TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 15 Sty 2020 18:22 #687297

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
U mnie nabrzmiały zawiązki pąków u bzów. Gdzieś w internecie widziałem zdjęcia kwitnących róż.

Nie wiem czym taka pogoda się skończy.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Pestka, koma, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 15 Sty 2020 18:44 #687307

• Sylwiaaa
  • Sylwiaaa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3089
U mnie zakwitł Złotlin Japoński - symbolicznie jeden kwiat :silly:
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Adasiowa, Armasza, Pestka, koma, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 16 Sty 2020 08:16 #687392

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Ech, to były czasy......

Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bela, Jan4, Adasiowa, koma, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 16 Sty 2020 08:16 #687393

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54405
Szaro, buro i ponuro. Na termometrze -1* i do tego strasznie wieje. Jak wypiłam kawę to zaczęła mnie boleć głowa i zatkało mi uszy. Myślałam, że skoczyło mi ciśnienie, ale po zmierzeniu okazało się, że tak spadło, że chyba leży na ziemi :dry: No cóż, chyba druga kawa będzie potrzebna, jakoś ten dzień trzeba przeżyć :sleep:
Miłego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Łatka, rozalia, Pestka, koma, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 16 Sty 2020 08:27 #687394

• Miragoral
  • Miragoral's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5437
Nie byłam dawno na wsi. Teraz trwa remont kuchni i łazienki. Ledwie żyję. Panowie (3) od remontu nocują i robię im osiłki. Pracują od świtu do nocy.
Może w przyszłym tygodniu pojadę na działkę bo się stęskniłam i roboty huk, bo przygotowujemy nowe miejsce pod warzywa i truskawki.
A tutaj mój króliczek, który przywędrował do ogrodu. Na szczęście w grudniu udało się go złapać i teraz dotrzymuje mi towarzystwa a jest bardzo fajny.
Szuka prezentu pod choinką.

20200106_113226.jpg

20200106_113339.jpg
Pozdrawiam
Mirka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 16 Sty 2020 08:43 #687395

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
W nocy temperatura wynosiła 4,5*C. i była niższa niż rano.Poranek okazał się cieplejszy z temperaturą 7,2.Na razie słoneczka nie widać,od południa na niebie pokazują się rozjaśnienia.Również brak jest jakiegokolwiek powiewu wiatru.

004-123.jpg

005-85.jpg

Cebula szalotka wysadzona chyba w połowie sierpnia ub.roku.Każda z cebul ma już po kilka siostrzanych cebulek.Wczoraj nasunęła mi się myśl,że te cebulki w marcu potraktuję jako rozsadę.Może uda się. :coffe: :coffe: :bye: :bravo:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, Jan4, Adasiowa, Armasza, Łatka, rozalia, Pestka, koma, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 16 Sty 2020 08:58 #687396

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
A u mnie kolejna noc z przymrozkiem, słońca brak bardzo ponuro...
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, Adasiowa, Pestka, koma, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 16 Sty 2020 10:15 #687403

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2436
U mnie w nocy -2*C teraz 2*C na plusie i kolejny dzień z słoneczkiem. Czosnek jeszcze nie wschodzi ale jak tak dalej będzie ciepło a na to się zanosi to tylko patrzeć jak zacznie się przebijać.Natomiast cebula ozima sadzona w tym samym dniu co czosnek już w 80% wzeszła,pietruszka naciowa też zaczyna wschodzić,korzeniowa jeszcze śpi.Mam w razie czego liście z leszczyny ale myślę też o przykryciu włókniną.Jeśli nie będzie mrozów to przykryte włókniną może się uchowają.Trzydzieści lat temu w styczniu było dwadzieścia dni z mrozem i to dwucyfrowym w całym kraju, a teraz do połowy stycznia tylko trzy dni i to do -5*C tylko w niektórych regionach zwłaszcza górskich. :jeez: i niektórzy mówią że nie ma ocieplenia klimatu.
Miłego dnia :flower1: :coffe:
pozdrawiam Bożena
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2020 10:18 przez bela.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Łatka, rozalia, Pestka, koma, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 16 Sty 2020 10:41 #687404

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
U mnie typowa wiosna. +10 na termometrze i bez wiatru.

Janina też wstałam z bólem głowy.

Pozdrawiam i miłego dnia :flower2:

Oby do wiosny
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, rozalia, Pestka, koma, JaNina, anaka, ewakatarzyna

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 16 Sty 2020 11:45 #687412

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Piękny wiosenny dzień w Poznaniu z bezchmurnym niebem, cudownym słońcem i choć powietrze jeszcze jest chłodne, to człowiek czuje całym sobą rześkość, lekkość i zaczyna myśleć bardziej pozytywnie. Może to tylko moje spostrzeżenie, ale ostatnio nawet wróble i sikorki "śpiewają" inaczej, a na ostatnim spacerze z Kacperkiem znalazłam wychylające się spod ziemi jakieś cebulowe: grubość pędu sugerowałaby tulipany, ale aż nie chce się wierzyć, że to już ...

Koty wietrzą futerka w słonecznych plamkach, w kiełkowniku budzą się kolejne papryczki, a pomidorkom rosną nowe listki. Zimowana papryka ma coraz tłustsze pączki kwiatowe.

Kochani, chciałabym podzielić się z Wami bardzo radosną dla mnie informacją, więc przepraszam za wpis poza tematem .... od przyszłego tygodnia zaczynam pracę w Poznańskim Ogrodzie Zoologicznym - dzisiaj o wschodzie słońca widziałam Ghoka :hearts:

Pozdrawiam cieplutko ....

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 16 Sty 2020 11:53 #687414

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54405
Lepszego opiekuna, zwierzątka sobie wymarzyć nie mogły :hearts:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bela, Adasiowa, Armasza, bietkae, Pestka, koma, Nimfa, anaka, ewakatarzyna

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 16 Sty 2020 11:56 #687415

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2436
Zwierzaki nie wiedzą jakiego anioła dostają. :bravo: :hearts:
pozdrawiam Bożena
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Armasza, bietkae, Pestka, koma, Nimfa, anaka, ewakatarzyna

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 16 Sty 2020 11:59 #687416

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
od przyszłego tygodnia zaczynam pracę w Poznańskim Ogrodzie Zoologicznym
A jej, jej, Ania super. Gratulacje. Mam nadzieję że nie podpiszesz klauzuli poufności i raczyć nas będziesz ciekawostkami z życia zwierząt.
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bela, Adasiowa, Armasza, rozalia, bietkae, Pestka, koma, Zielona, anaka, ewakatarzyna

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 16 Sty 2020 12:07 #687418

• Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4950
A ja poproszę o zdjęcia twoich podopiecznych i innych stworzeń. :idea1: :kiss3: :)
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Adasiowa, Armasza, rozalia, bietkae, Pestka, koma, Nimfa, anaka, ewakatarzyna

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 16 Sty 2020 12:10 #687420

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11833
Aniu bardzo się cieszę, że będziesz miała kontakt ze światem zwierząt. Historię tygrysków obserwuję na bieżąco i całym sercem się cieszę, że im się udało ( pomiziaj przez kraty Ghoka ). No i ta wspaniała Dyrektor ZOO w Poznaniu :hearts: Przekaż jej pozdrowienia i gratulacje z już osiągniętych sukcesów oraz życzenia spełnienia wszystkich zamierzeń od forumowiczów OAZY.
U mnie temperatura 8,1 st. słońce świeci i wysiedzieć w domu się nie da. Wynalazłam robotę w ogródku i idę działać :ouch:
Pozdrawiam Ela
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2020 12:20 przez bietkae. Powód: dopisano życzenia
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bela, Adasiowa, Armasza, rozalia, Pestka, koma, Nimfa, anaka, ewakatarzyna

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 16 Sty 2020 12:43 #687425

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Nad ranem było -3 i całkowite zachmurzenie.
Szyby samochdowe musieliśmy skrobać.
Teraz jest 4 stopnie na plusie i bezchmurne niebo.

Pozdrawiam cieplutko :flower1:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Armasza, Łatka, bietkae, Pestka, koma, Nimfa, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 16 Sty 2020 13:06 #687428

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
6 stopni na plusie.Piękne błękitne niebo.Dzień bezwietrzny ,sporo świecącego słońca,w którym wygrzewają się wychodzące z ziemi roślinki.
Wytyczyłam pas ziemi w warzywniku,z którego usunę darń w celu powiększenia miejsca pod uprawy.

20200116_124156.jpg

20200116_123932.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, Adasiowa, Armasza, Łatka, rozalia, bietkae, Pestka, Jaedda, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 16 Sty 2020 13:48 #687435

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Zdjęcie z godz.13.na słonecznym balkonie.W cieniu termometr wskazywał ponad 13*.

001-277.jpg

002-211.jpg

Sałatka Redin wczoraj rzuciłem kilka nasion na torf i pozostawione w woreczku foliowym na kaloryferze dziś się pokazały.
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2020 14:03 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.900 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum