TEMAT: Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Kwi 2023 08:33 #829785

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13653
Ruszył ogórek meksykański

ogrek_meksykaski.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Lilith, Marlenka, jagodka27, Jaedda, ewakatarzyna, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Kwi 2023 09:06 #829791

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1258
Próbowałam zrobić rozsadę z wilków i 2 sadzonki wierzchołkowe, wsadziłam do przegotowanej, ostudzonej wody do pojemnika 500ml + pół tabl polopiryny, stały na pólnocnym parapecie, niestety zamiast korzonkow to zgniło i wyrzuciłam, jeśli 2 sadzonki w doniczce nie odbija z wilkow tez beda do wyrzucenia, nie wiem co zrobiłam nie tak? Mam wrażenie, że wszystkim wychodzi i nie powinno być problemu, nadmienię że cięte ostrym nożem
Anka
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Kwi 2023 09:08 #829792

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 24 Kwi 2023 09:10 przez del.
Za tę wiadomość podziękował(a): Anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Kwi 2023 10:47 #829797

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
Taka w czerwonym opakowaniu, jak urosną jeszcze wilki to spróbuję do ziemi włożyć, chyba że w perlit sprobuję
20230424_104308.jpg

Doczytałam podlinkowany tekst, to nie przykryłam tego niczym no i woda była chłodna, ale przegotowana
Anka
Ostatnio zmieniany: 24 Kwi 2023 11:06 przez Anka-skakanka.

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Kwi 2023 10:49 #829798

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
Chodziło mi, po co ją dawałaś? Bo moim zdanie było przekombinowane z polopiryną.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Lulu, Anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Kwi 2023 11:04 #829800

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
Teoretycznie wydawało mi się, że będzie hamował rozwój tzw drobnoustrojów, ale teraz przejrzałam notatki raz jeszcze i ta polopiryna była dodana z wodą do perlitu :oops: generalnie wydawało mi się, że robię zgodnie ze sztuką, ale tylko wydawało mi się, przed robieniem czegokolwiek należy zerknąć w notatki najlepiej kilka razy
Anka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Kwi 2023 11:17 #829802

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
Spróbuj tak jaki @tija z linku który wkleiłem wcześniej.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Kwi 2023 11:23 #829803

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Anka, Ty chyba zbyt poważnie do tego podchodzisz. Jasne, że są sytuacje, w których nie da się przesadzić z dbałością, ale chyba ukorzenianie wilków to nie ten przypadek ;). Rośliny wbrew pozorom nie lubią "przepieszczania". Wiesz, któregoś roku sadziłam już bardzo wyrośnięte pomidory, kilka mi się złamało - tak całkiem bez nadziei wetknęłam je "na miejscu" do butelki z jakąś brudną, starą deszczówką... po tygodniu już sadziłam, a w międzyczasie nawet do nich nie zajrzałam, bo zapomniałam, że tam są :happy3: . Tak samo bywa z siewkami - chuchasz i dmuchasz na jakieś i wyrasta coś mocno takie sobie, a te same nasiona machnięte bezpośrednio do gruntu nagle wyrastają w zdrowe, krzepkie rośliny. Jedna z moich ogrodniczych guru mawiała, że z roślinami to jak z dziećmi i z facetami - im bardziej się z nimi pieści, tym bardziej ma się... nic.
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, Jaedda, ewcia12, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Izzaa, Xeno, Emilia, Anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Kwi 2023 11:42 #829804

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
Oj jak to mówią w Meksyku: pomidor to chwast ;) Gdybyś widziała w tym roku moje sadzonki, najładniejsze te z lutego są, te siane późno wyjątkowo wybiegły. Zdjęć nei robię, by nie przerazić i siebie i innych. Posadzę w 2/3 w ziemi i będą piękne ;) Ważne, że zdrowe. Doszłam do tyego czemu mi co roku wybiegają, wnęka okienna jest za duża i słońce przez to świeci za mało i tylko na pierwszy rząd (przy ocieplaniu ona się zrobiła głebsza i lipa). Ale nic nei poradzę. Wywędrowały do foliaka - tym razem późno, bo dopiero postawiony nowy. Muszą dać sobie teraz tak radę - nie mają wyjścia haha
Kiedyś drżałam nad każdym listkiem to mi nie rosły jak powinny, sadzonki padały ;) Teraz to nawet po wilki mam kolejkę chętnych - ukorzeniają się same w ziemi lub wodzie bez cudowania. Odpukać w niemalowane, ale w tym roku wyszły mi wszystki 137 odmian, z tych co wyszły nei straciłam ani jednego pomidora/papryki/bakłażana.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, Jaedda, del, ewakatarzyna, Emilia, Anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Kwi 2023 12:33 #829806

• MaSa
  • MaSa's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 223
Moim zdaniem tez z polopiryna przekombinowane. Ja włożyłam ok. 3 tygodnie temu ucięty wierzchołek do wody i po 2 tygodniach jak były ładne korzonki wsadziłam do ziemi wierzchołek. Z pierwszej rośliny wyrósł wilk, który powoli przejmuje role przewodnika/wierzchołka. Podobnie robie z bazylią i tez się ładnie ukorzenia.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, ewakatarzyna, Emilia, Anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Kwi 2023 14:36 #829810

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
Pewnie macie rację, za bardzo chcę i za mocno się staram, a im bardziej się staram tym mniej wychodzi, muszę nauczyć się luźniejszego podejścia do ogrodu :hammer: podobno przychodzi z czasem i z wiekiem
Anka
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, MaSa

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Kwi 2023 14:54 #829811

• Miragoral
  • Miragoral's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5437
W zeszłą niedzielę spadła z parapetu paleta z sadzonkami pomidorów (wysiew 13 marca). Większość przeżyła, ale kilka padło. Trzy sadzonki wierzchołkowe włożyłam do wody(odstałej). Po tygodniu puściły kiełki.
Pozdrawiam
Mirka
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna, renmanka, Matkud, Anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 26 Kwi 2023 15:36 #829993

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
W notatkach mam zapisane, że rozsade z ogórka zaczynamy pod koniec kwietnia, z prognozy pogody wynika, że noce w maju będą z temp między 7-11 stopni, czy kiełkujecie w takim razie już ogórka? Resztki sadzonek pomidora też nie mogę trzymać kolejny miesiąc w domu, no ale to nauczka na przyszły sezon, taka dotkliwa
Anka
Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2023 15:41 przez Anka-skakanka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 26 Kwi 2023 16:05 #829995

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
Mi też spadła paleta z sadzonkami. Były połamane liście i większych szkód na szczęście nie było. Ale dziś znalazłam jedną jednak ułamaną. Do wody za późno by dać wierzchołek ułamany bo zwiędły ale zastanawiam się czy wypuści taka młoda sadzonka wilka . :bad-idea:
Jak myślicie? Większe to by puściły ale taka mała?
IMG_20230426_160329.jpg

Fajnie by było bo mam tylko juz jeden krzak kas/21 a to był drugi i taki pech :(
Pozdrawiam Patrycja.
Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2023 16:07 przez Lulu.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 26 Kwi 2023 17:18 #830008

• Miragoral
  • Miragoral's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5437
Wypuszą. Złamała się maleńka sadzonka San Marzano. Zostały tylko uszkodzone liścienie. Teraz tak wygląda.Nowe pędy jeszcze mikre ale mam nadzieję, że jednak coś będzie.

IMG_20230426_172022.jpg
Pozdrawiam
Mirka
Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2023 17:21 przez Miragoral.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, ewakatarzyna, Lulu

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 26 Kwi 2023 18:13 #830020

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4169
Kiełkuję ogórka od wczoraj, arbuzy, dynie i cukinie tez, melony wczesniej. Cukinie wysiałam też eksperymentalnie w szklarni, wychodzą sobie po mału, ciekawe czy się uda. Szklarnia nie ogrzewana.
Nasionka na grzejniku, pod workiem foliowym po 1 dniu wyglądają tak
DSC_0893.jpg
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, Jaedda, ewcia12, ewakatarzyna, Matkud, JaKasiula, Lulu, Anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 26 Kwi 2023 21:05 #830039

• Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3166
Ja też już podkiełkowuje dyniowate. Systematycznie będę wkładała do ziemi co ruszy.

Po zeszłorocznych przebojach z wschodami wolę trochę rośliny pośpieszyć niż denerwować się na puste doniczki :garden1:
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, ewcia12, del, ewakatarzyna, Matkud, Izzaa, Lulu, Emilia

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 27 Kwi 2023 12:46 #830105

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
Pomodoro czy mogę wiedziec kiedy zaczynasz kiełkować nasiona ogórka?
Nie chcemy się męczyć wzajemnie jak z sadzonkami pomidorów :club2:

Anka
Ostatnio zmieniany: 27 Kwi 2023 14:38 przez Anka-skakanka.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Grzebuła

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.594 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum