pomodoro, że zwróciłeś na to uwagę. :thanks:
Pozdrawiam Kasia

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 14 Sie 2021 21:42 #773820

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Ten nawóz nie nadaje się do fertygacji. Ma za dużo sodu. Sód w uprawie pomidora jest limitowany. 2 % oznacza, że każdy mililitr tego nawozu zawiera 20 mg sodu, a dopuszczalna norma to 100 mg/l podłoża. Tym bardziej jest to niebezpieczne w uprawie doniczkowej, gdzie ilość podłoża jest ograniczona.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, del, Babcia Ala, KaśQu

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 15 Sie 2021 10:08 #773861

• KaśQu
  • KaśQu's Avatar
  • Fresh Boarder
Bardzo Ci dziękuję Pomodoro!!!
W sumie to nie wiem nawet jak to skomentować! Ten nawóz polecono mi rok temu w szczególności do pomidorów w doniczkach :mad2:
W zeszłym sezonie stosowałam go dość długo zanim trafiłam tu na forum. Myślałam, że jego jedyną wadą jest nieodpowiedni stosunek NPK a tu masz :hammer:
No trudno to pomidory będą na diecie przez te kilka dni.
Pozdrawiam Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 15 Sie 2021 12:03 #773877

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Z materiału Instytutu Warzywniczego w Skierniewicach

forumogrodniczeoaza.pl/media/kunena/atta...s/352/IMG_1532-3.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): ewcia12, KaśQu

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 15 Sie 2021 18:20 #773936

• KaśQu
  • KaśQu's Avatar
  • Fresh Boarder
Super ściągawka!!! Bardzo dziękuję!
To teraz może się odważę podjąć jeszcze jakąś próbę zakupu nawozu do pomidorów w tym dziwnym kraju :happy:
Pozdrawiam Kasia

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 16 Sie 2021 16:37 #774055

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13062
Jan4 wrote:
...Teraz wykonałem oprysk preparatem REVUS 250 SC + mocznik. Chyba pomoże. Czy powtórzyć oprysk i ewentualnie po ilu dniach :idea2:...
Oprysk był wykonany 12 sierpnia. Dziś zerwałem dużo zainfekowanych ZZ liści pomidorów. :thanks:
Udało mi się zebrać dwa wiadra po 10 l dojrzałych pomidorów. :dance:
Ostatnio zmieniany: 17 Sie 2021 14:10 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 16 Sie 2021 17:00 #774056

• Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3307
no jak żre Ci zaraza krzaki to chyba logiczne, że trzeba powtórzyć :)))

i to szybko
Za tę wiadomość podziękował(a): del

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 16 Sie 2021 23:20 #774107

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11848
Jeżeli już ktoś decyduje się na użycie ŚOR i to jeszcze na terenach ROD to powinien sobie o tych środkach doczytać. Akurat jeśli chodzi o Revus 250 SC to w uprawie pomidora można wykonać nim do 4 zabiegów ale minimalny odstęp między zabiegami wynosi 7 dni.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 17 Sie 2021 07:00 #774113

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13062
Chyba zrezygnuję z oprysku chemicznego. Owoce mam zdrowe. Może wykonam oprysk DMSO. Jakie stężenia proponujecie?
Ostatnio zmieniany: 17 Sie 2021 07:03 przez Jan4.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 17 Sie 2021 16:52 #774160

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Możecie przypomnieć jaka jest karencja Infinito 5ml/l dla pomidora?

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 17 Sie 2021 17:54 #774164

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Infinito z tego co pamiętam w naszym kraju nie buło dopuszczone dla ochrony pomidora, ale dla ziemniaka karencja była 7 dni.
W Niemczech już pomidora można było pryskać :) Nie wiem jak jest z Magnicur finito, ponoć to ten sam środek.
Piotr :)
Ostatnio zmieniany: 17 Sie 2021 17:55 przez podjadek.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 17 Sie 2021 18:15 #774166

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Od 2011 roku do 2018 był dopuszczony do ochrony pomidora.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 17 Sie 2021 18:27 #774167

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32061
KaLo o ile dobrze pamiętam,karencja na pomidor 7 dni,ogorek 3 dni.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.957 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum