TEMAT: PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 15 Wrz 2024 11:13 #865204

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Dzisiaj zrobię pierwszy raz sos paprykowy/keczup. Wcześniej jeszcze takiego też nie miałem okazji próbować. Liczę, że przypadnie nam do gustu. Konserwowej w tym roku nie robimy, bo rzadko po nią sięgamy, kilka słoików ostało z poprzedniego roku.

Mi osobiście przypadła do gustu w tym roku papryka odmiany Nafania, super na kanapkę, słodka,najbardziej plenna i bez SZW.
Zaskoczony byłem też Palermo wydlubaną z marketu, też bez oznak SZW, gdzie inne papryki ja dostawały.
Zabrakło w tym roku regularnego podlewania i dodatkowego nawożenia i może miałbym lepsze rezultaty, ale jestem i tak spełniony wyniku.

IMG20240915105755.jpg
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, MaSa, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 15 Wrz 2024 11:35 #865206

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8241
Piszesz że zabrakło podlewania. Widzę na zdjęciu że niektóre papryki są pomarszczone. Też kilka krzaków takich miałem, ale nie wszystkie odmiany. Papryki rosły w jednym miejscu, praktycznie nie podlewane, jednym owoce uwiędły innym nie. Też obstawiałem brak podlewania, może to wrażliwość danej odmiany na trudne warunki uprawy ??
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 15 Wrz 2024 11:38 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, ewakatarzyna, Grzebuła

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 15 Wrz 2024 11:56 #865207

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak, myślę że marszczyły się od niedostatecznego podlewania, bo miałem włączałem linię kroplującą wtedy gdy podlewalem pomidory, a jak wiadomo podlewa się je rzadziej. Jak widziałem, że rośliny więdną podlewałem z konewki czasami.
W przyszłym roku rozdzielę linię kroplującą oddzielnie pod różne typy warzyw, adekwatnie pod wymagania wodne, a nie jak teraz wszystko pod jeden zawór.
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, zwykły chłop

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 16 Wrz 2024 16:21 #865238

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1178
To raczej padł system korzeniowy.
Staszek

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 16 Wrz 2024 18:14 #865240

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie to możliwe bo walczę z karczownikami, ale na jedno wychodzi, bo korzenie nie pobierały wody, chociaż Krzak ugina się od papryk a liście nie są zwiędnięte. Tylko owoce pomarszczone i to nie po całości tylko w jakimś jednym miejscu, najczęściej od strony słońca. U mnie nie jest tak że wszystkie owoce na krzaku są felerne. Na 10 owoców np 3 mają miejscowe pomarszczenie, a reszta jest śliczna.
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2024 18:14 przez zwykły chłop.

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 16 Wrz 2024 18:22 #865241

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie buszowal kret w sezonie, aż z niewiadomego powodu wyszedl z ziemii i leżał zdechły. Był prawie pod każdym warzywem
Pozdrawiam Grześ

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 17 Wrz 2024 03:24 #865260

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
zwykły chłop wrote:
U mnie to możliwe bo walczę z karczownikami, ale na jedno wychodzi, bo korzenie nie pobierały wody, chociaż Krzak ugina się od papryk a liście nie są zwiędnięte. Tylko owoce pomarszczone i to nie po całości tylko w jakimś jednym miejscu, najczęściej od strony słońca. U mnie nie jest tak że wszystkie owoce na krzaku są felerne. Na 10 owoców np 3 mają miejscowe pomarszczenie, a reszta jest śliczna.

Adamie karczownik załatwia paprykę na cacy, tylko ołówek z bryły korzeniowej zostaje, więc powód tego więdnięcia jest inny, pewnie za duża operacja słoneczna, papryczki obwieszone owocami i system korzeniowy nie dawał rady, ale to dobrze, chyba lepsze wszystko niż karczowniki, 10-cio letnie drzewa owocowe mi wykończyły.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 23 Wrz 2024 19:36 #865525

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Dzisiaj zlikwidowałam mają uprawę papryk słodkich.Krzaki duże, z piękną masą zieloną, ale owoce zaczęły wykazywać chorobę"?"No niestety temp.3-6 stopni nie sprzyjają paprykami

20240923_080341.jpg

20240923_164234.jpg

20240923_164220.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, zwykły chłop, MaSa, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 23 Wrz 2024 19:37 #865526

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Dzisiaj zlikwidowałam mają uprawę papryk słodkich.Krzaki duże, z piękną masą zieloną, ale owoce zaczęły wykazywać chorobę"?"No niestety temp.3-6 stopni nie sprzyjają paprykami

20240923_080341-2.jpg

20240923_164234-2.jpg

20240923_164220-2.jpg

Zostawiłam piękny,krzaczek Phytona

20240923_171520.jpg
Maria
Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2024 19:39 przez koma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, JaNina, papryczka, EwG, Grzebuła, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 23 Wrz 2024 19:57 #865529

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Ja będę likwidowała w tym tygodniu. Już i tak nie chcą dojrzewać na krzaczkach.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): MaSa, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 23 Wrz 2024 20:54 #865531

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7075
U mnie też spowolniły dojrzewanie. W tamtym tygodniu zrywałam wszystkie, które choć odrobinę się przebarwiały, położyłam w ciemnym pokoju razem z jabłkami i po trzech dniach wszystko czerwone. Dziś kolejny sosik, jutro ostre do zalewy i na suszenie.

20240923_123016.jpg

Odkryłam, ze mam ciekawą odmianę o nazwie Marisza, godna polecenia. Jest troszeczkę większa od moich pomidorowych i ściankę ma ok 1.2mm. Pobrałam już ziarnka. To jest kolejna która dojrzewa w domu.

20240923_203921.jpg
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): papryczka, MaSa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 27 Wrz 2024 20:42 #865702

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Z tego co czytałam, wiele osób już zlikwidowało paprykę.
Ja jeszcze czekam, nawet podlewam, bo ciągle jeszcze lato. Codziennie mam pół wiaderka lekko zabarwionych papryk, które idą do ciemnego pokoju i po trzech dniach czerwienieją.
To kolejna porcja na sosik, w większości dojrzałe w pokoju.

20240927_141239.jpg

A to Marisza o której wcześniej pisałam. Ścianka ma ok. 1.2cm, waga po obraniu i wyjęciu części nasiennej ok. 12 dek. Zebrałam kolejne nasiona. Bije moją pomidorową na głowę, na pewno będzie w przyszłym roku u mnie i to w dużej ilości.

20240927_141822.jpg
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Horti, zwykły chłop, Babcia Ala

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 27 Wrz 2024 22:19 #865705

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
Moja Marisza coś chyba nią nie jest, Nasionka z targu, może akurat miałem pecha i z sadzonek które skiełkowały wybrałem akurat tą Papryka fajna, ścianka gruba więc żalu nie ma, tylko już drugi raz siana i znowu klops, w ub roku coś mi już w ogrodzie zjadło sadzonkę (karczownik??) :hammer:

20240815_181506.jpg
pozdrawiam Adam

Ostatnio zmieniany: 27 Wrz 2024 22:21 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, Babcia Ala, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 29 Wrz 2024 21:30 #865805

• Horti
  • Horti's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3757
U mnie w tym sezonie dzieją się paprykowe cuda. Od kilku lat nie uprawiam ostrych papryk, a tu większość siana z moich nasion jest ostra. Przegryzka przy podlewaniu, skończyła się biegiem do kuchni do butelki z oliwą. Sprawdziłam u przyjaciół, że nasiona wydłubane z ubiegłorocznych słodkich Lesi dały ostre papryki. Sąsiedzi nie mają ogrodów warzywnych, może ktoś ustawił sobie na tarasie ozdobną ostrą papryczkę. Samej mi trudno w to uwierzyć, bo odległości są kilkudziesięciometrowe, a po drodze sporo innych roślin. Kiedyś czytałam, że aby papryki nie przepyliły się, muszą rosnąć na odległość lotu trzmiela, czyli około 1,5 km. Widać coś w tym jest.
Pozdrawiam,
Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 29 Wrz 2024 23:19 #865809

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Moje papryki notorycznie popełniają mezalians :ohmy:
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 30 Wrz 2024 00:19 #865810

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Od 7 lat uprawiam papryki w gruncie. Zawsze sadziłam ostre obok słodkich. Do tego roku nigdy nie miałam problemu z mieszankami.
Jak zaczęłam czytać posty na Forum, doczytałam, że może dojść do zmian.
W tym roku jak tylko zaczęły pojawiać się papryczki na krzakach, latałam i próbowałam czy są ostre, czy słodkie. Wszystkie odmiany zachowały swoje cechy.
Ciekawa jestem od czego to zależy. Trzmieli u mnie dużo.
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 30 Wrz 2024 06:20 #865812

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Ewo, wszystko przed Tobą :happy4: , młoda jesteś
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 30 Wrz 2024 06:53 #865813

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
U mnie jeszcze do takich mieszanek nie doszło. Zawsze staram się na nasiona zostawić pierwsze papryki. Może niektóre odmiany ostrych są bardziej chętne do dzielenia się swoim pyłkiem, a inne mniej :think:
U mnie już krzaczki na kompoście, a papryki będą dojrzewały w pokoju

310CA757-E631-42B7-8B88-32409D0C07D2.jpeg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Horti, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.764 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum