TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. X

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 20 Cze 2020 13:54 #715769

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11819
lucysia szpinak na kompost. Na przełomie lipiec/sierpień wysiać nowy i będzie jesienią.
Pozdrawiam Ela
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, CHI, lucysia, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, KOCANKA

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 20 Cze 2020 14:06 #715772

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Śliczne te maluchy i jaka musiała być ekscytacja :dance:
Ktoś odkręcił wczoraj kurek i zapomniał zakręcić :jeez: Leje,pada,wszędzie pełno wody,kałuże..No może teraz na chwilę zelżało.Jest 17 stopni,niewiele mniej było w nocy.
Wczoraj wieczorem wybraliśmy się na zakupy,żeby nie tracić soboty.Było nawet znośnie,bo mało ludzi się kręciło.W markecie ogrodniczym ceny roślin jakieś wysokie,ale może dawno nie sprawdzałam.Na radarach widać,że niedługo się rozjaśni,więc jest nadzieja.
Każde takie dłuższe opady przypominają mi lato 1997,kiedy doszło do powodzi.U mnie na górce w studni lustro wody było równo z poziomem gruntu,a chodziło się po trawie jak po gąbce.Nigdy więcej takiego lata,takich strat i ludzkich tragedii.Te płynące martwe zwierzęta ,trumny,lodówki,domy i ludzie :jeez: Straszny widok.Spokojnego weekendu :bye:
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, CHI, Betula, bietkae, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19, Bobka, KOCANKA

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 20 Cze 2020 15:12 #715779

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Lucysia!Jak dopiero zaczyna kwitnąć (tworzy kwiaty) to szkoda na kompost. Jak chcesz mieć własne nasiona, to możesz trochę zostawić. Resztę zebrać, nie wywalać. Liscie zblanszować, posiekać i zamrozić. Będzie zimą jak znalazł.
Jeśli kwitnie na całego to wtedy na kompost.
U mnie właśnie przechodz druga burza.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 20 Cze 2020 15:17 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, CHI, lucysia, bietkae, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, KOCANKA

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 20 Cze 2020 15:26 #715784

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9864
Nie wiem czy w tym roku będę jeździła na działkę czy pływała na pontonie. Mokro, bardzo mokro, w tej chwili potężna ulewa - któraś z kolei...
Powietrze tak wilgotne,że nawet pranie nie chce schnąć. O warzywniku dziś staram się nie myśleć... Miłej, suchej soboty Wam życzę :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, Betula, bietkae, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, KOCANKA

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 20 Cze 2020 15:33 #715789

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
Witajcie
Do południa było deszczowo,teraz przestałk padać ale dalej zachmurzone i jak dla mnie duszno. Nie znosze takiej pogody. Już wolała bym gorąco.
Mój tunel w tym roku.

IMG_20200620_144109-5.jpg

Pomidory i ogórki kwitną.

IMG_20200620_144153-3.jpg

IMG_20200620_144208-2.jpg

Po za tym w tym roku będą w tunelu arbuzy

IMG_20200620_144244.jpg

Melony
IMG_20200620_144242.jpg

Papryka
IMG_20200620_144257.jpg

Poziomki ładnie rosną przydało by się pomyśleć o wysadzeniu.

IMG_20200620_144125.jpg

Nasz nowy nabytek, tata przywiózł dzieciom koteczka. Teraz się nim opiekują vedzie chwilka spokoju od wołania mamy.
IMG_20200620_144605.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Łatka, CHI, Betula, bietkae, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19, Bobka, KOCANKA

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 20 Cze 2020 15:34 #715790

• edek86
  • edek86's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1431
Korzystając z chwili przerwy w opadach pojechałem na rekonesans na działkę.
Widoki nieciekawe, powyciągałem trochę liście ogórków z ziemi i wróciłem do domu.
Ogórki, cukinia, papryka wszystko żółknie. Buraki, cebula, marchew powalone i leży w błocie.
Jabłonie mimo wcześniejszych oprysków mocno zaatakowane przez parcha.
Jak jest przestępny rok to zawsze ch....y. :mad2:
Pozdrawiam, Michał
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, CHI, bietkae, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, KOCANKA

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 20 Cze 2020 16:20 #715798

• leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4941
Właśnie wróciłem z działki , widok nieciekawy . Ziemia nie przyjmuje więcej wody .
IMG_20200620_135338.jpg

IMG_20200620_130722.jpg

IMG_20200620_130730.jpg

IMG_20200620_130735.jpg

IMG_20200620_130733.jpg

Na pierwszym zdjęciu odkryta beczka zakopana w ziemi bez dna , pod którą są zawory do wody .
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, Adasiowa, CHI, bietkae, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, KOCANKA

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 20 Cze 2020 16:30 #715800

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5235
Betula wrote:
Lucysia!Jak dopiero zaczyna kwitnąć (tworzy kwiaty) to szkoda na kompost. Jak chcesz mieć własne nasiona, to możesz trochę zostawić. Resztę zebrać, nie wywalać. Liscie zblanszować, posiekać i zamrozić. Będzie zimą jak znalazł.
Czy koniecznie trzeba liście szpinaku blanszować?
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, CHI, bietkae, anaka, ewakatarzyna, Bobka, KOCANKA

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 20 Cze 2020 16:40 #715803

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
O rety! Nie wiem. Nigdy nie próbowałam bez blanszowania. Tak kiedyś wyczytałam w starej "Kuchni polskiej" i tak robię. Po za tym gotowanie pozwala usunąć część azotanów, których szpinak ma dużo.
Może odezwie się ktoś kto nie blanszuje.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 20 Cze 2020 16:41 przez Betula.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 20 Cze 2020 16:50 #715806

• Kapka
  • Kapka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2259
Nie trzeba blanszować szpinaku do mrożenia .
Ostatnio zmieniany: 20 Cze 2020 16:51 przez Kapka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, CHI, Betula, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, renmanka, Bobka, KOCANKA

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 20 Cze 2020 16:55 #715807

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja też nie blanszuję.Umyte liście obsuszam i wkładam do woreczków bez krojenia.Jak wyciągnęłam z zamrażarki łamałam potrzebną ilość i rzucałam na patelnię.Jest jak świeży :yummi:
Deszcz ustał i powiewa wiatr,ale nadal szaro.
Ostatnio zmieniany: 20 Cze 2020 16:58 przez anaka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, CHI, Betula, bietkae, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, renmanka, Bobka, KOCANKA

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 20 Cze 2020 17:38 #715812

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5235
To super. Starczy już roboty z obrywaniem liści i usuwaniem mszyc. A co po szpinaku sadzicie?
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, KOCANKA

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 20 Cze 2020 17:45 #715814

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12062
Ja też nie blanszuję, a zamrażam dużo. Myję, obsuszam, kroję drobno i pakuję płasko w worki. Jet kruchy, wygodnie się odłamuje potrzebną ilość.
Właśnie wróciłam z przejażdżki rowerowej. Cały dzień deszcz wisi w powietrzu, ale nie pada.
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Ostatnio zmieniany: 20 Cze 2020 17:52 przez Nimfa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Betula, bietkae, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, renmanka, Bobka, KOCANKA

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 20 Cze 2020 17:46 #715815

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie buraczki z rozsady i bakłażany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Betula, bietkae, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, renmanka, Bobka, KOCANKA

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 20 Cze 2020 18:48 #715846

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11819
Trzy razy wychodziłam z domu aby urwać truskawek do pojedzenia. W końcu udało się w przerwie między opadami i zebrałam chyba ponad kilogram. Niestety sporo jest porażonych i gnije a obok rosną młode winorośle więc jak pogoda się wyklaruje trzeba będzie je opryskać zapobiegawczo od szarej pleśni.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Betula, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, renmanka, Bobka, KOCANKA

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 20 Cze 2020 18:58 #715852

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
renmanka wrote:
To super. Starczy już roboty z obrywaniem liści i usuwaniem mszyc. A co po szpinaku sadzicie?

Na poplon wysiałam już do multipalet sałatę letnią, rzodkiew Agatę (do uprawy letniej), kalarepkę, koperek i szpinak nowozelandzki.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2020 07:30 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bietkae, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, renmanka, Bobka, KOCANKA

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 20 Cze 2020 18:59 #715853

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Napiszę tak, gdyby taka pogoda jak dzisiaj, trafiła się po okresie upału z suszą, to byłabym zachwycona. Spokojny równy deszcz. temperatura nie za wysoka, ale zimno nie jest. Jednak co za dużo, to i świnia nie chce /podobno/. Ile może jeszcze padać :jeez:.
Pada tak spokojnie, że umyłam sobie okna :woohoo: Fakt mam spore okapy, ale jednak. Jak myłam przed chwilą w sypialni, to cykłam fotkę. Wygląda sielsko, a tak nie jest :dry:

IMG_2314.jpg

Marlenko, kiedyś ustawiałam pułapki piwne na ślimaki, ale zauważyłam, że większą skuteczność niż rzeczone pułapki mam ja, po wypiciu piwa :rotfl1: :rotfl1:
Spokojnej nocy :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Betula, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, renmanka, Mirek19, Bobka, KOCANKA, czarna2066

Pogoda w naszych warzywnikach cz. X 20 Cze 2020 20:58 #715867

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
Mam do Was pytanie.Wczoraj kupiłam nasiona kapusty,kopru i astrów.Właśnie z tymi astrami tu zawitałam.To chińskie karłowe Pinocchio,jednoroczne ale to dopiero doczytałam w domu :oops: .Czy macie jakieś doświadczenia z ich wysiewem?Przeglądam wątki ale chyba czort ogonem nakrył.. nie mogę znależć.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.811 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum