TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 19 Cze 2020 10:33 #715555

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Uzupełnić epsom, ale jak ?. Przez podlanie ?. To błąd.

Te pomidory są na pewno przekarmione. Te jasne plamy, to będzie cud, jeśli są to plamy niedoboru manganu .
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 19 Cze 2020 10:39 #715556

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Chyba, że to mozaika. Wygląda podobnie no i te deformacje. Odpukać. Chyba, że jakieś inne swiństwo zostało zawleczone z pokrzywówką bo w "przenawożenie " tym specyfikiem, to osobiscie jakoś nie wierzę. Jak koleżanka przygotowała ziemię pod pomidory? Czym i w jakiej ilości nawoziła?. Jeżeli to "mała przydomowa szklarnia" to pewnie ma kumulację.
Ostatnio zmieniany: 19 Cze 2020 10:45 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): green_bee

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 19 Cze 2020 10:49 #715558

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Wirozy czy bakteriozy, to ciężko diagnozować. Jak tu komuś wytłumaczyć , że po wielu trudach w założeniu uprawy trzeba uprawę zutylizować ?.

PS. Pokrzywy u mnie wywołują alergię nawet bez kontaktu z nimi :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 19 Cze 2020 10:51 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): green_bee, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 19 Cze 2020 10:53 #715559

• green_bee
  • green_bee's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 195
Pomodoro uzupełnić poprawnie, przez oprysk dolistny 0,5 % czyli 5g na 1 l H2O. Czytam oazę i FO od kilku lat mimo że mało się udzielam, ale w zeszłym roku moje fertygowane pomidory odpukać zdrowe do października, dały prawie 100kg z 20 krzaków więc mam się za pojętną uczennicę i dziękuję za Twoje rady udzielane innym, bo z nich się uczę. Pokazywałam swoje zbiory w zeszłorocznym wątku.

KaLo miałam dokładnie to samo wrażenie, ale wolę się upewnić żeby jej nie straszyć. Nie wiem niestety nic o ziemi, podejrzewam że ogrodowa plus domieszka kompostu własnego i ziemi z worka, oprysków pokrzywą nie było, tylko podlewanie.
Karo
Ostatnio zmieniany: 19 Cze 2020 10:53 przez green_bee.
Za tę wiadomość podziękował(a): magnes

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 19 Cze 2020 11:08 #715560

• szpiler
  • szpiler's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 81
KaLo wrote:
Jeżeli zbierzesz jakiekolwiek plon to musisz uzupełnić ten ubytek bo w następnym sezonie będzie on mniejszy. Nie tylko o plony chodzi ale też o zieloną masę, np. łety pomidorów, które są usuwane z pola po sezonie. To też ubytek.

Wszystko się zgadza. Dlatego do mojego tunelu po zeszłorocznym sezonie poszedł obornik, 10m3 zrębek i pół tony liści.
Oczywiście liście i zrębki zaprocentują najwcześniej za rok, ale już teraz mogę powiedzieć, że ziemia pod nimi żyje. Ciągle jest wilgotna, cała masa dżdżownic.
Tak wiem, zgodnie z zasadami permakultury, nie powinno się dawać obornika pod zrębki (może być za dużo azotu), ale ja jednak dałem.
Na zeszłoroczne plony nie mogę narzekać,
1.jpg

2.jpg

3.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): andziasz, Agus, Betula, majmaj, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, renmanka, KOCANKA

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 19 Cze 2020 11:32 #715566

• jurek49
  • jurek49's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2233
anaka na drugim planie z owocami jest posadzony pomidorek od koleżanki, ona nazywa go truskawkowy ale ja takich jeszcze nie uprawiałem. Jak na dziś to ma już trzy grona w tym pierwsze z owocami.
Pozdrawiam Jurek
Ostatnio zmieniany: 19 Cze 2020 11:33 przez jurek49. Powód: brak litery l
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 19 Cze 2020 12:08 #715573

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Proszę o monitorowanie tego pomidorka,bo bardzo ciekawy i byłabym chętna spróbować :hearts:
Mój truskawkowy z wydłubanych nasionek ze sklepu wyglądał inaczej,ale miałam dwa różne kształty owoców.Może to kolejne z tych sklepowych :think:
truskawkowy2019.jpg

DSC_0694.jpg
Naturalne ,niebanalne,własne.
Ostatnio zmieniany: 19 Cze 2020 12:14 przez anaka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, jurek49, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 19 Cze 2020 12:27 #715575

• minerek
  • minerek's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 27
pomodoro wrote:
minerek wrote:
Wg producenta: W zależności od wielkości roślin rozpuścić 1 pełną łyżeczkę nawozu w 10l wody (1g nawozu na 1 l wody).

Brak w tym nawozie molibdenu i boru. Za mała zawartość miedzi , manganu i cynku

IMG_2376-2.jpg

Czy moge bor uzupelnic boraksem? bo taki mam na stanie. Molibden to juz nie wiem. Przypuszczam ze to slaby nazwoz bo chyab za wiele nie kosztowal, tyle tak jak piszecie ciezko usupelniac skladniki w glebie jesli nie wiemy jaki jest jej stan. Jak wyglada badanie skladu gleby? gdzie oddaje sie probke i jaki koszt w przyblizeniu? co ile to trzeba robic?
"Kiedy w ogrodzie zwiędły już najpiękniejsze kwiaty i chwasty wydają się być urocze.."
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 19 Cze 2020 12:54 #715580

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Szpiler rozumiem,że zbiory z poprzedniego sezonu ,a zdjęcia obornika z jesieni.To tylko moje zdanie,ale wydaje mi się tego wszystkiego za dużo .U mnie w tunelu po jednej stronie pomidory rosną na tym co jeszcze zostało w ziemi z zeszłego roku.A w zeszłym roku czym nawoziłeś?Najgorzej jak się chce jeszcze więcej,jeszcze dalej,jeszcze mocniej.To może zgubić niejednego.Życzę Ci ,żeby było tak jak poprzednio,nawet lepiej. :flower1:
Naturalne ,niebanalne,własne.
Ostatnio zmieniany: 19 Cze 2020 12:57 przez anaka.
Za tę wiadomość podziękował(a): szpiler, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 19 Cze 2020 13:12 #715582

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Minerek

Proszę do gleby nie dawać boraksu, bo nie wiesz ile jest boru naturalnie w glebie, a nadmiar boru jest dla roślin toksyczny. Akurat tak się składa, że bor i molibden decydują o wiązaniu owoców.

Próbkę do analizy oddaje się do stacji chemiczno- rolniczej. Tu masz wykaz stacji okręgowych
www.schr.gov.pl/index.php?c=page&id=31

Koszt analizy to ok 50 zł. Analiza musi być wykonana metodą ogrodniczą, a wyniki w mg na litr.
Każdy ogrodnik powinien choć raz w życiu zanalizować glebę na swojej działce. Na podstawie wyników można przyjąć określoną strategię nawożenia i rodzaje nawozów. Sa tu na forum dwa wątki dotyczące analiz chemicznych gleb. Wystarczy przejrzeć wyniki analiz tam zamieszczonych . Rozrzut jest ogromny. Są analizy z wielkimi niedoborami, które nie sposób pokryć jakimiś pokrzywami czy skórkami z banana, a są i z ogromnymi przekroczeniami norm takimi, że z powodzeniem można ziemię pakować we worki i sprzedawać jako nawóz :rotfl1: .
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, jurek49, Jaedda, anaka, szpiler, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 19 Cze 2020 13:33 #715586

• szpiler
  • szpiler's Avatar
  • Junior Boarder
anaka wrote:
... ale wydaje mi się tego wszystkiego za dużo.
Tak to prawda, obornika poszło bardzo dużo, są liście i zrębki.
Spowodowane jest to tym, że pod warstwę liści i zrębek nie będę zaglądał przez ładnych kilka lat. To zrębki wraz z liśćmi będą rozkładały się powoli oddając swoje składniki mineralne.
W zeszłym roku nie nawoziłem niczym, rosła sobie trawa a ziemia nie była uprawiana.
Raz w trakcie sezonu zastosowałem jakiś mineralny nawóz do pomidorów na bazie NPK, kiedy na liściach zauważyłem niedobory. To wszystko raczej na "pałę", bo składu gleby nie robiłem, ale tak jak wspomina pomodoro, zabiorę się za to, bo jestem ciekaw jak to wygląda u mnie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agus, anaka, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 19 Cze 2020 13:46 #715590

• majmaj
  • majmaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1029
Daj znać jak tam rozwinie się sytuacja z tymi odpadającymi kwiatami.
Pozdrawiam.
Analiza 2019:

Ph–7,64 ** g NaCl/l–0,15 ** N-NO3–23 ** P–319 ** K–226 ** Ca–2029 ** Mg–225 ** Cl–< 10 ** N-NH4–20,1
Za tę wiadomość podziękował(a): szpiler

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 19 Cze 2020 13:50 #715591

• szpiler
  • szpiler's Avatar
  • Junior Boarder
majmaj wrote:
Daj znać jak tam rozwinie się sytuacja z tymi odpadającymi kwiatami.
Pozdrawiam.
Jasne, że dam znać. Właśnie jadę po Polyversum WP

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 19 Cze 2020 13:55 #715595

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
szpiler wrote:
Na zeszłoroczne plony nie mogę narzekać,

Ja też :) Z tym, że mnie wystarczył worek 120 l kurzeńca na zanalizowaną kilka sezonów wstecz glebę.

IMG_1000-3.jpg

To zostało na koniec sezonu.
Ostatnio zmieniany: 19 Cze 2020 14:00 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, leszek0921, anaka, szpiler, M a r i u s z, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 19 Cze 2020 14:05 #715598

• Galina
  • Galina's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 273
159256828467030400607930515814.jpg
Galina wrote:
Co Wy się chwalicie zeszłorocznym i których już nie macie.Zobaczcie moje zeszłoroczne które mam
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Betula, Jaedda, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 19 Cze 2020 14:13 #715599

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
szpiler wrote:
Tak wiem, zgodnie z zasadami permakultury, nie powinno się dawać obornika pod zrębki (może być za dużo azotu), ale ja jednak dałem.

A w metodzie "Back to Eden" trzeba dać obornik pod zrębki (zwykle rzędowo). Zrębki rozkładając się pobierają z gleby azot, wiec należy go uzupełnić.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 19 Cze 2020 14:32 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agus, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 19 Cze 2020 14:31 #715600

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
KaLo wrote:
Chyba, że to mozaika. Wygląda podobnie no i te deformacje.

Ja też obawiam się, że to może być wirus. Miałam niedobór manganu trzy sezony temu i wyglądał trochę inaczej. Ale na wirusach się nie znam, więc nie mam pewności, że to to. Odpukać nigdy nie miałam u siebie.
... z pokrzywówką bo w "przenawożenie " tym specyfikiem, to osobiscie jakoś nie wierzę.

Jak dla mnie przenawożenie pokrzywówką to oksymoron :)
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 19 Cze 2020 15:29 #715605

• Agus
  • Agus's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2309
Betula wrote:

A w metodzie "Back to Eden" trzeba dać obornik pod zrębki (zwykle rzędowo). Zrębki rozkładając się pobierają z gleby azot, wiec należy go uzupełnić.

Chciałam to samo pisać, to trzeba przy każdej naturalnej sciółce uwzględnić, że rozkładając się będzie pobierać azot :)
Za tę wiadomość podziękował(a): szpiler, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.862 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum