TEMAT: OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 11 Cze 2020 20:55 #714086

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Najpierw zrób zdjęcie w szerszym ujęciu, jak wyglądają inne liście.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agus

Zielone okna z estimeble.pl

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 11 Cze 2020 21:14 #714089

• Azbi
  • Azbi's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 480
Ostatnio na jakimś forum wyczytałam że ślimaki zabijane niebieskimi granulkami tz te wyschnięte zbierają kosy i zanoszą małym pisklętom do gniazda, same też je jedzą i potem giną i dorosłe i maluchy. Obawiam się że może być to prawdą, bo w moim ogrodzie żyło kilku osobników, prowadziły wojny między sobą o terytorium.
W poprzednim roku rozsypałam granulki po ogrodzie i to kilka razy i w tym roku również i już w poprzednim roku widziałam że coś złego dzieje się z kosami, że znikają ale nie kojarzyłam tego z ta trucizną. W tym roku na wiosnę pokazał się u mnie na ogrodzie jeden, jeszcze kilka dni temu obrywał mi czereśnie, od kilku dni nie widzę go.
Po tym jak doczytałam się o tej truciźnie to zaczęłam biegać po ogrodzie i zbierać te martwe ślimaki, ale obawiam się że mogło dojść do zatrucia tego jedynego u mnie kosa. Mam nadzieję ze ktoś mi z was napisze, że te granulki nie mogły być przyczyną znikania kosów, bo bardzo źle się czuję z tą świadomością :(
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, magnes, ewakatarzyna

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 11 Cze 2020 21:16 #714091

• magnes
  • magnes's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 904
8 sadzonek ogórka SL ze straganiku na szczęście pozbierało się po zimnie, wiatrach i ataku mini-ślimaków.
Ostatnio rosły w pseudo-tunelu z włókniny. W weekend będą podwiązane i docelowo mają rosnąć pionowo.

IMG_1431.jpg

Agnieszka

Hiszpania, Andaluzja, strefa 10a
Ostatnio zmieniany: 11 Cze 2020 21:17 przez magnes.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Adasiowa, Marlenka, Betula, Pestka, Agusiak, Zygowa, anaka, ewakatarzyna

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 11 Cze 2020 21:25 #714093

• Agus
  • Agus's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2309
Spróbuję w najbliższym czasie je sfotografować. Chyba, żeby z związkami nic się nie działo. Dzięki.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 11 Cze 2020 21:31 #714094

• aga
  • aga's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Azbi - jeśli to mogłaby być prawda, to ja z granulek rezygnuję.Ręczna metoda jest może trudniejsza, ale nie za nic nie chciałabym szkodzić ptakom...
Za tę wiadomość podziękował(a): Azbi

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 11 Cze 2020 22:00 #714096

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Azbi - myślę, że populację kosów, przynajmniej w tym roku, mogła zmniejszyć kapryśna pogoda - w czasie lęgów wystąpiły przymrozki i mroźne noce, akurat wtedy, gdy pisklęta przychodziły na świat lub zaczynały pierzenie. U mnie nie ma ślimaków, więc nie mam potrzeby sypania granulek, a obserwuję tylko jedną parę kosów ( lęgową ) i kilka pojedynczych nielęgowych osobników. Jeśli masz na ogrodzie drozdy, kwiczoły lub szpaki, zwróć uwagę na ich liczebność - też odżywiają się, podobnie jak kosy.
Musimy uwzględnić też fakt, że ptaki padają ofiarą innych ptasich rozbójników: sójek, srok, dzięciołów oraz bezpańskich kotów, no ale to są prawa Natury i tutaj nie możemy ingerować.

p.s. pies moich znajomych odszedł po zjedzeniu rozsypanej trutki na ślimaki.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Azbi, magnes, anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 11 Cze 2020 22:01 #714097

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Azbi wrote:
Mam nadzieję ze ktoś mi z was napisze, że te granulki nie mogły być przyczyną znikania kosów, bo bardzo źle się czuję z tą świadomością :(

U mnie też kosy nie mają lekko, ale nie ze względu na granulki, bynajmniej u mnie. W ubiegłym roku sroki rozwaliły parę gniazd z młodymi, jedno nawet u mnie pod strzechą. Tego roku natomiast jest b. dużo szpaków. Zlatują się u mnie gromadnie na posiłek i z pełnymi dziobami odlatują karmić młode. Chyba dzięki liczebności szpaków małą aktywność wykazują turkucie. I dobrze.
Ostatnio zmieniany: 11 Cze 2020 22:04 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 11 Cze 2020 22:20 #714100

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
To ja jestem szczęściarą, codziennie słyszę na pobliskich drzewach śpiew kosów. Jest ich sporo :) Granulki wysypuję jedynie na grządkach kwiatowych, w gęstwinie. Tam gdzie nie jestem w stanie wypatrzeć tego tałatajstwa. Rano i wieczorem spacer z sekatorem trochę pomaga. Większym zagrożeniem w tym roku są mrówki i mszyce. Blisko ogórków posadziłam sałaty, więc ślimaki ją wybierają. Przypuszczam, że dzięki tej sałacie, uratowałam też część sadzonek ogórków przed pędrakami :mad2: Ogórki Krak, których nasiona po skiełkowaniu wsadzałam do ziemi już pokazują się na powierzchni. Z rozsady zostało tylko 5 sadzonek :dry:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Azbi, magnes

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 12 Cze 2020 12:38 #714142

• Corrado
  • Corrado's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3435
To tak jak z naszą szynką sklepową , czy jest świeża , czy śmierdząca to w jednie jak i w drugiej jest trutka dana przez producenta , ale bardziej zaszkodzi na ta nieświeża . Tak samo ze ślimakami , jak się już rozkładają i zje to ptaszek to wiadomo. Trzeba zbierać padnięte ślimaki.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 12 Cze 2020 12:49 #714144

• Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Otrzymane dziękuję: 7235
Moja działka, to zarośnięty i częsciowo zaniedbany busz ale jakoś nie mam jakiejś tragedii ze ślimakami. Może właśnie przez to, że jest ta nieskoszona trawa, jakieś chwasty krzaki itd i mają one poprostu co jeść. :) W zasadzie są tylko sporadyczne przyapdki, że któryś wyskoczy do warzywek ale ogólnie nie jest z nimi źle. ;)

Tak czy owak często trenuje z nimi albo rzut w dal albo nagradzam je lotem przez stóg słomy. :devil1:
Pozdrawiam Błażej

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 12 Cze 2020 13:24 #714150

• Corrado
  • Corrado's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3435
Chyba nie masz rudych, ja niestety ale rudemu nie przepuszczę. :club2:
Ostatnio zmieniany: 12 Cze 2020 13:24 przez Corrado.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 12 Cze 2020 16:38 #714169

• Agus
  • Agus's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2309
pomodoro wrote:
Najpierw zrób zdjęcie w szerszym ujęciu, jak wyglądają inne liście.
Nie wiem, dlaczego, ale moja odpowiedź zniknęła na forum. Liście rano wyglądają świetnie(przynajmniej w kategorii kształt liścia, bo kolory są okropne, jak to bywa z przechlodzoną rozsadą), a opadanie brzegu, a potem i reszty było widać skutkiem upału. W kazdym razie dzięki za poradę, trzymam rękę na pulsie i wapnovit pod drugą ręką ;)
Ogórki w obecną pogodę szybko rosną, w końcu jakieś pozytywy z ogrodu. Mam odmianę Monisia, która szybko owocuje i bardzo mi odpowiada.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 14 Cze 2020 18:10 #714519

• edek86
  • edek86's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1431
Krak

IMG_20200614_172426.jpg

IMG_20200614_172434.jpg
Pozdrawiam, Michał
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Adasiowa, Betula, Pestka, Sylwiaaa, magnes, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, brodus

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 14 Cze 2020 19:38 #714546

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Kochani :)

Rosną - moje małe ogórki przeżyły ostatnie dwa makabrycznie gorące, suche i skwarne dni bez podlania. Dzisiaj z wielkim poczuciem winy podlewałam je ( i nie tylko je ) długo, powolutku, tak, aby gleba nasiąknęła życiodajną wodą. U niektórych ogórków zauważyłam malutkie wąsy.

W kupie raźniej: ogóreczki rosną razem z selerami, sałatami, trafił się nawet zapomniany pomidor ( to na samym dole zdjęcia, totalnie zwiędnięte, to dynia tuż przed ratowaniem ) :

Ostatnio zmieniany: 14 Cze 2020 19:39 przez Adasiowa.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 14 Cze 2020 23:38 #714621

• Miragoral
  • Miragoral's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5437
Moje ogórki. Muszę pilnie przygotować konstrukcję aby mogły się wspinać.

20200614_094426.jpg

pozdrawiam
Mirka
Pozdrawiam
Mirka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Pestka, Azbi, magnes, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, brodus, Bobka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 15 Cze 2020 08:24 #714661

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25488
Czy jak wzeszły 3 szt np obok siebie to mogę przepikować? ;)
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 15 Cze 2020 08:25 przez Bobka.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 15 Cze 2020 08:35 #714669

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Bogusiu :)
Jak najmniej gmerania w obrębie korzeni - ogórki mają delikatne korzonki i są wrażliwe na wszelkie manewry. Dlatego produkując rozsadę staramy się dobierać malutkie kubeczki i w zależności od odmiany wysiewamy do nich jedno lub trzy podkiełkowane nasiona. Kiedy korzonki przerosną podłoże w tych kubkach, staramy się bezpiecznie przenieść sadzonkę na miejsce docelowe, aby nie uszkodzić bryłki korzeniowej.

Ostatnio zmieniany: 15 Cze 2020 08:37 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, bela, Armasza, Betula, Azbi, pszczolka, Sylwiaaa, magnes, anaka, ewakatarzyna, Bobka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część III 15 Cze 2020 08:41 #714672

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Te kubeczki są znakomite dla rozsady wszystkich warzyw o płaskim systemie korzeniowym .
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Pestka, ewakatarzyna, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.914 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum