TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 01 Lut 2023 17:15 #822404

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
del wrote:
Kaja wrote:
A w Gdańsku prawie wiosennie. Świeci słońce, ale chmury także są....
W stolicy słoneczko, a na "prowincji" grad ;)
Wkrótce po moim wpisie chmury zakryły słońce i od czasu do czasu padał deszcz. Spojrzałam do góry i aktualnie widzę na niebie gwiazdy.
Muszę otworzyć mapę nieba z adresu Babci Ali i je zidentyfikować. Temperatura dalej dodatnia, ale tylko 3,8 stopnia.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bela, Łatka, bietkae, koma, JaNina, Zygowa, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 01 Lut 2023 18:18 #822408

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29658
Bardzo chciałabym coś pozytywnego napisać o tej pogodzie, ale ... :sick:
Odliczamy, do końca lutego pozostało 27 dni, za sobą mamy 93 dni, czyli pozostało nam 22,5% i to jest to pozytywne co na tę chwilę mogę w wątku pogodowym napisać. :flower1:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 01 Lut 2023 18:18 przez Babcia Ala.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 01 Lut 2023 18:21 #822410

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11825
Jak tak pięknie i jasno Księgowa wyłożyła to aż się chce żyć :kiss3:
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bela, Kaja, koma, franki, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 01 Lut 2023 19:32 #822417

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Przed chwila przeczytałam, że aż do połowy lutego ma być mróz, a zwłaszcza nocą, a śniegu brak.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bietkae, koma, JaNina, del, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 01 Lut 2023 20:00 #822421

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9864
Dziś momentami przebijało słoneczko, ale ciężko mu to szło, bo wiatrzysko okropne. Drobniutki deszcz też był. Zdjęcie zrobione o 12tej:
328603603_916143459813536_1522807745911520487_n.jpg

Trochę kolorków - na zdjęciu jeszcze w kuwetce, docolewo rosną na balkonie :flower2:

327773165_908959623631329_850001204291337278_n.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Łatka, bietkae, koma, JaNina, Zygowa, del, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 02 Lut 2023 08:52 #822470

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83434
Na zewnątrz burzliwie. Właściwie mogłabym skopiować opis pogody wczorajszej - wieje i trochę rozrywa chmury, a w międzyczasie przechodzą fale deszczu. Ale to tylko takie igraszki w porównaniu z wczorajszym późnym wieczorem, właściwie początkiem nocy, gdy lunęło tak, że nie byłam w stanie wyjść z sukami, a one same też nie chciały. Wytrzymały bidule do 6.30 i obudziły mnie stanowczo.
Cztery stopnie na plusie, podobno rzeczywiście ma jeszcze przyjść zima, dobrze, że nazbierałam połamanych daglezjowych gałęzi.
Pozdrawiam czwartkowo.

Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bela, Kaja, bietkae, koma, MARRY, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 02 Lut 2023 08:59 #822471

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Pada śnieg, ale taki bardzo mokry, bo temperatura na plusie. Mocno wieje wiatr :( Znowu ciemno, nieprzyjemnie.
Cytryna będzie miała kwiatki. Może owoców nie będzie, ale co się nawącham, to moje :happy:

7B701B8A-428D-442D-AAF5-3B316986C198.jpeg

Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bela, Kaja, Łatka, bietkae, koma, MARRY, Zygowa, del, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 02 Lut 2023 09:17 #822473

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Jeszcze pogodnie. Przez jeszcze niegroźne chmury nawet gdzieniegdzie prześwieca błękit nieba i od czasu do czasu na chwilę widać słońce.
Według prognoz, koło południa ma zacząć padać śnieg.
A przyszły tydzień z mrozem, to niech sobie pada. Kołderka dla roślin jak najbardziej wskazana.
IMG_20230202_092759.jpg

Dobrego dnia wszystkim :bye:
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2023 09:29 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bela, Kaja, Łatka, bietkae, koma, MARRY, JaNina, Zygowa, del, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 02 Lut 2023 10:01 #822475

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32069
Ciąg dalszy pochmurnych dni.Przelotne opady deszczu i deszczu ze śniegiem.Temperatura +3.
Od soboty noce z mrozem od -8.Z kretowisk pozbierałam do doniczek ziemię-czeka na posadzenie begoni.

20230202_091808.jpg

Pocieszki przy braku słońca stoją w miejscu jak zaklęte.

20230202_093353.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bela, Kaja, Łatka, bietkae, MARRY, JaNina, Zygowa, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 02 Lut 2023 10:17 #822476

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2436
U mnie też tak jak u was pochmurnie i wietrznie.Od rana pada deszcz i tylko słychać jak w kominie hula wiatr.

IMG-20230125-WA0005.jpg
pozdrawiam Bożena

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 02 Lut 2023 10:58 #822480

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43741
Dziś również nie było przymrozku.Poranek brzydki,zamglony i mokry.Od godziny świeci piękne duże słońce mocno rażącymi promieniami.Na niebie sa chmurki ale na razie bez zabawy w chowanego.Temperatura od razu wzrosła do ponad 12*C.Wieje b.mocny przenikliwy i zimny wiatr.Pozrywał mi osłony z hortensji.Pomimo pięknego słoneczka i czystego powietrza jest pełna rezygnacja ze spacerów. :bravo: :bravo: :bye: :bye: ;) ;)

003-438.jpg

004-300.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, Kaja, Łatka, bietkae, bastis, Zygowa, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 02 Lut 2023 11:06 #822481

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
Józiu 12 stopni w lutym??? :woohoo: Toż to przedwiośnie jak nic :dry: W tunelu coś rośnie u Ciebie?
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, ewakatarzyna, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 02 Lut 2023 11:11 #822483

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Marzenko na razie jest tylko sałata kozulowa z jesiennych samosiejek.Natomiast zmarzła sałata rzymska stożkowa.Za parę dni wysieję trochę rzodkiewki. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Kaja, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 02 Lut 2023 11:20 #822484

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
Kozulkowa daje radę? Rzodkiewkę będziesz uprawiał z rozsady czy z siewu bezpośredniego? Też bym chciała rzodkiewki wcześniej, ale ja mam tylko mały przenośny tunelik do dyspozycji. Czyli miesiąc czekania jeszcze, bo pogoda jaka jest, to każdy widzi :whistle:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 02 Lut 2023 11:57 #822490

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Kozulkowa nie boi się zimy(wiosennej). :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: Marzenko skłaniam się do zrobienia rozsady.Musze poszukać kiedy taką rozsadę wysadzać. :bravo: :bravo: :bye: :bye: :coffe: :coffe:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Kaja, bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 02 Lut 2023 12:06 #822491

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13063
Temperatura + 2*C,deszcz pada od wczorajszego wieczora.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Kaja, bietkae, Zygowa, del, ewakatarzyna, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 02 Lut 2023 12:18 #822494

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11825
Dwie godziny temu byłam z psem na polach ale krótko bo wietrzysko przewiewało mnie na wylot chociaż byłam dobrze ubrana. W drodze powrotnej kupiłam pieczywo i szybko do domu. W tej chwili ładnie świeci słońce to widać dobrze ile kurzu jest na podłodze, muszę czekać z odkurzaniem aż zmywarka skończy robotę. Wszystkie urządzenia prądożercze a panele niewiele robią więc trzeba rozkładać robotę aby jak najwięcej korzystać z bieżącej produkcji bo i pompa ciepła włącza się co jakiś czas. Temperatura zależnie od tego gdzie jest termometr - od zachodu pokazuje 2 stopnie bo tam wieje najbardziej, od północnej strony 5-6 stopni ale w słońcu chyba jest znacznie cieplej bo przed chwilą pies leżał na trawie, wyłożył się na grzbiecie i doświetlał brzuch :) .
Miłego, słonecznego a przede wszystkim spokojnego dnia wszystkim :flower2:
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, Kaja, Łatka, Zygowa, del, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 02 Lut 2023 14:10 #822500

• Znamy-się
  • Znamy-się's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21
Dzień dobry Wszyskim. Właściwie nie wiem do jakiego działu należałoby :jeez: dołączyć to,' co chcę Wam powiedzieć a prędzej to do czego chcę Was zachęcić...no i co tu dużo gadać wybrałem BabcięAle ( z chałupą 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna ) Więc do rzeczy....Od kilkudziesięciu lat praktykuję moją przygodę ogrodniczą na podstawie kalendarza "Dni siewu według Marii Thun" .Właśnie według tego a nie jednego z wielu innych które są dostępne na rynku.Ten kalendarz dokładnie precyzuje jak wykorzystać siły kosmiczne (nie tylko sam księżyc) do wspomagania każdej czynności w ogrodnictwie sadownictwie i rolnictwie , podając rodzaje roślin i dni wktórych należy przy nich wykonywać czynności pielęgnacyjne, jak również podaje dni w których nic nie należy robić przy roślinach bo im się wtedy szkodzi!! (nie raz i nie dwa czytałem tu na forum że "posadziłam chuchałam i dmuchałam, miały wszystko czego dusza zapragnie ale jakoś się w tym sezonie nie udały")Kalendarz ten podaje wszystko w sposób tylko na pozór skomplikowany a w gruncie bardzo prosty i redagowany zawsze w ten sposób,że każdy rocznik zawiera instruktaż dla tych , którzy mają go pierwszy raz w swoich Krękach. Do nabycia w kioskach (25 miejscowych złotych) na poczcie lub wysyłkowo /...../
Z tego, za co mogę ręczyć głową, to smak takich warzyw czy owoców to po prostu sama pychota,dorodne i piękne że jest na czym oko zawiesić a co chyba najważniejsze-połowa roboty! Najtrudniejszym dla mnie na początku było dostosowanie mojego 'życia ogrodniczego" do kalendarza ale- warto było.
Kalendarz korzeniami sięga lat 30-tych ubiegłego wieku i wiedza ta przyszła do nas z Niemiec
Pozdrawiam Wszystkich a szczególnie BabcięAle za skorzystanie z Jej terenu. :) :)
20230201_194349.jpg

20230201_194935.jpg

20230201_195013.jpg
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2023 14:30 przez JaNina. Powód: Usunęłam link reklamowy
Za tę wiadomość podziękował(a): Bogulenka, anistan

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.951 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum