TEMAT: Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 14:23 #840561

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
No dobra, to teraz tak. Przeczytałam, że zarodniki zz giną w temperaturze 25*C. Dziś jest gorąco, w tunelu na pewno powyżej 30-tu. Wniosek z tego, że powinna się jej pozbyć tylko dzięki temperaturze. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 14:52 #840562

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4169
To bardzo dobra wiadomość ze giną marnie :evil:
Czyli jest nadzieja :woohoo:
Mam niedosyt wiedzy na temat zz i z braku laku przytargałam z biblioteki inną książke "Uprawa pomidorów" może coś bedzie ciekawego :coffe:
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 15:08 #840565

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
No niby jest. Ale wiesz jak to jest; wiedzą wiedzą, a praktyka praktyką. Ciekawa jestem opinii bardziej doświadczonych ogrodników.
Na razie zwiozłam pomidory i opuściła zamknięcia drzwi, aby trochę pogotować zarazę :devil1:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2023 15:10 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Emilia

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 16:40 #840570

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29665
Razem z zarazą ugotujesz pomidory :jeez:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 17:48 #840576

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Dzisiaj w hurtowni kupiłem litrowe Infinito za 160 zł. Kupując w buteleczkach 25 ml zapłacił bym 600 . Już mam chętnych do podziału wśród sąsiadów działkowców.
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2023 17:49 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Mamma, Nimfa, del, Babcia Ala, Grzebuła

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 18:21 #840577

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Szkoda że takich sąsiadów nie mam,.bo u mnie w okolicy zaledwie brat cioteczny uprawia w szklarnii i też pierwszy rok, ale on uprawia "ekologiczne "
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, jagodka27, Nimfa, del, Babcia Ala

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 19:07 #840579

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
Babcia Ala wrote:
Razem z zarazą ugotujesz pomidory :jeez:

Rydzyk fizyk :devil1:
Marlena
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 19:34 #840580

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
Mamma wrote:
No niby jest. Ale wiesz jak to jest; wiedzą wiedzą, a praktyka praktyką. Ciekawa jestem opinii bardziej doświadczonych ogrodników.
Na razie zwiozłam pomidory i opuściła zamknięcia drzwi, aby trochę zagotować zarazę :devil1:

Moim zdaniem zrobisz zz przysługę podnosząc wilgotność w szklarni a ona to lubi, oj lubi...
Ja przymykam trochę drzwi w tunelu foliowym od strony rzeki bo duża wilgotność i mgła ale z drugiej strony trochę otwarte żeby była wentylacja. Zauważyłam że na jednym krzaku pomidora ciągle co rano występuje gutacja pomimo suchego podłoża pomidora. Z czego to się bierze to nie wiem.

Cytat ze strony www.ogrodosfera.pl:
"Zaraza ziemniaka jest wywoływana przez Phytophthora infestans, patogen grzybopodobny. Jego formy przetrwalnikowe zimują w resztkach roślinnych znajdujących się w glebie lub na powierzchni. Sprzyja mu duża wilgotność, częste opady deszczu i umiarkowane temperatury (12-15ºC). Wzrost temperatury do 18-20ºC znacznie przyśpiesza rozwój patogenu.Ogrodosfera.pl"
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2023 19:51 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, del, Babcia Ala, Emilia

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 19:48 #840582

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
Sprawdziłam wilgotność i była ok. A temperatura powyżej 30*C. Okienka otwarte, a zamknięcia tylko opuszczone, bo po połamsniu nawet zamknąć się nie da. Staram się też ograniczać podlewanie, a teraz już w ogóle przestanę podlewać. Pomidory są duże, byle tylko zaczęły dojrzewać wtedy jak najszybciej zlikwiduje ten namiot. Mam jeszcze pomidory w mojej "suchej"szklarni, a tam nigdy nie ma zarazy.
Co do ugotowania pomidorów, to w namiocie nie da rady ze względu na zieloną, zacieniajacą siatkę.
Marlena
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2023 19:51 przez Mamma.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 19:52 #840583

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
Jaka wilgotność jest w sam raz dla pomidorów?

Zauważyłam że od okienek wychodzących na szpaler tuji więcej pomidory chorowały. Dlatego zamykam na noc okienka pozostawiając przewiew drzwiami.

Grzybiarze najlepiej wiedzą że grzybki rosną jak grzybnia ma wilgoci dużo i zaparuje podłoże i jest dostatecznie ciepło, to samo chyba dotyczy zz.
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2023 19:57 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, del

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 19:57 #840584

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
jagodka27 wrote:
Jaka wilgotność jest w sam raz dla pomidorów?
Jak najniższa. Może to niezbyt profesjonalne, ale ja po prostu sprawdzam zbieranie się wody na ściankach i suficie namiotu, ale i na samych pomidorach, jeżeli są suche, to i każdy grzyb będzie wysychał.
No właśnie ja grzybiara :lol:
Marlena
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2023 20:01 przez Mamma.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 20:03 #840585

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
Najgorze są noce :jeez: Tu już nie mam kontroli. U Ciebie są tuje, a u mnie na około krzaki wierzby :jeez:
Marlena
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2023 20:04 przez Mamma.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 20:07 #840586

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
Najbardziej się boję takiej wilgotności jak jest właśnie o tej porze i w nocy. Wszystko wchodzi do pomidorów i aż czuć wilgoć i zimno od niej jak idę do folii od strony rzeki. Tam już jest dużo zimniej niż z drugiej strony foliaka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, del

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 21:10 #840588

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29665
Do zapylenia kwiatów potrzeba:
- wilgotność powietrza – najlepiej pomiędzy 50% a 70%
- temperatura 20°C do 27°C

Moje pomidory Jagódko mają to wszystko, bo są w gruncie, ale pomidor to twardziel, a na ZZ rady nie ma, tylko ŚOR i modlitwa o dobra pogodę.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2023 21:13 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, jagodka27, del, Emilia

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 21:44 #840590

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13653
ZZ w gruncie mam i ja :(
Liście przerzedzone, zapalone owoce zerwane i poszło MF.
Szklarnia czysta.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, Grzebuła, Emilia

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 21:54 #840591

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Ciekawe u kogo nie ma ZZ
Dzisiaj dwa 20 litrowe kubłe zerwanych chorych liści i tych pomiędzy gronami by szybciej dojrzewały dla prześwietlenia i jeden duży pęd na oko metra wysokości
w większości zarażony ZZ u koktajlowego Snow White. ZZ pokazała mi jak trzeba prowadzić pędy, czyli rzadziej :club2: . Późnym wieczorem wykonałem jeszcze oprysk z siarczanu magnezu po dłuższym okresie opadów, ale nie wiem czy dobrze, że to zrobiłem, bo może ZZ bardziej się uaktywni, okaże się jutro.

Przypominam, jeśli ktoś miał problem z SZW to przed nadchodzącymi upałami warto wykonać oprysk świeżo zawiązanym gronom z roztworem zawierającym wapń, bo u mnie to się zdarzyło w gruncie w pierwszych tygodniach lipca. :placze:
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2023 22:11 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, Emilia

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 22:01 #840593

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Grzebuła wrote:
Ciekawe u kogo nie ma ZZ
U mnie :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, jagodka27, del, zwykły chłop, Grzebuła, Emilia

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 23:20 #840595

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4169
W szklarni u mnie bardziej czuć jodyną niż pomidorami :happy4:
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, Babcia Ala, Grzebuła

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.924 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum