TEMAT: PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 30 Wrz 2024 23:25 #865863

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1178
Moje słodkie są słodkie, a ostre ostre ,jedynie w ostrości może być różnie . Rosną w kratkę bo nie sadzę odmianowo, a co popadnie - wpadnie w rękę. W szklarence mam i pszczoły i trzmiele , rogate i ogrodowe też były, ale się już dawno zbyły. A może to ozdobne krzyżują się ze słodkimi ?
Staszek
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2024 23:28 przez papryczka. Powód: uzupełnienie
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Horti, Anka-skakanka

Zielone okna z estimeble.pl

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 01 Paź 2024 00:07 #865865

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7074
Alu dziękuję Ci baaardzo!

Dziś większość papryk dużych zerwałam, kilkanaście krzaków usunęłam. Zostawiłam ostre i sporo słodkich, bo mają tysiące mniejszych owoców. Jak zmarzną, to zmarzną.

Jest sześć wiader słodkich i prawie wiadro ostrych, idą do pokoju na górę, między jabłka. Tam już dojrzewa trzy wiadra słodkiej: jutro, albo pojutrze kolejny sosik... :blink:
Papryki mam wystarczająco.

20240930_162228.jpg

20241001_000214.jpg
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 01 Paź 2024 00:08 przez lusinda.

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 01 Paź 2024 01:37 #865870

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
:eek3: klęska urodzaju Ewo
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 01 Paź 2024 01:37 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 01 Paź 2024 16:08 #865894

• Horti
  • Horti's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3757
U mnie z jabłkami dojrzewają bakłażany na nasiona. Pomysł z pobieraniem nasion z pierwszych papryk kupuję, . :)
Pozdrawiam,
Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Armasza, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 01 Paź 2024 16:40 #865896

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye:

Dzisiaj zlikwidowałem uprawę papryk.
Żal było usuwać zdrowe krzaki, dużo było jeszcze zielonych owoców (szczególnie Ramiro).

20241001_papryka.jpg

:drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Miragoral, zwykły chłop, MagSta, Grzebuła, MaSa, Anka-skakanka, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 02 Paź 2024 20:30 #865945

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
Właśnie dlatego uprawiam odmiany tylko o średniej wielkości owoców. Lepiej się wyrabiają z dojrzewaniem.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 12 Paź 2024 00:07 #866313

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Kolejne papryki dojrzewają, niektóre zaczynają się marszczyć, w pokoju chyba jest za ciepło. Sosu paprykowego mam już zapas na trzy lata :rotfl1: :rotfl1:

Wiem już których odmian nie powtórzę, a które na pewno będę miała. No i muszę zmniejszyć ilość. :devil1:

20241011_100434.jpg
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, badzia, JaNina, zwykły chłop, Anka-skakanka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 12 Paź 2024 14:46 #866319

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Ewo, pochwal się, które zdobyły Twoje serce
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 12 Paź 2024 15:26 #866321

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Nr 1 to Marisza, jest wielkości małej piąstki, bez żebrowań, ze ścianką ok. 1cm, soczysta, słodka, dla mnie bardzo smaczna i plenna.
Następna to Lesya, ścianka odrobinę cieńsza, smaczna.
Kolejne trzy odmiany NN, kupiłam papryki na bazarze, zebrałam nasiona i wysieję. To trochę taka niewiadoma, co z tego wyrośnie, ale spróbuję, bo papryki tego warte. Opisywałam je wcześniej: pomarańczowa pomidorowa, nieduża, bez żebrowań, ścianka ok. 1cm, słodka, soczysta. Kolejna trójkątna ok 18cm długa, ze ścianką ok 1cm. I ta największa, typu blok ważyła ok. 0.5kg, ścianka ok 1.5cm.
Do chrupania: papryka typu Ramiro, długa ok. 25cm z cieniutką skórką, słodka, soczysta, po prostu pyszna. Sadzonkę tej papryki zakupiłam kilka lat temu na bazarze, teraz zbieram swoje nasiona.

Znalazłam w pokoju dojrzałą Mariszę:

20241012_193139.jpg
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 12 Paź 2024 19:35 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, badzia, JaNina, Babcia Ala, MagSta, Anka-skakanka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 10 Lis 2024 21:26 #867118

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1258
Jak przechowujecie paprykę, żeby nie "parciała" u mnie kolejny sezon po zbiorach i zanim zdąży nabrać koloru to wyglada mało apetycznie i nikomu nie smakuje, jak patrzę na zdjęcia u Was to jest jak zerwana z krzaka, co robicie, zeby tak wygladała?
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 10 Lis 2024 21:55 #867120

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, podstawa to chłodne pomieszczenie.
Wcześniej, jak miałam mniej papryki, to jak doradzała mi znajoma, zawijałam w gazetę i wkładałam do pudełka i w chłodne miejsce.
W tym roku papryki było kilka wiader, już się nie bawiłam i rozłożyłam w pokoju na górze, pomiędzy poukładałam jabłka i przymknęłam okiennice. Na początku ładnie dojrzewały i się nie marszczyły, w momencie, jak zaczęliśmy grzać, papryki zaczęły się marszczyć, ale to już była końcówka, przerobiłam na sos.
Ważne jest to, aby warzywa w "dojrzewalni" się nie stykały, bo w momencie jak jedno zapleśnieje, wszystkie trzeba wyrzucić.

Kilka krzaków wyrwałam ze dwa tygodnie temu, sporo owoców jeszcze na nich było, położyłam w szopie i tam dojrzewają.
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 10 Lis 2024 22:03 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Anka-skakanka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 11 Lis 2024 14:17 #867140

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1258
Dziękuję, mam nadzieję, że w przyszłym roku też będę miała dłuższy sezon z ładną papryką
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 13 Lis 2024 21:19 #867218

• MagSta
  • MagSta's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 350
W tym sezonie poza Ramiro Yellow, najlepiej obrodziła mi Zorza. Do tego nie tylko smaczna ale i dekoracyjna.
Zorza.jpg
Pozdrawiam,
Magda
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, JaNina, zwykły chłop, Babcia Ala, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 13 Lis 2024 22:56 #867220

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Jedyną odmianą papryki, której jestem pewna w tym roku to Topepo Rosso, reszta pokiełbaszona przez Stopkę.
Topepo_Rosso.jpg
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jagoda254, JaNina, zwykły chłop, MagSta, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.894 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum