TEMAT: Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 19 Kwi 2023 11:52 #829348

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13653
Ja nie ryzykuję.
Zdziwiłem się za to faktem, że u mnie w centrali nasiennej Aura 80L do pomidorów i papryk jest tańsza niż na all... i to 7 PLNów na worku. Worki leżą ładnie wewnątrz, suchutkie, czyściutkie :)
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, rozalia, Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 19 Kwi 2023 17:11 #829369

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
W moim Netto jednak dużo ryzykantów i ziemię wykupili :happy4:
Ogórki taka sama odmiana jak u dela ale była tylko ostatnia paletka i dwie sztuki już nie rokowały. Nie zdecydowałam się na zakup. Był jeszcze por, seler korzeniowy i pomidor (nie pamiętam odmiany, nie słyszałam o takiej). Wszystko to po 10 zł za 10-pak. Trochę dziwnie te pomidory wyglądały chociaż były dość ładne. Ale nie wydawało mi się żeby rosły od początku w tych doniczusiach bo były to dość duże rośliny (na oko miesięczne sadzonki) a podłoże nie było przerośnięte do spodu. Może tylko były tylko włożone do paletek do sprzedaży.
Były też sadzonki pelargonii kaskadowych 6-pak po 12 zł. Dość ładne sadzonki.
Ostatnio zmieniany: 19 Kwi 2023 17:15 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, rozalia, koma, del, ewakatarzyna, Fina, Emilia

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 19 Kwi 2023 17:12 #829370

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Polecam ziemię Hartmana do multiplatów. To ziemia do produkcji rolnej i raczej nikt nie zaryzykuję wsadzić tam g...
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, koma, jagodka27, del, ewakatarzyna, Fina

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Kwi 2023 08:20 #829407

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Mój warzywnik parapetowy
IMG_20230420_065948.jpg

IMG_20230420_065905.jpg

Balkonowy
IMG_20230420_065842.jpg

Świeżo pikowane dwarfy
IMG_20230419_102052-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 20 Kwi 2023 08:21 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Kaja, rozalia, koma, del, ewakatarzyna, Fina

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Kwi 2023 08:25 #829408

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13653
Tak patrzę na Wasze papryki i bakłażany to widzę, że za rok musze przyspieszyć wysiew :)
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, ewakatarzyna, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Kwi 2023 10:26 #829420

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32079
Ładna pogoda,19 stopni,wiaterek delikatny -rozsada pomidorów i papryk po raz pierwszy na tarasie.

20230420_101910.jpg

20230420_102006.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, rozalia, rybur58, del, ewakatarzyna, Mirek19, JaKasiula, Emilia

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Kwi 2023 11:24 #829422

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
Marysiu koma tak to wygląda jakby na ryneczku z rozsadami :hug:
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, koma, del, ewakatarzyna, renmanka, Fina

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Kwi 2023 11:38 #829423

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1258
Czy te buraki powinnam wsadzić po same liscie, mam wrazenie że tak rosnąć nie powinny, ale doświadczenia też nie mam wiec zanim coś zrobię wolę zapytać :blink:

Anka
20230420_113328.jpg
Ostatnio zmieniany: 20 Kwi 2023 11:40 przez Anka-skakanka.

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Kwi 2023 20:25 #829455

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie moge juz dopisac do poprzedniego postu, a mam pytanie jak przyzwyczajacie sadzonki pomidora do słońca? Postawiłam swoje w cieniu, który sie przesunął i teraz mają poparzone liście, nie wiem jak przyjdzie posadzić je w słońcu to padną, jak to robicie?
Anka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Kwi 2023 22:46 #829478

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1498
Pewnie każdy ma swoje sposoby według możliwości.
U mnie spacerniak to balkon z balustradą która jest osłoniętą płytami z poliwęglanu.
Na to improwizowany namiot z białej, cienkiej, letniej agrowłókniny trzymający się na sznurkach i klamerkach :eek3:
Namiot ma daszek nad roślinami.
Namiot z czasem się zwija i znika.
Pamiętaj że prócz słońca krzywdę może też uczynić wiatr.
W zeszłym roku 8 maja wyglądało to tak:

pomidorynaspacerniaku.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 20 Kwi 2023 22:49 przez TomekD.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zygowa, del, ewakatarzyna, JaKasiula, Anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Kwi 2023 23:06 #829480

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 763
Aniu, pewnie już za późno, ale zacznij wystawiać pomidory początkowo po godzinie, potem dłużej i tak dalej. Na starcie w cieniu i gdy nie wieje. A potem stopniowo co raz dłużej wraz z wystawieniem na słońce. Powoli się nauczysz;)
A buraki lekko Ci się wyciągnęły. Buraków nie uprawiam, więc nie wiem jak z sadzeniem rozsady. Może ktoś inny pomoże.
Pozdrawiam,
Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): Anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Kwi 2023 23:34 #829482

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4169
Wnioskuję że buraczki siane były do gruntu? Jesli tak sobie urosły, zostawiłabym.
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): Anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 21 Kwi 2023 06:04 #829484

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuję za podpowiedź, niestety buraki byly siane do paletki, ale ze wzgledu na sporą ilość jak dla mnie pomidorow i papryki dostały najbardziej odsuniete miejsce od okna, pozniej wysadziłam je juz do gruntu bo były jak widac na zdjeciu, nie wiem czy wsadzić nowe nasiona do gruntu czy z tych jeszcze cos będzie, a z sadzonkami pomidora to będę wiedziała jak postąpić w przyszłym sezonie bo w tym na starcie niektórym się dostało i słońcem, i wiatrem :oops:
Generalnie na etapie samego perlitu prowadzenie rozsady jest jakos do ogarniecia, problemy dla mnie zaczynają się po wejściu ziemi :jeez: dlatego na razie nie chcę mieć uprawy donicowej, najchętniej już wszystkie wysadzìlabym do gruntu
Anka
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Emilia

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 21 Kwi 2023 08:39 #829500

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4169
Do ziemi warto dodać trochę piasku, ziemia robi się bardziej przepuszczalna, sadzonki nie duszą się w niej. Wypróbuj chociaż na części sadzonek i porównaj czy łatwiej będzie je ogarnąć :)
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 22 Kwi 2023 00:01 #829574

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
Ania na starcie nie musisz od razu szaleć z sianiem buraków czy marchewki na rozsadę, nauczysz się tego powoli.
Ja w tym sezonie po raz pierwszy wysiałam kwiatki jednoroczne na rozsady i to dla mnie jakaś masakra. W przypadku warzyw należy uważać by za bardzo nie nawozić, tak w kwiatach chyba należy tylko nawozić bo tak wolno rosną :silly: a może to ja nie znalazłam magicznej metody, testuję dalej B)
Pozdrawiam,
Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 22 Kwi 2023 12:12 #829604

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
Oczywiście, zdaje sobie sprawę, że najlepiej stopniowo, tylko chciałam mieć pod tzw ręką te warzywa, z których korzystam, a na załączonych zdjęciach widać, że niestety część nie wygląda dobrze, do tego nie moge ogarnąć ziemi, jak rozsady przekładam z perlitu są ładne, pozniej jest masa błedow, dlatego wysadzenie w grunt moze czesciowo naprawi to co psuje po drodze bo w gruncie ziemi jest wiecej więc mam nadzieję łatwiej
Anka
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 22 Kwi 2023 17:31 #829632

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Izzaa wrote:
W przypadku warzyw należy uważać by za bardzo nie nawozić, tak w kwiatach chyba należy tylko nawozić bo tak wolno rosną :silly: a może to ja nie znalazłam magicznej metody, testuję dalej B)

Prawdopodobnie to zaraz zniknie z uwagi Forumowiczów, ale co mi tam. Zestawienie liczb granicznych dla kwiatów i dla warzyw. Można sobie porównać potrzeby nawozowe.

IMG_1310-14.jpg

liczbygranicznedlakwiatw-5.jpg

Jak widać potrzeby nawozowe kwiatów są zdecydowanie większe w zakresie azotu, fosforu i magnezu.
Ostatnio zmieniany: 22 Kwi 2023 17:33 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, najemnik, jagodka27, ewakatarzyna, zwykły chłop, Izzaa, Xeno, EwG, Anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 22 Kwi 2023 23:07 #829675

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
Dziękuję Mietku za naukowe podsumowanie moich wniosków. Tego nawożenia chyba trzeba się nauczyć, po uprawie warzyw ciężko mi się przestawić. Ale jeżeli coś się uda to będę zachwycona.
Pozdrawiam,
Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.815 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum