TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 18 Cze 2020 18:03 #715404

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
Andziasz, ależ cudny pakiet nasion... :jeez: Mów co one teraz robią, pokazuj je i nazywaj je po imieniu, bo jestem ciekawa Twoich pupili.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 18 Cze 2020 19:02 #715413

• szpiler
  • szpiler's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 81
Witajcie!
Czy to początki ZZ?
IMG_20200618_185309.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 18 Cze 2020 19:18 #715415

• majmaj
  • majmaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1029
Hej, u Ciebie to nie ZZ to odpadanie kwiatów spowodowane bóg wie czym :)
U mnie co roku tak lecą chociaż w tym jak by o dziwo mniej, pewnie dlatego że nie ma tak wysokich temperatur jak rok temu.
Tak to wyglądało:

IMG_20190627_192806-4.jpg

A tu pomidorki z tego roku:

IMG_20200618_172235.jpg

IMG_20200618_174005.jpg

IMG_20200618_172021-2.jpg

IMG_20200618_172040.jpg
Załączniki:
Analiza 2019:

Ph–7,64 ** g NaCl/l–0,15 ** N-NO3–23 ** P–319 ** K–226 ** Ca–2029 ** Mg–225 ** Cl–< 10 ** N-NH4–20,1
Ostatnio zmieniany: 18 Cze 2020 19:20 przez majmaj.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, andziasz, Jaedda, Nimfa, anaka, szpiler, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 18 Cze 2020 19:33 #715421

• szpiler
  • szpiler's Avatar
  • Junior Boarder
Wróć, chodziło mi o szarą pleśń, nie o ZZ.
Ten materiał człowieka, który wg mnie wie co mówi, może sugerować właśnie szarą.
Ostatnio zmieniany: 18 Cze 2020 19:34 przez szpiler.
Za tę wiadomość podziękował(a): majmaj, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 18 Cze 2020 19:48 #715425

• minerek
  • minerek's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 27
anaka wrote:
Ja raczej nie jestem specjalistą,bo dopiero raczkuję,ale myślę,że ostro przemokły,zmarzły i słońce je przypiekło.Na tym drugim zdjęciu dolne liście bym oberwała.Ile dałeś im tej odżywki do pomidorów i jakiej?Dałeś do wody,czy mieszałeś tylko z tą gnojówką?
Napisz coś więcej i zrób zbliżenie tych liści.

ok teraz powinno byc lepiej. Podlewane byly tydzien temu gnojowka z pokrzyw ze skorkami bananow - moczone w wodzie z pokrzywa. Ten jeden gatunek cos marny choc nie pamietam co to bylo. Oslonilem podczas wiatrow troche na ile moglem bo sa w wietrznym miejscu. Podlewanie pokrzywa z bananem - ok 1L na konewke 10L. Jesli chodzi o dodatkowa odzywke to dalem na konewke 10L jedna lyzeczke tego (tydzien temu) bo byly w jeszcze gorszym stanie - "Planton nawoz do pomidorow".
Przed posadzeniem wymieszalem kompostownik z ziemia, bylo tez troche po ziemie posypane popiolu z drewna bukowego. Dorzucilem tez do przekopywania granulat - nawoz do warzyw. I do tak przygotowanej ziemi po kilku tygodniach przesadzilem pomidory z doniczek.

Teraz kwestia czy cos im brakuje czy jakas choroba/grzyb...

IMG_20200618_122132.jpg

IMG_20200618_122152.jpg

IMG_20200618_122207.jpg

IMG_20200618_122434.jpg

IMG_20200618_122501.jpg
"Kiedy w ogrodzie zwiędły już najpiękniejsze kwiaty i chwasty wydają się być urocze.."
Ostatnio zmieniany: 18 Cze 2020 21:03 przez minerek.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 18 Cze 2020 19:56 #715429

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
A czy te skórki bananów moczyłeś w pokrzywie na rozstajnych drogach w czasie pełni księżyca w obecnosci koguta i czarnego kota? Jezeli nie to nie zadziała. Użyj normalnych nawozów jak reszta uczestników tego forum. :devil1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Corrado, majmaj, green_bee

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 18 Cze 2020 20:07 #715432

• majmaj
  • majmaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Banany z pokrzywą :drink1:

szpiler - Jeśli masz wątpliwości pryśnij jakąś chemia i po problemie. Ja zaczekam jeszcze z tydzień i na pewno dostaną Topsin zapobiegawczo. Rok temu zaczęło się u mnie pod koniec czerwca. Ale czy to SzP czy coś innego tego nie wiem :oops:
Analiza 2019:

Ph–7,64 ** g NaCl/l–0,15 ** N-NO3–23 ** P–319 ** K–226 ** Ca–2029 ** Mg–225 ** Cl–< 10 ** N-NH4–20,1
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 18 Cze 2020 20:16 #715435

• Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3166
U mnie jeszcze trafił się grad. :jeez: Bakłażany to wyglądały jak po strzelaninie. Pomidory lepiej. Oberwałam co uszkodzone, ale mimo to widać że jednak rosną :)

W porównaniu z zeszłym rokiem są mniejsze, ale już widać zaczątki kwiatków.

Skrzynia z kolorowymi, rzodkiewką i sałatą forumową

IMG_20200612_104930.jpg

Kwiatki na malachitowej szkatułce

IMG_20200614_153345.jpg

Stara Babcina Malinówka mi się podoba na etapie krzaczka bo taka "mężna"

IMG_20200614_153539.jpg

Pąki na Ałtajskim oranżewyju wyglądają trochę podejrzanie. Mam nadzieję że to nie szara.

IMG_20200614_153459.jpg

Zmarźnięte pomidory kontynuują odbijanie i chyba coś z nich będzie :dance:

Babushkina radost złamana w transporcie puściła dwa wilki a złamany pęd korzenie w wodzie. Mam dwie sadzonki zamiast jednej.

Biedronko w zeszłym roku w bloku mieliśmy plagę pluskw i prusaków (i jeszcze inne przygody). Przy truciu jeden pomidor i dwie papryki najbliżej drzwi poparzyło do gołej łodygi. Płakałam ale zanim się ich pozbyłam zaczęły puszczać liście.
Może coś odbije.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Pestka, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Biedronka

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 18 Cze 2020 20:24 #715436

• szpiler
  • szpiler's Avatar
  • Junior Boarder
majmaj wrote:

szpiler - Jeśli masz wątpliwości pryśnij jakąś chemia i po problemie.

Jeśli miałbym używać chemii w swoim ogrodzie, to wolał bym iść do sklepu i kupić. Za dużo kosztuje mnie to pracy, żeby iść na skróty.
Nawet jeśli będzie połowa plonów, to i tak warto iść w ekologię.
Na jednym z filmów ww ogrodnika jest ekologiczny sposób na walkę z szarą.

Pozdrawiam

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 18 Cze 2020 20:34 #715439

• majmaj
  • majmaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Myślę że jeden czy dwa opryski nie zmienią Twojego ogródka w rakotwórczy, jeśli zastosujesz odpowiednie czasy karencji to w tym owocu już nie ma tego "zła" :evil:

Ja dawno wyleczyłem się z pokrzyw, bananów, itd. Prysnę raz czy dwa i zbieram cały plon a nie połowę 1/3 lub w ogóle B)
Nie ma co porównywać upraw komercyjnych do przydomowych ogródków.
Analiza 2019:

Ostatnio zmieniany: 18 Cze 2020 20:39 przez majmaj.

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 18 Cze 2020 20:41 #715442

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
majmaj wrote:
Banany z pokrzywą :drink1:

szpiler - Jeśli masz wątpliwości pryśnij jakąś chemia i po problemie. Ja zaczekam jeszcze z tydzień i na pewno dostaną Topsin zapobiegawczo. Rok temu zaczęło się u mnie pod koniec czerwca. Ale czy to SzP czy coś innego tego nie wiem :oops:
To włóż do dilerki z kawałkiem wilgotnego wacika i wyhoduj zarodniki. Będziesz wtedy wiedział.
Za tę wiadomość podziękował(a): szpiler, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 18 Cze 2020 20:44 #715445

• majmaj
  • majmaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Nic nie wyrosło, pod mikroskopem też nie było widać zarodników. Pewnie upały po 35C zrobiły swoje.
Analiza 2019:

Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 18 Cze 2020 21:18 #715454

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
szpiler wrote:
Jeśli miałbym używać chemii w swoim ogrodzie, to wolał bym iść do sklepu i kupić. Za dużo kosztuje mnie to pracy, żeby iść na skróty.
Pozdrawiam
Jak po raz któryś zamiast 10 pomidorów z jednego krzaka zjesz jednego pomidora z dziesieciu krzaków, mimo poniesienia ogromnego nakładu pracy to zaczniesz myśleć inaczej, czego z całego serca Ci życzę.
Za tę wiadomość podziękował(a): andziasz, Corrado, anaka, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 18 Cze 2020 21:32 #715458

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
szpiler wrote:

Pozdrawiam
Jedna uczestniczka forum napisała kiedyś tu na tym forum cyt " nikt tak pięknie nie zagłodzi pomidorka jak ekomaniacy." a ja podejrzewam ze ciężko Ci będzie wyhodować te połowę plonów. Nie na gnojowce i bananach. Bo żeby uprawiać ekologiczne warzywa trzeba znać potrzeby roślin. A co się tyczy raka, to toksyny które wytwarza szara pleśń to gotowy rak . Ale każdy robi jak uważa.
Za tę wiadomość podziękował(a): andziasz, Jaedda, Corrado, majmaj, anaka, ewakatarzyna, Mirek19

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 18 Cze 2020 22:05 #715465

• jurek49
  • jurek49's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2233
Po 4 tygodniach chciałem pokazać co się stało z pomidorkami koktailowymi w skrzyni. Nad ranem 22.05. mróz zważył wszystkie stożki wzrostu z wyjątkiem jednego.Na forum Corrado proponował posadzić nowe i miał rację. Z 12 szt pomidorków odbiły z wilków tylko 5 sztuk a pozostałe albo już wyrwałem lub będą wyrwane np. Malinowy Smaczek i Bartek - tu jest przyrost ale brak liści.

20200618_Malin.Smaczek.jpg

20200618_Bartek.jpg

Natomiast bardzo ładny przyrost ma pomidorek Aga Różowa, którego nasionka otrzymałem od Ani.

20200618_Agarowa.jpg

No cóż człowiek uczy się całe życie na swoich błędach.
Pozdrawiam Jurek
Ostatnio zmieniany: 18 Cze 2020 22:11 przez jurek49.
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112, Betula, Jaedda, Corrado, anaka, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 18 Cze 2020 22:12 #715469

• szpiler
  • szpiler's Avatar
  • Junior Boarder
Każdy ma swoje przekonania i swój rozum oraz robi to co uważa za stosowne. Dla mnie to jest takie puste gadanie, bo gdyby tak było jak piszesz, to permakultura nie miała by racji bytu. Na pewno ktoś kto używa chemii, lepiej czuje się psychicznie jak usprawiedliwi się w taki czy inny sposób. Taki mamy klimat, współczesne rolnictwo tak właśnie dziś wygląda, jak nie posypiesz to nie urośnie. Na pewno duża część osób wyznaje taką zasadę, ja nie.
Jak czytam zdania typu "ja uprawiam eko, nie używam chemii, tylko na chwasty pryskam", leje się glifosat, a ludzie nie mają pojęcia, że to chyba największa trucizna XX i XXI wieku. Dziurawe jelita, a wtedy to już można wybierać przewlekłą chorobę z całej listy. Do mnie to nie trafia, jeśli ktoś chce być ignorantem, niech będzie. Jeśli ktoś mówi, że przestrzega okresu karencji, niech robi tak dalej nic mi do tego, należy jednak pamiętać, że papier wszystko przyjmie, a na roundupie jeszcze kilka lat temu był napis "biodegradowalny", dopiero po wytoczonym procesie sądowym Monsanto musiało usunąć ta informację.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, ewakatarzyna, renmanka

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 18 Cze 2020 22:19 #715472

• andziasz
  • andziasz's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 738
badzia - nie wszystkie trafiły do wysiania , ale jak je tłumaczyłam to korzystałam z formularza z AWN i zdaje się ze wszystkie tam były więc są oazowiczom znane, niemniej jednak jak tylko coś się urodzi nie omieszkam się pochwalić

Chciała bym też rzec słów kilka odnośnie eco uprawy pomidorów czy czegokolwiek. Na wstępie zaznaczę że nie jestem ani przeciwnikiem ani zwolenianinem tylko eco upraw czy chemii. Uważam, po wyciągnięciu wniosków z własnego doświadczenia oraz obserwacji uczestników forum czy innych amatorów hobbystów upraw warzyw , że we własnym ogrodzie można a nawet chyba trzeba zachować balans pomiędzy eco i chemia. Tu jak najbardziej moge potwierdzić przytoczony cytat Emaili112 - nie pamiętam w którym roku ale to był chyba 2017 zagłodziłam swoje pomidory, miałam je na jałowej jak się okazało ziemi i podlewałam gnojówką z pokrzywy i z wilków tych zagłodzonych pomidorów i się dziwłami ze nie rosną. W zeszłym roku podobnie zrobiłam sobie z sadzonkami ostrych papryk - zagłodziłam je podlewając biohumusem. W zeszłym też roku moje ogórki złapały mącznika, to było na początku sezonu kiedy jeszcze praktycznie nic z nich nie zebrałam. Bardzo opierałam się przed opryskiem ich chemią ale tu M odpowiedział mi tak -jak nie pryśniesz to padną i co pójdziesz na targ kupisz na kiszone, sałatki i nie wiesz z czym kupisz z jaka chemia z jakimi nawozami. Też staram się mieć eco do nawożenia głownie obornik, kompost jeśli opryski to próbuje od naturalnych. Ale już się tak przy tym nie upieram. Nie stosuje nic na siłę. np jak nie mam czasu skosić ścieżek w ogrodzie to je tak zostawiam nie lecę do sklepu po rundup. To tak jak z przeziębieniem - jak się czyje pierwsze objawy to się je czosnek miód czy kto co woli a nie biegnie do lekarza po antybiotyk.
Nic tak nie cieszy jak dłubanie w ziemi :)
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...czescia?limitstart=0
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M, rychu44, Corrado, majmaj, anaka, ewakatarzyna, renmanka, czarna2066, Kornabelka

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 18 Cze 2020 22:23 #715475

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Minerek rozumiem,że się martwisz,bo faktycznie są zabiedzone.Ale chyba nic straconego,bo młode liście mają zielone.Tyle tylko,że one teraz muszą wykarmić krzak i owoce z tych kwiatów,które już mają.Ja zawsze obrywam chore liście,oprysk w ostateczności.No chyba,że uzupełniający składniki.Musiałbyś zostawić wilki,żeby krzaki się odbudowały.Mam na ogrodzie takiego pomidora,którego chciałam wyrzucić,ale oberwałam brzydkie liście i został z czupryną jak palma.Teraz odżywa.
Łyżeczka nawozu na 10 l konewkę to na pewno zbyt mało.Zależy jeszcze ile ma NPK.
A te banany i pokrzywę to daj na kompost,tam się przydadzą.
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Corrado, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.892 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum