TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 18 Kwi 2023 18:53 #829291

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5237
Józku Ty sobie nie żartuj, bo sąsiedzi mają sporo racji. Pszenica u mnie ok, ale owies to porażka. Mam otwarte 4 różne worki i co jeden to gorszy. Strasznie zapylone, nie wiem czy to ziemia czy co horsze. A w jednym mnóstwo pociętych sznurków i fragmenty innego worka. Nawet nie mam jak jechać z reklamacją, bo mój M. Całymi dniami w pracy, a na plecy nie wezmę. Skąd taki kiepski owies nie wiem, nikogo nie osądzam, ale dziwnym trafem właśnie w tym roku...

Pogoda w miarę dopisała, powysadzałam do szklarni resztę sałat i kalarep. Co ma być to będzie.
Pozdrawiam Celina
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, Kaja, Łatka, MARRY, Szafirek, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 18 Kwi 2023 19:29 #829294

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29666
Wczoraj padała taka skuteczna mżawka, jak szłam zamknąć okno w szklarni, to pod nogami słyszałam "ciamkanie", czyli ciam, ciam, wody w glinie aż nad to. Całe szczęście, że przez sobotę i niedzielę udało mi się wysadzić prawie do końca bób (zostało 5 sztuk) i cały groszek zielony, bo teraz to można pracować w glinie o odpowiedniej konsystencji, takiej w sama raz do lepienia garnków :pinch:
Dziś nieprzyjemny wiatr ze wschodu, taka dość oziębła ta wiosna.

Ślimaki nagie... :dry: właśnie zakupiłam 2 kg środka z fosforanem żelaza. Dobrze, że są te granulki, bo z bobu i groszku pozostałoby już tylko wspomnienie.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 18 Kwi 2023 19:30 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, Kaja, Łatka, MARRY, Jaedda, Szafirek, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, JaKasiula, Mejra, Emilia

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 18 Kwi 2023 19:50 #829296

• tija
  • tija's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3071
Jak pogoda się zmienia co najmniej dwa dni wyłączone z życia , człek jak zombie :jeez: się przetrwało a i pisać nie było o czym ,codziennie ziąb zielsko w domu . Dzisiaj rano 5 na plusie, mgliście , po ósmej na tyle się rozjaśniło, że pomidorki wyszły łapać promyki, jakiś czas temu nadciągnęły czarne chmurzyska czyli powtórka z rozrywki , no cieszę się bardzo :sad2:
Zielone choć w domu radzi sobie całkiem całkiem :hearts: :bye:
oaza-15.jpg
Elki foliak, warzywa i zioła
Pozdrawiam cieplutko
Ostatnio zmieniany: 18 Kwi 2023 19:53 przez Łatka.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 18 Kwi 2023 21:15 #829309

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Wróciłam wcześniej z polowania, bo zaczął padać deszcz. Nie za wielki, ale zmoknąć nie miałam ochoty. Dzisiaj sporo sobie zrobiłam w ogrodzie. Pomimo tego okropnego wiatru wyplewiłam sobie "hostowisko" i duży kwietnik przy pergoli. Pewnie dlatego mi wiatr tak nie przeszkadzał, bo pracowałam z nosem przy ziemi ;)
Wody u nas też dostatek. Wszystkie zbiorniki, czyli 3300 litrów są pełne. A jutro znowu ma padać :(
Łatka wrote:
...ale tych 0,5-1 cm, żarłocznych jak dług publiczny, nie wyłapie się ręcznie.
Tych mam najwięcej :mad2: I nie przepuszczam, co widzę dopadam :evil:

Spokojnej nocy :sleep:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 18 Kwi 2023 21:18 przez JaNina.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 19 Kwi 2023 06:50 #829328

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye: :coffe:

Zachmurzenie duże, słońce próbuje przebić się przez chmury, temperatura +7,2°C, w godzinach popołudniowych przelotne opady deszczu

Historyczne dane pogodowe -
Maksymalna temperatura powietrza zanotowana w Legnicy, w ciągu ostatnich 74 lat obserwacji, to +24,4°C. Temperaturę tę odnotowano 19.4.1962 roku.
Absolutne minimum, tj. -2,3°C zanotowano w 1969 roku. Średnia temperatura powietrza tego dnia wynosiła +18,5°C.
Najsilniejsze opady deszczu (14,4 mm) w Legnicy zanotowano 19.4.2002 roku. W 1980 roku maksymalne porywy wiatru dochodziły do 21,6 m/s.

Legnica, 19.04.2023 r

20230419_leg.jpg

Spokojnego dnia
:flower2: :drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, Łatka, MARRY, Szafirek, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 19 Kwi 2023 07:36 #829329

• tija
  • tija's Avatar
  • Platinum Boarder
O godzinie 6 było 4 na plusie , poszłam teraz nadal 4 , jedyne co, to się ciut rozjaśniło i nie nie słońca nie uświadczysz, od rana totalne zaciemnienie, chmury się ciut przerzedziły , przestało padać . Zegarek na piątą , wstałam o 6 , czasami można a nawet trzeba sobie taki luksus zaserwować :rotfl1: Planów na dzisiaj brak , pełna improwizacja :happy4:
Na przekór pogodzie, dobrego dnia :bye: :flower2:
oaza-17.jpg
Pozdrawiam cieplutko

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 19 Kwi 2023 07:43 #829330

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13654
Całe +6'C, ale zapowiada się ładny dzień - cała rozsada się już uśmiecha ;)

Miłego dnia :coffe:

ranek.jpg
pozdrawiam,
Tomek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 19 Kwi 2023 12:24 #829350

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Od rana było słoneczko i b.zimny wiatr.Termometr wskazywał 8,2* ale odczuwalna temperatura była na poziomie + 3+4 *C.Teraz jest zachmurzone niebo szarymi ciężkimi chmurami.Coś przez chwilkę pokropiło i na razie nie pada. Trzecia dekada kwietnia a jest zimno jak za dawnych lat w styczniu. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :coffe: :coffe: :) :)

002-647.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, leszek0921, Łatka, bastis, Szafirek, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mirek19, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 19 Kwi 2023 13:00 #829354

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
Wczoraj w końcu mogłam cieszyć się słońcem za to dziś znów zimno wieje i leję. Pogoda zmienna i człowiek chodzi rozdrażniony. :jeez:
Pozdrawiam Patrycja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szafirek, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 19 Kwi 2023 13:33 #829356

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Ochłodziło się. Tylko 8 stopni. Dobrze, że wiatr nie dokucza. W prognozach deszcz.

DSC_0212-12.jpg

Ciepełka :hug:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, Łatka, Szafirek, Nimfa, JaNina, del, Babcia Ala, Mirek19, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 19 Kwi 2023 13:57 #829358

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13654
Po słoneczku wspomnienie, teraz rządzi wiatr i deszcz :jeez:
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, Szafirek, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Mejra, Emilia

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 19 Kwi 2023 14:01 #829359

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4169
aż wyjrzałam za okno - u mnie jeszcze nie :lol:
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): Szafirek, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 19 Kwi 2023 17:20 #829371

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83459
Józku, ślicznie i bardzo wcześnie zakwitł Ci powojnik, co to za jeden?
U mnie pogoda też nienadzwyczajna, głównie ziąb, tylko 6 stopni w tej chwili. Rano trafiały się dłuższe chwile ze słońcem, potem zachmurzyło się, nawet symbolicznie pokropiło - i znowu przedarł się jakiś promyk.

Mam ciężki dzień, przed południem moja Lutnia miała usunięte dwie zmiany w skórze właściwej, jedna dla ostrożności z bardzo dużym marginesem. Teraz bida jeszcze naćpana, ale w nocy może być różnie :( .

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 19 Kwi 2023 18:28 #829374

• leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4941
Zimno :hammer: około 6 - 7* , wody już tyle napadało że woda gruntowa jest około 60 - 70 cm od powierzchni ziemi . :search: ciepła i słoneczka . :bye: :drink1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Szafirek, JaNina, del, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 19 Kwi 2023 18:32 #829375

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Bidulka :( Aniu, trzymajcie się :hug:
Pogoda do chrzanu, samopoczucie do kitu, ale żyć jakoś trzeba.
Prawie cały dzień pada deszcz. Tylko przez krótką chwilę w ciągu dnia świeciło słońce. Na termometrze aż 6* :dry:
Chyba namówię dzisiaj Męża o małe :drink1:
Spokojnego wieczoru :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, Łatka, Szafirek, Nimfa, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mirek19, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 19 Kwi 2023 19:02 #829377

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29666
U mnie cały dzień mgła, 5 stopni, a po do południowej ulewie, potop szwedzki :jeez:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, Łatka, Szafirek, Nimfa, del, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 19 Kwi 2023 19:46 #829380

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25488
Podsumowanie dnia
Temperatura ok 17 +12.Dość chłodny wiaterek ,po za tym
dzień ok ,bez deszczu ze słoneczkiem w tle co jakiś czas .
Sporo zrobiłam ,a mąż wciąż na odcinku zalewowym.
Kopanie dalej wrażliwych na stanie w wodzie roślin i przesadzanie :jeez: :jeez:
Aparat fot zrobiony ;) :)

To tylko kawałek z całego pasa błotowiska.
upload picture
Nawet nie wiem jaką ma nazwę bo liście piękne .

Spokojnego wieczoru. :bye:

Aniu zdrówka dla piesia i spokojnej nocy :hug:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 19 Kwi 2023 19:48 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, Łatka, Szafirek, Nimfa, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, Mirek19, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 19 Kwi 2023 20:29 #829383

• tija
  • tija's Avatar
  • Platinum Boarder
Do siedemnastej powiedzmy, że było jako tako a po siedemnastej zaczęło mocniej wiać i może nie lać ale padać . Jak wycieraczki nadążają znaczy pada jak nie, leje :happy4: a według prognoz o 14 miało przestać chodź wtedy nie padało :tongue2: w mojej pogodzie wieszczą kilka ciepłych dni a potem wraca zima :supr3: kwiecień plecień, niby się zgadza ważne, by na weekend była pogoda , u nas targi ogrodnicze . Kiedyś odwiedzane , dwa lata przerwy jakoś mnie nie ciągnęło , w tym z ciekawości no i może jakieś zioła czy cuś się kupi :think:
Moje drzewo czyżykowe a właściwie jedno z drzew tak gdzieś w porywach ze dwie setki a jak młode dojdą :ouch:
oaza2-22.jpg
Pozdrawiam cieplutko
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mirek19, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.643 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum