TEMAT: Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 14 Gru 2022 20:42 #818942

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29682
Mietek, ja dzięki Twojemu bezustannemu powtarzaniu o pH wody (aż Cię podziwiałam za cierpliwość, ja bym wylazła ze skóry, bo ile można to samo pisać!) dotarłam nawet do artykułu o pH wody w kontekście przyswajalności składników chelatujących (nie jestem chemikiem). Od tamtego czasu do nawożenia i oprysków używam tylko odstałej deszczówki, własną wodę mam żelazistą i twardą, uzdatniamy ją, mamy złoże do przepłukiwania, ale ona absolutnie nie jest idealna, musiałabym zainwestować około 40 tys. w profesjonalny uzdatniacz, taki jak w miejscach poboru wody z głębinówki dla ludności. Po Twoim wpisie do kiełkowania nasion, będę gotować deszczówkę. Teraz zimą ona nie zawiera azotu, bo latem nie raz zzielenieje w butelce, czyli jak namnażają się glony, to woda zawiera azot.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, bietkae, jagodka27, Jaedda, rybur58, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 15 Gru 2022 22:59 #818999

• Pysiu
  • Pysiu's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 319
Witam wszystkich gorąco z zimnej Warmii,
przepraszam, że przerwę tę rozmowę ale co poradzicie w sprawie katastrofalnego skażenia środowiska, ponieważ u mnie na wiosnę tego roku pojawiły się zmutowane sikorki.
Ratujcie !!! forumogrodniczeoaza.pl/components/com_ku...ticons/happy-074.gif
Pozdrawiam Wszystkich i każdego Forumowicza serdecznie i ciepło.
Wesołych Świat.

IMG_2464_Moment.jpg
Mieszkaniec Warmii
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, PaulaPola, bietkae, jagodka27, Jaedda, rybur58, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 15 Gru 2022 23:16 #819000

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Pysiu ja też z Warmii :bye: ale nie takiej zimnej bo nasi koledzy i koleżanki mieli zimniej. Co do zmutowanych Sikorek... do mnie na 9 pietro takie nie docierają, ale te mniejsze owszem. Wczoraj szykowałam słoninę i tak się skaleczyłam, że prawie do kości palca rozcięłam. Ale ptaki zadowolone, ja tylko prawie zemdlałam jak się "drasnęłam ".
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bietkae, jagodka27, Jaedda, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Pysiu

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Gru 2022 09:57 #819263

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9877
Paula i jak? Cisza w nasionkach?
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Gru 2022 16:15 #819287

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
W niedzielę cztery nasionka pomidorów poszły do ziemi. Reszta jeszczę śpi na wacikach.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, jagodka27

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 29 Gru 2022 18:34 #819606

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Po wielu latach przerwy wracam do uprawy bobu. Część będzie uprawiana z rozsady, a część z siewu bezpośredniego namoczonych nasion.

IMG_3572.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, jagodka27, Jaedda, ewakatarzyna, Babcia Ala, Pysiu

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 29 Gru 2022 21:11 #819619

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
Mietku kiedy zaczynasz uprawę z rozsady i w co będziesz wysiewał?
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 30 Gru 2022 04:06 #819625

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Właśnie czytam i zastanawiam się. www.warzywa.pl/warzywa-polowe/vademecum-uprawy-bobu/

Wysiew na rozsadę do kubków 0,4 l. Jeśli chodzi o termin wysiewu, to nie ma się co zbytnio spieszyć. Lepiej jest wysiać kilka dni później moczone nasiona lub nawet podkiełkowane, niż narażać rozsadę na wybieganie , gdyby pogoda nie pozwalała wystawić rozsady na zewnątrz.
Zakupiłem nasiona niezaprawiane, więc moczenie nasion przed siewem jest po dwakroć wskazane. Moczenie w roztworze sorbinianu + poplopiryna.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, pszczolka, jagodka27, MagSta

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 30 Gru 2022 10:13 #819631

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
Od kilku sezonów uprawiam groch i bób z rozsady, używam do tego palet rozsadowych. O ile do groszku są ok, to do bobu są chyba za małe - ja zaraz po skiełkowaniu tacki wystawiam na balkon, tam stoją dopóki rośliny osiągną po kilka cm, a korzenie muszą ładnie wypełnić komórkę wielodoniczki, żeby przy wyjmowaniu ziemia się nie rozsypała no i żeby sam system nie uległ rozwaleniu. Do bobu w nowym roku użyję chyba małych kubeczków plastikowych, bo w tackach zawsze mam poprzerastane korzenie...
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Miragoral, jagodka27, del, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 30 Gru 2022 11:24 #819634

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Te rośliny z siewu bezpośredniego z moczonych nasion od razu nakryje butlami PET. Szybciej wzejdą, szybciej będą rosły, będą chronione od gradu i nie będą narażone na wydziubywanie przez ptaki.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Miragoral, jagodka27, del, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 30 Gru 2022 19:33 #819660

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Ja bób tylko z siewu do gruntu i plony są wystarczające. 4 x 4m bieżące. Sieję zawsze w lutym i jest super..
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 30 Gru 2022 20:30 #819671

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja też uprawiałem bób w latach 90-tych i tylko z siewu bezpośredniego. A kto mi zabroni porównać teraz inne metody uprawy ?.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Miragoral, jagodka27, ewakatarzyna, Fina

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 31 Gru 2022 13:16 #819690

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
The Art
20221231_130742.jpg

The Artist
20221231_130650.jpg

Żywot moich pocieszków został zakonczony.

Tonia odgryzła wierzchołki i wyciągnęła siewki z ziemi. Czas obmyślać jak zabezpieczyć rozsady.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, jagodka27, Babcia Ala, jack90

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 31 Gru 2022 13:45 #819692

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29682
To nie Tonia, zobacz jakie ma niewinne oczy, ona nie rozumie o co Ci chodzi, zieleninkę tylko zjadła, witaminy zimą wszystkim są potrzebne. Jeden z moich kotów ogryzał pory, ale to było pół biedy, bo pory i tak się przycina.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, jagodka27, bastis, jack90

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 31 Gru 2022 14:15 #819693

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10253
Dla Toni, to też były pocieszki :wink4:
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 31 Gru 2022 14:51 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, PaulaPola, jagodka27, bastis, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 31 Gru 2022 15:00 #819695

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
Alu niewinnie to Tomka faktycznie wygląda. W rzeczywistości to szatański pomiot :mad2: widocznie będę musiała jej wytłumaczyć różnice między rozsadą porą i pomidora.

Jacku zainspirowałeś mnie do wysiania pocieszków dla kotów. Może jakiś owies?

Wyłożone w grudniu nasiona sałat I bakłażanów nie ruszyły. Bakłażany dostaną jeszcze jedną szansę. Tym razem pójdą do ziemi. Nasionka już mają troche po terminie. Wiele dobie nie obiecuje.
Teraz myślę, że terrarium z grzewczą żarówką było by idealne i bezpieczne dla wczesnych rozsad. Ale zachciało mi się kraba :dry:
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, jack90

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 31 Gru 2022 15:43 #819696

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10253
Tak na poważnie, jest teraz w sprzedaży duży wybór traw dla kotów. Już nie wspomnę o Kocimiętce. Osobiście kupowałem takie coś

Zrzutekranu2022-12-31154548.png

tu jest opis:
"W czasie codziennej higieny koty połykają własne włosy. Muszą one zostać możliwie jak najszybciej w naturalny sposób usunięte, bo w przeciwnym przypadku prowadzi to do tworzenia się kołtunów z włosów w jelitach, co może mieć nieprzyjemne skutki dla kota.
Trawa pomaga kotu w naturalny sposób pozbyć się połkniętej sierści. Wywołuje ona u kota odruch dławiący, tak że włos w naturalny sposób wydostaje się na zewnątrz.
Dostępna w postaci trzech worków do ponownego napełnienia lub w doniczce.
Prezentowana kocia trawa to ziarno zboża. Liście zboża nie są tak ostre jak prawdziwa trawa, dzięki czemu nie dojdzie do skaleczeń w gardle Twojego kota."
Kot zajadał aż mu się futerko trzęsło :)
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 31 Gru 2022 15:51 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, PaulaPola, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 31 Gru 2022 16:20 #819699

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6420
Ja sieję, bo kotka bardzo lubi zielone. Kilka razy dziennie podchodzi i bierze trawkę do pyszczka. I to niestety wszystko, bo Kicia jest bezzębna. Na zaleganie sierści muszę niestety kupować drogą pastę i często czesać.
A w temacie to na razie posadziłam w doniczce cebulkę kartoflankę na szczypiorek.
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.771 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum