TEMAT: Propozycje odmian pomidorów na kolejny sezon - część II

Propozycje odmian pomidorów na kolejny sezon - część II 06 Gru 2024 10:19 #867942

• MaSa
  • MaSa's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 260
No dobra… złamałam się a mówiłam sobie że pomidory dopiero w marcu 2025 a dziś wyłożę Mohamed Micro Dwarf do kiełkowania… straszni jesteście :happy4:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Kaja, Marlenka, jagodka27, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala, magdalkaj, EwG, Emilia, lusinda, Sonka

Zielone okna z estimeble.pl

Propozycje odmian pomidorów na kolejny sezon - część II 14 Sty 2025 17:18 #869519

• Sonka
  • Sonka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1042
Ja wyjęłam z pudełka:
Amana Orange
Kellogg's Breakfast
Serce Aszchabadu
Gourmansun F1
Gourmandia F1
Mamipink F1
Pineapple King
Wnuczkina Radost
Red Pear
Pomidoro Cuore Antico Di
Acoui Terme
NN Janek
Hapynet F1
Persimonowa Sakiewka - do odnowienia
Giulietta F1
Roma
Giulietta F1, Cuore Antiko, Red Pear to odmiany przeznaczone do przerobu. Roma do podskubywania bezpośrednio w tunelu. Te odmiany wysieję pod koniec lutego. Z w/w odmian 6 będę siała pierwszy raz. Pozostałe to znane mi odmiany.
Do tego jutro dobiorę kilka dwafrów, które posieję pod koniec stycznia. W ubiegłym roku tak wysiewałam. W połowie czerwca miałam dojrzałe pomidory. Latem przekonam się czy dokonałam dobrego wyboru. Pozdrawiam.

Propozycje odmian pomidorów na kolejny sezon - część II 18 Sty 2025 17:21 #869736

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 44386
U mnie doszły dwie odmiany pomidorków które "na siłę" :rotfl1: :rotfl1: dostałem od koleżanki.Jest to Scatalone oraz kilka nasion Gavanskaja Sigara.Pomidory są podobno przerobowe typu paprykowego .Na galerii G.....le są ciekawe.A miało już być bez dodatkowych odmian. :bye: :bye: :bravo: :bravo: ;) ;)
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 18 Sty 2025 17:22 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Marlenka, Miragoral, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mejra

Propozycje odmian pomidorów na kolejny sezon - część II 18 Sty 2025 22:44 #869749

• BettyL
  • BettyL's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 227
Ja bardzo polecam Scatalone. Sieję ją od kilku lat. To odmiana podłużna i jako jedna z niewielu podłużnych nigdy u mnie nie ma wierzchołkowej zgnilizny. Bardzo dobry na przetwory
Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mejra

Propozycje odmian pomidorów na kolejny sezon - część II 19 Sty 2025 16:45 #869770

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 183
U mnie na pewno będzie przerobowy Rio Grande - pomidor 'specjalnie wyhodowana do gorących i wilgotnych klimatów południowych' i tak u mnie było w ogrodzie. Niedoświadczona ogrodniczka nie wiedziała co to pomidor samokończący :rotfl1: i tak musiałam go potraktować w połowie sezonu. Mnóstwo pomidorów z trzech krzaków, szybko zaczął owocować, wszystkie pomidory były zdrowe, bez śladów chorób, niczym nie pryskane, owocował chyba do końca października

pomidorRioGrande20.08.jpg

i ok 10 dni później...słońce czyni cuda :)

RioGrande24.08.jpeg
Ostatnio zmieniany: 19 Sty 2025 22:34 przez Klarkia25.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, olegowa, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mejra, Ina

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.291 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum