TEMAT: OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 17 Lip 2021 18:27 #770435

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15555
  • Otrzymane dziękuję: 51882
Ja dziś w sumie zerwałem wiadro 10 l. Od razu posegregowałem osobno do jedzenia , osobno do przerobu.


IMG_29911.jpg
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 18 Lip 2021 20:50 #770633

  • TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 368
  • Otrzymane dziękuję: 1316
Pozwolę sobie na mały off-topic, może przejdzie.

Czy jest może z nami ktoś z 3miasta kto kisi z powodzeniem ogórki w solance sopockiej ?

Mowa o wodzie ze źródła św.Wojciecha w Sopocie, dostępnej w 'fontannie' przed Zakładem Balneologicznym i grzybku inhalacyjnym w parku.

Lokalnie marketingowo funkcjonuje doskonale coś takiego jak ogórki kiszone w 'solance sopockiej'.
Jednak niesposób doszukać się nawet jednego przepisu.
Próbowałem już parę lat temu, to co wyszło było równie dziwne jak i ciekawe.
Przywlokłem właśnie parę litrów i chcę spróbować ponownie, zawsze łatwiej oprzeć się na sprawdzonej recepturze...
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 18 Lip 2021 20:51 przez TomekD.
Temat został zablokowany.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 18 Lip 2021 22:05 #770649

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3498
  • Otrzymane dziękuję: 7512
TomekD wrote:
Lokalnie marketingowo funkcjonuje doskonale coś takiego jak ogórki kiszone w 'solance sopockiej'.
Jednak niesposób doszukać się nawet jednego przepisu.
Próbowałem już parę lat temu, to co wyszło było równie dziwne jak i ciekawe.
Przywlokłem właśnie parę litrów i chcę spróbować ponownie, zawsze łatwiej oprzeć się na sprawdzonej recepturze...

magazynplace.pl/solanka-sopocka-woda-do-zadan-specjalnych/
W Sopocie solanka wypływa samoczynnie ze Zdroju św. Wojciecha z głębokości 800 m. To 4,2-proc. solanka bromkowo-jodkowa, zawierająca również duże ilości potasu, magnezu i jodu.
Jod, brom, może stąd te dziwne smaki? Poza tym solanka do ogórków powinna zawierać 6-6,5% soli niejodowanej więc ogórki kisną bardziej i są kwaśniejsze. Brom jak i jod mają właściwości bakterio i grzybobójcze więc opóźniają fermentację i pewnie zmieniają jej przebieg więc ogórki mogą mieć zmieniony smak. Nic nie piszą o wapniu, który jest podstawą dobrego smaku kiszonki. Takie jest moje zdanie.
Ostatnio zmieniany: 18 Lip 2021 22:15 przez KaLo.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, TomekD

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 18 Lip 2021 22:46 #770657

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15555
  • Otrzymane dziękuję: 51882
Produkcja zimowych zapasów ogórków rozpoczęta :). W najbliższą środę następny zbiór i zrobi się już przetwórnia :rotfl1:


IMG_29931.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Jan4, Adasiowa, Lunka, Nimfa, Agucha8801, ewakatarzyna, Szczypiorek

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 19 Lip 2021 00:02 #770661

  • TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 368
  • Otrzymane dziękuję: 1316
KaLo wrote:
Jod, brom, może stąd te dziwne smaki? Poza tym solanka do ogórków powinna zawierać 6-6,5% soli niejodowanej więc ogórki kisną bardziej i są kwaśniejsze. Brom jak i jod mają właściwości bakterio i grzybobójcze więc opóźniają fermentację i pewnie zmieniają jej przebieg więc ogórki mogą mieć zmieniony smak. Nic nie piszą o wapniu, który jest podstawą dobrego smaku kiszonki. Takie jest moje zdanie.
Wszystko możliwe, jedyne co pewne to to że kiszenie jest tak złożonym procesem że magii w nim mnóstwo.

Kończąc o ogórkach w solankach i czekając na ewentualny odzew z 3miasta:

Funkcjonuje taki nadmorski produkt rejestrowany jako regionalny:
www.gov.pl/web/rolnictwo/ogorek-kolobrzeski
tyle że składu solanki z ujęcia nr.18 o którym mowa w linku powyżej próżno szukać.

Skład solanki z Sopotu (tablica przy ujęciu):
solanka_sopot.png


Zwykłej soli czyli chlorku sodu jest w niej jak policzyłem ok. 36g/litr (mogłem niepoprawnie). Wapnia jest opór ale i dużo siarczanów.
Przy poprzedniej próbie kiszenia (pomimo rozcieńczenia) małosolne były raczej niejadalne, zimowe po paru miesiącach leżakowania tak zjadliwe jak i ciekawie inne.
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 19 Lip 2021 00:03 przez TomekD.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 19 Lip 2021 07:59 #770680

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3498
  • Otrzymane dziękuję: 7512
Wg. Wiki solanka ma 4,4%.
Przy poprzedniej próbie kiszenia (pomimo rozcieńczenia) małosolne były raczej niejadalne, zimowe po paru miesiącach leżakowania tak zjadliwe jak i ciekawie inne
Może tutaj tkwi rozwiązanie zagadki? Zalewa do ogórków powinna mieć tyle soli aby w gotowej kiszonce było jej 2-2,5% . W litrowym słoiku oprócz ogórków zwykle mieści się 350 ml solanki czyli zalewa powinna zawierać ok. 60-65 g/l soli a Ty zamiast dosolić to jeszcze rozcieńczałeś :club2: . Gdy byłem na etapie sypania soli osobno do każdego słoika , to czasem trafiały się takie kiszone bez soli. Kwaśne były ale smak rzeczywiście niezapomniany. :laugh1:
Ostatnio zmieniany: 19 Lip 2021 08:02 przez KaLo.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 19 Lip 2021 17:18 #770728

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
mi w foliaku ścięło wszystkie ogórki - grunt jakoś się trzyma

nie pytajcie co, bo nie wiem, a wnikać nie ma co, bo teraz to im tylko leczenie w ognisku pomoże :))
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Szczypiorek

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 19 Lip 2021 20:12 #770752

  • Agucha8801
  • Agucha8801's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 199
  • Otrzymane dziękuję: 862
Ojoj współczuję. Ja z kolei mam z 10 różnych gatunków po 2-3 rośliny i wszystkie się wymieszały. Jakaś część jest gorzka i nie mogę zlokalizować które to :hammer: Na szczęście jako małosolne wszystkie są ok. W przyszłym roku wybiorę jakieś jedne które są najbardziej odporne na gorzknienie.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Szczypiorek

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 19 Lip 2021 20:15 #770753

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
ja w tym foliaku też przekombinowałem z odmianami

i też część była gorzka - w grunt poszedł śremski i póki co OKi
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 19 Lip 2021 22:11 #770786

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20241
  • Otrzymane dziękuję: 64614
pomodoro wrote:
Produkcja zimowych zapasów ogórków rozpoczęta :). W najbliższą środę następny zbiór i zrobi się już przetwórnia :rotfl1:

W takim kamionkowym garnku ( zawsze wyparzanym ) robię małosolne :)
Zresztą ... najpierw pomyślałam, że nastawiłeś ogórki właśnie na małosolne, a potem przypomniałam sobie, że to pierwszy etap kiszenia.
Chyba, że coś pomyliłam :jeez:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Szczypiorek

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 19 Lip 2021 22:21 #770789

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15555
  • Otrzymane dziękuję: 51882
To ogórki małosolne pasteryzowane. Ubiegłej zimy poszły jak woda. Muszę teraz zrobić więcej .

Ten garnek kamionkowy ma już co najmniej 70 lat. Jak go nie sparzam tylko myję samą bieżącą wodą. Bardzo szybko kisną w nim ogórki.
Ostatnio zmieniany: 19 Lip 2021 22:23 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, del, ewakatarzyna, Szczypiorek

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 19 Lip 2021 22:37 #770793

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20241
  • Otrzymane dziękuję: 64614
Moje kamionki są ciut młodsze i używam ich także do kiszenia kapusty, ale faktem jest, że proces kiszenia przebiega sprawnie i chyba nawet smak kiszonek jest inny - lepszy - a może tylko mi się wydaje ...
Bodajże w ubiegłym roku pasteryzowałam kilka słoików takich ogórków i - o dziwo - były twarde i chrupkie.
W każdym razie wczoraj nastawiłam słoik małosolnych ( od Stacha ) i dzisiaj solanka już zmętniała, a w kuchni zaczęło pachnieć "zakwasem" :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, del, ewakatarzyna, Szczypiorek

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 19 Lip 2021 22:58 #770796

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1698
  • Otrzymane dziękuję: 10235
O, też mam taki do małosolnych - pychotki

20210719_225105.jpg


Mam też większy do kapuchy :)
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, del, ewakatarzyna, Szczypiorek

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 20 Lip 2021 00:22 #770813

  • M a r i u s z
  • M a r i u s z's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 136
  • Otrzymane dziękuję: 147
Dzisiaj zauważyłem takie zmiany. Czy to niedobory ? Czy jaki czort ?
Załączniki:
Temat został zablokowany.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 20 Lip 2021 08:13 #770834

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15555
  • Otrzymane dziękuję: 51882
M a r i u s z wrote:
Dzisiaj zauważyłem takie zmiany. Czy to niedobory ? Czy jaki czort ?

doradztwowarzywnicze.pl/bakteryjna-kanci...qMlj3VXRb-M46eQGu2tw
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): M a r i u s z, Szczypiorek

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 20 Lip 2021 08:30 #770838

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
w tydzień mi to położyło całego foliaka z ogórkami

miedzian wiele nie pomógł - może ciut za późno prysnąłem
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 20 Lip 2021 09:34 #770855

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1027
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Wczoraj opryskałam swoje ogórki cabrioduo. Czy, zakładając, że powstrzyma on chorobę mogę potem zastosować IF? Tak się już drugi sezon przymierzam do zrobienia IF i jakoś mi nie idzie. Mam też ogórki takie młodziaki, dwa listki dopiero.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 20 Lip 2021 22:57 #770952

  • M a r i u s z
  • M a r i u s z's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 136
  • Otrzymane dziękuję: 147
pomodoro ,

bardzo dziękuję za pomoc. Czy mam pryskać IF ? 14ml na 1l wody ?
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.745 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum