TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 30 Maj 2023 22:42 #833701

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13658
Babcia Ala wrote:
del wrote:
A ja zaczynam się bać :supr3:

prognoza.jpg

O w mordę kurza twarz :dry: Tomasz, zbieraj pudła tekturowe, tektura lub gazeta dobrze izoluje, bo to celuloza czyli drewno.

Na większość (papryka, bakłażany, cukinie) nałożę butelki PET 5L, ale wszystkie dwarfy już je przerosły. Nad nimi zrobię namioty z agrowłókniny.
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2023 22:42 przez del.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Lilith, rozalia, bietkae, koma, Szafirek, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 31 Maj 2023 06:32 #833703

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
U mnie z piątku na sobotę i z soboty na niedzielę może być nie ciekawe. Co dam radę to okryje.
O 4 rano było 4 stopnie.Przy tyłu stopniach przestałam już okrywac.Mam już tego powyżej dziurek w nosie.
Na niebie słońce,temp.szybko rośnie,kolejny ładny dzień.

20230531_055454.jpg

20230531_061421.jpg

20230531_061150.jpg
Maria
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2023 07:54 przez koma.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 31 Maj 2023 06:45 #833704

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye: :coffe:
Kolejna, pogodna noc. Najniższa temperatura 11,2°C
Słonecznie, bezwietrznie. Dzisiejszy target to 24°C
Jak pokazują najnowsze modele pogodowe, być może na początku czerwca czekają nas niespodziewane przymrozki.
Temperatura ma spaść w okolice 0°C, a nie jest wykluczone, że będzie jeszcze zimniej. W czerwcu taki spadek temperatury to bardzo rzadkie zjawisko.
Czeka nas niezbyt miła niespodzianka w pogodzie.

Legnica, 31.05.2023 r

Rozkład dnia -

20230531_leg.jpg

20230531_kw.jpg

Udanego dnia
:flower2: :drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, koma, Szafirek, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 31 Maj 2023 06:56 #833705

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
Bo to Wiola miesza, antycyklon :)

Dzisiaj o godz.6 +7'C i mgła. Przed godz.7 słoneczko prawie ją rozgoniło i dosyć ładnie świeci.

Miłego dnia :coffe:

ranek-5.jpg
pozdrawiam,
Tomek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 31 Maj 2023 07:14 #833706

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17542
Dzisiaj o 4.30 obudziło mnie zimno, bo śpię przy otwartym oknie.
Spojrzałam na czujkę i na wysokości 1 piętra było 4,1stopnia C.
Zbliża się pełnia, więc nawet zero może się zdarzyć dlatego dynie arbuzy i ogórki wciąż w doniczkach.
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2023 07:15 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, rozalia, Miragoral, Szafirek, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 31 Maj 2023 07:16 #833707

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Po wczorajszej przerwie, wróciło bezchmurne, błękitne niebo. Na termometrze 10*. Ogórków do gruntu nie posadziłam, bo mam obawy przed nadchodzącymi spadkami temperatur. Włożyłam rozsadę do inspektu, bo zrobiło się tam miejsce. Miejmy nadzieję, że nie będzie tak źle jak zapowiadają :dry:
Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Lilith, Kaja, rozalia, Szafirek, Nimfa, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 31 Maj 2023 07:17 #833708

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25494
:flower1: Wiatr lodowaty ,temp już +15 .
W nocy o 23 też było jeszcze +15
Pomidorki przesadzone wczoraj ,do dużych kupionych
przez EM doniczek . :devil1:
Facet się "przejął"swoimi na balkonie . :devil1:

Co to za ptak ?siedzi sobie w różach i zajada meszki.
Można powiedzieć ,że jest seledynowy :wink2:

Pachnie obłędnie ,a nie znam nazwy ,niski krzew .
Rodzaj liliaka?

Jeszcze kwitnie ,jako jedyna na razie .

Dobrych warunków dla wysadzenia warzyw życzę ,bo z tym jak czytam jest nie za ciekawie . :bye:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2023 07:40 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, rozalia, Szafirek, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Mirek19, gregon, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 31 Maj 2023 07:24 #833709

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Bobka wrote:
Co to za ptak ?siedzi sobie w różach i zajada meszki.
Można powiedzieć ,że jest seledynowy :wink2:

To może być pieluszek z rodziny świstunek.

Edit: Nie pieluszek, tylko PIECUSZEK
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2023 14:26 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, Szafirek, Nimfa, del, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 31 Maj 2023 07:27 #833710

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25494
Ale nazwa :happy4: super .
Mężuś co rusz pyta co to za ptaszek hm ,ciekawe
.Obudzi się :wink2: to Mu powiem .
Dziękuję Janinko, :hug:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, Szafirek, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 31 Maj 2023 09:22 #833728

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
U mnie też amplituda temperatury jest bardzo duża, dlatego codziennie na noc okrywam ogórki i trzy większe krzaki pomidorów, reszta zostawiona sama sobie, za to w najlepsze kwitnie groszek. O podlewaniu nie wspomnę, tylko dodam że bardzo sucho.
A tu, jak w ulu:

IMG_20230528_120105.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, rozalia, Szafirek, JaNina, del, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, gregon, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 31 Maj 2023 09:43 #833736

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Bogusiu, ten lilak to chyba Palibin.

16 stopni. Wiatr nie odpuszcza. Póki co na niebie ani jednej chmurki.

DSC08535-9.jpg

Miłego dzionka :hug:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, rozalia, Szafirek, Nimfa, JaNina, del, Mirek19, Bobka, gregon, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 31 Maj 2023 10:12 #833739

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 887
Wygląda to kiepsko. Niby w słońcu wręcz gorąco, ale wiatr do 10 bywa lodowaty. W prognozach słońce, słońce i słońce. Pod koniec tygodnia rankiem 3-4 stopnie się zapowiadają. Narazie nie panikuje ale nie wygląda to dobrze. I susza, zbiorniki z deszczówką już niemal puste a bardzo oszczędnie podlewam. Chyba trzeba będzie pierwszy raz od czterech lat podlewać kranówką, a tego na początku czerwca się nie spodziewałem. No nic, przynajmniej towarzystwo w tunelu się cieszy ze słońca i temperatury.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, rozalia, Szafirek, JaNina, del, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 31 Maj 2023 11:05 #833745

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
W nocy na parterze ponad 7 stopni. Dynowate, ogórki, arbuzy, melony sobie poczekają, tym bardziej, że siane później, by je później wysadzać. Przez pogodę kapusta spóźniona i nawet jak bym chciała to części nie mam gdzie... Jeszcze kapusty mam w rozsadach, ale się waham czy je wysadzić przed weekendem (ma byc niby spadek do 5-6 stopni czyli może być 3-4. Dla nowoposadzonych rozsad niefajnie...
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Szafirek, JaNina, del, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 31 Maj 2023 13:36 #833753

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Kapusta da radę, jak zahartowana znosi nawet kilkustopniowe przymrozki. Mojej wczesnej zaszkodziło to -6 może więcej przy gruncie - onegdaj, ale nie padła, wyglądała jak ofiara przemocy domowej, cała sina (pisałam w wątku kapuścianym).

Ja tej pogody mam już po kokardę :funnyface: , na razie uziemiłam kapustne, selery, z kalafiorami się wstrzymam, ale rozsada rozsadza doniczki, to też nie jest dobre. Kilka ostrych papryk stoi w szklarni, rano są omdlałe choć nie mają sucho, to znaczy, że nocą temperatura za niska i nie pobierają wody. Po nawałnicy i gradobiciu suszy u mnie na razie nie ma, ale ziemia z góry zaschła i jest jak beton, trzeba wzruszać. Podlewam rzodkiewki, sałaty i dzisiaj zamierzam podlać bób i groszek, bo są w pełni kwitnienia, więc mają duże zapotrzebowanie na wodę. Ogórki w doniczkach wypuszczają pierwszy liść właściwy, te przynajmniej są kompaktowe, pomidory w 2 l doniczkach, papryki i bakłażany zamierzam przesadzać do większych, bo przecież nie posadzę tego w ekspresowym tempie, sama jestem do tego. Marchew, nasiona od Legutko, nie wzeszła :sad2: . Nie wiem czy w pogodowym można takie rzeczy pisać, jak nie, proszę usunąć.

U mnie Niemiec nie zapowiada przymrozków, ale kto by mu tam wierzył, pamiętam już było tak, że miało być 4, a było na minusie. Reszta jak u Was, w słońcu upał, w cieniu lodowaty wiatr, w nocy zimno, za zimno...
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2023 13:37 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, Kaja, whitedame, Szafirek, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Mejra, Xeno

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 31 Maj 2023 16:35 #833768

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17542
Bobka napisała
Pachnie obłędnie ,a nie znam nazwy .......

Lilak Meyera Palibin.
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2023 16:38 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Szafirek, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 31 Maj 2023 21:56 #833789

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 887
Babcia Ala wrote:
Kapusta da radę, jak zahartowana znosi nawet kilkustopniowe przymrozki. Mojej wczesnej zaszkodziło to -6 może więcej przy gruncie - onegdaj, ale nie padła, wyglądała jak ofiara przemocy domowej, cała sina (pisałam w wątku kapuścianym).

Ja tej pogody mam już po kokardę :funnyface: , na razie uziemiłam kapustne, selery, z kalafiorami się wstrzymam, ale rozsada rozsadza doniczki, to też nie jest dobre. Kilka ostrych papryk stoi w szklarni, rano są omdlałe choć nie mają sucho, to znaczy, że nocą temperatura za niska i nie pobierają wody. Po nawałnicy i gradobiciu suszy u mnie na razie nie ma, ale ziemia z góry zaschła i jest jak beton, trzeba wzruszać. Podlewam rzodkiewki, sałaty i dzisiaj zamierzam podlać bób i groszek, bo są w pełni kwitnienia, więc mają duże zapotrzebowanie na wodę. Ogórki w doniczkach wypuszczają pierwszy liść właściwy, te przynajmniej są kompaktowe, pomidory w 2 l doniczkach, papryki i bakłażany zamierzam przesadzać do większych, bo przecież nie posadzę tego w ekspresowym tempie, sama jestem do tego. Marchew, nasiona od Legutko, nie wzeszła :sad2: . Nie wiem czy w pogodowym można takie rzeczy pisać, jak nie, proszę usunąć.

U mnie Niemiec nie zapowiada przymrozków, ale kto by mu tam wierzył, pamiętam już było tak, że miało być 4, a było na minusie. Reszta jak u Was, w słońcu upał, w cieniu lodowaty wiatr, w nocy zimno, za zimno...

Mi bakłażany powoli chyba zdychają w tunelu od tych szoków temperatury. Mimo że podlewane, nawożone to codzień wyglądają na bardziej oklapnięte, z jednym jutro chyba się pożegnam. Nocą wody nie pobierają, w dzień więcej oddają niż pobiorą bo w tunelu jest palący żar. Do diabła, te noce muszą się ocieplić.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Szafirek, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 31 Maj 2023 23:24 #833807

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5258
Zajączki kochane. Wiem, ze to nie ten temat, ale mam ciągle nie gotowe do zbioru kapusty białe w szklarni, a między nimi pomidory. Doszło do tego, że boczne liście kapust nachodzą mi na pomidory. Krzywią je i zacieniają. Czy mogę te boczne liście kapust oderwać? Odciąć do połowy? Albo związać jakoś do środka? Ma ktoś doświadczenie?

A pogoda... W dzień pięknie, na noc lepiej okno zamknąć. Mimo to wysadziłam rozsadę ogórków. Najwyżej wezmę od ptaszników syna kabel grzewczy i podłączę na przedłużaczu na noc...
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Szafirek, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 01 Cze 2023 07:12 #833820

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
Nieźle grzeje od rana, +14'C, trochę chmurek.
Ale prognoza na jutrzejszą noc jest bez zmian :think:

Miłego dnia :coffe:

prognoza-2.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Miragoral, Szafirek, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mirek19, JaKasiula, Lulu

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.877 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum