TEMAT: Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 04 Mar 2023 16:30 #824860

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Ja w tych jajecznikach próbowałam pietruszkę, totalna porażka, nie rosła nic a nic, a nakombinowałam się z tym i czasu mi to zabrało, powiedziałam nigdy więcej. Wczesne odmiany marchwi można chrupać w zależności od przebiegu pogody od połowy czerwca lub początku lipca. U mnie tylko siew do gruntu. Na przyśpieszoną uprawę, gdybym to zamierzała, wybrałabym odmiany o krótkim korzeniu, w nadziei, że jak najmniej będzie zniekształconych.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 04 Mar 2023 20:02 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, del, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 04 Mar 2023 17:40 #824873

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1258
Dziękuję za podpowiedź Celinko, pomyślałam że jeszcze spróbuję zalać tę ziemię roztworem tymolu, niektórym pomagało o ile nic nie pomyliłam na ziemiórki
Anka
Ostatnio zmieniany: 04 Mar 2023 17:41 przez Anka-skakanka.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 04 Mar 2023 18:17 #824880

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
Kurczę, pierwszy raz wysiałam kapustę pekińską. Miałam ją w domu, ładnie urosła i dziś wyniosłam do szklarni. Teraz patrzę a na dworzu -2.5 . Myślicie by zabrać ją do domu? Nigdy nie miałam pekińskiej. Przykrylam ja dodatkowo pojemnikiem . Nie wiem czy dobrze zrobiłam :dry:
Pozdrawiam Patrycja.

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 04 Mar 2023 18:24 #824882

• MaSa
  • MaSa's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 223
Ogólnie żółte tablice lepowe powinny pomoc, tylko niestety trwa to jakiś czas, bo musza wszystkie pokolenia wyginać. Także niestety trwa to i trzeba zmieniać regularnie tablice lepowe jak się nałapią. I jak już ktoś pisał, nie dawałabym tego do rozsady!
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 04 Mar 2023 18:42 #824883

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Patrycjo, kapuście teraz pewnie nic się nie stanie, ale później może dosyć szybko wybić w kwiat. Przez ileś lat próbowałam, z uporem maniaka, uprawy wiosennej. Raz się udało, a trzy razy nie. Teraz uprawiam tylko z wysiewu w lipcu.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 04 Mar 2023 19:39 #824889

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5259
Anka-skakanka wrote:
Dziękuję za podpowiedź Celinko, pomyślałam że jeszcze spróbuję zalać tę ziemię roztworem tymolu, niektórym pomagało o ile nic nie pomyliłam na ziemiórki
Anka
Jak ten tymol masz na spirytusie to drogo Cię wyjdzie to podłoże. No i nie wiem ile trzyma zapach tymolu, ale swego czasu opryskiwacz mi przesiąkł na cały sezon.
Kiedyś czytałam o wypiekaniu podłoża w piekarniku. Ale nie wiem w jakiej temperaturze i ile czasu. Albo do zamrażarki. Ale nie praktykowałam...
Jak mi się ziemióry panoszą to tylko mospilan. Raz a dobrze.
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, Szczypiorek, Malinówka 2, Anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 04 Mar 2023 19:54 #824891

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
Janinko,czyli robisz rozsadę w lipcu? I najesienny zbiór w szklarni czy na polu. . Z chęcia spróbuję w tym roku :)
Pozdrawiam Patrycja.

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 04 Mar 2023 20:25 #824894

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna, Lulu

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 04 Mar 2023 20:30 #824895

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
Super akurat Mospilan mam :) , tylko pytanie czy zalać tym ziemię :jeez: ?
Dziękuję, że podpowiadacie bo pierwszy raz mam ziemiórki, ale uprawą zajmuję się od ubiegłego roku, tylko wówczas całą rozsadę kupiłam w tym roku próbuję zrobić sama
Anka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 04 Mar 2023 21:10 #824899

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5259
Aniu nie wiem ile masz tego podłoża. Ja bym je przesypała na zewnątrz do jakiejś czystej kastry, miski i spryskała roztworem, przemieszała i znów spryskała. I tak kilkukrotnie. Odczekałabym kilka dni i jeśli nic już nie wylatuje to można siać. A jeśli widać muszki lub larwy to jeszcze raz bym psikła. Ale to ostra chemia, więc nikogo nie namawiam.
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 04 Mar 2023 21:24 #824902

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
Bardzo dziękuję, tak zrobię, ponowna wizyta w garażu i lep czysty natomiast na suficie goście, może gdyby lepy do sufitu podkleić :happy4: za kilka dni napiszę czy wizytacja ustąpiła, najwyżej dokupię torf odkwaszony i będę mieszać z tą ziemią, ostatecznie mogę po garstkach "upchnąć" po całej działce :whistle:
Anka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 04 Mar 2023 23:00 #824910

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
Jak masz czas i gdzieś dobre gorące kaloryfery to ziemię z ziemiórkami przesusz porządnie. U mnie się w domu pałetają, bo mam np papirus i nei mogę przesuszyć. Ale w doniczkowych to podlewanie mospilanem pomaga.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 05 Mar 2023 06:47 #824911

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Anka-skakanka wrote:
Anka

A czemu nie próbujecie uprawiać rozsad w perlicie, przynajmniej w tej początkowej fazie, gdy rozsada jest trzymana w pomieszczeniach ?.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna, Anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 05 Mar 2023 06:54 #824912

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18682
Sałata potrzebowała dwóch dni na skiełkowanie

IMG_20230227_140647.jpg

IMG_20230227_140652.jpg

i dwóch na wyjście z ziemi.
IMG_20230303_152401.jpg

IMG_20230303_152352.jpg

Cebula dobrze rośnie, trzeba zacząć wynosić na dzień do tunelu.
IMG_20230303_152405.jpg
Pozdrawiam Marzena
Ostatnio zmieniany: 05 Mar 2023 06:57 przez Marlenka.

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 05 Mar 2023 07:26 #824914

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
Większość rozsady jest w perlicie, ziemia w workach została kupiona z myślą o starszej rozsadzie do doniczek, tylko w między czasie zaczęły pojawiać się ziemiórki i zgłupiałam bo nie bardzo wiedziałam jak się należało zabrać za rozwiązanie, na szczęście przynajmniej ziemi do pikowania mam tylko 1 worek i w niej umieściłam nasiona kopru oraz rzodkiewki, żeby tego nie trzymać, koper rośnie nadal,na rzodkiewkę czekam, a całą resztę przeleję mospilanem, serdecznie dziękuję za pomoc :hug:
Anka
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 05 Mar 2023 09:34 #824927

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Moje selery za bardzo wybiegły.Pomimo,że to takie maleństwa,pikowalam je dzisiaj.

20230305_092505.jpg

Pory pod koniec tygodnia czeka pierwsza strzyżenie.

20230305_091840.jpg

Cebula cukrowa dobrze sobie radzi.W towarzystwie pora stoi na parapecie okiennym w chłodnym garażu.

20230305_091837.jpg
Maria
Ostatnio zmieniany: 05 Mar 2023 09:35 przez koma.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Jagoda254, Marlenka, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, Mirek19, JaKasiula, Malinówka 2

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 06 Mar 2023 14:13 #825089

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dopiero zauważyłam, oczywiście w miedzyczasie przepraszam :oops:
Ziemiorek już nie widać :happy4: jeszcze raz dziekuje za mospilan
Anka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 07 Mar 2023 19:31 #825188

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 763
Lulu ja sieję kapustę pekińską wprost do gruntu w lipcu, sierpniu, później pikuję na miejsca docelowe w gruncie i jesienią są ładne główki do zbioru. Rozsadę można też posadzić w tunelu, ale ja to robię dopiero końcem września.
Mi tez sposób się sprawdza i na wiosnę z pekinki już rezygnuję.
Pozdrawiam,
Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.863 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum