W nawiązaniu do oprawek rastrowych - można do nich kupić zamiennik świetlówki w postaci oprawki z ledami, ale nie wiem jak to zadziała do doświetlania (ma wbudowany klosz rozpraszający światło).
Odnośnie kosztów mojego growboxa to, jak to częsty bywa nie mam dokładnego wyliczenia, część elementów pochodziła z mojej kolekcji przydasi:P Generalne założenia i spostrzeżenia są następujące:
* 4 półki standardowe + 1 półka górna (mój jest wyższy)
* co druga półka standardowa jest ruchoma - co pozwala na trzymanie wyższych rozsad
* zasilanie jest poprowadzone od trzech zasilaczy (1 tylko góra; 2 półki ruchome; 3 półki nieruchome);
* sterowanie odbywa się za pomocą taniego programatora (typu gniazdko w gniazdku) na wejściu do całego growboxa;
* od środka dałem koc NRC jako odbłyśnik;
* całość (jak jest zamknięta i włączona) dość mocno się grzeje pomimo, że zasilacze są na zewnątrz;
* każda półka ma oświetlenie o mocy około 80 wat co daje natężenie prądu na wyjściu z zasilacza ponad 6A;
* w związku z tym, że oświetlenie ma pracować w trybie ciągłym, a napięcie stałe jest podatne na spadek wynikający z długości kabla to zasilanie jest przewymiarowane. Od zasilaczy do każdej półki odchodzi 2,5 mm2. Oświetlenie jednej półki jest podzielone na dwie części i podłączone w pętle przy pomocy kabla 1,5 mm2. Poszczególne odcinki taśmy led są połączone linką 0,5 mm2 - grubsze ciężko było lutować.
* zasilacze to 250, 200 i 120 Wat (część miałem wcześniej);
* większość taśm led to SMD2835 300szt/5m IP20 (jej parametry deklaratoryjne to ponad 10 W/m i 1200 lm/m (reszta taśm to moje resztki);
* taśmy są zamocowane na najmniejszych plastikowych listwach elektroinstalacyjnych;
Z refleksji to mogę stwierdzić, że taki growbox wymaga bardzo dużo pracy, a jak padnie pojedynczy moduł to go ciężko wymienić, za to wygląda elegancko
Szybko podsumowując koszty z allegro i dodając ważniejsze elementy które miałem to wyszło mi 500zł - dało to łącznie około 1,5 m2 sztucznego oświetlenia.
Jeżeli pojawią się jakieś szczegółowe pytanie to chętnie odpowiem.