TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 19 Gru 2022 19:34 #819219

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Beata, niech się mały ogrodnik i pomocnik zdrowo chowa i szybko rośnie, a Tobie zdrowia i dużo sił życzę :hearts:

Agnieszko, trudne i smutne to chwile dla Ciebie, pocieszam :hug:

W najzimniejszym momencie w nocy było -15o, ale teraz choć temperatura oscyluje wokół 0o, to odczuwalna chyba niższa, wiatrzysko łeb chce urwać. To co JaNina kilka postów wyżej napisała o aurze, to tak samo sobie dziś o tym że śnieg topnieje przemyśliwałam. Ja jeszcze nie wiem czy krety ryją, bo leży pół metra śniegu i mógłby ten śnieg wolno tajać, bo przynajmniej nie spłynęłoby to wszystko do Bałtyku.
Dbajcie o siebie, bo ja wychodzę z jakiejś grypy czy czego innego, kto to tam wie, w każdym razie świństwo, trzy dni życia zmarnowane, a do przodu coraz mniej tych dni, ech. Wszyscy wokół chorują, a u małych dzieci często kończy się zapaleniem płuc.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 19 Gru 2022 22:28 #819242

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Przyłączam się do gratulacji Beacie.

Są komunikaty o gołoledzi na zachodzie kraju, po przejściu opadów. Widziałem nagranie, gdzie samochody jednym kołem jadą poboczem, a drugim po asfalcie. Na kolejne dni zapowiadana jest dodatnia temperatura, ale niestety ziemia zmarznięta i będzie mroziła opady.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, Marlenka, Mamma, koma, jagodka27, JaNina, del, Szczypiorek, Babcia Ala, Bobka, czarna2066, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 19 Gru 2022 23:25 #819247

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Szczecin zlodowaciał popołudniem. Szklanka. Nie szło iść, wszystko oblodzone. Teraz lekko na plusie i nadal pada deszcz.
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 20 Gru 2022 06:51 #819252

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5258
Beatko gratuluję Ci z całego serducha. Śliczny Synuś. Dużo zdrowia!

U nas też szklanka. Syn i mąż już w trasach, ponoć bardzo niebezpiecznie.

Ja znów rozkmniniam kota, bo wczoraj dwa razy załatwił się poza kuwetą. Boję się go teraz zostawiać samego, bo jak narobi gdzieś gdzie nie powinien to będzie niefanie....
Nie wiem może się zestresował czymś?

Czy ja mogę umyć podłogi płynem typu cif/ajax? Czy mu to będzie przeszkadzać?
Co by mogło być w miarę eko? Ocet?
Pozdrawiam Celina

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 20 Gru 2022 07:04 #819253

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13658
+3'C, wszystko płynie.
Drogi w miarę czarne, ale na chodnikach to "Gwiazdy tańczą na lodzie - LIVE" ;)
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, Marlenka, Mamma, koma, jagodka27, JaNina, Szczypiorek, Babcia Ala, Bobka, czarna2066, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 20 Gru 2022 07:06 #819254

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Mojemu starszemu kotu zdarzył się epizod poza kuwetą, gdy nie pasował mu żwirek. Na szybko kupiłam gruby sylikoniwy(do tamtej pory zawsze miał drobny) i w łapki hrabiego drażniły grube kryształki. Warto też sprawdzić czy przypadkiem w kuwecie nie było np za dużo siusków. No i ważny jest żwirek. Nie każdy kotu pasuję. Kazik miał jakieś 8 miesięcy jak zaczął u córki w pokoju posikiwać. Temat się zakończył po kastracji.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 20 Gru 2022 08:37 #819256

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Nocka i poranek bez przymrozku,wieje dość mocny wiaterek.Od południowego wschodu widać przebłyski wstającego słoneczka ale niebo pokryte jest szarymi ciężkimi chmurami.Śniegu coraz mniej ale jeszcze dziś jest.Aktualna temperatura to +4,2*C a przy gruncie +2*. Robi się ciapa,chodniki śliskie główne jezdnie czarne.Miłego dnia i ostrożnie na drogach i chodnikach. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :coffe: :coffe: ;) ;)

001-770.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 20 Gru 2022 08:53 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, Mamma, koma, jagodka27, bastis, Nimfa, JaNina, del, Szczypiorek, Babcia Ala, Bobka, czarna2066, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 20 Gru 2022 09:01 #819258

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Mój Dekster robił za kuwetą, jak była założona ta klapka w wejściu do kuwety. Wchodzić, wchodził, ale chyba nie potrafił się w tym zamknięciu skupić :unsure:
Po usunięciu klapki nie było problemu. Widać, że kot z klaustrofobią mi się trafił ;)
Rano było -1. Opadów brak, wiatr jest spory. Najważniejsze, że słoneczko przebija się przez chmury.
Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Mamma, koma, Nimfa, Szczypiorek, renmanka, Babcia Ala, Bobka, czarna2066, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 20 Gru 2022 09:13 #819260

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Termometr wskazuje 0 stopni.Jest masakra-gołoledź jakiej nie pamiętam. W mieście/Bialystok/odwołane szkoły, rano nie kursowały autobusy komunikacji miejskiej.Z domu strach wyjść,bo wszędzie, łącznie z tarasami jest lodowisko . Mąż,asekurując się kijem od nart ledwo doczłapał się do kur.

20221220_090144.jpg
Maria
Ostatnio zmieniany: 20 Gru 2022 09:15 przez koma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, Mamma, Nimfa, JaNina, del, Szczypiorek, renmanka, Babcia Ala, Bobka, czarna2066, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 20 Gru 2022 09:37 #819261

• Mejra
  • Mejra's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6750
Noi już na plusie 5st. :jeez: ...
Całą noc wiało...chyba nici z pięknych białych świąt...
Miłego dzionka ;) ;)

1671525351947240096149428465199.jpg
Pozdrawiam,Anka
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Mamma, koma, Nimfa, JaNina, del, Szczypiorek, renmanka, Babcia Ala, Bobka, czarna2066

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 20 Gru 2022 09:56 #819262

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9873
Włocławksie chodniki i ulice zamieniły się w szklankę... Wyjść się nie da. Zimno, wieje, pada, zamaraza :evil:

Beatko gratulacje! Wspaniale się spisałaś - śliczny chłopiec.

Aga - przykro mi, domyślam się co czujesz... 29 stycznia minie pierwsza rocznica śmierci mojej Basieńki, tęsknię za kotką do tej pory...
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, Nimfa, JaNina, Bea612, Szczypiorek, renmanka, Bobka, czarna2066, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 20 Gru 2022 10:10 #819266

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
A we Wrocławiu najgorzej było wczoraj późnym wieczorem, na zlodowaciałą ziemię zaczął padać deszcz. Wyszłam z sukami około 22 i mało nie fiknęłam pod własnym płotem.
Niby jutro najkrótszy dzień w tym roku, ale jakoś jakby jaśniej, resztki śniegu odbijają nieśmiałe przebłyski słońca. Niebo w kolorze szklanki mleka, do której ktoś kapnął niebieską farbką.

Trzy stopnie na plusie i bezwietrznie.
Niemiec przewiduje Boże Narodzenie zdecydowanie "zielone", +9/10 stopni :woohoo: . Dalej podobnie, ale prognozy tak niestabilne, że się do tego "dalej" nie przywiązuję.
Cóż, ze względu na ceny wszelkich nośników energii może trzeba sobie życzyć , by przy pozycji "zima" dać adnotację "zaliczone"?
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Mamma, koma, Nimfa, JaNina, Szczypiorek, renmanka, Babcia Ala, Bobka, czarna2066, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 20 Gru 2022 10:18 #819269

• Bea612
  • Bea612's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4636
Celinko, właśnie mam ten sam problem, trzeci raz obsikała mi łóżko. Żwirek świeży, trzy kuwety, nie wiem o co chodzi... :jeez:
Zielono mi i kwietnie
Pozdrawiam
Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Mamma, Nimfa, JaNina, Szczypiorek, renmanka, Babcia Ala, Bobka, czarna2066

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 20 Gru 2022 10:31 #819270

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Agnieszko :hug:

Alu dużo zdrówka :kiss3:

U nas odwilż, a że śniegu nie było tylko mróz, to chlapa wszędzie. Też szłam do kur bardzo ostrożnie.
Trochę deszczu się przyda :)
Miłego dnia :bye:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 20 Gru 2022 10:31 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, Nimfa, JaNina, del, Szczypiorek, Babcia Ala, Bobka, czarna2066, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 20 Gru 2022 10:40 #819271

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5258
Beatko współczuję bardzo. Czym usuniesz przykry zapach?
U mnie żwirek jest ten kukurydziany z biedronki, z takim do mnie przyjechał i wydawało mi się, że mu to pasuje...
Ale może faktycznie ta klapka go wkurzała, zdemontiwałam czasowo.
Najgorsze, że moje chłopaki to bałaganiarze. Łóżka nie pościelone, zeszyty na podłodze. Tu się aż prosi o tragedię.

Na podwórku niebezpiecznie. Posypałam ścieżki fusami z kawy i piaskiem. Nie lubię tego robić, bo się wnosi na butach, ale szkoda się połamać.

Uważajcie na siebie.
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, del, Szczypiorek, Babcia Ala, Bobka, czarna2066, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 21 Gru 2022 01:08 #819321

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Też używam kukurydziany, bo potem się kompostuje u mnie w różach, a róże po nim mają ciemnozielone, błyszczące liście, widać, ze im koci "obornik" odpowiada. Silikonowy - powinno się zaniechać produkcji - kolejne tony nie rozkładających się śmieci, bo gdzie go wyrzucacie ? Do kubła na śmieci.
Bardzo dobrze neutralizuje zapachy Jałowcowy środek do czyszczenia lodówek i zamrażarek z zieloną żabą w logo. Ja mam stale obsikaną chałupę przez cudze niewykastrowane kocury, czasem nawet wchodzą do piwnicy, zapaszek niczego sobie, po Jałowcu szybko znika.
Może tego kota dostałaś z tego powodu? Niektórych nie można tego oduczyć. U mnie do pokoju R., trzeba stale pilnować, aby drzwi były zamknięte, bo w przeciwnym razie łóżko zasikane, a ostatnio, bo rzucił kurtkę na łóżko jak wrócił i poszedł sobie zrobić coś ciepłego żeby się zagrzać, to któryś/któraś obsikał(a) kurtkę i dzięki temu łóżka nie było trzeba przebierać tylko kurtkę prać. Ogólnie nie lubię kotów, chociaż otoczyłam opieką 5, nie umiem się z nimi dogadać, nie rozumiem ich o co im chodzi. Moje są mało inteligentne, wszystkie 4 po jednej matce, a matka piąta. Te najmądrzejsze już są niestety za tęczowym mostem.

A o tytule wątku: odwilż, ale na razie nie gwałtowna, teraz w okolicy 0o i cały dzień dość mocny nieprzyjemny wiatr, co w połączeniu z wilgocią w powietrzu tworzy mało komfortową aurę nie zachęcającą do ruchu na świeżym powietrzu.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 21 Gru 2022 08:37 #819324

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Dziś najkrótszy dzień w roku, czarno, mokro, strasznie. Według prognoz ma padać - deszcz oczywiście - do Bożego Narodzenia. :( Znakomita większość śniegu stopniała, to, co leży, wygląda mało apetycznie, oględnie mówiąc. Półtora stopnia na plusie póki co, temperatura ma trochę podrosnąć.

A przy karmnikach i tak ruch, ostatnio przychodzi kilka zięb:

Przy okazji: dowiedziałam się właśnie, że różnica w długości najkrótszego dnia w Polsce między północą a południem wynosi aż godzinę i 10 minut. :woohoo: Czyli - i tak mam sporo dłużej "jasno", niż w takim Gdańsku czy innym Słupsku nie przymierzając.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, Nimfa, Szczypiorek, renmanka, Babcia Ala, czarna2066, JaKasiula, Mejra, jack90

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 21 Gru 2022 11:23 #819330

• czarna2066
  • czarna2066's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7321
Dziękuję wszystkim za życzenia :hug:
Jagodka27 gratuluję wnusia :hearts: Niech zdrowo rośnie :dance:
Aguś- Szczypiorku bardzo Ci współczuję utraty psiego przyjaciela :hug:

Odwilż pełną parą :dry: Za oknem 3°C i przelotne opady deszczu. Ciemno, mokro i bardzo ślisko.
Uważajcie na siebie w tym przedświątecznym czasie :hug:
Pozdrawiam Beata
Ostatnio zmieniany: 21 Gru 2022 11:24 przez czarna2066.
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, MARRY, jagodka27, Nimfa, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra, jack90

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.945 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum