TEMAT: Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 05 Sie 2023 11:16 #840057

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4169
U mnie dzisiaj wielkie koszenie, zauważyłam szare plamy na liściach, myślę że zawitała królowa, trzeba ją pogonić :dazed:

DSC_1614.jpg
Pozdrawiam
Emilia
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, pawlisko, Grzebuła, Działkowiczka

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 05 Sie 2023 15:47 #840071

• Maks-ogrodnik
  • Maks-ogrodnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 480
Kto nie podwiązuje pomidorów? Nigdy tego nie robiłem ale nie wiem czy nie zacząć?

IMG_20230805_154542.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, pawlisko

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 05 Sie 2023 15:53 #840073

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Ja jakieś 2 tygodnie temu wpadłam w swój gąszcz i rwałam liście bez litości. Wszystko to co pod 1 gronem, pomiedzy gronami to co zasłaniało pomidory i te liście, które leżały na krzakach obok. 3-4 dni później zauważyłam, że w skrzyniach zrobiło się żółto od kwiatów. Jeszcze bym troche oberwala i oglowiła, ale ciągle pada....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna, pawlisko

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 05 Sie 2023 16:21 #840076

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Chcialbym dzisiaj pozrywać takie zapalone, ale cztery godziny po deszczu wciąż wilgoć w powietrzu , mokre liscie i pomidory .
A tu jednego poskrecalo mi jak węża ogrodowego, nie wiem nawet kiedy, wszystko wina słabego stelażu. . Nie wiem czy mogę mu jakoś pomóc , bo nie chciałbym go złamać , z drugiej strony pomidory rosnące mogą to zrobić za mnie . :laugh1:
IMG20230805161350.jpg
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 05 Sie 2023 16:23 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna, pawlisko

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 05 Sie 2023 18:24 #840082

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10245
Babcia Ala wrote:
O co chodzi z tym obrywaniem "któregoś" liścia? Możesz udostępnić/podlinkować/podać źródło teoretyczne?
Nie mam zbytnio czasu, bo muszę robić z grzybami :) , ale szybciutko podam to, co mam pod ręką, a są to cytaty z b. mądrej książki. Co prawda dotyczy pomidorów pod osłonami, ale kilka wskazówek może się przydać w gruncie."
20230805_181046.jpg

20230805_180918.jpg

20230805_180951.jpg

20230805_181004.jpg

20230805_181025.jpg

20230805_181039.jpg

"
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 05 Sie 2023 18:29 przez jack90.

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 05 Sie 2023 22:29 #840094

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29664
Jacku bardzo Ci dziękuję. Rachunków w uprawie pomidorów ćwiczyć nie będę, mam je na co dzień, do ogrodu idę odpocząć psychicznie ;), jednak to ciekawa informacja i potwierdzenie, że należy zachować równowagę pomiędzy ilością owoców, a ilością powierzchni liści.
Panuje tutaj pogląd na forum, że obrywanie liści przyspiesza dojrzewanie, co potwierdza ta publikacja. Wyraźnie jednak pisze, że odbywa się to kosztem plonu. Nic a nic nie pisze natomiast, że usuwanie liści powoduje obfitość kwitnienia i zawiązywania owoców, tak jak to tu zasugerowały PaulaPola i efta18. Uprawiałam Aussie i razem z Beatą/whitedame wymieniałyśmy pogląd, że Aussie zdecydowanie jest pomidorem, którego prowadzić należy na dwa pędy i w tym doszukuję się obfitości owocowania, a nie w usuwaniu liści. Obrywanie liści, zwłaszcza "hurtem" szkodzi roślinom - zaburza gospodarkę wodną - utrata równowagi pomiędzy korzeniami a częścią nadziemną, wycinając większą ilość liści należałoby przyciąć korzenie. Do tego należałoby robić to w suchą i wietrzną pogodę, żeby rośliny nie "płakały" kilka dni i rany się szybko zabliźniły, bo otwarte, to wrota dla czynników chorobotwórczych (lub smarować wodą utlenioną). Z pewnością postępując w ten sposób rośliny doznają szoku i przeżywają stres. Już lepszą opcją jest regulowanie gron.

Ja tam obrywam tylko to co konieczne, zawsze w godzinach wczesno do południowych i w słoneczny dzień, najlepiej dodatkowo wietrzny, w gruncie nie usuwam liści zasłaniających grona, bo w razie afrykańskich upałów trzeba potem te grona cieniować żeby nie doszło do poparzeń słonecznych owoców. Dodatkowo jeśli później z powodu choroby trzeba "ciachać" liście, a wcześniej usunęliśmy zdrowe, to zostaną nam takie "golasy", dla mnie to b. żałosny widok, nie wiem jak taki pomidor ma wykarmić te owoce, czym? Ania Kozula u Megagrona sugeruje pozostawiać wilki bez gron kwiatowych, żeby roślina mogła wykarmić te wielkie miotlaste grona owoców. Gdyby natura uznała, że liście są roślinom niepotrzebne, stworzyłaby rośliny bez liści, a przecież to w liściach produkują się cukry, nie w owocach.

Powyższy post wyraża tylko mój pogląd.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 05 Sie 2023 22:45 przez Babcia Ala.

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 05 Sie 2023 22:50 #840096

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 887
Dawno mnie nie było, ale jakoś wegetuje, jak i te pomidory. Pogoda? Kiepska, ostatnio w porywach do żalosnej. Nie podlewam ogólnie poza tunelem od połowy czerwca - deszcze. Pada, leje, rosi co 2-3 dni. Słońca niewiele, upałów w tym roku było może... 5 dni. Lato chyba zleciało bez niego. Gruntowe zrywam jak tylko pojawiają się oznaki dojrzewania i trzymam w pokoju. W tunelu ogólnie kiepsko - dzieciaki pozamieniały mi rozsadę i rosną tam gruntowe albo koktajlowe. Swoją drogą za dużo tego tam napakowałem. Dojrzewa wszystko późno - patrząc na notatki zwykle o tej porze zdarzało się zrywać po 40kg, teraz zrywam góra 6-8 kg. I w tunelu jakaś choroba mi wylazła, ale jeszcze czasu mi brakuje żeby się temu przyjrzeć, zdiagnozować i zwalczyć.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, jack90

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 05 Sie 2023 23:57 #840097

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1498
Babcia Ala wrote:
[..]
potwierdzenie, że należy zachować równowagę pomiędzy ilością owoców, a ilością powierzchni liści.
Panuje tutaj pogląd na forum, że obrywanie liści przyspiesza dojrzewanie, co potwierdza ta publikacja.
[...]
Gdyby natura uznała, że liście są roślinom niepotrzebne, stworzyłaby rośliny bez liści, a przecież to w liściach produkują się cukry, nie w owocach.

Po mojemu to jest całkiem podobnie:
- smaczny pomidor potrzebuje składników które pochodzą z fotosyntezy (czyli z liści)
- regulacja równowagi pomiędzy ilością liści i owoców to dobry pomysł

Może jest tak:

- wszystko co żywe ma jeden cel - przedłużyć gatunek
- jak pojawiają się zagrożenia to wszystkie siły są kierowane na potomstwo
- jak pomidorowi gwałtownie znikają liście ponad miarę to sądzi że źle się dzieje i nasionka trzeba wydać na świat tak szybko jak możliwe
- jak pomidorowi gwałtownie znikają owoce to budzi śpiochy i/lub kwitnie intensywniej dalej

- większość współczesnych publikacji o uprawie pomidorów jest kierowana dla upraw komercyjnych
- istotna jest tam tylko ilość owoców z krzaka + wczesny plon kiedy ceny są wysokie
- regulacja liści sprowadzana jest do ciągłego, zoptymalizowanego poziomu stresowania rośliny generującego wysoki plon
- smak owoców jest nieistotny

- większość klasycznych odmian które uprawiamy wyselekcjonowano ze względu na smak
- bywa że mamy zdechlaka z pysznymi wielkimi owocami (gdzie warto dbać o każdy listek)
- bywa że wielkim smacznym owocom towarzyszy silny wzrost wegetatywny (tutaj skubiąc trochę liści można pomóc)
- pewnie w doborze naturalnym żadna z tych odmian by nie przetrwała...

Powyższy post wyraża tylko mój pogląd ;)
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2023 00:03 przez TomekD.

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 06 Sie 2023 07:06 #840099

• Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
  • Otrzymane dziękuję: 1980
W procesie dojrzewania w owocach obniża się poziom kwasów a Zwiększa poziom cukrów i liście tu już mają mały wpływ (np zielony pomidor na parapecie) wiele owoców zrywam z kwasami by po leżeniu zwiększyć poziom cukrów w nich.
A liście obrywam tylko jest to zależne od dwóch rzeczy.
Po 1 wielkości liści a po drugie jak duże grona są do wykarmienia i w tym tkwi cały Sekret, nie jestem fanem rwania jak popadnie. O chorym liściach to wiadomo że usuwamy i nie ma co tu sie rozpisywać.
Pozdrawiam Sylwester
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Marlenka, bietkae, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, jack90, Emilia

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 06 Sie 2023 07:53 #840100

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
Alu, nikt Ci nie każe biegać z liczydłem po polu. To jest tak przy okazji dla wiadomości zainteresowanych. Ogólnie jest tutaj wszystko jasno opisane. Nikt tutaj nie mówi o bezmyślnym rwaniu wszystkiego co zielone, a przemyślanym pomaganiu roślinie, żeby optymalnie wydała nam to, o co nam w tej uprawie chodzi.
Dlaczego obrywamy wilki? Przecież tam jest mnóstwo życiodajnych liści. Nie lepiej puścić wszystko na żywioł? Po co dodatkowo nawozimy? Przecież to też nie jest takie naturalne.
Z resztą już raz przedstawiałaś mi jako przykład uprawę witedamme
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...-ii?start=108#813273
i nawet wtedy to sprawdziłem,
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...022?start=486#816012
więc sama widzisz, że nie wszystko jest takie dla wszystkich oczywiste i czasem jesteśmy zmuszeni do odstępstwa od swoich żelaznych zasad. Po to jest to forum, aby każdy mógł sobie dobrać najbardziej odpowiadającą mu wskazówkę.
Na pewno mój wpis rozjaśnił wielu sens i sposób obrywania liści (z głową). Nikomu nie każę wiernie stosować się do tej publikacji.
Swoją drogą nie myśleliście o wydaniu książki z kontrargumentami?
Co nam tu będzie Autorka wielu książek i zdobywczyni wielu prestiżowych nagród robiła wodę z mózgu :)
Jeszcze raz powtórzę, wolę jeść pomidory przy których oberwałem potrzebną ilość liści w celu szybszego dojrzewania i wybarwienia niż dojrzewające owoce w szufladzie bez liści i korzeni, o które walczycie cały sezon.
Oczywiście powyższy post wyraża tylko mój pogląd.
:)
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2023 09:42 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, rozalia, Marlenka, bietkae, jagodka27, bastis, ewakatarzyna, Babcia Ala, Tajga dzika

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 06 Sie 2023 10:05 #840106

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Ja pisząc, że rwałam bez litości nie miałam na myśli, że ogoliłam całe krzaki :) zawsze biorę pod uwagę to, że może przyjść królowa i jeszcze troche bedzie trzeba oberwać. Zawsze obrywam w ciepłe i słoneczne dni, a dzialka ma patelnię caly dzień więc dość szybko rany zasychają. Sądząc pomidory w skrzyniach z przodu sadziłam "zdechlaki" żeby nie zacieniały tylnego rzędu i im mało oberwalam. Wieksze czystki byly w rzędach z tyłu, gdzie przeazotowane i tak wielkokudy miały wielkie liście a do owoców i tak światło ledwo dochodzi. Z mojej winy pomidory mają dość ciasno, więc to golenie liści miało też powodować by przewiew między krzakami był większy i by wilgoć tam nie gościła. Na zdjeciu tylny rząd przed i po goleniu.

Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marlenka, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, jack90, Tajga dzika

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 06 Sie 2023 10:22 #840110

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
No i to jest konstruktywny argument. Nie raz robimy wszystko, żeby pomóc naszym pupilkom.
U mnie super widać na pomidorze Heaven Oregon jak wpływa "zaliścienie" na wybarwianie owoców. Połowa grona wystawiona na promienie słoneczne już kolorowa, dojrzała, a druga połowa, pod liśćmi jeszcze zielona. Nie obrywałem, a tylko odsłoniłem owoce i już część górnych, dogoniły dolne grona zacieniowane. Dlatego jestem za tym żeby każdy pisał co u siebie zaobserwował, a nóż w przyszłości sami się z tym spotkamy...
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2023 10:28 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, PaulaPola, Marlenka, bietkae, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 06 Sie 2023 10:36 #840111

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
PaulaPola teraz jest wszystko jasne, sama porównaj swoje wpisy, pierwszy przez niedoświadczonych mógł być opacznie zrozumiany "...rwałam bez litości...", kontrolujmy trochę to, co piszemy ;).

Jacku w żadnym miejscu nie podważałam informacji z publikacji, ani poziomu merytorycznego, nie wiem dlaczego tak mnie odebrałeś i teraz mnie "opieprzyłeś" :idea1:

TomekD - ma takie samo zdanie jak Ty.

Nie ma generalnej zasady, zawsze trzeba brać pod uwagę odmianę, stan aktualny i kondycję każdej rośliny indywidualnie, dlatego te pomidory są takie wciągające :lol:
Alicja
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2023 10:41 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, PaulaPola, Marlenka, bietkae, jagodka27, ewakatarzyna, jack90

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 06 Sie 2023 10:54 #840113

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
Aaa, sorry, bo jak nie pojadę na grzyby, a wiem, że są, to jestem nieznośny :happy3:
Pozdrawiam,
Jacek
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, PaulaPola, Marlenka, bietkae, jagodka27, Nimfa, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 06 Sie 2023 10:56 #840114

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Jesteś uzależniony :woohoo:, załóż pelerynę i idź na grzyby :flower:
Alicja
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2023 11:01 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, jagodka27, Nimfa, del, ewakatarzyna, jack90

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 06 Sie 2023 11:38 #840121

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
jack90 wrote:
Aaa, sorry, bo jak nie pojadę na grzyby, a wiem, że są, to jestem nieznośny :happy3:

Idź, tylko uważaj na świnie. Dzikie świnie. :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, jagodka27, Nimfa, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, jack90

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 06 Sie 2023 11:41 #840122

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
W mojej okolicy przyszedł alert: uwaga niedźwiedź.
Ja swoim słabo ulistnionym w tym sezonie liście obrywam bardzo oszczędnie, najczęściej ich fragmenty ze zmianami.
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2023 11:44 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, jack90

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 06 Sie 2023 12:10 #840124

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak na poważnie, to tam gdzie jeżdżę na grzyby było sporo dzików, dopóki nie pojawiły się wilki. Obecnie zniknęły dziki, psy ganiające bezpańsko, a wraz z nimi wilki.
Alicjo, peleryna w górach podczas burzy to średnio dobry pomysł, a w mojej okolicy krucho z Boletusami, więc dla spokojności pozostaje iść pozrywać dojrzałe pomidory i porobić soki. :happy4:
W sumie to praktycznie każdy z tego Forum jest uzależniony od fauny lub/i flory, tylko niektórzy (jak np.ja) w wersji rozszerzonej :happy3:
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2023 12:23 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, jagodka27, bastis, Nimfa, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, caser, Emilia

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.714 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum