TEMAT: Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 07 Mar 2023 19:54 #825189

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 763
Ja ostatnio dałam sobie trochę na wstrzymanie z nowymi rozsadami. Patrząc na pogodę za oknem możemy mieć długi okres chłodów, a więc trzeba trochę zwolnić B)
Selery po raz ostatni siałam początkiem lutego, za wcześnie! Teraz się będą męczyć i one i ja kolejne 1.5 miesiąca. Popikowałam 120szt. korzeniowego i kolejne 60 szt. liściowego, szkoda wyrzucić :club2:

seler-2.jpg

Papryki rosną bardzo ładnie, czas na pikowanie, ale muszą poczekać jeszcze 2 tygodnie. Kolejne niedawno wysiane, powoli wschodzą.

papryka.jpg

Jole rosną super, wysiane kolejne czekają na pikowanie, ale też musza czekać. Zobaczymy czy uda się je przechować do końca kwietnia.

jola.jpg

Koleusy dla urozmaicenia upraw B)

koleus.jpg
Pozdrawiam,
Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, bela, Jagoda254, pouder, Marlenka, Jaedda, del, ewakatarzyna, JaKasiula, Xeno, Emilia

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 07 Mar 2023 23:03 #825214

• madlen88
  • madlen88's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 977
A propo selera, te maleńkie nasionka przysypać ziemią czy jakimś perlitem? W niedzielę wysiałam i moczę od dołu pojemnik ale na razie niczym nie przykryłam nasion.
Pozdrawiam, Magda
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 08 Mar 2023 00:17 #825218

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 763
Magda ja zazwyczaj nasiona wysypuje na perlit, jak masz już wysiane na ziemi to ja bym delikatnie przykryła perlitem, ale są różne szkoły. Ja dla mnie lepiej delikatnie przykryć.
Pozdrawiam,
Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, koma, ewakatarzyna, madlen88

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 08 Mar 2023 11:09 #825246

• MarcinJ83
  • MarcinJ83's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 38
Witam, moje nasionka już powoli kiełkują, wysiane 03.03. Pozdrawiam

20230308_110545-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 09 Mar 2023 07:26 przez Marlenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, koma, Jaedda

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 08 Mar 2023 11:37 #825250

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Ja selera, i w ogóle takich drobnych nasionek, nie przykrywam. Z góry zraszam spryskiwaczem, perlit nieźle trzyma taką wilgoć. Selerki już mi kiełkują, trochę ponad tydzień im zajęło.
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, bela, Marlenka, koma, Jaedda, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 09 Mar 2023 00:43 #825292

• Impessa
  • Impessa's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 213
Nasionka pomidorów i papryk moczą się w aspirynie. Ciekawe czy doczekają do rana.. oby kotka nie zaczęła się bawić w ogrodnika ;)

received_571157918301805.jpeg
Ostatnio zmieniany: 09 Mar 2023 00:46 przez Impessa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Kaja, PaulaPola, Marlenka, koma, Jaedda, bastis, del, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 09 Mar 2023 11:14 #825308

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Korzystając z fatalnej pogody przepikowałem sobie sałatę liściową GRANDE. Trochę tego jest. Będzie co skubać :garden1:

IMG_3656.jpg
Ostatnio zmieniany: 09 Mar 2023 11:15 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, leszek0921, apal100, Marlenka, koma, Jaedda, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Impessa

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 09 Mar 2023 11:38 #825310

• MaSa
  • MaSa's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 223
a u mnie kiełkowanie papryki to jakaś porażka w tym roku. Po drugiej próbie cos tam wykiełkowało, ale Ramiro, Wielka czerwona od Krecika i Mulato nadal nie chcą. Na razie mam po jednej Sweet Chocolate, Kaszalot, Sweet Orange, 2x Kasia i 3x Sweet Palermo Chocolate (choć ta ma dobry procent kiełkowania). Mata podgrzewająca zakupiona. Na ostatnią próbę idzie reszta nasion ze straganika. Albo teraz, albo nigdy :hammer:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Jaedda, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Emilia

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 09 Mar 2023 12:05 #825311

• klakierowa
  • klakierowa's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 346
U mnie papryka na dziesięć posianych odmian skiełkowała tylko w czterech. Szału nie ma....
Miernota gorsza od niczego!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Impessa

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 09 Mar 2023 13:27 #825317

• Impessa
  • Impessa's Avatar
  • Expert Boarder
Zobaczymy jak będą u mnie kiełkować. Nasiona pomidorów i papryk po 12h moczenia w aspirynie przełożyłam do pojemników, przykryję folią spożywczą, zrobię dziurki i położę na letni grzejnik.

received_583128937174699.jpeg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Jaedda, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 09 Mar 2023 13:32 #825318

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13658
Tak patrzę na Twój "kiełkownik" - jedno szturchnięcie i masz po prostu mix pomidorowy i mix paprykowy ;)
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Impessa

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 09 Mar 2023 13:34 #825319

• Impessa
  • Impessa's Avatar
  • Expert Boarder
Póki co nie mam lepszego pomysłu. Czasu niewiele, a perlit dopiero jutro przyjdzie . Będę uważać;).
W zeszłym roku uważałam az do momentu wsadzenia do gruntu i przez to nie znam nazw moich ulubionych odmian..
Ostatnio zmieniany: 09 Mar 2023 13:36 przez Impessa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Jaedda, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 09 Mar 2023 13:38 #825320

• Impessa
  • Impessa's Avatar
  • Expert Boarder
A to moja super gęsta rozsada pietruszki i selera.zrobiona trochę na próbę,niedługo czeka mnie pikowanie.
Dziś może w końcu wysieję sałatę i kalarepę

received_765646574975239.jpeg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 09 Mar 2023 13:39 #825321

• Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3166
Wysiałam dwa pierwsze dwarfy od razu do ziemi.

Długo wytrzymałam :happy2: może teraz będzie łatwiej wstrzymać się z pozostałymi.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Impessa, Emilia

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 09 Mar 2023 13:58 #825326

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4170
U mnie też bazarkowe Sweet Chocolate i Sweet Orange nie wykiełkowało, powtórzyłam wysiew :dry: :think: nie pamiętam z którego roku to były nasiona, miałam też z 2019r.
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Jaedda, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Xeno, MaSa

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 09 Mar 2023 18:40 #825338

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 887
Bakłażany i selery wykiełkowały ładnie, ale pochmurne dni sprawiają że siewki są trochę wybiegnięte. Papryka - odmiany na których najbardziej mi zależało ładnie się pokazały, te "awaryjne", z ewentualnym przeznaczeniem na rozdanie do tej pory kiełka nie pokazują, niedobrze.

A rozsada groszku, szpinaku, sałaty, cebuli poszła bez sentymentów do tunelu, pod włókninę dodatkowo na wszelki wypadek. Jutro dołączy do niej bób który pierwszy raz będę siał. Dzisiaj namoczyłem 22 nasiona Jankiela, ale chyba to trochę mało, nie mam pojęcia jak bób jest plenny. Jutro dokupię chyba jeszcze jedno opakowanie. A pomidory cierpliwie czekają na wysiew do połowy miesiąca.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Impessa

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 09 Mar 2023 19:32 #825351

• caser
  • caser's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 389
Takie tam przygotowania B)
Żeby miały więcej słoneczka na parapecie

IMG_20230309_152724010.jpg

Wygrzana ziemia w 250 stopniach przypadkowo :club2:

IMG_20230309_155340769.jpg
Ostatnio zmieniany: 09 Mar 2023 22:12 przez caser.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 09 Mar 2023 23:14 #825369

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8241
Impessa wrote:
Póki co nie mam lepszego pomysłu.

Ja mam wyłoźone podobnie, ale... Dodatkowo nasiona papryki mam przykryte kwadracikami z ręcznika papierowego, dzięki temu kaźde nasionko ma dodatkowo wilgotne nakrycie z wierzchu, no i jest zabawa bo codziennie podnoszę kaźdy kwadracik pęsetą i sprawdzam czy kiełkuje. Nasionka pomodorów mam przykryte kwadracikami z folii. Nie ma szans na wymieszanie :)
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Impessa

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.729 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum