TEMAT: Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 08:34 #840524

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
A fartuszki to ochrona doniczek przed słońcem?
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, Bobka, Emilia

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 08:49 #840525

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13653
Emilia wrote:
...
Spakowałam już 5 worków 120l :placze: ...

Ja przeżyłem taki armagedon w pamiętnym 2020 - lockdown, ciągłe deszcze, przez to brak możliwości pryśnięcia czymkolwiek. Nawet zakup oprysku na mieście był problematyczny (choć jeden sklep ogrodniczy zaczął później sprzedawać na telefon, z dowozem, z czego skorzystałem). Po tym "spakowałem" 60 kilka krzaków z 80 i wyniosłem na śmietnik. Reszta była ogołocona praktycznie ze wszystkich liści, i miała po kilka owoców, które się jeszcze uchowały.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Mamma, jagodka27, Nimfa, Babcia Ala, Bobka, Emilia

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 09:23 #840530

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29665
Też już w swoim życiu płakałam i wywoziłam zarażone pomidory taczkami, a potem to zutylizuj takie ilości, nie wiadomo jak. Ja w tym roku z powodu konfiguracji warzywnika mam 4 rzędy pomidorów rozdzielone na 2 razy po dwa i od tego roku tak je będę uprawiać, na jednym zagonie 2 rzędy i na innym w pewnej odległości 2 rzędy, pomiędzy roślinami odstęp 70-80 cm. Krzaki w 2 rzędach mają dobry przewiew, są lepiej doświetlone, a ja mam dobry dostęp z dwóch zewnętrznych stron, nie muszę wyczyniać slalomu między roślinami. W tym roku mam jeszcze za dużo krzaczków pomidorowych, to ostatni mój rok selekcji, od przyszłego roku 36 - 40 roślin i pod szopką trochę koktajlówek, w szklarni 7 m2 dwa lub trzy pomidory na wczesne, w sumie około 50 roślin, to i tak dużo.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Mamma, jagodka27, Nimfa, del, Bobka, Lulu, Emilia

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 09:58 #840533

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Ja też idę walczyć bo znow pojawiły się zmiany na brzegach liści :jeez: , same łodygi i owoce zdrowe. Niestety pomimo otwartych drzwi z obu stron tunelu krzaki ograniczają przewiew, a jeszcze w nocy na łące duża wilgoć. Zastanawiam się, nad kilkoma opcjami; 1. zerwać tylko zapalone owoce i spróbować znowu IF+DMSO (poprzednio zahamowało zmiany).2. Zerwać wszystko, co rokuje żeby dojrzeć (będzie tego ze 200kg, jak nie lepiej :jeez: ) i tu już, albo IF+DMSO, albo Signum. 3. Zrobić to samo, co nr 1, tylko, że Signum. No mam opory przed stosowaniem ostrych środków, jakoś nie mogę się przełamać :hammer:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Nimfa, del, Bobka, Emilia

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 11:03 #840536

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4169
jagodka27 wrote:
A fartuszki to ochrona doniczek przed słońcem?

Tak, chronią przed słońcem, na początku sezonu zdały egzamin :) ostatnio słońca mało.
Trochę też zachodzą na przód góry donicy i ograniczają parowanie wody.
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, jagodka27, Nimfa, del, Grzebuła

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 11:43 #840537

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
A najlepsze jest to, że moje ziemniaki są pięknie zielone i nie mają ani śladu zz. Taki to wskaźnik :jeez:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, Grzebuła, Emilia

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 11:59 #840542

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
Wczoraj ogołociłam krzaki pomidorów w folii z większości liści, bo idą upały i się szarej boję. ZZ odpuściła, już niewielkie zmiany tylko na górnych liściach, gdzie dotykają tunelu i woda się skrapla (wilgotność w nocy rzędu 90% od rosy). Dzisiaj chce pousuwac część liści z gruntowych, ale te są zdrowe. Może to je jeszcze popchnie do kwitnienia. Ogólnie straty w krzakach pomidorów w tym roku to: drutowce - 4 sadzonki, mąż - skosił - 4 sztuki, karczownik - 3 sztuki. Najbardziej boli, że nie ze wszystkich odmian zbiorę nasiona, ale zostawiłam po 2 nasionka, to za rok powtórzę...
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, jagodka27, del, Lulu, Emilia

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 12:17 #840544

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
W sumie, te moje zmiany na liściach, to też bardziej mi na szarą pleśń wyglądają niż na zz :think: Tak szybko się pojawiły, po jednej nocy. No i to by potwierdzało też brak Zz na ziemniakach.
Marlena
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2023 12:20 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Nimfa, del

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 12:27 #840545

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
Marlenko a można prosić zdjęcie szarej pleśni na liściach?
Tez mogę zrobić jak wygląda wg mnie, ide szukać :search:

_20230811_123757.jpg

Nie chodzi o te białe paprochy tylko szare małe kropki. Lepszego przykladu nie znalazłam bo wyczyszczone dopiero co liście w szklarni.
Pozdrawiam
Emilia
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2023 12:40 przez Emilia. Powód: Zdj.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 12:51 #840548

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
Też zaraz idę obrywać.
IMG_20230811_124540939.jpg

IMG_20230811_124359599.jpg
Marlena
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2023 12:52 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 12:55 #840550

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
Zaraza ziemniaczana tak wygląda u mnie, wychodzi tez na owocach.
DSC_1655.jpg

_20230806_132033-3.jpg
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, jagodka27, del, Grzebuła

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 12:57 #840552

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
No właśnie na owocach nie mam typowo plam zz.
Ale jest coś takiego, tylko przebarwienia.

IMG_20230811_125535255.jpg
Marlena
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2023 12:58 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 13:11 #840553

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Marlena masz ZZ na liściach nie SP. Ziemniaki w gruncie mają lepsze wietrzenie, a pomidory masz w folii i gęsto nasadzone, dlatego ziemniaki zdrowe. Idą upały i ciepłe noce, ja bym zerwała tylko zapalone owoce, ale na ZZ specyfiki nie pomogą, potrzebna jest ciężka broń, najlepiej armata ;). Na owocach nie masz ZZ, bo grzybnia się jeszcze w nich nie rozrosła, ale wszystko przed Tobą. To jest rada od serca, nie krytyka, może ta rada jest szorstka, ale ja jestem do bólu szczera jak mawia mój syn :woohoo:
Alicja
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2023 13:12 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, jagodka27, Nimfa, del, renmanka, Lulu, Emilia

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 13:14 #840554

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
Tylko się cieszyć ze zz nie dobrała się do owoców. Plamy potrafią wyjść nawet na drugi dzień.
Różnica jednego dnia, jak szybko postępuje zz na owocach.

_20230811_131053.jpg

_20230811_131130.jpg

_20230811_131218.jpg
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Mamma, jagodka27, Nimfa, del, Babcia Ala, Lulu

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 13:21 #840556

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Wskazówka: plamy od ZZ są stalowo szare, grafitowe, to jest tak charakterystyczny kolor, że ja po latach widzę go na odległość :search: , najgorsza choroba pomidorów, zabije wszystkie, dlatego na forum nazywana Królową.
Alicja
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2023 13:22 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Mamma, jagodka27, Nimfa, del, Lulu, Grzebuła, Emilia

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 13:23 #840557

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
Alu ja sobie bardzo cenię szczerość. Zresztą sama też często walę prosto z mostu. W takim razie idzie signum, bo mam już dość zabawy.

Emilko okropność. Raz tylko (ok.8lat temu miałam zz. która opanowała wszystko. Tylko, że wtedy porwałam się z motyką na słońce (miałam ponad 600krzaków) i zafundowałam ją sobie na własne życzenie :jeez:
Marlena
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, jagodka27, Nimfa, del, Babcia Ala, Grzebuła, Emilia

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 13:37 #840559

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
Też zaszalałam w tym sezonie ok. 300 ale juz mam mniej :happy4: :happy4: na początku wszystko było pięknie, moze i dalej byłoby ale ilość deszczu i czas deszczowy zrobiły swoje. Przez tule czasu wszystkie mikstury z kislem przecież zmyło. Teraz wiem gdzie pomidorów nie posadzę, będzie więcej ogórków :happy3:
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, jagodka27, Nimfa, del, Babcia Ala, Grzebuła

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 13:50 #840560

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Ale panuje dyskusja, nie było mnie zaledwie trzy godziny na forum a tu 10 nowyxh postów mi pokazuje :supr3:
Ja też idę zaraz usunač zarażone liście, trafiłem na nie szczęście wczoraj na zarażony owoc zz :placze: , a Babcia Alicja mówiła by nie pokładać nadziei w doglebowym MF. Chociaż z drugiej strony krzak Black Cherry posadziłem wyjątkowo w najgorszym miejscu, od 11 godziny słońce i sporo zostawionych pędów , trochę nie wiedziałem jak go prowadzić . Koktajlowki na następny sezon albo prowadzę na dwa trzy pędy albo całkowicie przeniosę w inną część . W dodatku mam blisko mauser z deszczówką bo to miejsce za garażem i już się przelewał w tym okresie deszczowym , jego też raczej przeniosę trochę dalej od pomidorów.
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, jagodka27, Nimfa, del, Babcia Ala, Emilia

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.937 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum