TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 06 Sie 2021 15:46 #772967

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9079
U mnie pada od ponad 16 godzin :ohmy:
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, Zygowa, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, JaKasiula, Mejra, Kornik

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 06 Sie 2021 19:40 #772990

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Tradycyjnie już napiszę, że "na zachodzie bez zmian", czyli nadal susza. Nie pamiętam kiedy spadł uczciwy deszcz, bo paruminutowej mżawki tak nazwać nie można. Niebo jest zasnute chmurami, powietrze duszne i wbrew pozorom wilgotne, temperatura na poziomie 20 stopni, jednak noce i poranki są już zdecydowanie chłodniejsze - do pracy chodzę już w polarze...
Umilkły ptaki i zaczynają kwitnąć nawłocie - czyżby to już ten jesienny czas ? Rzut oka na parapety zdaje się temu przeczyć, ale nie umiem zatrzymać letniej chwili.

Pomidorki, papryki, petunie i pelargonie z uprawy perlitowej codziennie rano sprawiają, że ciągle mam nadzieję na ciepły, słoneczny i pachnący śliwkami sierpień ...

Pozdrawiam cieplutko i życzę naszym Ludkom spokojnego, pogodnego i bardzo miłego weekendu :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 07 Sie 2021 08:13 #773014

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83168
Aniu, chętnie bm oddała Ci na przykład jutrzejszy deszcz - pewnie nie tylko ja. :crazy:
Na razie moje serce raduje się wespół z roślinami odrobiną słońca, poranek wstał prześliczny, choć nadal chłodny, o 6.30 niecałe 15 stopni.
Dziś oczekuję bardzo radosnego dnia - czego i Wam życzę. Zostawiam w tej intencji jeden z piękniejszych zapachów różanych, jakie znam, Jude the Obscure:

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 07 Sie 2021 08:54 #773016

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54273
Budzę się rano, otwieram oczy, a tam słońce na bezchmurnym niebie :dance: Od razu humor mi się poprawił. Jest jeszcze chłodno, ale ma być 25*, więc jak dla mnie to wystarczająco. Coś tam w ogrodzie na pewno się zrobi :)
Teraz tylko dokładna obserwacja pomidorów. Owoce dorodne jak nigdy, szkoda by ich było.
Wczoraj z nudów przeglądałam tureckie strony kulinarne i coś ciekawego zauważyłam przy przyrządzaniu bakłażanów. Dzisiaj na obiad zrobię i później pokażę.
Spokojnego dnia, deszczu potrzebującym i słońca zlanym :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 07 Sie 2021 09:41 #773017

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21353
Jesień już...

Latem nie widzę wschodów słońca, a dziś się "załapałam" 5:26:
P8073002.jpg

Znalazłam nowe miejsce do robienia zdjęć Zapory, bo powyrastały krzaki i ze starych nie widać. Wschód słońca nad Zaporą Pilchowicką:
P8073013.jpg

Jak ktoś chce zobaczyć Zaporę z bliska to ostatni moment, bo planowany jest remont i zamknięcie do 2024. Chociaż tak szybko nie zamkną.

Pracy nie do przerobienia. Po ciągłych ulewach wszystko zarosło.

Zatrudniłam kury do "pielenia" jagodnika pod włókninę:
P8073059.jpg

ale pokrzyw >160 cm nie wydziobują, a i ogrodzeń sobie nie przestawią...

Karta mi się skończyła w aparacie. Ostatnie zdjęcia:
Namierzanie:
P8073062_kadr.jpg

Atak:
P8073063_kadr.jpg

I po ataku:
P8073064_kadr.jpg

Dwa moje "odkrycia 2021":

Inkarwilla różowa:
P8073058.jpg

P8073057.jpg

I tygrysówka pawia:
P8052901.jpg

Nie zimują w gruncie, ale są tak różnie piękne.

Spokojnego dnia.
Ostatnio zmieniany: 07 Sie 2021 09:44 przez CHI.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 07 Sie 2021 12:56 #773021

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Wreszcie przestało padać Słonecznie i wietrznie. Na termometrze 22°,ale przy tej wilgotności wydaje się, że dużo więcej.
Natury nie oszukasz. Niestety z każdym dniem coraz bliżej :sad2:

IMG_20210807_111521.jpg

IMG_20210807_112904.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, Nimfa, JaNina, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 07 Sie 2021 13:17 #773022

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43525
U mnie od wczoraj jest bezdeszczowo.Od rana świeci słoneczko i temperatura szybko urosła.Teraz termometr wskazuje 28,9*C .Podwiewa lekki wiaterek.W słońcu jednak jest gorąco.Kończą się brzoskwinie.Zlikwidowałem część starego kopru zbierając nasionka.Zerwałem skrzynkę pomidorów i miskę ogórków.Uległa likwidacji również pierwsza fasolka szparagowa.,a druga rośnie.Spokojnej soboty i niedzieli. :coffe: :coffe: :bye: :bye: ;) ;)

002-429.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, CHI, bastis, Nimfa, JaNina, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 07 Sie 2021 13:30 #773023

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12001
Dalej nie pada, ale noce i poranki chłodniejsze; spacer w swetrze, a i rośliny jakby żywsze, zwłaszcza kwiaty jednoroczne. Z nowych u mnie na dłużej pozostanie zatrwian i heliotrop w połączeniu ze starcami. Cynie i kosmosy też, ale te, to od dawna moje ulubione. Kosmosy nawet w paprykach mam posadzone. :)

DSCN98122.jpg

DSCN9811.jpg

DSCN9835.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Ostatnio zmieniany: 07 Sie 2021 13:31 przez Nimfa.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 07 Sie 2021 17:14 #773029

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14319
Witam w sobotnie popołudnie!

Dzisiaj od rana, a w zasadzie od godzin nocnych nie pada, ale mokro jest bardzo!!!

Wszystko co lata i ma możliwości gryzie mnie strasznie a ja alergik, więc po prostu nie wchodzę do warzywniaka.

Dzisiaj dzieci się bawią, więc robimy sobie z mężem kolację we dwoje :hug:

Wszystkim życzę miłego wieczoru i spokojnej nocki
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 07 Sie 2021 18:21 #773031

• Mejra
  • Mejra's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6750
Po deszczowych dniach dziś pięknie,słonecznie :) 25st.
Miłego wieczorku. :drink1:

1628353106204260685934.jpg

1628353234304-432145464.jpg
Pozdrawiam,Anka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 07 Sie 2021 19:32 #773039

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
Ziemia opita mocno, dziś na szczęście bez opadów, momentami wietrznie. Odgłowiłem wszystkie krzaki pomidorów.

IMG_20210807_175230.jpg

Z dzisiejszej przejażdżki rowerem.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, rozalia, CHI, Nimfa, JaNina, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 07 Sie 2021 19:55 #773041

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Wczoraj lało ciurkiem noc i dzień. Dziś ładnie i ciepło.
Pomidorki podjadamy i powoli dłubię nasionka.

20210806_170154.jpg

Na górze Czarne Serce ot Borisowny a to z boku to NN. Dostałam kiedyś od koleżanki dwa pomidorki i w tym roku jednego wysiałam. Ten z którego dlubalam był o połowę mniejszy a ten to gigant :)

Za to zaraza zaatakowała ze zdwojoną siłą. Dziś oberwałam liście, zerwałam pomidorki i opryskałam Infinito z mocznikiem. Oby pomogło :lev:
Niektóre pomidorki są przepiękne, ładnie wiążą i wszystkie grona. Inne są bardziej wymagające i nie dają u mnie rady. Tutaj gro wielkoowocowych pomidorów ma po 1 lub 2 pomidorki w gronie i jedno lub dwa grona. Wyjątkiem są serca od Borisowny. Ilość owoców w gronie i ich wielkość jest rewelacyjna.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 07 Sie 2021 20:40 przez lucysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, CHI, MARRY, najemnik, JaNina, Zygowa, del, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 07 Sie 2021 21:23 #773049

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13627
W końcu urloooooooooooooooooop :drink1:
Dzisiaj wieczorem pomidorki dostały revusa+mocznik - wg prognozy od jutra przez 5 dni będzie padało. Jak dam radę to jutro "zakleję" je jeszcze IF. Niestety dla nich wyjeżdżam na 8 dni
pozdrawiam,
Tomek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 08 Sie 2021 08:19 #773092

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83168
Znowu pochmurno. :(
W nocy coś tam pokropiło, lecz nienachalnie. :( :( tej chwili 17 stopni, choć ma się podobno sporo poprawić. Zobaczymy.

Życząc dobrej niedzieli zostawiam jeden z ostatnich silnych zapachów, nową u mnie, orientalną lilię Salmon Party:

Ps. To nie znaczy, że lato się kończy, a gdzie tam. Cóż, kwiaty późnego lata niezbyt pachnące, przynajmniej te moje: dalie, jeżówki, hortensje, hibiskusy...
Co do bocianów i innych zbierających się w stada ptasząt, one muszą jeszcze sporo się u nas popaść, by mieć siłę do odlotu - dorosłe po trudach rodzicielstwa, młode - wychodząc z wieku piskląt. ,
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, lucysia, MARRY, Nimfa, JaNina, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 08 Sie 2021 08:39 #773093

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Niedziela na Wchodnim Mazowszu deszczowa.
Kurczę, zagapiłam się wczoraj i nie wykopałam cebuli. Miałam nadzieję, ze zrobię to dzisiaj , ale przy takiej pogodzie nic z tego :jeez: .
Najbliższe dni też deszczowo - burzowe.
Słońca tym, którzy mają dość deszczu, i opadów tym, którzy ich potrzebują :bye:

IMG_20210804_114027.jpg
Ostatnio zmieniany: 08 Sie 2021 08:45 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, rozalia, lucysia, MARRY, Nimfa, JaNina, Zygowa, anaka, ewakatarzyna

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 08 Sie 2021 13:38 #773118

• brodus
  • brodus's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4820
W piątek padało, dzisiaj znowu deszcz.
Z powodu problemów zdrowotnych dotarłem na działkę dopiero dzisiaj.

Na pocieszenie zebrałem pomidorki koktajlowe. Od deszczu sporo popękało.

IMG_20210808_131418.jpg

Z rodziną będziemy też pałaszować pierwszego wypełni dojżałego arbuza z działki.

IMG_20210808_125902.jpg

IMG_20210808_125939.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, rozalia, MARRY, Nimfa, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 08 Sie 2021 20:01 #773162

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
Deszcz lał od 4 do ok. 8 rano, później zaczęło się rozpogadzać, a popołudniu słońce wręcz paliło.

IMG_20210808_162635.jpg

IMG_20210808_162338.jpg

Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, rozalia, MARRY, Nimfa, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, brodus, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 08 Sie 2021 20:58 #773168

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Dołączam do grona szczęśliwców, którzy mogą świętować początek urlopu :coffe: od jutra przez dwa tygodnie ( !!! ).
Dzisiejszej w nocy nawiedził nas deszcz i to nie byle jaki. Popadało uczciwie, dużo i konkretnie, a na ulicach pojawiły się dawno nie widziane kałuże. Nastał mój ulubiony czas w przyrodzie: sierpniowe, ciche, ciepłe i spokojne dni. Taki właśnie był mijający weekend - niebo częściowo zachmurzone, przytulne słońce, lekki i orzeźwiający wiaterek, a temperatura 23 stopnie, wymarzona na spacery i ogrodowe prace. Na działce coraz więcej suchych badylków i dojrzewających śliwek, papierówek i pomidorów, pszczoły leniwie oblatują sierpniowe kwiaty, komary odpuściły żerowanie i mogłam pobuszować na grządkach i rabatkach.

Nie mam wielu kwiatów, ale kwitną moje ulubione dzielżany, jeżówki i dalie - dzisiaj przypada Dzień Pszczół :hearts:

Wypadałoby zakręcić się wokół jakiś warzywnych przetworów na zimę - pomyślę o nich jutro, a tymczasem pozdrawiam cieplutko wszystkie Ludki i życzę spokojnego i pogodnego tygodnia :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, MARRY, Nimfa, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, brodus, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.869 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum