TEMAT: Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 14 Maj 2024 21:19 #857691

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25485
Ciekawe o pomidorach w tunelu.
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 15 Maj 2024 08:25 #857713

• alors
  • alors's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 144
Nad ranem w tunelu jest zimniej niż na zewnątrz... Co ciekawe: nawet w nieogrzewanym inspekcie umiejscowionym w tunelu wcale nie ma cieplej niż na zewnątrz. Bardzo mnie zdziwiły pomiary temperatury, które robiłem w tym roku.
Na przyszły rok planuję ustawić inspekt poza tunelem. Coś w tym stylu....
inspekt.jpg
pozdrawiam
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna, Chiarodiluna, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 15 Maj 2024 09:49 #857714

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2651
Tak, oczywiście. To termodynamiczna fizyka gazów. Przedpołudniowe słońce szybciej rozgrzewa otoczenie tunelu i inspektu, niż ich wnętrze. Dlatego poczyniłeś słuszną obserwację, że jest tam paradoksalnie sporo chłodniej. Ale jest druga i ważniejsza strona medalu. W nocy, gdy temperatura otoczenia dramatycznie spada, ten inspekt w tunelu dłużej utrzymuje ciepło, co może być decydujące dla przetrwania sadzonek w czasie realnego przymrozku. Zatem warto jeszcze przemyśleć, czy jednak inspekt i tunel nie spełniły swojego zadania. Acz, generalnie, zapora foliowa słabiej chroni przed wypromieniowaniem ciepła, niż szkło.

Ostatnio sam klimat się istotnie ociepla. Nie ważny tu jest nawet spór, czy z powodu działalności człowieka, zwiększonej okresowo aktywności Słońca, czy końca cyklu El Ninio na Pacyfiku. Ale i tak ma to znaczenie głównie dla osób mających szklarnie z infrastrukturą grzewczą. Ocieplenie klimatu pozwala im niskimi kosztami wcześnie zacząć sezon i bardzo łatwo odeprzeć pojedynczy nocny przymrozek. Dla osób pozbawionych tego nic się nie zmienia, bo zawsze wyskoczy jakiś spóźniony chłód, który może zniszczyć wszystko, co nie jest mobilne w doniczkach, do łatwej ewakuacji do domu. Taki incydent wciąż jest niczym obietnica w każdym maju. Tak samo we wrześniu coś podobnego niszczy uprawę dyń i cukinii, po czym następuje 8 – 10 tygodni ciepła, w których te dynie mogłyby dalej pięknie rosnąć, ale już nie mają czym.

Paradoksalnie w tym ocieplaniu się klimatu ma być coraz więcej takich niszczących pojedynczych wybryków pogodowych.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Miragoral, del, ewakatarzyna, Bobka, Emilia, Chajtarma, lusinda, Ewaewa

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 15 Maj 2024 14:44 #857725

• Lilith2021
  • Lilith2021's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 175
Hej, to mój pierwszy sezon uprawy pomidorów w „szklarni” z poliwęglanu. Tak mi się pozwijały liście na górze krzaczków. Czy to jakieś niedobory ? Roślinki wyglądają ok ale te zwinięte liście są w różnych odmianach.

Załączniki:
Pozdrawiam,
Kamila
Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2024 06:31 przez Marlenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna, Bobka, Chajtarma, świeżak w ogrodzie

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 15 Maj 2024 15:52 #857729

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
Moje co nieco ,może za mokro ,może za zimno .
U mnie wtedy się zwijają, jak nie widać chorób, to ok .
Widzę to kropelkowe podlewanie ?jeśli to przelane są .
Pomidor nie zginie Tobie z przesuszoną ziemią, ale zginie od
nadmiaru wody ,no i moźe
zacząć chorować .
(.. Nadmierne podlewanie pomidorów powoduje choroby grzybowe i gnicie korzeni, przez co roślina nie rośnie i obumiera. Zwiększona wilgotność w glebie sprawia, że podłoże jest mniej napowietrzone. To sprzyja rozwojowi grzybów, ale także więdnięciu całej rośliny, karłowaceniu oraz żółknięciu liści.)
Poczekaj na inne opinie . :)
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2024 16:00 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Azbi, jagodka27, ewakatarzyna, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 15 Maj 2024 16:01 #857730

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Mi to wygląda na przenawożenie azotem,.ciemnozielone liscie u góry plus kształt liści zwinięte jak u baranich rogów, dolne liście nabrzmiałe.
Miałem podobnie w ubiegłym roku, gdy też startowałem z pomidorami. Ale nie bierz mnie za wyrocznie, dopiero zaczynam. Pomyśl, czy odpowiednio dawkę nawozu dobrałas, czy stanowisko może za bogate w składniki.
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Azbi, vegetella, jagodka27, del, ewakatarzyna, Bobka, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 15 Maj 2024 19:45 #857745

• Lilith2021
  • Lilith2021's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 175
Myślę Że i przemawianie i przelane możliwe - na działce mam glinę więc wilgoć trzyma. Do tego robiłam nowe grządki więc dałam tam wszystko co możliwe - obornik, kompost, knojowke z pokrzyw plus bakterie i inne mikroelementy :) .
W takim razie na jakiś czas stopuję z nawożeniem i nawadnianiem :)
Pozdrawiam,
Kamila
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Azbi, jagodka27, Nimfa, Bobka, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 15 Maj 2024 21:49 #857762

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
Kamilo teraz już wiesz gdzie problem .
Na tym forum ,nie zginiesz. :devil1:
Tylko słuchaj rad ;)
Świetny sposób na zbieranie deszczówki.
Ciekawi mnie czy ktoś się jeszcze pochwali tutaj
takim rozwiązaniem ;)
Jeśli nie ,to zostaniecie prekursorami na tym forum ,z
fajnego sposobu ,na zatrzymanie deszczu :) :flower1: :flower2:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 15 Maj 2024 21:54 #857763

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
Woda pomaga wypłukać składniki z ziemi, może spróbuj podlewać częściej, ale mniejszymi dawkami wody tak myślę, z tego co kiedyś czytałem na forum, o ile się nie mylę.
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, Chajtarma, tomekgt

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Maj 2024 09:32 #857779

• Pedro110
  • Pedro110's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Na ostatnich liściach pomidorów pojawiły mi się takie przebarwienia . Narazie są one na pierwszych 3 4 liściach od dołu . Ktoś podpowie ? Mysle że to magnez :P

Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2024 06:36 przez Marlenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, Nimfa, del, ewakatarzyna, Bobka, Chajtarma, świeżak w ogrodzie

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Maj 2024 11:21 #857786

• JaroBot
  • JaroBot's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 35
Wygląda na braki magnezu. Ja po wsadzeniu pryskam profilaktycznie od 2 lat. Wcześniej zawsze miałem z tym problem i pryskałem po wystąpieniu objawów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Bobka, jack90, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Maj 2024 17:56 #857800

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
Mam dwie sadzonki pomidora Sart Roloise. Zrobiły się praktycznie całe fioletowe i jakby szary nalot na liściach. Zjawisko to występuje tylko na tej odmianie na 30 innych odmian. Przypuszczam że to może być niedobór fosforu albo cecha odmianowa? Ma ktoś tę odmianę lub uprawiał w tamtym sezonie? Nie wiem czy to nie Jacek je miał?

A może profilaktycznie je spryskać roztworem nawozu do pelargonii z biedronki i płynu do naczyń wg przepisu pomodoro który mi podyktował w tamtym roku?
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2024 18:02 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, Bobka, jack90, Emilia, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Maj 2024 18:08 #857801

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10245
Mam je co sezon. W tym również, zaraz sfocę.

Akurat w tym roku liście są soczysto-zielone, ale pamiętam, że nieraz miały nieco ciemniejszy kolor , zwłaszcza łodygi. Biorąc pod uwagę moje bardzo wczesne wysadzanie rozsad najprawdopodobniej było to związane z niestabilną temperaturą no i trochę kolorem owoców.

Nigdy w takim wypadku nie traktowałem ich indywidualnie i same dochodziły do siebie, ale możesz je na wszelki wypadek prysnąć żółtym kristalonem 3g/l

20240516_181028.jpg

20240516_181846.jpg
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2024 18:58 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna, Bobka, Emilia, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Maj 2024 18:42 #857803

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
No właśnie ze względu na kolor pomidorków pomyślałam że lubią być fioletowe. Moje sadzonki jeszcze są w kubkach po śmietanie i też już mogą wskazywać jakieś braki. Też zrobię zdjęcie zaraz

Ten w kubku:
IMG_20240516_184643531_HDR.jpg

IMG_20240516_185125365.jpg

A drugi w doniczce większej dużo lepszy stan:

IMG_20240516_184816592_HDR.jpg

Ten ma ładne liście.
Czyli jednak braki jakieś w małej powierzchni. Może jednak nie robić tragedii bo on jest jako zbędny, nadprogramowy narazie?
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2024 18:55 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, Bobka, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Maj 2024 22:05 #857820

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
Jutro swojego Sart Roloise sprawdzę jak wygląda, bo mam kilka takich trochę fioletowych sadzonek, ale już nie pamiętam które, opryskiwałem kristalonem żółtym 3g/l. U mnie raczej z przechłodzenia myślę.
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna, Bobka, tomekgt

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Maj 2024 23:13 #857822

• tomekgt
  • tomekgt's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 171
Mam trzy krzaki Sart Roloise i wyglądają podobnie jak na zdjęciach. Dostały takiego koloru po chłodniejszej nocy. Liście od spodu są zielone. Bez oznak niedoboru fosforu. Narazie nic z tym nie robię bo inne odmiany wyglądają normalnie. Tymbardziej, że nowe przyrosty liści są już zielone.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna, Bobka, Lulu, Grzebuła

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Maj 2024 23:28 #857823

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13653
W końcu mogłem wysadzić grunciaki - 50 dwarfów, 1 karłowy i 2 koktajlówki.

dwarfy_2024.05.16_4.jpg

dwarfy_2024.05.16_5.jpg

dwarfy_2024.05.16_6.jpg

dwarfy_2024.05.16_7.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2024 23:29 przez del.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, pszczolka, jagodka27, ewakatarzyna, Bobka, Grzebuła, Emilia, Chajtarma, tomekgt, lusinda, Ewaewa

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 17 Maj 2024 00:33 #857826

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
@del Fajnie wygląda zdjęcie z rozpiską pomidorów i te kamienie trzymające je.
Przy sadzeniu dzisiejszych papryk wpadłem na pomysł, a może już gdzieś to widziałem, nie pamiętam, jak wykonać w miarę estetyczne etykiety dla różnych odmian roślin.
Otóż wyciąłem z worka foliowego, białego, grubszego, np. u mnie był po nawozie do trawnika, dłuższe paski na szerokość i długość typowej etykiety pętlowej. Owinąłem wokół łodygi kawałek materiału, tak by jeszcze została dłuższa część do opisu i zacisnąłem zszywaczem biurowym. Na ten sezon mi wystarczy i kosztuje mnie tyle co nowe zszywki, których mi niestety zabrakło dla 2 ostatnich :jeez:
Może znacie tą metodę, ale może komuś innemu podsunąłem pomysł. B)
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna, Bobka, Emilia

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.922 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum