TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIII 02 Kwi 2021 20:00 #755842

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21386
U mnie wiosna, trochę za wcześnie. Drzewa w pąkach...
Kwitną pierwsze tulipany
P4014884.jpg

Żonkile:
P4024960.jpg

"pomyłka" - kto zgadnie :devil1:
P4024909.jpg

i sporo innych.

W pracy zawodowej i ogrodowej niedoczas, czyli norma :wink4:

Miałam położyć włókninę w jagodniku, pod agresty, porzeczki, borówki itp. Ale trzeba by plewić. Nie mam siły i czasu. Wymyśliłam, że zatrudnię "ekipę grzebiącą". W ciągu kilku dni jest taki efekt:
31.04:
P3314851.jpg

Dziś:
P4024978.jpg

Po lewej w rodu pączek gruszy.

Jeszcze parę dni, przestawię wybieg, wywalę korzenie i można przykrywać. To araukany - te od niebieskozielonych jajek. Gdyby nie zapowiadali przymrozków, to wywaliłabym resztę kur, aby sobie pogrzebały.
Spokojnej nocy.
Ostatnio zmieniany: 02 Kwi 2021 20:03 przez CHI.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, Kaja, Łatka, Marlenka, bietkae, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIII 03 Kwi 2021 08:48 #755883

• Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3307
genialny patent - a już miałem kupować kozę ....

na dzisiejszą noc w Wielkopolsce zapowiadają -5

nie wiem czy zielsko w szklarence mi przeżyje
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Nimfa, Babcia Ala, Kapka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIII 03 Kwi 2021 09:00 #755886

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Małgosiu, czy to pigwowiec :think:
W nocy trochę padało. Temperatura lekko powyżej zera. Ogólnie - szaro, buro i ponuro. Nic się nie chce, a coś jednak na jutro przygotować trzeba.
Cały nadchodzący tydzień ma być ujemnymi temperaturami w nocy. Dobrze, że u mnie jeszcze nic na drzewach owocowych nie zakwitło.
Spokojnej soboty :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIII 03 Kwi 2021 11:48 #755910

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83434
CHI wrote:
U mnie wiosna, trochę za wcześnie. Drzewa w pąkach...
Kwitną pierwsze tulipany
P4014884.jpg

No widzisz, Małgosiu, ledwie tydzień poślizgu w stosunku do mnie. Kaufmannii są niezawodne. W dodatku nie trzeba wykopywać i mnożą się, nawet mnie.

A we Wrocławiu chłodno (o dziewiątej stopni). W nocy padał deszcz, pomoczył mi wyprane ręczniki, ale i trawnik, więc niech będzie.
Mogło być gorzej, podobno w Karkonoszach śnieg już na 600 m npm
W mieście wczoraj zauważyłam kwitnące morele:

No i forsycje oczywiście (przepraszam za fatalny kadr, zdjęcie zza kierownicy w biegu)

Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, Marlenka, CHI, najemnik, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Kapka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIII 03 Kwi 2021 12:06 #755916

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43741
Nocka minęła bez przymrozku z padającym momentami dość mocno deszczem.Jest słoneczko i czasem znika na kilka minut.Termometr aktualnie wskazuje 28,1 na słonecznym balkonie i +10* od strony północnej.Podwiewa zimny wiaterek.Ogólnie pomimo słońca jest zimno.Dziś przy sobocie bardziej konsumpcyjnie i wiosenno-świątecznie.

002-372.jpg
sałata kozulkowa
003-291.jpg
sałata rzymska stożkowa.
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Łatka, Marlenka, CHI, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Kapka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIII 03 Kwi 2021 12:14 #755918

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
Lukas79 wrote:
genialny patent - a już miałem kupować kozę ....

Lukas - nie polecam i ostrzegam. Koza je wszystko, oprócz trawy. Wybór jest prosty koza albo ogród czy warzywnik. Miałam kozy... Ale to w "poprzednim życiu" = nie miałam ogrodu. Załatwiły 15 metrowego (ok 30 m średnicy) modrzewia obżerając korę dokąd sięgnęły czyli prawie do 2 m. Został wypas na łańcuchu, bo z ogrodzeń wyskakiwały i robiły ludziom szkody, a było ich tylko 3-5...

Janinko - pigwowiec. Przez pomyłkę wylądował w foliaczku.

Aniu faktycznie się rozziewają, albo mam sklerozę, bo były w 3 miejscach a są w co najmniej 5.

Dziś pogoda piękna = kaczki są szczęśliwe... +5, na zmianę deszcz z gradem (no bo kuleczki, nie śnieżynki) i trochę wieję... Ale zoo ogarnięte, w kominku się pali, pogoda nie zachęca do wyjścia na zewnątrz, druga kawa i muszę podgonić pracę zawodową, bo trochę zaniedbałam.

Ten dowcip "zrobił mi dzień":

Nie żeby takie tabletki, ale :wink4:

Spokojnego dnia.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, MagdaH, Krecik stary, Łatka, Marlenka, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Kapka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIII 03 Kwi 2021 12:18 #755919

• Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Platinum Boarder
z kozą się smiałem :)) - mem genialny

mi w nocy ślimak wpindolił rządek posianej gazanii

łajza się teraz wygrzewa kołami do góry w szklarence, bo ponad 20 stopni tam ma...
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, CHI, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Kapka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIII 03 Kwi 2021 12:49 #755927

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
O rany! Śnieg pada :woohoo:
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, CHI, Nimfa, ewakatarzyna, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIII 03 Kwi 2021 12:50 #755928

• Kapka
  • Kapka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2259
Lubuskie desz , grad , wiatr :unsure: +7 stopni . Na noc ma być -4 , troche sie stracham o moje rozsady w tunelu :flower1:
Spokojnej soboty życzę :dance:
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, CHI, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIII 03 Kwi 2021 12:52 #755929

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
CHI wrote:

Miałam położyć włókninę w jagodniku, pod agresty, porzeczki, borówki itp. Ale trzeba by plewić.
CHI, zdecydowanie odradzam włókninę pod borówki. One tego nie znoszą.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIII 03 Kwi 2021 14:12 #755947

• Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Platinum Boarder
20210403_141131.jpg

Dotarło do mnie

Nawala niemiłosiernie a ja utknąłem w szklarni :))
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, CHI, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIII 03 Kwi 2021 15:16 #755962

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Wieje coraz mocniej, temperatura spada, teraz 7°.Chmury na zmianę ze słońcem. Krupa śnieżna już z nieba leciała, nie zdziwię się, jak zobaczę dzisiaj śnieg :sad2:
Kurczę, tak skutecznie sprzątnęłam miniszklarenki, że muszę wstrzymać się z wysiewem pomidorów :jeez: Po świętach muszę jeszcze raz przetrząsnąć blaszak na działce. To ostatnie miejsce, do którego nie zaglądałam. Moi panowie co prawda dwa razy sprawdzali, ale coś im nie wierzę :rotfl1:
Żurek ugotowany, jajka nafaszerowane, sałatki zrobione, nawet dwa ciasta u piekłam, więc mogłabym wysiewać. Ech, przejrzę nasiona, może coś znajdę co moglabym wysiać w mały pojemniczek. Pomidory kilka dni poczekają.
IMG_20210403_150627.jpg

Spokoju, zdrowia, wiosny nie tylko w sercach Wam życzę :hug:
Ostatnio zmieniany: 03 Kwi 2021 16:22 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, MagdaH, Krecik stary, Łatka, Marlenka, CHI, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIII 03 Kwi 2021 21:33 #756031

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29658
JaKasiula też mam nie do końca uporządkowany warzywnik po zimie i też u mnie nie da się nic robić, ciężka gleba i mokro. Jak to ciepło było próbowałam zagrabić jedną kwaterę, żeby ziemia tak nie obsychała i zasiać jakiś przedplon, bo tam później rośliny będę sadzić, no to normalnie była harówka jak chłop pańszczyźniany, kawałek zrobiłam i zrezygnowałam, to nie ma sensu.
Od rana padał śnieg na zmianę ze słońcem, ale słońca mniej niż chmur, lodowaty wiatr, zimno, ręce nawet w rękawicach roboczych marzną. Któryś jeż się przebudził, pewnie już zapasu nie ma na dalszy zimowy sen, a tu zimnica i nie zapowiada się na razie lepiej. Trochę się martwię Kasiu, kiedy my dwie to zrobimy, bo w konfrontacji z forumowiczami mamy wielkie opóźnienie, tym bardziej, że ja sama samiuteńka jestem do tego warzywno-kwiatowego bałaganu. Zaczynam się zastanawiać czy się nie przerzucić na same kwiaty, warzyw i tak nikt nie docenia, to dla nich naturalne, bo prawie zawsze tak było.

:flower2: Zdrowia i spokoju w nadchodzące Święta Wam życzę. :flower2:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 03 Kwi 2021 21:43 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, Łatka, CHI, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIII 03 Kwi 2021 21:49 #756032

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Alu, miejmy nadzieję, że do Zośki jakoś się to ogarnie :jeez:
W najgorszym wypadku przejdę na warzywnik doniczkowy :devil1:
Niechby tylko pogoda się poprawiła, biorę kilka dni wolnego i do roboty :happy:
Damy radę, bo jak nie my to kto? :drink1:
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, CHI, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIII 04 Kwi 2021 07:53 #756051

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83434
Wielkanocne dzień dobry, albo stosowniej - alleluja!

Na razie we Wrocławiu pogoda średnio radosna, coś wisi nad ziemią. Smog??? Słońce widać jak przez przyciemnione szkło.
Natomiast temperatura musiała nad ranem przejść w dół przez zero, minimalnie, ale jednak, krople wczorajszego deszczu nie tyle zlodowaciły, co jakby zastygły. Chyba przed następną nocą wciągnę cytrynę i figę z wielkimi młodymi liśćmi do kuchni...
Babcia Ala wrote:
w konfrontacji z forumowiczami mamy wielkie opóźnienie, tym bardziej, że ja sama samiuteńka jestem do tego warzywno-kwiatowego bałaganu. Zaczynam się zastanawiać czy się nie przerzucić na same kwiaty

Alu droga, po pierwsze - chyba nie startujemy w konkursie. To się nie "konfrontujmy" (choć rozumiem, że leciutko żartujesz), jak ogród ma być źródłem dodatkowego stresu, a nie bazą naszego zdrowia psychicznego, to chyba dziękujemy, prawda?

Szczątkową ilość warzyw traktuję jako ozdobę z tych powodów, które wymieniłaś. I jeszcze innych.

Kwiaty mam dla siebie.
Dzisiejszy zapach - Delft Blue, bardzo silna perfuma.

Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, CHI, Nimfa, ewakatarzyna, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIII 04 Kwi 2021 08:23 #756055

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43741
Nocka już jest po za nami z lekkim przymrozkiem tak ok.-0,5*.Poranek w pełnym słońcu i temperatura szybciutko rośnie.Nie ma żadnej chmurki,drzewa stoją na"baczność",a więc powietrze na pewno nie jest świąteczne.Na balkonie termometr wskazuje+6,8* a od strony północnej tylko 4*C.Wszystkim smacznego świątecznego!!!!!! :coffe: :coffe:

008-55.jpg

004-213.jpg

005-144.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Łatka, CHI, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIII 04 Kwi 2021 08:27 #756056

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
Babciu Alu, ja mam jeszcze obudowę grządek nie zrobioną. Cały czas "coś się koci". Jak zdążę to dobrze, jak nie to pomidory będą w donicach jak zwykle, a inne warzywa, pewne też w donicach dadzą radę. Ogród i zoo to "moja bajka" na pomoc, za bardzo, nie mam co liczyć.

Niedziela z dużym przymrozkiem nad ranem, bo zamarzła woda w poidłach dla ptaków na wysokości ok 0,9 m.
Teraz już słońce "zrobiło" +1 w cieniu.

Psy wyciągnęły mnie rano na spacer. Znów było "morze mgieł" nad Zalewem Pilchowickim. Nawet mgły "ukradły Karkonosze" i to tak błyskawicznie, że mogłam ufocić Śnieżne Kotły, ale nie zdążyłam i "załapała się" tylko Szrenica...
P4045090.jpg

Z domu:
P4045058.jpg

Laki na tle "morza mgieł":
P4045064.jpg

Mgły nad Bobrem:
P4045068.jpg

P4045077.jpg

Zapora ;-)
P4045086.jpg

A to miejsce normalnie wygląda tak (z marca):
P3113400.jpg

Spokojnego dnia
Ostatnio zmieniany: 04 Kwi 2021 08:29 przez CHI.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, Łatka, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIII 04 Kwi 2021 11:14 #756071

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Słonecznie, ale pociąga zimny wiatr, nie wygląda aby dziś popadało. Wczoraj wysiałem melisę, zobaczymy jak urośnie.
Świętujcie!

IMG_20210402_192626.jpg

ostróżka

IMG_20210402_191925.jpg

floksy

IMG_20210402_192546.jpg

chyba lilia drzewiasta
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, Nimfa, ewakatarzyna, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.888 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum