TEMAT: Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Lip 2024 16:23 #862571

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10253
Grzesiu, jak masz pomidory gdzieś niedaleko, mógłbyś teraz skoczyć, zobaczyć i podać nam ile masz na tą chwilę poparzonych pomidorów wystawionych bezpośrednio na działanie słońca? Nie powiesz chyba, że wszystkie owoce masz schowane w liściach. Popatrz na zdjęcia forumków wystawiających fotki swoich plonów. Czy u wszystkich owoce są zacienione? A czy te wystawione na słońce są poparzone?
Wydaje mi się, że bardzo ważne jest usytuowanie uprawy. Ja na tą chwilę na 100 odmian miałem jednego, dosłownie jednego pomidorka. Stoi w pełnym słońcu i nie ingerowałem w jego ulistnienie. Rośnie sobie spokojnie. Obrywam mu tylko wilki. Być może są mniej lub bardziej skłonne do poparzeń, a do tego może jakieś błędy w agrotechnice?
Nie wiem od czego to zależy.
Zauważ, że napisałem "rozsunąłem liście " nie usunąłem. Nawiasem mówiąc ten też rośnie w pełnym słońcu i na wyeksponowanych owockach nie ma żadnych oznak poparzenia. Ot taka to zagwozdka. :)
Być może jest coś w tym co opisuje Wikipedia:
"Oparzeliźnie słonecznej roślin sprzyja nadmierne odwodnienie rośliny. Zbyt mała ilość wody w jej tkankach powoduje, że łatwo dochodzi do ich przegrzania."
Tylko tutaj bardziej chyba chodzi o liście. :think:
Przy podlewaniu kropelkowym widzimy na powierzchni tylko mokrą plamkę. Woda kapiąca na ziemię tworzy pod powierzchnią sporą powierzchnię, podsiąkając kapilarnie na boki i w głąb. ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 16 Lip 2024 16:53 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Marlenka, Miragoral, del, ewakatarzyna, Bobka, Grzebuła, Chajtarma

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Lip 2024 16:56 #862573

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Widziałem w tym sezonie na ten moment jeden owoc poparzony i na papryce jednej odmiany. No racja, nie są wszystkie pomidory schowane za liśćmi i nie dochodzi do poparzeń. :think:
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Marlenka, del, ewakatarzyna, Bobka, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Lip 2024 17:58 #862575

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1498
Grzebuła wrote:
Jestem zmieszany, bo niektórzy radzą zostawiać liście osłaniajace grona, by nie dochodziło do poparzeń owoców, a niektórzy obrywają, bo łatwiej dojrzewają i nabierają słodkości
Od końca zaczynając.
Cukry są produktem fotosyntezy liści i stamtąd trafiają do owocu. Więc jak owoc pomidora widzi słoneczko - słodszym od tego się raczej nie stanie.

zgoda z Jackiem:jack90 wrote:
Wydaje mi się, że bardzo ważne jest usytuowanie uprawy.
i dorzuciłbym do tego pogodę.
Optycznie pięknie dojrzewający to ilość likopenu a ta zdaje się zależeć od warunków środowiskowych a głównie temperatury. Podobno 16-26°C to temperatury optymalne, powyżej 32°C synteza likopenu ustaje. Może jest tak że parasol z liści po prostu zapewnia regulację temperatury w połączeniu z tym co powyżej (usytuowanie uprawy + pogoda).

Grzebuła wrote:
SZW zebrała u mnie spore żniwo, nawet na okrągłych odmianach, typu Ałtajskij Oranżyjew albo Czekista oraz w typie serca Cour di Bue, Wes itp. , nie wspominając o długich na suszenie/przeciery. :jeez: Mam mętlik w głowie, czy to z mojej winy, że przy podlewaniu kropelkowym ta kałuża wokół krzaka jest skromna i może przez to SZW łatwiej mi się zrobiła niż gdybym podlewał konewką wokół łodygi. Jednak z drugiej strony wiem, ze rok temu z analizy wyszło mi spory deficyt wapnia.

Już było w tym roku, chyba nawet pisałem.
Uzupełnienie wapnia w glebie - obowiązkowo aby spać spokojnie.
Jak się zawiązują owoce codzienny spacerek - obrywanie okwiatu i dalej małym atomizerem oprysk wapniem zawiązków, tych nowych jak i tych sprzed dnia czy dwóch, raz na tydzień punktowo wszystkiego co się zawiązało i rośnie. I tak przynajmniej do momentu kiedy owoce się zapalą.

Aby to miało sens oprysk koniecznie z dodatkiem adiuwantu.
Gorąco polecam zamiast 'płynu do naczyń' wydać parę złotych na profesjonalny adiuwant.
Kiedyś już tutaj pokazywałem różnicę w teście na liściach:
adiuwant.jpg

Wynik oprysku ledwie co zawiązanego owocu pomidora byłby zapewne jeszcze bardziej spektakularny.
Były wątpliwości co do składników adiuwantów. Moje doświadczenie jest takie że z profesjonalnym adiuwatem muszę przygotować znacznie więcej roztworu dla wykonania oprysku po którym nic nie kapie.
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 16 Lip 2024 18:02 przez TomekD.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Marlenka, del, ewakatarzyna, Bobka, jack90, Marku, Grzebuła, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Lip 2024 18:16 #862576

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
TomekD wrote:
Cukry są produktem fotosyntezy liści i stamtąd trafiają do owocu. Więc jak owoc pomidora widzi słoneczko - słodszym od tego się raczej nie stanie.
Zgoda, ale podczas dojrzewania liście już mu nie są tak zbytnio potrzebne, bo w owocach zwiększa się poziom cukru, a obniża poziom kwasu. Niedojrzały, zielony owoc pomidora leżący i dojrzewający w szufladzie nie ma liści , łodyg, korzeni, a jest słodki i nabiera koloru. Tylko, czy on smakuje i wygląda tak jak ten doświetlony słoneczkiem???? :think:

Wybieramy, jemy, podziwiamy również oczami, to może dlatego piękniejszy, bardziej wybarwiony, podświadomie wydaje się smaczniejszy i bardziej słodki :)
Jeszcze raz odsyłam do przeczytania o usuwaniu liści. Co prawda dotyczyło to w tunelach i szklarniach, ale warto przeczytać, bo może się komuś przydać
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...023?start=522#840082
I jeszcze tylko cytat ze strony Sumina
"Pomidory kochają słońce! jest czynnikiem warunkującym piękne wybarwienie oraz wpływa na smak owoców"
Dla chętnych sporo wiadomości
www.wtrosceorosliny.pl/porady/pomidor-uprawa-choroby-i-ochrona/
:drink1: :bye:
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 16 Lip 2024 19:43 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Marlenka, Miragoral, bastis, del, ewakatarzyna, Bobka, Marku, Grzebuła, Chajtarma, tomekgt

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Lip 2024 19:14 #862580

• kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1491
Grzebuła wrote:
Jestem zmieszany, bo niektórzy radzą zostawiać liście osłaniajace grona, by nie dochodziło do poparzeń owoców, a niektórzy obrywają, bo łatwiej dojrzewają i nabierają słodkości jak twierdzi Jack90 na przykład. Pewnie każdy ma swoją rację, ale który kierunek obrać, muszę przemyśleć, poczytać. W ubiegłym roku nie pamiętam by u mnie dochodziło do poparzeń na odsłoniętych owocach, a bywały też gorące dni jak np. dzisiaj.

Usuwanie liści Autor: dr Maria Wysocka-Owczarek

Pomidory w gruncie cieniuję białą agrowłókniną, nawet nie z powodu poparzeń, tylko z powodu zwijania się liści w rulon.
Pozdrawiam, Krzysiek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, del, ewakatarzyna, Bobka, jack90, Grzebuła, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Lip 2024 20:08 #862584

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
Uff, nareszcie się odrobiłem. :sad2: Dzisiaj sfermentowała kolejna porcja nasion. Wszystkie wyczyszczone, opłukane, namoczone w domestosie i jeszcze raz opłukane. Teraz się suszą na papierowych tackach. Poleżą przy szybie ze dwa tygodnie i potem pójdą do papierowych torebek.
Następne idą do fermentacji, za parę dni czyszczenie, domestos...... :)
20240716_195917.jpg

:drink1: :bye:
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 16 Lip 2024 20:15 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, leszek0921, Marlenka, bastis, del, ewakatarzyna, Bobka, Grzebuła, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Lip 2024 20:20 #862585

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
jack90 wrote:
Jeszcze raz odsyłam do przeczytania o usuwaniu liści. Co prawda dotyczyło to w tunelach i szklarniach, ale warto przeczytać, bo może się komuś przydać

Jacku,
Kłopot taki że poradnik dotyczy produkcji komercyjnej.
Czyli zalecenia będą optymalizowane dla ilości kg wizualnie ładnego pomidora z m2 uprawy.
Dotyczą też raczej odmian optymalizowanych do produkcji przemysłowej.

Stare odmiany powstały z selekcji przy innych kryteriach, ich nie kupisz w marketach.
Trafiają się zdechlaki jak i takie o silnym wzroście wegetatywnym, różnie wypadłoby je traktować.

Trochę biednego pomidora też robimy w konia - rośnie sobie się w przekonaniu że jest (jak w naturze) byliną i nie ma pojęcia co go spotka u nas w listopadzie a ma plany na przyszłość.

Nie istnieje uniwersalna recepta na udaną uprawy wszystkich odmian, w każdym sezonie, dla każdego miejsca uprawy i dowolnej pogody w sezonie.
Sporo osób szuka dzisiaj prostych recept, wierzy w świat nakazów, dyrektyw i kar, ufa że za chwilę AI odpowie na każde pytanie.
A tutaj mamy taki zachowany eksterytorialny kawałek rzeczywistości w którym trzeba samemu wybierać, podejmować decyzje i ponosić ich konsekwencje.
To dla jednych piękne i ciekawe, dla innych trudne i przerażające.
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 16 Lip 2024 20:21 przez TomekD.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, whitedame, Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, jack90, Grzebuła, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Lip 2024 20:35 #862586

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
kuhara wrote:
Grzebuła wrote:
Jestem zmieszany, bo niektórzy radzą zostawiać liście osłaniajace grona, by nie dochodziło do poparzeń owoców, a niektórzy obrywają, bo łatwiej dojrzewają i nabierają słodkości jak twierdzi Jack90 na przykład. Pewnie każdy ma swoją rację, ale który kierunek obrać, muszę przemyśleć, poczytać. W ubiegłym roku nie pamiętam by u mnie dochodziło do poparzeń na odsłoniętych owocach, a bywały też gorące dni jak np. dzisiaj.

Usuwanie liści Autor: dr Maria Wysocka-Owczarek

Pomidory w gruncie cieniuję białą agrowłókniną, nawet nie z powodu poparzeń, tylko z powodu zwijania się liści w rulon.

Ciekawy artykuł podsunąłeś :drink1:
Zainteresował mnie m.in. ten wpis
Pozbawienie pomidorów większej liczby liści prowadzi do zaburzeń w pobieraniu wody i często jest przyczyną pękania owoców po zbiorze.
lub
Jednorazowo usuwa się maksymalnie 1–3 liści na roślinie, a przy dłużej trwającej słonecznej pogodzie nie więcej niż 1, 2

O zapylaniu kwiatów też interesujące poruszone kwestie. Dobra lektura.

A w preparat slippa się pewnie zaopatrzę. Cenne wskazówki z okwiatem, tego nie robiłem do tej pory regularnie.
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 16 Lip 2024 20:39 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Marlenka, Miragoral, del, ewakatarzyna, Bobka, jack90, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Lip 2024 20:59 #862590

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
TomekD wrote:
jack90 wrote:
Zgadzam się w 100%. Dlatego napisałem "Co prawda dotyczyło to w tunelach i szklarniach, ale warto przeczytać, bo może się komuś przydać"
Dla przykładu podam problem , który niedawno miał któryś forumowicz ( nie mam zbytnio czasu szukać). Chodziło o zbyt gęste posadzenie pomidorów, przez co zrobił się busz. I co? najlepiej przerwać?
Nie, wystarczy przeczytać w tym artykule poradę Pani Owczarek o przerzedzaniu.
Nie jesteśmy potentatem a stosujemy ogławianie i tu jest to super opisane. Usuwanie wilków, też nas dotyczy, a jest ciekawy opis. Kto chce może sobie wyciągnąć porady, które może zastosować u siebie.
Formuła 1 też dla nas jest wyścigiem potężnych koncernów, rozwiązań technicznych, na które stać tylko wielkich potentatów, a jednak gro rozwiązań jest później wdrażanych w naszych poczciwych autkach dla naszej wygody i bezpieczeństwa i nie zastanawiamy się gdzie powstały tylko korzystamy z nich lub nie.
A jeżeli ma komuś pomóc artykuł z tej książki i chce połączyć uprawę amatorską z odrobiną przemysłówki, to niech czyta i wdraża :)
Grzegorz, zauważ , że to co tu zapodałem
jest autorstwem tej samej Pani, co podał kuhara . Przeczytaj sobie dokładnie. Masz tam prawie to samo. Mam tą książkę w domu i jest tam sporo takich wskazówek. Niestety już tej książki nie można kupić, a polecam ją szczególnie.
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 16 Lip 2024 21:37 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, TomekD, Grzebuła, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Lip 2024 21:39 #862592

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
Na wszelki wypadek napiszę że dla mnie każdy materiał czy link prowadzący do wiedzy o tym dlaczego trzeba czynić tak a nie inaczej będzie zawsze ciekawy.
Tak jak publikacja która przywołałeś.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Nimfa, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, jack90, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Lip 2024 22:16 #862593

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
Taak , zwłaszcza że publikacja jest mało dostępna to przytoczone fragmenty bardzo cenimy :thanks:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, jack90, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Lip 2024 23:17 #862598

• Ewaewa
  • Ewaewa's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 339
Moje wczorajsze większe zbiory z tunelu :happy4:. W Wielkopolsce gorąco.Pomidorki ładnie dojrzewają. Ale za to górne kwiatki oblatują pomimo cieniowania tunelu :sad2:

IMG_1438.jpeg

To największy pomidor który w tym sezonie pomidorowym mi urósł
Gold Medal

IMG_1441.jpeg
Ewa

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 17 Lip 2024 07:41 #862605

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Supermarzano ibrido F1

20240717_054626.jpg

20240717_054633.jpg
Maria
Ostatnio zmieniany: 17 Lip 2024 07:42 przez koma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Marlenka, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mirek19, gregon, jack90, Grzebuła, Ewaewa

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 17 Lip 2024 12:09 #862613

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye:

Moja ulubiona odmiana (nasiona własne) - pierwsze grona zaczynają się wybarwiać :)

20240717_bawole_serce.jpg

:drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 17 Lip 2024 19:31 #862633

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
Są pierwsze, większe pomidory :dance:
Chocolate stripes największy, moglem jeszcze go przetrzymać na gronie, ale kusiło zebrać,.dojrzeje w domu.

IMG20240717184151.jpg
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, gregon, jack90, Chajtarma, lusinda

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 17 Lip 2024 19:34 #862634

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2652
TomekD wrote:
Nie pojmuję przyczyn tonu niektórych odpowiedzi na mój wpis dotyczący doglebowego stosowania Infinito.

( … )

Na koniec napisałem o moich wątpliwościach co do możliwej kumulacji w glebie co nigdy nie było poruszane w odniesieniu stosowania tego ŚOR w inny sposób niż przewidziany.

( … )

Szkoda że nie pojawiła się ani jedna odpowiedź merytoryczna, cóż może temat jest ciekawy tylko dla mnie.

( … )

Temat jest ciekawy, a pewne wyrażone przez Ciebie wątpliwości osobiście także podzielam.

1.Zaprawianie doglebowe sadzonek odbywa się w sytuacji braku prognozy, jaki będzie sezon, a może on być zawsze suchy i słoneczny, z obniżoną presją ze strony ZZ. Takie lata mają szansę się zdarzyć, zwłaszcza w okresie trwania El Ninio na Pacyfiku.

2. Wartość 1,5 ml środka w 1 litrze wody z przeznaczeniem na 4 rośliny to relatywnie dużo. Nie negując ani trochę potrzeby stosowania takiego oprysku w polskich warunkach, te 250 ml na jedną roślinę można wszak zredukować do niższej wartości. Środek jest wgłębny, układowy. Znając niekorzystną prognozę pogody na dany okres można zabezpieczać krzew doraźnie przez cały sezon małymi klasycznymi opryskami dolistnymi przy wykorzystaniu 100-150 ml tożsamego roztworu. Zużycie roztworu ma zatem szanse być mniejsze, chociaż trudno udowodnić, czy ekspozycja zdrowotna na środek będzie wtedy rzeczywiście mniejsza. Nie wykluczone bowiem, że większe użycie środka na początku sezonu jest jednak korzystniejsze dla zdrowia, niż użycie mniejszej ilości środka, ale w okresie owocowania krzewu. Tylko badania naukowe z ilościowym oznaczaniem zawartości fungicydu mogłyby wykazać, które postepowanie jest właściwsze.

A może takie doniesienia jednak istnieją?

Sam już musiałem w tym roku pryskać krzewy i podzielam zdanie większości, że w obecnych realiach jest to po prostu nieodzowne.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Miragoral, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, jack90, Marku, Chajtarma, lusinda

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 17 Lip 2024 20:30 #862638

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54403
Grzebuła wrote:
Są pierwsze, większe pomidory :dance:
U mnie pierwsze jeszcze jedyne :happy:
Bawole od Babci Ali :)
IMG_8195.jpg

Nie są wzorcowe, ale mojemu podniebieniu było wszystko jedno ;)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Miragoral, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, jack90, caser, Grzebuła, Chajtarma, lusinda

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 18 Lip 2024 14:25 #862707

• leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4941
Zaczynają się większe z zbiory.
IMG_20240718_141949.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Miragoral, del, ewakatarzyna, Bobka, gregon, jack90, caser, Grzebuła, Chajtarma, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.698 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum