TEMAT: Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 19 Maj 2023 12:10 #832517

• Impessa
  • Impessa's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 213
Raczej to nie nawóz, chciaż jakiś miesiąc temu sypałam saletrę i nie przekopałam. Pod koniec poprzedniego sezonu zamknęłam tunel z pomidorami i dopadła je szara/ czarna pleśń. Nie odkażałam tunelu ani gleby (bo nie wiem czym), może teraz to chlerstwo wychodzi..
Dziś może spryskam tunel alkoholem, a z gleby usunę górną warstwę i spryskam jodyną lub roztworem z propinianem wapnia (kiedyś kupiłam,może w końcu użyję). Plus pomidory, ktore stoją teraz w tym tunelu też spryskam PW.
I może zrobię zamianę - w tym tunelu dam ogórki, a pomidory dam do tunelu po ogórkach.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna, Bobka, Emilia

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 19 Maj 2023 15:09 #832529

• Impessa
  • Impessa's Avatar
  • Expert Boarder
Rozsada ogórków, cukiń, patisonów, dyń i kwiatów. W tle 2 bakłażany - moja tegoroczna nowość

20230519_150453.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, jagodka27, Jaedda, Nimfa, del, ewakatarzyna, Bobka, Fina

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 19 Maj 2023 15:14 #832530

• Impessa
  • Impessa's Avatar
  • Expert Boarder
Papryki czekają na przewiezienie na działkę. A pomidorki zostaną jako balkonowe.

20230519_151015.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, jagodka27, Jaedda, del, ewakatarzyna, Bobka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 19 Maj 2023 22:05 #832564

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29655
Ja mieszkam chyba na innym kontynencie. Na termometrze +10o, poszłam ciąć ślimaki, bo kapusta i kalarepa mają szansę nie przeżyć. Taki straszny ziąb, w kurtce i czapce zmarzłam jak krowia kupa w trawie. Jak mam wysadzić całe to towarzystwo na taką zimnicę, nie mam odmian syberyjskich. Przecież pomidor tego nie przeżyje, o papryce i bakłażanach już nie wspomnę. Ziemia zimna, kalarepa nie chce rosnąć, a potrzebuje do wzrostu minimalnie 12o, ostatni tydzień nic a nic nie urosła.. Nie mam tunelu ani szklarni. Nawet okno uchylne w pokoju z rozsadami wczoraj zamknęłam, tak tam było zimno jak weszłam. Jakiś kosmos.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2023 22:06 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, PaulaPola, jagodka27, Jaedda, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Izzaa, EwG

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 19 Maj 2023 22:22 #832572

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54393
Ja przed wsadzaniem rozsad ciepłolubów mierzę temperaturę gleby. 10.05. na głębokości 15 cm było 12*, czyli kiepsko, bo korzenie będą głębiej. Ciekawe ile stopni będzie po tych deszczach.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Jaedda, Nimfa, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 19 Maj 2023 23:10 #832581

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 763
U mnie z temperaturami to samo, dziś w dwóch swetrach przygotowywałam glebę pod paprykę i pomidory. Miałam jutro wysadzać do gruntu, ale mam już wątpliwości...
Pozdrawiam,
Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, jagodka27, Jaedda, Nimfa, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 19 Maj 2023 23:33 #832582

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
JaNina wrote:
Ja przed wsadzaniem rozsad ciepłolubów mierzę temperaturę gleby. 10.05. na głębokości 15 cm było 12*, czyli kiepsko, bo korzenie będą głębiej. Ciekawe ile stopni będzie po tych deszczach.

Janeczko jak zmierzysz napisz proszę, nie mam takiego termometru. U mnie jest prawie zawsze o 2o niższa temperatura niż u Ciebie. Mieszkam na wysokości 305 mnp i dodatkowo wpływ pobliskiego Beskidu Śląskiego. Widok Czantorii i Równicy na co dzień, a przy dobrej pogodzie widać Skrzyczne.
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, PaulaPola, jagodka27, Jaedda, Nimfa, del, ewakatarzyna, Emilia

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Maj 2023 15:53 #832645

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54393
Alu, dzisiaj na głębokości 15 cm było 13*, natomiast na głębokości 25 cm było 12*.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Maj 2023 16:10 #832650

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1498
Sadzić nie sadzić oto jest pytanie...

Rok temu pisałem:TomekD wrote:
Patrzę sobie na prognozy pogody i zerkam w moje notatki.
Wygląda na to że na naszych oczach narodziła się nowa świecka tradycja.
Co prawda nie w Warszawie, a w Pyrlandii gdzie kolejny rok Zimną Zośkę będziemy mieli w Zimną Teodozję (29 maja).

mamy 2023 i przynajmniej wg.prognoz u mnie zapowiada się powtórka:
teodozja.png
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Maj 2023 16:15 #832652

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
U mnie zdaje się jeszcze gorzej i dłużej, przynajmniej w dzień, więcej chłodnych dni.
wetter20.05.2023.png
Alicja
Ostatnio zmieniany: 20 Maj 2023 16:17 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Maj 2023 18:51 #832664

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13645
Odmiana pomidora White Queen - wysiewana 18 marca, 2 nasionka. Jedno wzeszło po około tygodniu. Poniżej to drugie, pokazało się prawie po 2 miesiącach :eek3: :eek3: :eek3:

white_queen_2023.05.20.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 20 Maj 2023 18:51 przez del.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka, Grzebuła

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Maj 2023 19:28 #832669

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 887
Dzisiaj w grunt idzie około 50 pomidorów i 16 papryk, plus bazylie. Miejsca starcza na styk. Wcisne z umiarem jeszcze jedną cukinie, reszta pójdzie na imigrację. No i w poniedziałek sadzony w tunelu ogórek Marta zdycha, nie wiem czemu. Może aura mu nie pasowała. Reszta szklarniowych okej.

Całkiem ładna bryła korzeniowa papryki.

IMG_20230520_193143.jpg
Ostatnio zmieniany: 20 Maj 2023 19:43 przez Xeno.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Nimfa, del, ewakatarzyna, Bobka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Maj 2023 20:59 #832680

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13645
Niezły bryła korzeniowa. Wydaje mi się, że to 1L doniczka. Kiedy wysiewałeś?
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Maj 2023 21:55 #832686

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 887
25.02. Wczesniej (zeszłe sezony) dokarmiałem obornikiem granulowanym, teraz pomidory i papryka jak wcześniej wspominałem Yara Mila Complex i saletra potasowa. Nigdy, przenigdy więcej granulowanego obornika. Pomidory tej samej odmiany (gruntowe awizo) głównie dokarmiałem tym koncentratem, 6 sadzonek resztkami obornika granulowanego bydlęcego. Efekt? Bryła korzeniowa kilkukrotnie większa, krzak znacznie bardziej krępy, bez niedoborów. A te z obornika mimo że widocznie mniejsze, to trzy się nadały do sadzenia. Widoczny nadmiar azotu i niedobory. W dodatku mimo że mniejsze, trzeba było podpierać bo wiatr by je złamał. Ogółem, wyleczyłem się z pseudoekologii.
Ostatnio zmieniany: 20 Maj 2023 21:57 przez Xeno.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, DinozaurWKamizelce, Grzebuła

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Maj 2023 22:01 #832689

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Z dnia na dzień coraz bardziej ponure prognozy pogodowe, 5 i 6 stopni dla warszawy w kolejny weekend :jeez:
Dobrze, że wysiałem późnym terminem 25 marca z przeznaczeniem do gruntu i pod daszek.
www.msn.com/pl-pl/pogoda/prognozamiesiec...=C&ocid=winp1taskbar
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 20 Maj 2023 22:03 przez Grzebuła.

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Maj 2023 22:08 #832690

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Zmień prognozę, według Interii 8 i 9 ;)
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Maj 2023 22:26 #832694

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Co prognoza to inna, do tej pory korzystałem z meteoblue.com
Pozdrawiam Grześ

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Maj 2023 22:33 #832695

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Xeno wrote:
25.02. Wczesniej (zeszłe sezony) dokarmiałem obornikiem granulowanym, teraz pomidory i papryka jak wcześniej wspominałem Yara Mila Complex i saletra potasowa. Nigdy, przenigdy więcej granulowanego obornika. Pomidory tej samej odmiany (gruntowe awizo) głównie dokarmiałem tym koncentratem, 6 sadzonek resztkami obornika granulowanego bydlęcego. Efekt? Bryła korzeniowa kilkukrotnie większa, krzak znacznie bardziej krępy, bez niedoborów. A te z obornika mimo że widocznie mniejsze, to trzy się nadały do sadzenia. Widoczny nadmiar azotu i niedobory. W dodatku mimo że mniejsze, trzeba było podpierać bo wiatr by je złamał. Ogółem, wyleczyłem się z pseudoekologii.

W jaki sposób dokarmiasz rozsadę pomidorów Yara Mira Complex?
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.902 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum