TEMAT: Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 12 Mar 2023 18:42 #825721

• Impessa
  • Impessa's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 213
Czy tak skiełkowane nasiona pomidorów mogę już wrzucić w perlit? Czym je podlewać? A może lepiej zmieszać perlit z torfem odkwaszonym?

20230312_183203.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Jaedda, Nimfa, ewcia12, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 12 Mar 2023 18:44 #825722

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8241
Papryka ostra Bestyjka od Babci Ali :hug: Alicja pisała o niej
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...c-2?start=612#812096
Papryczka po lewej koloru zielonego, ta po prawej liście przyciemnione a łodyżka też bardziej czarna. Ciekawe co wyrośnie w tym pokoleniu :think:

IMG_20230312_183545.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2023 18:51 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, Jaedda, Nimfa, ewakatarzyna, Mejra, Impessa, Tajga dzika

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 12 Mar 2023 19:50 #825723

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Impessa wrote:
Czy tak skiełkowane nasiona pomidorów mogę już wrzucić w perlit? Czym je podlewać? A może lepiej zmieszać perlit z torfem odkwaszonym?

A jesteś przygpotowana do uprawy w perlicie ?. Nasiona z kiełkami należy systematycznie wysadzać. Nie dopuszczać do zbyt długich kiełków, bo to grozi uszkodzeniem.

PS. Ja wsiewam nasiona pomidorów bezpośrednio w perlit. Kiedyś też wykładałem do kiełkowania, ale przy uprawie w perlicie to mniej pracy przy rozsadach.

ostatnieczekisty-4.jpg
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2023 20:33 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bela, Marlenka, bietkae, najemnik, Nimfa, ewcia12, ewakatarzyna, Mejra, Impessa

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 12 Mar 2023 20:06 #825724

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
zwykły chłop wrote:
Papryka ostra Bestyjka od Babci Ali :hug: Alicja pisała o niej
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...c-2?start=612#812096
Papryczka po lewej koloru zielonego, ta po prawej liście przyciemnione a łodyżka też bardziej czarna. Ciekawe co wyrośnie w tym pokoleniu :think:

IMG_20230312_183545.jpg

Adamie moje siewki w zeszłym roku na tym etapie nie odbiegały wyglądem od słodkich, jak wysadzałem też nie, chyba nie miały ciemnych łodyżek ani liści, odmienność się ujawniła jak zawiązała owoce. Mogłaby Bestyjka powtarzać cechy, taka jest piękna.

Edit: ta ciemność łodyżek i liści, to są cechy po tatusiu, ponieważ ja doszłam do wniosku, że Belrubi popełniła mezalians z papryką Buena Mulata.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2023 20:21 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Marlenka, bietkae, ewcia12, ewakatarzyna, zwykły chłop, JaKasiula, Mejra

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 12 Mar 2023 21:57 #825739

• Impessa
  • Impessa's Avatar
  • Expert Boarder
pomodoro wrote:
Impessa wrote:

A jesteś przygpotowana do uprawy w perlicie ?. Nasiona z kiełkami należy systematycznie wysadzać. Nie dopuszczać do zbyt długich kiełków, bo to grozi uszkodzeniem.

PS. Ja wsiewam nasiona pomidorów bezpośrednio w perlit. Kiedyś też wykładałem do kiełkowania, ale przy uprawie w perlicie to mniej pracy przy rozsadach.
Z przygotowania to mam perlit, torf odkwaszony i kubeczki plastikowe :D - ale po Twoim pytaniu wnioskuję, że chyba mam jakieś lekcje do odrobienia. Czy możesz podpowiedzieć gdzie szukać informacji o uprawie w perlicie?
Pod koniec ubiegłego sezonu kupiłam sorbinian potasu tymol i propinian wapnia. Mam nadzieję, że w tym sezonie uda mi się ich użyć.

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 12 Mar 2023 22:04 #825740

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...h-inertnych-czesc-ii

Propomuję z perlitem poćwiczyć, by nabyć trochę praktyki, ale generalnie rozsady zrobić w podłożu torfowym z dodatkiem 10 % perlitu.
Jaką wodę używasz do podlewania ?. Do sporządzenia pożywki dla roślin w perlicie musi być znana analiza wody.
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2023 22:09 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Impessa

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 12 Mar 2023 22:16 #825741

• Impessa
  • Impessa's Avatar
  • Expert Boarder
Do podlewania używam kranówki lub wody z suszarki bębnowej (szkoda wylewać,poza tym wymyśliłam sobie, że jest prawie jak deszczówka, bo przecież podczas suszenia ta woda wyparowuje z ubran :D). Czy skład wody z kranu ze strony pewnik.gdynia z II połowy 2022 r. mogę traktować jako wystarczający dla uprawy perlitowej?
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2023 22:27 przez Impessa.

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 12 Mar 2023 22:18 #825742

• Impessa
  • Impessa's Avatar
  • Expert Boarder
Czy rozsadę na torfie + 10% perlitu też powinnam od początku czymś zasilać?

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Mar 2023 05:49 #825746

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Impessa wrote:
wymyśliłam sobie, że jest prawie jak deszczówka, bo przecież podczas suszenia ta woda wyparowuje z ubran :D).

Używanie wody demineralizowanej dla sporządzania pożywek do perlitu jest bardziej skomplikowane, niż wykorzystywanie kranówki. W kranówce magnez i wapń mamy naturalnie , nie musimy dokładać dodatkowo nawozów wapniowo-magnezowych.
Impessa wrote:
Czy rozsadę na torfie + 10% perlitu też powinnam od początku czymś zasilać?

To zależy ile nawozu startowego ma podłoże torfowe, i jakiego nawozu. Przy zakupie podłoża proponuję zakupować takie podłoże , gdzie producent podaje na opakowaniu zawartość nawozu startowego w podłożu.

Co do wody , to muszę znaleźć podaną stronę i przyjrzeć się analizie.
Ostatnio zmieniany: 13 Mar 2023 05:58 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bietkae, Nimfa, ewakatarzyna, Impessa

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Mar 2023 05:55 #825747

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Impessa wrote:
Czy tak skiełkowane nasiona pomidorów mogę już wrzucić w perlit?

Do momentu, kiedy z perlitu będą się ukazywać kolanka siewek podlewamy, najlepiej poprzez zraszanie, przegotowaną czystą wodą.
Ostatnio zmieniany: 13 Mar 2023 05:56 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jagoda254, bietkae, Nimfa, ewcia12, ewakatarzyna, Impessa

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Mar 2023 09:37 #825763

• Impessa
  • Impessa's Avatar
  • Expert Boarder
pomodoro wrote:
Do momentu, kiedy z perlitu będą się ukazywać kolanka siewek podlewamy, najlepiej poprzez zraszanie, przegotowaną czystą wodą.

Dziękuję pomodoro :thanks: . To ja dziś wrzucam w perlit i nadrabiam wątek o podłożach :).
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Mar 2023 10:28 #825772

• Corrado
  • Corrado's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3435
Mobilna mini szklarnia . Na noc wjeżdżam do garażu a w dzień wygrzewają się kalafiory, brokuły, kapusty i sałaty.

WP_20230313_10_22_07_Pro.jpg

WP_20230313_10_23_49_Pro.jpg
Ostatnio zmieniany: 13 Mar 2023 10:28 przez Corrado.

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Mar 2023 12:07 #825775

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Impessa wrote:
Czy skład wody z kranu ze strony pewnik.gdynia z II połowy 2022 r. mogę traktować jako wystarczający dla uprawy perlitowej?

Podaj nazwę ujęcia .

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Mar 2023 15:06 #825781

• Impessa
  • Impessa's Avatar
  • Expert Boarder
pomodoro wrote:
Impessa wrote:
Czy skład wody z kranu ze strony pewnik.gdynia z II połowy 2022 r. mogę traktować jako wystarczający dla uprawy perlitowej?

Podaj nazwę ujęcia .
"SUW WIELKI KACK" Karwiny, Wielki Kack
Ostatnio zmieniany: 13 Mar 2023 15:08 przez Impessa.

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Mar 2023 18:33 #825799

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Wapnia jest 58 mg/l, to jest dokładnie 30 % normy. Za mało jest magnezu, bo tylko 5 mg/l, a powinno być proporcjonalnie do wapnia 16 mg/l. Teraz pytanie, jaki nawóz masz do sporządzania pozywki ?.
Ostatnio zmieniany: 13 Mar 2023 19:18 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, Impessa

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Mar 2023 20:19 #825812

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 887
Tajga dzika wrote:
Jasne, robi się

Czosnek szczypiorek (Allium schoenoprasum)
Czosnek winnicowy (Allium vineale)
Czosnek dęty (Allium fistulosum)
Czosnek bulwiasty (Allium tuberosum)
Czosnek askaloński (Allium ascalonicum)

Sylwester, a masz z tym już jakieś doświadczenie, uprawiałeś już? Szczególnie chciałbym się dowiedzieć coś więcej o czosnku askalońskim. Póki co wiem tyle że uprawa z nasion jest dość trudna, nawet tu na forum nie mogę znaleźć jakiegoś wątku który by mi trochę rozjaśnił szczegóły.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 14 Mar 2023 13:07 #825846

• Mariolan76
  • Mariolan76's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 544
Moje pomidorki pomalutku wschodzą natomiast papryka jest już gotowa do pikowania
Załączniki:
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, del, ewakatarzyna, Emilia

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 14 Mar 2023 19:31 #825890

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Mariolan76, albo twoje papryki mają stale zbyt mokro, albo zaczynają być głodne, bo widoczne są żółknące liścienie. Na tym etapie rozwoju rozsady nie powinno to mieć miejsca, bo fizjologicznie te liścienie nie są jeszcze "stare".
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.669 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum