TEMAT: Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 11 Maj 2023 08:26 #831634

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1258
Odnośnie pytania o papryki z moich notatek: "jeżeli kwiat jest w rozwidleniu a odmiana ma duże owoce to dobrze jest usunąć bo raz że owoc będzie wciśnięty między łodygi to może jeszcze doprowadzić do rozłamania łodygi lub uszkodzi się krzak przy wyciąganiu zaklinowanego owocu. Jeżeli usuniesz pierwsze kwiaty to krzak nie traci siły na karmienie papryczki tylko się rozbudowuje, efekt to silniejszy krzak i ładniejsze owoce ale trochę później. Papryk ostrych się raczej nie pozbawia kwiatu bo przeważnie owoce są niewielkie lub wąskie."
Anka
Za tę wiadomość podziękował(a): Mandorla, ewcia12, del, ewakatarzyna, JaKasiula, Izzaa, Emilia

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 12 Maj 2023 08:55 #831725

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Może ktoś z was byłby tak miły i wysłał link do artykułu, czy postu z forum jak odpowiednio hartować rozsady warzyw? Nie wiem jak długo mogę trzymać na słońcu pomidory, czy ogórki, pory czy dyniowate i kiedy zostawić na noc rozsady na zewnątrz. Byłbym niemiłosiernie wdzięczny za wskazówki lub odnośnik
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 12 Maj 2023 09:33 #831729

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32065
Ja swoje rozsady wystawiam wczesnym rankiem na taras od wschodniej strony.Slonce rano tak mocna nie grzeje.Jezeli jest cały dzień słoneczny, początkowo staram się zapewnić rozsadom miejsce zacienione.Z każdym następnym dniem mają coraz więcej słońca.Przy temp.nocnych do 7 stopni zabieram je do domu.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mirek19, Grzebuła

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 12 Maj 2023 10:46 #831736

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Dziękuję, za rady. Faktycznie wschodnia strona jest dobrym zamysłem. Piszesz że w słoneczny dzień zapewniasz miejsce zacienione, ja właśnie trzymałem arbuzy w zacienionym w południe i miałem wrażenie, że zaczęły się wyciągać, więc dałem w miejsce słoneczne, przez to ogórki dostały lekkich oparzeń na końcówce liści. Wróciłem dzisiaj do zacienionego osłoniętego miejsca, dzisiaj wieje mocniejszy wiatr.
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 12 Maj 2023 22:42 #831783

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 763
Rozsada ogórka i arbuza to u mnie zawsze niewiadoma. Stoją zawsze w słońcu, nie za ciepło, a i tak potrafią się wycignąć. Nie znam jeszcze złotego środka.
Pozdrawiam,
Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Maj 2023 10:26 #831806

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Właśnie wystawiłam na balkon Octopusiki, które w nocy wystawiły łebki ponad podłoże. Czyli oświetleniowo udajemy, że są wysiane do gruntu ;) Ciekawa jestem, czy się wyciągną. Z resztą dyniowatych mam zamiar zrobić to samo, tyle, że arbuzy będą wracać na noc do domu. Reszta niech się hartuje.
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna, Mirek19

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Maj 2023 10:34 #831808

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13646
Sadzonki dwarfów przygotowane do wyjazdu na RODOS :)
Na razie pohartują się w szklarni i w tygodniu sukcesywnie będę wysadzał do gruntu.

dwarfy_2023.05.13.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, jagodka27, JaNina, ewakatarzyna, Mirek19, Matkud, JaKasiula, Mejra, Fina, Izzaa, Grzebuła, Emilia

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Maj 2023 12:04 #831812

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye:
Moja rozsada pomidorów jeszcze w blokach startowych, do gruntu planuję wysadzić w ostatnim tygodniu maja.
Na razie hartowanie i "plażing" w ostrym słońcu na balkonie :rotfl1:

20230513_rozsada.jpg

:drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Matkud, JaKasiula, Mejra

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Maj 2023 15:26 #831819

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 887
A ja właśnie mam przerwę - tunel gotowy, ziemia przekopana i podlana, sznurek rozciągnięty, selekcja zrobiona. Tyle że teraz jak wyliczyłem muzę wcisnąć 3 bakłażany, 16 papryk, 60 pomidorów, 48 bazylii i 56 ogórków plus trzy cukine na... 10 metrach kwadratowych :D
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, calineczka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 14 Maj 2023 18:02 #831947

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Ja swoje "ciepłoluby" planuję wsadzać do gruntu od 22.05. W przyszłym tygodniu zapowiadają jeszcze załamanie pogody, więc lepiej poczekam :lev:

IMG_6768.jpg

IMG_6769.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, jagodka27, ewakatarzyna, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 14 Maj 2023 18:08 #831948

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8524
Xeno wrote:
A ja właśnie mam przerwę - tunel gotowy, ziemia przekopana i podlana, sznurek rozciągnięty, selekcja zrobiona. Tyle że teraz jak wyliczyłem muzę wcisnąć 3 bakłażany, 16 papryk, 60 pomidorów, 48 bazylii i 56 ogórków plus trzy cukine na... 10 metrach kwadratowych :D

Wg mnie to o dużo za dużo chcesz upchnąć. Ok, jak małe to się zmieszczą, ale już za miesiąc -dwa to będą się rośliny dusić a szara będzie tuż tuż...
Ta ilość to chyba na trzy takie tunele
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, del, ewakatarzyna, Xeno

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 14 Maj 2023 21:07 #831978

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 887
Wiem, nie ma co marzyć żeby to upchnąć. To nie w tunel, a do gruntu pójdzie. Trochę popłynąłem z fasolą, będę chyba musiał przekopać kawałek ziemi za tunelem pod to. Na te 10 metrów planuje wcisnąć paprykę, bazylię i kilka pomidorów, pod ogórki juz mam stemple. Reszta pojdzie na nowe stanowisko. Chociaż, wyczytałem że przemysłowo w tunelach na szybki, intensywny zbiór paprykę na jeden pęd nasadza się po 12-16 roślin na metr kwadratowy! :D
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna, Emilia

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 15 Maj 2023 10:35 #832038

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13646
Papryki i bakłażany wyjeżdżają na RODOS :)

papryki_bakaany_2023.05.15.jpg
pozdrawiam,
Tomek

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 15 Maj 2023 19:17 #832094

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29657
Mój rozsadnik antyślimakowy :funnyface:

20230515_1256462.jpg

w szklarni tak

20230515_1301322.jpg

a pomidory, papryki i bakłażany nadal na salonach.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Kaja, PaulaPola, jagodka27, Nimfa, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, JaKasiula, Mejra, Fina, Izzaa, Grzebuła

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 15 Maj 2023 22:38 #832127

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Ala jakie masz piękne kapuchy i kalarepe ;) aż mi się bigosiku z młodej kapusty zachciało:)
Wszystkie rozsady śliczne. Sałata to już prawie do skubania;)
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 16 Maj 2023 00:13 #832133

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Dziękuje :kiss3: "Wyrobiłam" się od czasu jak się zarejestrowałam na forum :P . Kiedyś mi kiepsko szło. Nie skupiam całej swojej uwagi wokół pomidorów tak jak większość tutaj. Mam nadzieję, że jak uda nam się dokończyć stawianie szklarni z poliwęglanu, to chciałabym w niej skupić się na warzywach do jak najwcześniejszego zbioru, ale nie tylko pomidorów - nie samymi pomidorami człowiek żyje ;) , pomidory i tak zostaną w gruncie, w szklarni kilka na wczesne do kanapki. Chciałabym w tej szklarni mieć taki mini warzywnik, czyli prawie wszystko.
Alicja
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2023 00:18 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, jagodka27, ewakatarzyna, Matkud, Fina

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 16 Maj 2023 00:21 #832134

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Jak ja sobie przypomnę swoje początki z rozsadami i milionem pytań na forach...aż sama z siebie się smieje jak sobie przypomne, ze kiedys w czerwcu wrzucałam nasiona kalafiora do gruntu, po 2 miesiącach(tak, miesiacach) przyszłam na działkę i byłam zdziwiona, że nic nie uroslo :hammer: :happy:

Ala Ty masz małych smakoszy i super jest to, że do babci przyjeżdżają i smakują wszystkiego z ogrodu. Domagaja się i dopytują czy kalarepka jest:) a jak wiadomo, dzieci czekać nie lubią, więc wszystko musisz mieć szybko :P
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2023 00:25 przez PaulaPola.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 16 Maj 2023 00:28 #832136

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Rozsada kapustnych w doniczkach, to nie jest łatwa rzecz, trochę trzeba się ich potrzeb nauczyć, najłatwiejsze są sałatki, a potem kalarepa.
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, jagodka27, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.865 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum