TEMAT: Po co ta chemia

Po co ta chemia 29 Sie 2019 08:25 #674002

  • Pol
  • Pol's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 140
  • Otrzymane dziękuję: 201
Gdzie z kolei można poczytać o zagrożeniach zdrowotnych, szkodliwości stosowania fermentowanego maceratu z pokrzyw? Są w internecie jakies rzetelne opracowania?


Zielone okna z estimeble.pl

Po co ta chemia 29 Sie 2019 11:52 #674017

  • mirzan
  • mirzan's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1099
  • Otrzymane dziękuję: 2476
Jak się obawiam,to nie stosuję.Jak nie znam grzyba,to go nie biorę.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary

Po co ta chemia 29 Sie 2019 12:39 #674026

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53239
Jeżeli ktoś koniecznie chce bawić się w roślinne maceraty, to proponuję ze względów bezpieczeństwa mikrobiologicznego zalewanie materiału roślinnego jak najmniejszą ilością wody i szczepienie nastawu albo żurkiem, albo wodą spod ogórków czy kapusty kiszonej. To w celu ukierunkowania fermentacji w kierunku fermentacji mlekowej.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Emalia112, patrycja, Pol, pszczolka, Nimfa, aga

Po co ta chemia 29 Sie 2019 13:05 #674030

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53239
Nie wiem , czy w czasie zimowej nudy, nie pokuszę się o opracowanie metody oprysku roślin przecedzonym żurkiem. Do takiego oprysku można , a nawet trzeba by było używać wody z kranu. Trzeba tylko dopracować ilość dodawanego żurku na podstawie badania pH cieczy do oprysku. Po odpowiednim zakwaszeniu kranówki i dodatku krochmalu oprysk byłby gotowy. 200 % ekologii. W oprysku jako składnik czynny byłaby mieszanina octanu, propionianu i mleczanu wapnia i magnezu powstałe z reakcji trzech kwasów wytwarzanych przez bakterie dzikiej fermentacji mlekowej z wodorowęglanami wapnia i magnezu zawartymi w wodzie pitnej. Mielibyśmy dwa w jednym : wykorzystanie w ochronie roślin surowców roślinnych i gwarancję bezpieczeństwa uniknięcia infekcji bakteriami chorobotwórczymi z grupy Enterococcus .
Ostatnio zmieniany: 29 Sie 2019 13:08 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, podjadek, rychu44, Adasiowa, Emalia112, patrycja, Renia, pszczolka

Po co ta chemia 29 Sie 2019 13:58 #674033

  • Adriаn
  • Adriаn's Avatar
Po co tyle kombinować jak mieszając PW z IF powstaje środek na wszystkie choroby bakteryjne i grzybowe oprócz mączniaka

Po co ta chemia 29 Sie 2019 14:24 #674035

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53239
Żadne kombinacje. A co to za różnica czy do cieczy do oprysku dozujesz koncentrat PW, czy żurek ?

Po co ta chemia 29 Sie 2019 14:36 #674036

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53239
Tak z ciekawości sprawdziłem pH żurku. Ma pH 5.


IMG_1819.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Po co ta chemia 30 Sie 2019 13:48 #674114

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Pol wrote:
Gdzie z kolei można poczytać o zagrożeniach zdrowotnych, szkodliwości stosowania fermentowanego maceratu z pokrzyw? Są w internecie jakies rzetelne opracowania?

W ciągu ostatnich 10 lat na takowe nie natrafiłam :) Ale może gdzieś takie opracowania są :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Pol

Po co ta chemia 07 Wrz 2019 08:58 #674957

  • Pol
  • Pol's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 140
  • Otrzymane dziękuję: 201
Była tu próba ustalenia co to jest "naturalna chemia" a co "sztuczna chemia".
Ja intuicyjnie czuję o co chodziło koleżance.
Naturalna chemia to nasza wiedza o procesach chemicznych zachodzących w przyrodzie a sztuczna chemia to używanie pruduktów, wyrobów przemysłu chemicznego.

Po co ta chemia 07 Wrz 2019 09:37 #674964

  • Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Posty: 7121
  • Otrzymane dziękuję: 43723
Może jednak najpierw zastanowimy się na nazwą używanej cieczy czy to z pokrzyw czy innej rośliny.Pisze się o maceracie pokrzywowym,a używa się pokrzywowej gnojówki.Aby nikogo nie obrazić mam b.duże wątpliwości co do porównania macerat =gnojówka i odwrotnie. :coffe: :coffe: :idea2: :paper: :bad-idea:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 07 Wrz 2019 09:38 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Pol, Zygowa

Po co ta chemia 07 Wrz 2019 09:42 #674965

  • Pol
  • Pol's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 140
  • Otrzymane dziękuję: 201
Zgadzam się, ta ciecz z pokrzywy absolutnie nie zasługuje na nazwę gnojówka. :)

Po co ta chemia 07 Wrz 2019 11:17 #674980

  • kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 570
  • Otrzymane dziękuję: 1491
Ludzie intuicyjnie czują, że niedźwiadki to sympatyczne, "przytulaśne" zwierzątka. Jedna pani nawet wlazła za bariery w ZOO. Cześć jej pamięci.
A jeżeli ktoś posiada wiedzę o procesach chemicznych zachodzących w przyrodzie, to nie dzieli świata przyrody na sztuczny i naturalny. Bo niekoniecznie sztuczne=złe i naturalne=nieszkodliwe.
Pozdrawiam, Krzysiek
Ostatnio zmieniany: 07 Wrz 2019 11:21 przez kuhara.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Pol

Po co ta chemia 07 Wrz 2019 11:52 #674981

  • Pol
  • Pol's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 140
  • Otrzymane dziękuję: 201
To nietrafione porównanie.
Jestem absolutnie pewny, że mnie koleżanka Tilia ani nie podrapie ani nie pogryzie.
:)
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara

Po co ta chemia 10 Wrz 2019 21:35 #675305

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Krecik stary wrote:
Może jednak najpierw zastanowimy się na nazwą używanej cieczy czy to z pokrzyw czy innej rośliny.Pisze się o maceracie pokrzywowym,a używa się pokrzywowej gnojówki.Aby nikogo nie obrazić mam b.duże wątpliwości co do porównania macerat =gnojówka i odwrotnie. :coffe: :coffe: :idea2: :paper: :bad-idea:

Tutaj naprawdę nie ma co się zastanawiać, macerat powstaje, gdy pokrzywę lub jakiekolwiek inne zielę zalewa się wodą i odstawia na 5-8 godzin. Gnojówka roślinna powstaje po 2 tygodniach.

Po co ta chemia 11 Wrz 2019 18:23 #675361

  • Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Posty: 7121
  • Otrzymane dziękuję: 43723
Jest nad czym się zastanawiać o czym się pisze.Jeśli rozmawiamy o gnojówce z pokrzyw to nie podajemy przykładu maceratu,dlatego że są to zupełnie inne produkty choć z tych samych składników.Z pewnością macerat nie ma żadnej "zgnilizny"jaką zawiera gnojówka.I to wszystko. ;) ;) ;)
ecospa.pl/kategoria/maceraty
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 11 Wrz 2019 18:27 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.368 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum