TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 11 Sie 2024 08:10 #863915

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83392
No, no, Gregon...gratulacje!

Zwłaszcza piękne kwiaty, w tym słonecznik, przemawiają do mnie.

A nie dalej jak wczoraj dostałam zdjęcia od fińskiej teściowej mojej córki - pierwszy raz podobno od lat doczekała się urodzaju pomidorów, a także ogórków i innych dyniowatych.
W centralnej Finlandii temperatury niewiele różne od wrocławskich, wiem, bo codziennie sprawdzam.

A we Wrocławiu zanosi się na bardzo ciepły środkowy tydzień sierpnia, już teraz 21 stopni, mimo sporego zachmurzenia. Ogród zadowolony, dalie w roli głównej.
Ta ma nawet bardzo letnie imię, Penhill Watermelon.

Miłej niedzieli!
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, JaKasiula, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 11 Sie 2024 09:13 #863916

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye:
Wciąż bez deszczu ... :(

Łatka wrote:

A we Wrocławiu zanosi się na bardzo ciepły środkowy tydzień sierpnia, już teraz 21 stopni, mimo sporego zachmurzenia.
W Legnicy podobnie, o poranku niebo zachmurzone, teraz zaczyna się przejaśniać, licznik pokazuje aktualnie +25,2°C

Legnica, 11.08.2024 r.

20240811_leg.jpg

Wiele wskazuje na to, że fale upałów, z jakimi mieliśmy do czynienia w lipcu, były najsilniejszymi tego lata. Z prognoz wynika bowiem, że w kolejnych dniach nie ma szans na tak gorące dni jak w zeszłym miesiącu. Nie oznacza to jednak, że ciepłe lato zupełnie opuści Polskę.
W lipcu Polskę nawiedzały silne i częste fale upałów, sprawiając, że miesiąc zapisał się jako bardzo ciepły. Najgoręcej było 10 dnia miesiąca, kiedy to na przeważającym obszarze kraju temperatura wzrosła do 33-35 st. C.
Najcieplej było we Wrocławiu, gdzie zmierzono 36,5°C, co jest najwyższą temperaturą odnotowaną w tym roku w Polsce.
Sierpień jak dotąd przynosi bardziej umiarkowaną wersję lata. Co ciekawe, od początku miesiąca nie zanotowaliśmy ani jednego dnia upalnego. Najcieplej było dziewiątego sierpnia w Kozienicach, gdzie odnotowano 29,7°C

Smacznego rosołu !
:flower2: :drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 11 Sie 2024 11:14 #863922

• Sonka
  • Sonka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 840
U nas na wybrzeżu rano 16 stopni. To i tak nie źle jak na ten rok. Przez chmury przebija się słońce ale jego promienie nie dają ciepła letniego. Mam wrażenie, że to koniec września. Na stawie pożółkły lilie i przestają kwitnąć tylko w trzcinie cudownie buszuje wiatr. Pozdrawiam cieplutko. Miłego dnia.
IMG_20240811_095912.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 11 Sie 2024 11:35 #863923

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Józiu piękne hortensje :hearts: Wiesz jaka to odmiana?

22 stopnie. Nieliczne chmury. Mocno wieje.

DSC051501.jpg

Spokojnej niedzieli :flower1:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, Szafirek, JaNina, Mirek19, Bobka, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 11 Sie 2024 12:27 #863928

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7049
Roztocze pochmurne, coś kropiło, zawiewa dość silny, ale ciepły wiatr. Jest 23*, ale odczuwalnie dużo więcej, ciepły leniwy dzień...no nie bardzo, ogórki czekają. :rotfl1:

Zosiu, coś w tym jest, że ogólnie czuje się już jesień. M zadał mi ostatnio ciekawe pytanie "czy jak wszystko było miesiąc wcześniej, to zima też będzie miesiąc wcześniej?" Zobaczymy.

Wydawało mi się, że już tak dolało w warzywniku, że kilka dni będzie spokój. No niestety, taka ziemia, że już dziś musiałam podlać część pomidorów. :sad2:

20240811_122157.jpg

20240811_121826.jpg

20240811_121852.jpg

Dobrych chwil na to niedzielne popołudnie :coffe: :bye: :bye:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, koma, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, JaKasiula, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 11 Sie 2024 22:13 #863964

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54390
lusinda wrote:
M zadał mi ostatnio ciekawe pytanie "czy jak wszystko było miesiąc wcześniej, to zima też będzie miesiąc wcześniej?" Zobaczymy.
Nieśmiało przypominam, że to właśnie zima w zeszłym roku przyszła miesiąc wcześniej. Te zdjęcie zrobiłam 2.12. ubiegłego roku.

20231202_102957.jpg

A dalej to już poszło wszystko przyśpieszone :happy:
Tak sobie oglądałam prognozy na kolejne trzy miesiące - tak wiem, że mam na nie spoglądać z przymrużeniem oka - wyglądają bardzo zachęcająco :)
Wracając do dzisiejszej pogody, to znowu był to dziwny dzień. Niby w słońcu upał, ale wystarczy, że zajdzie słońce i dmuchnie zimny wiatr, to za ciepło nie jest. Następne dni mają być jednak cieplejsze.
Dzisiejsze zbiory rokitnika

IMG_8327.jpg

Spokojnej nocy :sleep:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, Szafirek, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 11 Sie 2024 23:58 #863971

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29651
Gdyby nie to, że od 3 tygodni u mnie prawie nie padało :sad2: , to byłoby to piękne i upalne lato. Janko u mnie był dziś gorąc, rośliny mdlały w południe.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, koma, Szafirek, ewakatarzyna, JaKasiula, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Sie 2024 08:30 #863978

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32059
Rano tylko 8 stopni.Temperatura szybko rośnie, obecnie 17.Na niebie od rana słońce,powiew wiatru.Pogoda idealna na pracę w ogrodzie.

20240812_081911.jpg

Spokojnego,dobrego dnia.

20240811_184433.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Szafirek, ewakatarzyna, JaKasiula, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Sie 2024 08:45 #863979

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25478
Pięknie pozdrawiam z Roztocza :flower1:
Dzień zaczął się piękną pogodą. Słońce :flower2: rześkie powietrze .Cudnie :)
Widok póki co z okna :wink2:

Dobrego tygodnia życzymy .
:bye:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Szafirek, Nimfa, ewakatarzyna, JaKasiula, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Sie 2024 09:22 #863982

• Sonka
  • Sonka's Avatar
  • Expert Boarder
Wcześnie rano świeciło słońce. Teraz prawie ciemno, będzie znowu padać. Powiewa wiatr może chmury przepedzi. Tylko trzciny cudnie śpiewają.
IMG_20240811_094805.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Szafirek, ewakatarzyna, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Sie 2024 09:27 #863983

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83392
Mirek19 wrote:
zbliża się jesień.

Co i rusz ktoś coś podobnego pisze - co za defetyzm! Komuś tęskno? :bad-idea: :rotfl1:
Tak wygląda jesień?

Nie, nie, dzisiejszy poranek w pełni lata po prostu unosi na skrzydłach, tyle energii płynie z góry. Już 22 stopnie, do końca tygodnia temperatury naprawdę letnie.
To, że pola po żniwach, a nawet gdzieniegdzie podorane - nic to, w cieplejszych (szczęśliwszych chyba) miejscach na ziemi żniwa przecież na przełomie czerwca i lipca, potem faktycznie wegetacja przymiera nieco - i bucha znowu.

Może i u nas idzie w tę stronę.
Tak więc - wspaniałego letniego tygodnia!
Ostatnio zmieniany: 12 Sie 2024 09:28 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Szafirek, ewakatarzyna, JaKasiula, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Sie 2024 10:00 #863984

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8524
Dziś zauważyłam że zakwitły u mnie truskawki w doniczce :dance:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Szafirek, ewakatarzyna, JaKasiula, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Sie 2024 11:41 #863987

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5223
Czytam, że u każdego inaczej. Tu ciepło, tu zimno, tu sucho tam mokro. Polska nasza piękna :dance:

U mnie prawdziwe lato i na szczęście jeszcze mokro.

Janinko jaki masz sposób na zbiór rokitnika? U nas nikt po dobroci nie chce zbierać.
Dopiero w tym roku młodszy syn się podjął, ale ma stawkę 40 zł za litr!!!!
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Szafirek, ewakatarzyna, JaKasiula, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Sie 2024 12:31 #863988

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43719
Nocka ciepła,poranek ciepły dzionek gorący.Aktualnie termometr balkonowy częśiowo po słońcu 35,6* a w cieniu 28*C.Słoneczko świeci od rana,wiatru prawie nie ma.Z wieczornego podlewania nie ma śladu.Spokojnego mimo gorąca dnia. :drink1: :drink1: :drink1: :drink1: :drink1: :coffe: :coffe:

001-998.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 12 Sie 2024 12:32 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Szafirek, Nimfa, ewakatarzyna, JaKasiula, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Sie 2024 14:48 #863989

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7049
U mnie ta część pięknej Polski, gdzie jest gorące, słoneczne lato i jest super. :P

Na termometrze 27*, wieje wiatr, ale nie przeszkadza, bo jest ciepły. W warzywniku wszystko ładnie rośnie, wczoraj podlewaliśmy większość, ale taki urok ma VI klasa ziemi, skalne piaski.

Właśnie skończyłam pielić w truskawkach. U mnie też kwitną, mało tego, jest już dużo małych zielonych truskawek???

W sadzie sporo owoców, w końcu gruszki będą i jabłka. Niestety śliwek nie mam, zresztą nigdzie we wsi nie ma, szkoda, pewnie będą za rok.

20240812_135816.jpg

A to floks, przywieziony lata temu z domu rodzinnego, jest bardzo wysoki i ma piękny kolor.

20240812_135933.jpg

Dobrych chwil w nowym tygodniu :flower: :flower: :drink1:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 12 Sie 2024 14:54 przez lusinda.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Sie 2024 19:56 #863995

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Ciepły dzień, na szczęście bez żadnych przelotnych opadów.

Zaczynają kwitną astry peoniowe chińskie.

IMG_20240812_174331.jpg

IMG_20240812_174324.jpg
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Ostatnio zmieniany: 13 Sie 2024 07:12 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szafirek, ewakatarzyna, JaKasiula, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Sie 2024 22:52 #864018

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54390
renmanka wrote:

Janinko jaki masz sposób na zbiór rokitnika? U nas nikt po dobroci nie chce zbierać.
Dopiero w tym roku młodszy syn się podjął, ale ma stawkę 40 zł za litr!!!!

Celinko, nasz sposób jest prosty. Ścinamy gałązki, bo i tak krzaczor trzeba przyciąć i później para emerytów siedzi i obiera :crazy: :happy:

IMG_83291.jpg

Zebraliśmy trzy kilogramy i wystarczy. Resztę zbiorą sobie ptaszki.

Dzisiaj było w cieniu trochę cieplej, bo 27*. Wiatr też nie był taki chłodny. Niebo było błękitne.
Przycinaliśmy drzewa owocowe, a dodatkowo upiekłam chlebki.

IMG_8328.jpg

Jutro muszę rozdrobnić to, co dzisiaj zostało wycięte :unsure:
Spokojnej nocy :sleep:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 12 Sie 2024 22:54 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Szafirek, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 13 Sie 2024 06:44 #864021

• Sonka
  • Sonka's Avatar
  • Expert Boarder
Czerwone jabłuszko po drodze się toczy...., a na drodze u mnie 8 stopni. Bezchmurne niebo, słońce grzeje będzie ciepło, będzie dobrze. Miłego dnia.
IMG_20240808_070914.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Mirek19, JaKasiula, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.650 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum