TEMAT: Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Sie 2023 23:33 #840596

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13653
Czyli ruski patent :)
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Emilia

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 12 Sie 2023 02:16 #840597

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29664
Ja ZZ miałam na jednym pomidorze, sam czubek, ogłowiłam go, tu w wątku jest zdjęcie i na razie czysto. Jednak nie należy chwalić dnia przed zachodem słońca, szyki bojowe cały czas zwarte :wink2:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Kaja, jagodka27, JaNina, del, Lulu, Grzebuła, Emilia

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 12 Sie 2023 09:10 #840609

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Grzebuła wrote:
Ciekawe u kogo nie ma ZZ :placze:

U mnie. Był fałszywy alarm bo M. Powiedział że owoce są zarażone. Po dotarciu na miejsce okazalo się, że na 2 iwocech zgniliznę znalazł (on sie jeszcze uczy). W temacie zarazy miałam tylko kawałek lodyszki na koktajlowym brązowy, ale już suchy. Musiało wyjść po poprzednim oprysku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, jagodka27, Grzebuła

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 12 Sie 2023 09:17 #840610

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
Grzebuła wrote:
Ciekawe u kogo nie ma ZZ...
U mnie na razie nie ma. Tylko opryski w tunelu IF i DMSO.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Kaja, jagodka27, Grzebuła

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 12 Sie 2023 09:35 #840612

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Miałam na jednym krzaku w szklarni. Musiałam go usunąć. Na zewnątrz były dwa nadmiarowe krzaki pomidorów. które już dawno znalazły swoje miejsce na wysypisku. Ja jestem na działce maksymalnie dwa razy w tygodniu i trudno jest zauważyć początki ZZ. Pogodziłam się już z tym, ze niedługo będzie po pomidorach. Na balkonie ZZ brak,ale pomimo codziennej fertygacji liście nie wyglądają najlepiej.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Babcia Ala, Grzebuła

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 12 Sie 2023 10:25 #840618

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
U mnie ZZ tylko w folii, ale sama zwątpiłam czy to nie szara. Zmiany jak od zz na liściach, ale delikatnie biały nalot. Lodygi tylko w 2-3 miejscach i zawsze przy gronie kwiatowym (pustym, niezawiązanym) oraz kilka zawiązków pomidorów co nie rosły. Tylko szara by wyszła jak temp w folii poniżej 20 stopni? Wywaliłam od groma liści (zdrowych) i teraz powinien być spokój. W gruncie też robię prześwity na krzakach, ale te zdrowe, nie licząc kolejnych podgryzionych krzaków (karczownik) - walczę z nim dalwej, w tym roku zasmakował w pomidorach teraz...
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, jagodka27

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 12 Sie 2023 11:09 #840625

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Fragment artykułu ze STRONY

SP="Grzyb do rozwoju i infekcji wymaga wysokiej wilgotności względnej powietrza i silnie zwilżonych liści. Do infekcji może dojść w szerokim zakresie temperatury — od 0°C do 30°C, ale B. cinerea najbardziej patogeniczny jest w temperaturze 14-15°C. Optymalna temperatura wzrostu grzybni i powstawania zarodników konidialnych wynosi od 20°C do 23°C. Rozwojowi choroby sprzyja mała ilość światła, osłabienie roślin innymi chorobami, niedobór wapnia i potasu w glebie. Sprzyjające warunki panują też przy zbyt dużym zagęszczeniu roślin."
Alicja
Ostatnio zmieniany: 12 Sie 2023 11:09 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, Kaja, jagodka27

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 12 Sie 2023 13:12 #840638

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
No i w sumie to może być i szara. Ale teraz mocno liście przerzedzone, więc powinno być ok. Ten nalot na plamach ZZ mi nie pasuje tylko, bo taki biało-szary właśnie. Jak dalej będzie wychodzić to to trzasne za kilka dni scorpionem.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 12 Sie 2023 13:16 #840640

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
To może i u mnie jednak szarą wychodzi , przedwczoraj robiłem oprysk finito i na jednym krzaku na którego nie miałem miejscs i wsadziłem w cienistym miejscu i osaczony z dwóch stron panelami zrywalem z niego wczoraj i dziś liście zarażone, kolor jest stalowy, prześlę zdjęcie jak znajdę .
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, jagodka27

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 12 Sie 2023 14:00 #840642

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Lilith, ten biały nalot jest na spodniej stronie liścia?
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, jagodka27

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 12 Sie 2023 14:42 #840645

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
tak właśnie od spodniej, ale i na zewnetrznej się znalazło. Niby zmiany na liściach jak od ZZ, ale nie pasuje mi czemu łodygi tylko na gronach kwiatowych, a owoce to tylko takie maleńkie pomidory - niezapylone zapewne. Tak łodygi i owoce czyste. A miałam gęsto, więc może być, bo wilgotność ostatnio 90% cały czas była. No i plamy nie były takie suche po oprysku jak to zwykle po ZZ, ale bardziej mokre. Teraz bez oprysku, ale przewiewu więcej (oberwałam od groma liści) to zmiany zasychają.

Edit: w gruncie znalazłam szarą... Na dwóch krzakach - jeden zaatakował 2 owoce, ma drugim tylko szypułki. I tu nie miałam wątpliwości.
Ostatnio zmieniany: 12 Sie 2023 15:41 przez Lilith.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 12 Sie 2023 15:59 #840649

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Co prawda to opis zmian na ziemniakach, ale to ta sama choroba grzybowa. "Wcześnie rano, przy utrzymującej się w powietrzu wilgoci, na brzegach plam na dolnej stronie liścia widoczny jest delikatny biały nalot grzyba. Nalot tworzy się wokół gnijącej plamy, nigdy na niej. Na górnej stronie liścia, w tym samym miejscu, może występować jasnozielona (seledynowa) obwódka."
źródło: ziemniak-bonin.pl/katalogi/choroby/zaraza-ziemniaka/
Alicja

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 12 Sie 2023 16:07 #840650

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
U mnie chyba nie ma ZZ, gdzieś widziałem objawy SZW, ale dałem oprysk PW. U mnie pomidory normalnej wielkości jeszcze nie dojrzewają, ale to skutek późnego wysadzenia, ale jakieś zbiory będą.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Babcia Ala

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 12 Sie 2023 17:16 #840654

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
No właśnie nalot jest typowo na zmianie. To samno na zmienionej łodydze z gronem kwiatom - dało mi to do myślenia. Dzisiaj upał, wilgotność spadła do 30% i zmiany z nalotem suche, po wzięciu do ręki aż pyli. Zmyliło mnie, że pojawiło się jak ZZ atakowała wokół, wilgotność 90% i zimno.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Babcia Ala

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 13 Sie 2023 16:30 #840705

• Matkud
  • Matkud's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 277
U mnie kilka małych zaschniętych śladów po ZZ, ale tylko na dwóch odmianach - San Marzano i Black Price. Do ostatniego tygodnia był spokój w szklarni, na koniec czerwca poszedł zapobiegawczo Revus, w połowie lipca Curzate, 2 tyg temu Cabrio Duo. Jedyne z czym miałem problem w lipcu to alternarioza.
Drzwi z dwóch stron otwarte i zdjęta cała ściana od wschodu dla lepszego przewiewu.
U teściów w lubelskim obok domu i na dwóch działkach ZZ skasowała wszystkie pomidory gruntowe, ale oni są fanami drożdży i innych czarów.
Ostatnio zmieniany: 13 Sie 2023 16:31 przez Matkud.
Za tę wiadomość podziękował(a): najemnik, jagodka27, Babcia Ala, Grzebuła

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 13 Sie 2023 17:23 #840709

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4169
A u mnie :placze: :placze:
Syn wyganiał mnie rano ze szklarni, mówi - ja tu zrobie... bo juz nie dałam rady i pękłam ... W chwili obecnej pomidory wcale tak źle nie wyglądają w szklarni, takie pół golasy ale cały czas obrywać trzeba zarażone liście. Obawiam się ze jak skonczą się liście, zz wejdzie na owoce.
Temperatura w szklarni 29st.C, słońce grzeje.
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Babcia Ala, magdalkaj, Grzebuła

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 13 Sie 2023 20:49 #840726

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Co za paskudny sezon. :hammer: To jest winowajca, że musiałem oberwać owoce z 14 krzaków Czekisty. Ilość deszczu była tak duża, że o mały figiel nie zgubiłem gumiaków, kiedy weszłem na grządki.Od przyszłego sezonu Czekisty będą rosły tylko w wiadrach. Werticilioza !.

IMG_3940.jpg
Ostatnio zmieniany: 13 Sie 2023 20:51 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, Babcia Ala, Matkud, Działkowiczka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 13 Sie 2023 21:00 #840727

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnei jak nigdy padło kilka krzaków... Jeszcze nornica lub karczownik się do nich dobrał. Z ogródka to mam odwodnienie do rzeczki, bo bym chyba ryż uprawiała czasem ;S Sąsiad ma licznik z wody pod wodą... Jeszcze mi szara zaatakowała kilka krzaków w gruncie... Ostatni raz miałam szartą w gruncie z 6-7 lat temu. Jeszcze żadnych przetworów w słoikach nie mam a mam już dość ;( Owoce pękają i chyba znowu żadnych twardych pomidorów na sałatki w occie nie będzie ;/
Ostatnio zmieniany: 13 Sie 2023 21:01 przez Lilith.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Babcia Ala, Grzebuła

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.759 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum