TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 03 Sty 2023 04:51 #819878

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Babcia Ala wrote:
Wiarygodna prognoza jest na 3 dni, na 7 dni wyznacza tendencję. Nie martwmy się na zapas, jeszcze wszystko jest możliwe, w różne "strony".

Mapa, jaką przedstawiłem, to mapa satelitarna 3D , ruchoma.
Tu jest link do tej strony. www.msn.com/pl-pl/pogoda/mapy-pogody/tem...=1&ocid=winp1taskbar

Po ukazaniu się mapy trzeba ją przybliżyć myszką i odpowiednio ustawić.
Ostatnio zmieniany: 03 Sty 2023 04:57 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, Kaja, rozalia, koma, MARRY, bastis, JaNina, del, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra, Emilia

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 03 Sty 2023 08:43 #819880

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Ranek był szary i bury. Normalnie ciemności egipskie :( Teraz jednak jest nadzieja na coś lepszego, bo niebo się rozchmurzyło i zaświeciło słoneczko :) Na termometrze +7*.
Przez ostatnie dni przygotowywałam alfabetyczny spis tematów/wątków w Warzywniku. Dzisiaj już chyba udostępnię. Może komuś się przyda ;)
Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 03 Sty 2023 09:11 #819881

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9870
Ciepło ja na tą porę roku, wiaterek przyjemny bo przegania powietrze - w okolicznych domach palą chyba wszystkim co mają... W ogródku przy bloku wszystko wychodzi na potęgę - za wcześnie :jeez: Miłego dnia dla Was :flower2:

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 03 Sty 2023 10:04 #819889

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83477
We Wrocławiu też wszystko wychyla nosy z ziemi, przywiozłam z gór dwa wory stroiszu, ktoś przy naszej drodze ściął świerk... Dla mnie źródło zaopatrzenia, lecz świerka szkoda.
Jak tak będzie nadal, potrzebne będzie mi 10x tyle gałązek, gawrony zlatują się na sałatkę krokusowo-narcyzową :jeez: A przecież nie marzną, nie głodują - prawie 10 stopni. I miejskie śmietniki pełne.
Poza tym światło nadal ściśle limitowane, niby dzień powinien się wydłużać, a o 7.30 było niby w środku nocy.
Biedne hibiskusy produkują takie bladziutkie kwiatki:

Mój Niemiec zapowiada podobną "zimę" do końca tygodnia - dalej to mu nie ufam, niech sobie swoje chwiejne prognozy włoży między dzieła braci Grimm.

Uważajcie na siebie - mnie już męczy jakiś wirus, żaden paskudny na pewno, ale up..liwy, odbiera mi resztki węchu, zmieniając nos w sikawkę strażacką.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 03 Sty 2023 11:41 #819895

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2436
Ranek był pochmurny i nawet trochę pokropiło teraz jest+8 i lekki wiatr.A mnie Nowy Rok znowu nie ciekawie się zaczął ale jestem dobrej myśli że będzie już coraz lepiej,mąż dzisiej miał operację i jak dobrze będzie się czuł to wypiszą go w tym tygodniu, prawdopodobnie czeka go jeszcze jeden zabieg.Teraz spokojnie mogę sobie wypić kawkę już bez stresu.

miłego dnia :coffe:
pozdrawiam Bożena
Ostatnio zmieniany: 03 Sty 2023 11:46 przez bela.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 03 Sty 2023 12:40 #819900

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Poranek był zachmurzony.Trochę wiało i padał drobny deszczyk.Później pokazało sie słoneczko i świeci,choc są i chmurki.Teraz termometr wskazuje +13,6*C.Podwiewa mocniejszy wiatr więc i powietrze jest w miarę czyste.Teraz właśnie słońce zakryły chmury ale raczej nie będzie padało.Spokojnego dnia. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)
Pozdrawiam Józek!!

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 03 Sty 2023 12:56 #819902

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32084
Jeden z ostatnich wiosennych dni.W najbliższych dniach już temperatury,szczególnie nocą na minusie
Od rana świeci ładnie słoneczko, trochę za silny wiatr,temp.9 stopni.
Do sezonu jestem już gotowa.Dzisiaj dotarła ostatnia przesyłka z nasionkami.

20230103_124450.jpg

Trochę wiosny zimą

20230102_105244.jpg
Maria

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 03 Sty 2023 17:20 #819915

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29668
Oj chciałoby się zaśpiewać: "Wiosna, wiosna, wiosna ach to TY..." :cry2:

Mietku, ta zima tam w tym miejscu - mniej, więcej - jest co roku, a obecnie jest tam od przeszło miesiąca, raz bliżej, raz dalej, a czy do nas dotrze i jak zimna tego nie wie nikt :whistle:, bo to zależy od rozkładu ciśnień, o czym doskonale wiesz, więc na razie nie martwy się na zapas, chwytajmy dzień. A tymczasem u mnie bez zmian, norma dziś nie zrobiona, więc idę kopać warzywnik z czołówką :bye:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 03 Sty 2023 17:25 przez Babcia Ala.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 04 Sty 2023 08:32 #819940

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Dzisiaj już zdecydowanie chłodniej. Na wysokości 3m było co prawda +3*, ale na wysokości 1,5m już tylko zero. Na trawniku warstwa szronu. Niebo jednak jest bezchmurne, więc słoneczko świeci :)

Marysiu, widzę, że też zakupiłaś seler Dolvi. Miałaś go już?
Ja chyba dzisiaj zamówię brakujący asortyment. To co potrzebuję już mam odłożone w koszyku ;)
Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, rozalia, Szafirek, Zygowa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 04 Sty 2023 08:34 #819941

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
Wczesne godziny zapowiadały słoneczny dzień.

20230104_074908.jpg

Na termometrze 2 stopnie,słonecznie i bezwietrznie.
Niech wrócą mrozy,bo nie wiem co będzie z daliami i liliami.Juz startują,co o tej porze nigdy się nie zdarzyło.

20230104_082220.jpg

20230104_082105.jpg

Janinko pierwszy raz go wysieje.
Maria
Ostatnio zmieniany: 04 Sty 2023 08:36 przez koma.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 04 Sty 2023 08:55 #819943

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83477
Rzeczywiście - budzą się. Marysiu, nie da rady jakoś obniżyć temperatury troszkę? Ja lilii nigdy nie wykopuję, śpią grzecznie, w przeciwieństwie do wszelakich narcyzów, krokusów i cebulowych irysków, które przysypuję korą i przykrywam, czym się da. Nawet przycięłam wczoraj mocno jedyną w moim ogrodzie tuję, pozostałość sprzed "mojej kadencji", by pozyskać choć marne gałązki.
A w nocy - pogodnie było - temperatura musiała spaść poniżej 0, bo i trawa oszroniona. Zaraz też ruch wielki w stołówce:

Jak widać, póki co całkiem słonecznie, człowiek od razu lepiej się czuje. Choć Niemiec zapowiada spory deszcz.

I jeszcze piękny zapach - moje drzewko owocowe B) kwitnie szaleńczo, choć z braku pszczółek raczej niewiele z tego wyniknie, prócz wypełnienia kuchni bossską wonią.

Zima jak na Sycylii, to i cytryna nie próżnuje.
Uważajcie na siebie, bardzo łatwo złapać wirusa, ludzie po sklepach kichają i kaszlą bez skrupułów.
Ostatnio zmieniany: 04 Sty 2023 08:55 przez Łatka.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 04 Sty 2023 09:08 #819944

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu cebule lilii,które przechowuję w garażu,kupiłam na wyprzedaży w grudniu.Szanse na posadzenie ich do gruntu były zerowe.zapowiadane są niskie temp,może przystopują.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, MARRY, Szafirek, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 04 Sty 2023 10:11 #819946

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9870
Dziś termometr sprowadził mnie na ziemię - jednak jest dopiero styczeń :rotfl1: - tylko 2 stopnie...Bez opadów, lekki wiatr. Słoneczko coś próbuje podziałać zza chmurek.

Jaka pogoda, taki relaks- nie ma to jak grzać tyłek nad grzejniczkiem :pinch:

322816998_522238973304979_3277707498815545301_n.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, koma, MARRY, Jaedda, Szafirek, JaNina, Zygowa, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 04 Sty 2023 11:20 #819949

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Ochłodziło się. Temperatura oscyluje w granicach zera.
Mgła, na drzewach szadź. Wiatr umiarkowany.

Dobrego dnia :hug:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, MARRY, Jaedda, Szafirek, JaNina, Zygowa, del, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra, trzyary

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 04 Sty 2023 11:53 #819952

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Poranek chłodny i choć termometry wskazywały +5,2 i +2*C to jednak szyby samochodów były oszronione.Przy gruncie było poniżej 0 ale nie przekroczyło -1.Teraz słońce zagubiło się i coraz mocniej wieje chłodny wiaterek.Wprawdzie jest czym oddychac ale chce urwać głowę.Bez czapki nie ma co wychodzić na zewnątrz.Z prognoz wynika,że zapowiadane mrozy i śnieg od soboty zostały odwołane. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :coffe: :coffe: ;) ;)
Pozdrawiam Józek!!

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 04 Sty 2023 18:35 #819980

• Jagoda254
  • Jagoda254's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1027
Cieplutko. Pojechałam na działkę i nawet w styczniu można zebrać jakieś plony!Niestety pogoda mnie zmyliła, chodziłam bez czapki i oprócz jarmużu i pietruszki przywiozłam ...grypę!
Pilnujcie się!
20230102_093151.jpg
Serdecznie pozdrawiam Jagoda
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Jaedda, Szafirek, Zygowa, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 04 Sty 2023 22:01 #819996

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Ciepło 8 stopni. Od rana do teraz deszcz.
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, Szafirek, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 05 Sty 2023 01:00 #819999

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
U nas w miarę ciepło, ale wietrznie. Na działce wszystko śpi bo nie ma co się budzić. Działka nowego M jest czysto rekreacyjna, ale znaleźliśmy tam miejsce na warzywniak. Okazało się, że sąsiad obok myśli o sprzedaży swojej działki. Dość regularnie uprawianej. Jutro się z nim spotykam by złożyć propozycje zakupu. Trzymajcie kciuki. Jest szansa połączyć działki z podziałem na uprawę i rekreacje. Działkę, którą jako ostatnią widzieliscia na moim Vloga sprzedałam. Okazało się, że tam sama glina była :(
Za tę wiadomość podziękował(a): Szafirek, Zygowa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.517 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum