TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 05 Cze 2023 19:49 #834261

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
U mnie też problem z rozsadami - są przy oknie w pokoju, gdzi eokno otwarte cały rok, jest im zimno, ale potem odbijają. Szybko wynoszę do rozsadników/folii (nawet tak przetrzymały -7 na dworze). Tozsadę robię rwaną, wybiega, wsadzam głęboko. W tym roku zimne noce, późno wysadzane, ale zahartowane za wszystkie czasy - miały totalny armageddon i to nie raz. Z 450 sadzonek (a ok 50 dałam szwagrowi) 3 sztuki złamane i nei wiem czy odbiją (jedna już ma liście od korzenia z wilka więc może będzie +1 sadzonka). Te co wyglądały jak połamańce teraz są wzorowymi sadzonkami (folia), te co przetrzymały w rozsadniku, jak na zewnątrz było -7 w donicach już zawiązują owoce - ani jedna sadzonka nie padła (one były od malutkiego narażone na zimno od okna).

@Tajga dzika - są takie lata, ja do gruntu często pomidory sadzę po 25 maja, bo lubi przymrozić. Inni już jedzą swoje, a ja ciągle ze sklepu. Ale takie miejsce i nie przeskoczę. Kilka lat temu było 2 czerwca -5, ja wysadzłam wtedy koło 10-go pomidory, ale dużo osób potraciło wszystko - w tym babka u mnei na dzielnicy, co się z rozsad warzyw i kwiatów utrzymuje. Ale takie złe lata zdarzają się rzadko i kolejny rok będzie lepszy.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Znamy-się

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 05 Cze 2023 19:53 #834263

• Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
  • Otrzymane dziękuję: 1980
Jak okryc ponad pół tysiąca różnych sadzonek przez dwa tyg było kilka razy na minusie nawet orzechy, kasztany, winogrona dostały do 1.5m wysokości. Rok temu ziemiorki mi zniszczyły rozsady a w tym roku po przeprowadzce problem było zimno.
Pozdrawiam Sylwester
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Mejra

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 05 Cze 2023 20:04 #834264

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Pamietam taki rok, i to stosunkowo niedawno, że wykopywałem rozsady w obliczu nadchodzących przymrozków. Wykopywałem, dawałem na taczki i dwie doby nocowały w altanie. W okresie 40 lat uprawy tylko raz zmroziło mi pomidory mimo nakrycia ale tylko część.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, rozalia, Marlenka, najemnik, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mejra, Xeno

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 05 Cze 2023 20:51 #834267

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Ja wysadziłem właściwie wszystko co miałem, zostały chyba tylko 2 sadzonki koralika. Zobaczymy co z tego wszystkiego urośnie.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Mejra

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 05 Cze 2023 22:47 #834283

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 887
Cóż, ogrodnictwo. To nie takie piękne jak na filmach na YT. Od początku, jak nie kiepskie wschody to potem zgorzel. A potem albo za mało światła, albo za ciepło, wybieganie, niedobory. Komuś doniczki zrzuci kot, komuś dziecko. Potem komuś spali słońce, komuś zeżre ptak albo sarna. A i przymrozek. A jak nawet się przyjmią w ziemi to i zimno/deszcz/grad/upał/susza zrobią swoje.do tego grzyby, robale, które uprzykrzą zupełnie

Czasem się udaje, czasem nie. Ja kapustnych się nigdy nie dochowałem, cebulą i marchewka wyszły mi w jeden rok. Cóż, tracimy sadzonki, uczymy się, próbujemy. Są tu ludzie jak Mietek co robią to od tak dawna że dla nich to banał, ja wciąż się uczę. A to żmudna nauka, bo jeden błędny dzień to rok czekania i wyciągania wniosków. Myślę że dzięki radom z tego forum dopracowałem to na czym mi najbardziej zależy, a reszta? Szczęście, doświadczenie, i wyciąganie wniosków.

Nie łammy się, nie w tym, to w przyszłym roku.
Za tę wiadomość podziękował(a): leszek0921, anistan, rozalia, Marlenka, pszczolka, del, ewakatarzyna, Mejra, jack90, Emilia

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 05 Cze 2023 23:02 #834284

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 763
Zarówno u mnie jak i mamy te same odmiany, większość w tu eku to honeymoon. Nie widać objawów niedoborów na liściach, wilgoci też raczej nie brakuje. Patrząc na doświadczenie tych kilku sezonów obwiniqm glebe, może to ph. Jak wrócę to wstawię zdjęcia. Różnica w stosunku do poprzednich sezonów to właśnie te liście ostro rosnące. Będę twarda i niczym nadal nie zasilam.
Pozdrawiam,
Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, del, ewakatarzyna, Mejra, Emilia

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 05 Cze 2023 23:07 #834286

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4167
U mnie tak smiesznie do gory rosły jak zrobiło im sie ciasno na palecie :) teraz juz są "normalne"
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Mejra, Izzaa

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 05 Cze 2023 23:15 #834290

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 763
Jak dłużej myślę to może ewentualnie czasowe braki wody, nie ma mnie na miejscu, podlewa mi sąsiada, więc może tu być jakus problem. Zobaczymy jak się to rozwinie.
Pozdrawiam,
Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Mejra, Emilia

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 06 Cze 2023 11:26 #834329

• Rolnik90
  • Rolnik90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 842
Czy koncentrat siarczanu magnezu który stoi już rok nadaje się do oprysku ?

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 06 Cze 2023 12:22 #834334

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2651
Re: Izzaa

Jak sama zapewne dobrze wiesz, alkaliczne pH w uprawie pomidorów nie jest zupełnie preferowane. Na dystrybucję mikroskladników mineralnych z podłoża też może mieć wpływ.

Osobiście nie korzystam z usług badających skład chemiczny. Staram się też nie eksperymentować z nawozami sztucznymi. To oczywiście dokuczliwy wysiłek, ale rotacyjnie wymieniam istotną cześć podłoża w mojej małej szklarni. Prowadzę kompostownik, mam też dostęp do naturalnie kwaśnego podłoża towarzyszącego zbiornikom wodnym, z których na zimę spuszcza się wodę. Szczególnie pomocne bywają krety, które działając na groblach produkują pulchną, bardzo czarną i kwaśną glebę do odbioru i zwozu taczką. Nawet, jeśli zastosuję potrzebne dodatki alkalizujące - np. naturalny popiół drzewny z tlenkami zasadowymi wapnia i potasu, to i tak podłoże z własnego kompostownika i otaczającego terenu narzuci całości podłoża potrzebny odczyn kwaśny. A wyeksploatowane w danym sezonie podłoże trafia na ubogacającą "regenerację".
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Izzaa

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 06 Cze 2023 12:33 #834335

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Tajga Dzika- jeżeli pomidorki były sadzone wystarczająco głęboko to powinny odbić spod ziemi.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 06 Cze 2023 15:09 #834346

• Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
  • Otrzymane dziękuję: 1980
Pole już łyse od dawna to było ponad tydzień temu do dziś nie ma śladu po żadnych roślinach, paliki spakowane i pole wygląda jak pustynia.
Pozdrawiam Sylwester
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 06 Cze 2023 16:51 #834356

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Rolnik90 wrote:
Czy koncentrat siarczanu magnezu który stoi już rok nadaje się do oprysku ?

Tak. Siarczan magnezu to chemicznie trwały związek.

nawozyplus.pl/wp-content/uploads/2020/04/KCH_S-MAG-PLUS.pdf

strona nr 5
Ostatnio zmieniany: 06 Cze 2023 16:56 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 06 Cze 2023 17:48 #834361

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Stosowałem 3 dni temu mospilan na pomidorach gdzie widziałem mszyce.nie miałem jeszcze HT Dzisiaj zauwazylem coś chyba w typie gąsienicy skosnika , były również podziurawione liście. Czy mogę ponowić oprysk mospilanem na tym krzaku? Na fasoli i innym pomidorze zauważyłem liście z śladem miniarki, je też mógłbym opryskać mospilanem? Uciąć te liście przy okazji?

IMG20230606125425.jpg

Na drugi raz dwa razy się zastanowię czy brać od kogoś sadzonki. Mszyce teraz skosnik chyba i nierozpoznane plamy na liściach plus wysuszone wierzchołki i jakby przekarmione, grube łodygi.
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 06 Cze 2023 17:49 przez Grzebuła.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 06 Cze 2023 18:42 #834367

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43741
Zerwij te liście zaatakowane przez miniarki to chyba jedyny sposób jej unieszkodliwienia. :bye: :bye: ;) ;)
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Grzebuła

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 06 Cze 2023 19:37 #834375

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Mam zeszłoroczny koncentrat Borosolu z mocznikiem. Czy nadaje się do zastosowania w tym roku?

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 06 Cze 2023 19:54 #834379

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Mam takie proste zapytanie do Was , czy wilk potrzebuje do wzrostu liśc który rośnie przy nim ? Mam zaczątek wilka, a obok schorowany liść z uszkodzeniami i plamami.
Pozdrawiam Grześ

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 06 Cze 2023 20:53 #834384

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
Nie potrzebuje, wilki żyją swoim życiem.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Grzebuła

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.910 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum