TEMAT: Ziemia do rozsad

Ziemia do rozsad 02 Lut 2025 13:20 #870595

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10826
jack90 wrote:
Ja również nie zmieniam konia podczas biegu i używam w pierwszym etapie Aury, następnie uniwersalnej. Wszystkie te podłoża Aura, sterlux uniwersalna, do wysiewów, pochodzą od jednego producenta - Agaris, dawniej Hollas

collage-35.png

Niestety u mnie uprawa w perlicie okazała się porażką ze względu na tragiczną jakość wody w sieci (kosmiczna zawartość chlorków). Zanim się o tym dowiedziałem, to już poniosłem sromotną klęskę (straciłem nasiona szczególnej troski) i zraziłem się do takiego sposobu. Miałem jeszcze drugie wyjście - kupić wodę do pożywki w Biedrze, ale stwierdziłem, że pozostanę przy tradycji, bo przy sprawdzonym podłożu nie mam żadnych problemów.
Ale to było u mnie i nikomu niczego nie odradzam i do niczego nie namawiam.

Jacek to masz szczęście, że u Ciebie te podłoża nadal się sprawdzają. Ja tez na nich pracowałam wiele lat - Aura z Pasłęka. Któregoś roku posiałam jak zwykle do tego podłoża, powschodziło wszystko ładnie i zaczął się koszmar - pleśń, muszki i innye syfy. Potraciłam rozsady warzyw i kwiatów. Wtedy korzystając z wiedzy Mietka kupiłam czysty torf - było dobrze. Kilka lat temu zaczęłam siać w perlit - dla mnie odkrycie. Nigdy nie przelałam, nigdy żadnej pleśni czy muszek. Dziś tylko perlit i torf, Więc niech nam rośnie ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Miragoral

Zielone okna z estimeble.pl

Ziemia do rozsad 02 Lut 2025 13:24 #870597

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21941
Ja nie w temacie, ale mam dziś dzień na czepianie się. To i tu się wykażę :devil1: :wink4: :ouch:

Tak sobie podczytuję i podziwiam, jak z prostego pytania o podłoża można zrobić g. burzę :club2: Aż będzie strach o coś zapytać :cry2:

Marzenka - bądź konsekwentna, przynajmniej na jednej stronie :funnyface:
Marzenka wrote:
Ja nikomu nie doradzam w kwestii zakupu podłoży. Wyraziłam swoje zdanie, poparte sporym doświadczeniem, że marketowe podłoża to syf. Sama korzystam z czystego torfu i perlitu. Co ludzie kupią, to ich sprawa.
Marzenka wrote:
KaLo wrote:
Ja również nikomu nie będę doradzał w kwestii zakupu podłoży i również wyrażam swoje prywatne zdanie, poparte ponad 40 letnim doświadczeniem. ....

Myślę, że chyba coś na opak rozumiesz... Dla mnie w tej dziedzinie najpierw liczy się wiedza, poparta solidnym wykształceniem, później doświadczenie. Z wiedzy jaką ma Mietek korzysta mnóstwo ludzi, w tym i ja. Z twojego doświadczenia chyba mniej osób. Tutaj jest różnica - to Pomodoro ma wiedzę i doświadczenie. Ty tylko doświadczenie. Także z całym szacunkiem, nie zaliczaj mnie do wyznawców tylko dlatego, że przemawia do mnie argument nauki, a nie czyjeś "wiem od 40 lat". Siej w co uważasz i niech Ci pięknie rośnie bez kłopotów :drink1:

Niech Wam wszystkim zdrowo rośnie, nieważne w jakim podłożu i dlaczego.

A i jeszcze jedno - nie odważyłabym się pisać, że coś jest super, a coś jest syf.
Piszę, że u mnie się sprawdza lub nie, i że akurat mi się trafił worek syfiastego podłoża firmy X. Kiedyś przejechałam się na worku super extra podłoża, ale to nie znaczy, że to akurat podłoze jest do bani. Jak zwykle diabeł tkwi w szczewgółach.

Perlit się u mnie nie sprawdza - nie wiem czy jest już sucho, czy jeszcze nie.
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2025 13:31 przez CHI.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Marzenka, Krecik stary, mymysteryy, whitedame, renmanka, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Ewaewa

Ziemia do rozsad 02 Lut 2025 13:30 #870598

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
zwykły chłop wrote:
Klarkia25 wrote:
Przepraszam, że trochę nie na temat

Ale dlaczego nie na temat. Niektórzy forumowicze używają przesianego kompostu więc wpis jest moim zdaniem na temat. Ja wysiewam do podłoża Kronen do wysiewu i pikowania, potem przesadzam do Aury. W ub sezonie rosło wszystko ładnie. Szczególnie papryki. Pomidory rosły za ładnie czyli za bardzo pędziły w górę. Może to skład nawozowy podłoża a może warunki u mnie na parapecie :P . Kiedyś użyłem podłoża KIK Krajewscy i nie polecam, miałem też podłoże Klasmann i w nim sadzonki rosły równo i ładnie. W tym roku chyba użyję podłoża Agris bo kupiłem jesienią 250 l i została się połowa. No chyba że nie będzie okazji po nie jechać bo jest na działce to zakupię wtedy któreś z używanych wcześniej. Co do podłoży z B. podpadły mi i nie używam

Adam ja za czasów szkoły ogrodniczej też pomidory sadziłam w przesianym kompoście i też rosły pod niebo. :rotfl1: W marketowy syf z Biedronki czy innego sklepu nie posadziłabym nigdy nic - mnóstwo ludzi co roku tutaj narzekało na te podłoża. Ja nie mam czasu na powtórne wysiewy czegoś tam, w przypadku klapy z podłożem. Lubię mieć pewność - a taką daje mi sianie w perlit lub torf.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Ziemia do rozsad 02 Lut 2025 13:36 #870599

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8629
Od lat wysiewam rośliny w tym torfie połączonym z perlitrm.

20250202_132026.jpg

20250120_154332.jpg

W tamtym sezonie zabrakło mi na wsi ziemi do przepikowania pomidorów, popytałam znajomych gdzie dokupić, nie bardzo potrafili pomóc. Kupiłam w M...e. Ziemia wyglądała dosyć dobrze, ale straciłam trochę sadzonek.

Jeśli chodzi o ziemię z B... posiłkowałam się nią wiele razy do starszych sadzonek i nigdy nic się nie wydarzyło.

Muszę wysiać jeszcze kolejne papryczki, więc pozwolę sobie pokazać opisany wcześniej torf.

20250202_155332.jpg
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2025 15:57 przez lusinda.

Ziemia do rozsad 02 Lut 2025 13:45 #870601

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa musiałabyś przebrnąć przez wcześniejsze wątki z okresu produkcji rozsady - tu zawsze dzieje się sajgon :rotfl1: Nagle oprócz nasion zaczynają wychodzić inne paskudztwa - wtedy spora część Forumków zaczyna szukać pomocy i ratunku dla rozsad. :jeez:
Na zdjęciu moja trawka cytrynowa w perlicie :drink1: Czyściutko, mam pewność, że nic się stanie.

475068640_598003492850413_7490026887480299257_n.jpg
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2025 17:02 przez Marzenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Miragoral, del

Ziemia do rozsad 02 Lut 2025 13:50 #870602

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10770
Marzenka wrote:
jack90 wrote:

Jacek to masz szczęście, że u Ciebie te podłoża nadal się sprawdzają. Ja tez na nich pracowałam...

Ale w perlicie też miałaś potknięcia, choćby ostatnio. Te Twoje miały już miesiąc, a nawet więcej (od posiania)

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...iii?start=306#869658

Dla porównania pokazuję swoje w aurze. Siane 9-tego stycznia. Mają obecnie niecały miesiąc (od posiania). Przed chwilą zrobiłem fotkę.
20250202_133227.jpg

20250202_133854.jpg

Czyli jeżeli nie czuję innej metody, nadal stosuję swoją. Ale uważam, że i w swojej nie trudno o błąd.
:drink1: :bye:
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2025 14:46 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Marzenka, Krecik stary, mymysteryy, Miragoral, del, Bobka, JaKasiula, lusinda, Ewaewa

Ziemia do rozsad 02 Lut 2025 14:02 #870604

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
Jacek pewnie, że popełniłam błąd - postawiłam doniczki na nieszczelnym parapecie. Ja swoich błędów nie ukrywam. Teraz pomidorki wywiezione do ciepłego biura dobrze się mają. Chyba 2 lata temu posiałam torf który też mi został z zeszłego sezonu - tam się syf zrobił straszny. Nie namawiam, nie każę nikomu siac w to czy tamto. Każdy robi jak uważa. Do mnie przemówiły argumenty naukowe. Grunt, żeby wszystko wszystkim rosło. Przynajmniej wątek rozruszany :drink1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, jack90

Ziemia do rozsad 02 Lut 2025 14:08 #870606

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10770
Ja swoje rozsady, przez roztargnienie zostawiłem parę dni temu na zewnątrz. :happy3: :jeez: Dobrze, że w nocy było 3 na plusie :happy4:
:drink1: :bye:
mała korekta ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2025 14:13 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Miragoral, Bobka

Ziemia do rozsad 02 Lut 2025 14:09 #870607

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
Jacek ale torf czy pomidory? :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, jack90

Ziemia do rozsad 02 Lut 2025 14:27 #870609

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Marzenko, wiele wątków przeczytałam w całości od 2012 roku, cóż natknęłam się na wiele informacji.
Informacji, które nie zawsze były związane z roślinami i ich uprawą...

To, że coś dzieje się z rozsadą nie zawsze jest uzależnione od ziemi, jak napisałaś: popełniamy błędy.

I jeszcze jedna rzecz, która jest dla mnie przykra: nie chcę być traktowana jako "Forumek". Wydawało mi się, że Forum jest po to, aby każdy z Forumowiczów mógł zapytać i liczyć na odpowiedź. Dla mnie nieistotne jest to, ile lat ktoś istnieje na Forum. Jeśli mogę pomóc, mam sprawdzoną wiedzę, to odpisuję...
Pozdrawiam Ewa

Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, mymysteryy, whitedame, jagodka27, del, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, jack90, Ewaewa

Ziemia do rozsad 02 Lut 2025 15:14 #870612

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8881
Takie dogadywanie komuś i udowadnianie swojej racji jak miało miejsce kilka postów wstecz dla innych też jest męczące i niesmaczne..
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2025 15:15 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, whitedame, renmanka, lusinda

Ziemia do rozsad 02 Lut 2025 15:25 #870613

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ale tu nikt nikomu nie dogaduje, raczej każdy wyraża swoje zdanie i broni swojej opinii. Czasami dyskusje są bardziej lub mniej ożywione.

Ziemia do rozsad 02 Lut 2025 16:14 #870625

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17841
Poczytałam, wątek bardzo ożywiony, może aż za bardzo jak dla mnie.
Wszystko co bym chciała powiedzieć napisały już Małgosia i Ewa, brawo.
Nie udowadniajmy nikomu, że " moja racja jest najmojsza" a Ty się nie znasz bo masz tylko doświadczenie.
Bo zrobi się niemiło jak kiedyś na FO.
Żeby było na temat: ja używam tego co akurat uda mi się kupić a od 0,5 l kubków już tylko własnego kompostu.
Jak ziemia jest zwięzła to ją rozluźniam. Trzeba osiać - osiewam, gdy lekka - dodam gliny.
Wszystko rośnie bez problemów.
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2025 16:22 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Marzenka, Krecik stary, mymysteryy, Miragoral, Babcia Ala, Ewaewa

Ziemia do rozsad 02 Lut 2025 16:18 #870627

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17841
Większym dla mnie problemem jest to co przypadkiem się w tej kupnej, workowanej ziemi znajduje.
Chodzi mi o nasiona nasion i chwastów, których wcześniej nie było a zaimplantowałam je z podłożem.
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2025 16:19 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Babcia Ala

Ziemia do rozsad 02 Lut 2025 16:23 #870628

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
Baatko nikomu nic nie narzucam i nie udowadniam. Wystarczającym dowodem są posty osób z prośbą o pomoc, bo wysiały w coś tam i zaczyna się problem. Mnie jest obojętne kto w co sieje. Osoby z dłuższym stażem wiedzą dokładnie co się dzieje zawsze na wiosnę - Forumki mają problemy z rozsadami. Od lat co roku na wiosnę jest wałkowany ten problem. Konia z rzędem temu, kto się nie przejechał na tych pseudopodłożach z marketu. Ale jak komuś rośnie na nich, to ma szczęście.

Ziemia do rozsad 02 Lut 2025 17:12 #870633

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Czy jestem częścią społeczności Forumowej ?, tak wiem jest to przymiotnik i powinnam napisać z małej litery.

Pytanie to stawiam do osób, które obok mnie zamieszczają przez cały rok wpisy, pytania i odpowiedzi, dzielą się swoimi uprawami: pokazują marnoty i wspaniałe okazy.
Pytam dalej: dlaczego Forumowicze z "długim stażem" nazywani są osobami; a ja osoba, która robi wpisy od lipca 2023 roku jestem Forumkiem???

Może jest to sformułowanie funkcjonujące od lat na Forum i wszyscy tak się do siebie zwracają, potrafię to uszanować. Ale forma i kontekst wpisów o Forumkach jest dla mnie nie do zaakceptowania.

Problemy z rozsadami były i będą i nieważne ile lat ktoś uczestniczy w Forum; fajnie by było jednak gdybyśmy wszyscy mieli możliwość zapytania o najdrobniejszy problem.
Pozdrawiam Ewa

Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2025 23:11 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, whitedame, del, renmanka, Babcia Ala, Bobka, Ewaewa

Ziemia do rozsad 02 Lut 2025 17:31 #870636

• Maremma
  • Maremma's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 78
W ostatnim czasie staram się ograniczyć używanie torfu.

W zeszłym roku sprawdziła się mieszanka podłoże beztorfowe So.. przesiane + kompost własny + podłoże torfowe z C...+ perlit/piasek. Przy pikowaniu był już tylko kompost na spód doniczki+ uzupełnienie beztorfowym.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Miragoral, Bobka

Ziemia do rozsad 02 Lut 2025 17:55 #870643

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
lusinda wrote:
Czy jestem częścią społeczności Forumowej ?, tak wiem jest to przymiotnik i powinnam napisać z małej litery.

Pytanie to stawiam do osób, które obok mnie zamieszczają przez cały rok wpisy, pytania i odpowiedzi, dzielą się swoimi uprawami: pokazują marnoty i wspaniałe okazy.
Pytam dalej: dlaczego Forumowicze z "długim stażem" nazywani są osobami; a ja osoba, która robi wpisy od lipca 2023 roku jestem Forumkiem???

Może jest to sformułowanie funkcjonujące od lat na Forum i wszyscy tak się do siebie zwracają, potrafię to uszanować. Ale forma i kontekst wpisów o Forumkach jest dla mnie nie do zaakceptowania.

Problemy z rozsadami były i będę i nieważne ile lat ktoś uczestniczy w Forum; fajnie by było jednak gdybyśmy wszyscy mieli możliwość zapytania o najdrobniejszy problem.

Szukasz burzy o to, że od 12 lat funkcjonuje powiedzonko "forumki"? Teraz trzeba zmieniać, bo tobie nie pasuje? Nigdzie nikogo nie obraziłam pisząc ogólnie o nas, społeczności forum. Serio??? Często ktoś kto pisał o nas ogólnie, używał słowa "forumki", to nie jest obraźliwe.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.382 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum