TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 16 Mar 2022 21:37 #797146

• Prządka
  • Prządka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2445
Po pracy trochę podziubałam dookoła działki. Słońce zachodziło już, ale było ciepło i bezwietrznie. Winobluszcz przegrał walkę z badziewnym sekatorem i jest go dużo mniej. Podagrycznik jeszcze nie wyłazi z ziemi i nie denerwuje. Jutro akcja 'grządka pod szpinak i rzodkiewkę'. Czas najwyższy. Nasiona mam, tylko skopać, zmieszać ze sklepową ziemią dla rozluźnienia i można siać. Aha i muszę wykopać karpowisko po kukurydzy :drink1: :bye:
'Z punktu widzenia Drogi Mlecznej wszyscy jesteśmy ze wsi' Loesje
Ostatnio zmieniany: 16 Mar 2022 21:43 przez Łatka.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 16 Mar 2022 21:51 #797150

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6390
Przed chwilą przeczytałam taka wiadomość.
wiadomosci.wp.pl/do-polski-wroci-silny-m...ni-6748000416529152a
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, Mamma, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 16 Mar 2022 22:24 #797161

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83168
W wiadomości mowa o powrocie "silnych mrozów". "Do Polski". Czyli gdzie ja mieszkam?

Dziennikarze (niezbyt rzetelni) lubują się w często mylących uogólnieniach, "Polska ogarnięta falą silnych mrozów" daje znacznie więcej "kliknięć", niż "w niektórych miejscach być może silniej spadnie temperatura". Tak mi się zdaje przynajmniej.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 16 Mar 2022 23:14 #797167

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Dziś dzień ciepły, wieczór chłodny. Bezwietrznie i pochmurnie. Teraz 5°.

Prządko, i u mnie podagrycznika jeszcze nie widać - piękny widok. Zmora rośnie wzdłuż siatek i z jednej, i drugiej strony. Czym to "potraktować" jak wylezie?
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Ostatnio zmieniany: 16 Mar 2022 23:29 przez Zygowa.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 17 Mar 2022 01:39 #797171

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29348
Paulino, Edytko, odpuście, co Wam przeszkadza podagrycznik wzdłuż siatki, zaraz się lepiej poczujecie. U mnie też rośnie, ale nawet za bardzo nie pamiętam gdzie, ale między innymi w różach, on jest nieśmiertelny i o tym wie :happy4:

W temacie silnych mrozów, piszący, bo chyba nie dziennikarze pogodowi, używają nazewnictwa "antycyklon", ciekawe czy w ogóle wiedzą co to jest :P, ale brzmi dobrze.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 17 Mar 2022 01:41 przez Babcia Ala.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 17 Mar 2022 07:26 #797179

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54273
Od rana świeci słońce na bezchmurnym niebie. Na termometrze było -1*, ale teraz już jest temperatura wyższa. Znowu coś tam się zrobi w ogrodzie :)
Wczoraj robiłam masło z 5 litrów mleka. Jak na „zimowe” mleko, to efekt całkiem, całkiem :woohoo:

408CE1E3-FAFF-465E-800F-657FD1C4B3A7.jpeg

Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 17 Mar 2022 07:49 #797184

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43528
Pogoda naprawdę ciekawa a temperatura różna w zależności w którym miejscu znajduje się termometr.Na jednym +6,5,na drugim +4,a przy gruncie +3.A szybki samochodu były lekko oszronione.Z każdej strony człowiek dostaje po "zębach".Brak jakiegokolwiek wiatru i nie ma czym oddychac. :( :( :bye: :bye: :coffe: :coffe:

006-118.jpg
Pozdrawiam Józek!!

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 17 Mar 2022 08:36 #797188

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10943
W nocy musiał być przymrozek, bo auta oszronione. Przed ósma 2 na plusie i rześko , ale przyjemnie.

IMG_20220312_115039-2.jpg

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 17 Mar 2022 09:34 #797189

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Szaro , buro i zimno. Dodatkowo mgła jak mleko. Planowałam dzisiaj skosić w końcu trawnik , ale skończę temat trawnika na zakupie siarczanu żelaza na mech .
Miłego dnia Wszystkim :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, Łatka, Marlenka, JaNina, Zygowa, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 17 Mar 2022 20:22 #797237

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzisiaj był piękny, bo ciepły (ponad 10 stopni) i słoneczny dzień. W nocy ostatnie dni z dodatnia temperatura i zamiast oszronionych samochodowych szyb gęsta mgła. Może to dobrze, bo przy takiej suszy opadająca mgła to zawsze trochę wilgoci dla zieleni. Denerwują mnie te telewizyjne pogodynki szczęśliwe, że znów nigdzie nie będzie padało. Na północy wiosnę też już widać. Słabe zdjęcia, bo z telefonu i tak świeciło słońce na ekran że nic nie widziałam. Szafirków z ostatniego zdjęcia jest coraz mniej, bo uwielbiają je sarny. Nie znałam nazwy tej roślinki, a mam ją od bardzo dawna i wreszcie znalazłam w książce Rośliny skalne J.Krejca i A.Jakabova jako hiacyncik (Hyacinthella Schur).Lubię go , bo kwitnie razem z rannikami i krokusami.
IMG_20220314_130114.jpg

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 17 Mar 2022 20:25 #797239

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie wysłał się hiacyncik.
IMG_20220314_130355.jpg

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 17 Mar 2022 20:41 #797243

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83168
Kaju, zdjęcie faktycznie trochę technicznie szwankuje, mimo to wydaje mi się, że to nie hiacyncik (Hyacinthoides hispanica, który kwitnie dużo później zresztą), tylko szafirek - i to odmiany Azureum; zacytuję własne zdjęcie sprzed roku:

Czy to ten?
Jeśli tak, to u mnie jeszcze go nie widać, znaczy - kwiatków ani hu hu. Ciepło w tym Gdańsku.
We Wrocławiu niby też nie bardzo zimno, lecz dzień niezbyt przyjemny. Może i ponad czaszą smogu świeciło zapowiadane słońce -momentami było widać nad głową coś jak księżyc w dzień.
Tyle, że posadziłam wszystkie dostarczone mi cebule, prócz przeznaczonych na karkonoską rabatę.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 17 Mar 2022 21:46 #797253

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
Ciepło w Gdańsku? Dzisiaj pierwszy dzień z temperaturą powyżej 10 stopni. Oczywiście w cieniu, bo na słońcu więcej. Dopiero trzecia noc jest bez mrozu. On po prostu tak wcześnie kwitnie. Książka jest stara-1986r.i teraz może należy do szafirków. W opisie było, że różnie go kwalifikują, bo roślina kwiatostanem przypomina szafirka, ale kwiaty budową przypominają hiacynty. Zostawmy to botanikom. Dla mnie najważniejsze jest to, że kwitnie już na początku marca i jest ślicznie niebieski. Muszę o niego bardziej zadbać, aby nie zginął.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 17 Mar 2022 23:40 #797256

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Słońca dziś brakło, na "mojej górce" teraz 7°.
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 18 Mar 2022 05:31 #797262

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14319
Dzień dobry!

Już piątek, ale to leci. Za kilka dni pierwszy dzień wiosny :dance:

Wczoraj rano przymrozek i piękny, słoneczny dzień
Dzisiaj lekko powyżej 0 i niebo różowe, więc pewnie znowu słonecznie.

Pozdrawiam serdecznie i miłego dnia życzę
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 18 Mar 2022 06:23 #797263

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Godzinę temu na zachodnim niebie
IMG_20220318_052950.jpg

Teraz pięknie świeci słońce na bezchmurnym niebie.
Noc z mrozkiem - 3,5°.
Weekend zapowiada się też z piękną pogodą, niestety jutro pracuję :sad2:. Muszę w końcu się zmobilizować i ostro zabrać się za prace na działce.Ostre papryki i karczochy potrzebują przesadzenia do większych pojemników, a selery pikowania. Coś nie mogę się zebrać :jeez:

Dobrego, spokojnego piątku :bye:
IMG_20220312_124427.jpg
Ostatnio zmieniany: 18 Mar 2022 06:27 przez JaKasiula.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 18 Mar 2022 07:40 #797269

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43528
Przymrozku dziś nie było.Temperatura oscylowała na pograniczu 2-6 na plusie.Teraz jest słoneczko jakby za mgłą.Są też chmurki ale na razie tylko się pokazały.Wiaterek lekko powiewa i raczej nie przewieje smrodu.Spokojnego weekendu. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :coffe: :coffe: ;) ;)

003-374.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 18 Mar 2022 07:40 przez Krecik stary. Powód: poprawki

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 18 Mar 2022 08:14 #797274

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21353
Na szybko - informacje z "placu boju".

Noc ciepła, w przeciwieństwie do poprzedniej. Ale ociepliliśmy "mój" baraczek - czyli już przymrozków nie powinno być. :devil1:

Praca idzie nieźle, wczoraj rano Gmina wymieniła nam kontener. Byłoby szybciej, ale przeglądamy. Życie jest zgryźliwe. Stopiła lub spaliła się prawie cała elektronika (ocalał dyktafon i chyba stara Nokia), a przetrwały wełniane skarpetki, klasery są bardziej zalane niż spalone i ocalał malutki drewniany bokserek... :devil1:

Temperatura była taka, że stopiła prawie całe szkło w oknach. Trochę ucierpiały rośliny w promieniu 8 m, ale może przeżyją. Niestety większość brzóz "idzie pod piłę". Trudno. Wyrosną nowe.

Dużo ludzi pomaga. Przepraszam, jeszcze nie poodpisywałam na PV. Wczoraj padliśmy. Na necie jestem tylko chwilę z rana.
Zależy nam aby jak najwcześniej uprzątnąć pogorzelisko, bo potem "będzie z górki".

"Słit focia" z 2 ekipami wozów bojowych. Ja szczęśliwa po uratowaniu psów:
20220313_130338.jpg

Załączam kilka zdjęć z pogorzeliska. Nie wstawiam, bo niefajne. Jak Ktoś chce, to otworzy.

Prawie cała ekipa, bo Laki nie wchodzi na łóżko, Cedrik zwiał a kot Krówek pod nim siedział:

Spokojnego dnia, znikam.

Edit:
Pozostałe zdjęcia nie weszły, a znikać muszę.
Ostatnio zmieniany: 18 Mar 2022 08:17 przez CHI.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.794 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum