TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 30 Lip 2024 12:09 #863296

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32058
O świcie tylko 11 stopni.Częściowe zachmurze, temp.25.Wietrzysko dalej wieje,ale ze znacznie mniejszą siłą jak przez ostatnie dwa dni.
Od rana porządki.

20240730_101235.jpg

20240730_082832.jpg

20240730_082911.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): badzia, Łatka, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, JaKasiula, lusinda, Sonka

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 30 Lip 2024 12:50 #863302

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
W niedzielę u nas bardzo mocno wiało. Osiedlowe drzewo spadło na trzy samochody. Niestety nasz też ucierpiał.
przednia maska do wymiany.

023.jpg

Wieje do dzisiaj, ale powiewy wiatru nie są już tak potężne.

:flower1:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): badzia, Jan4, Łatka, koma, Szafirek, JaNina, renmanka, Bobka, JaKasiula, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 30 Lip 2024 19:30 #863319

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7046
Ewciu, przykre, ten rok daje się we znaki pod wieloma względami...

U mnie wieje dalej, ale też już trochę słabiej. Wczoraj podlewałam na ogrodzie pewnie ze dwie godziny, tak przewiało mi głowę, że dziś w czapeczce chodziłam :crazy: Dobrze, że mieszkam daleko od drogi.

Noc lodowata, pomimo 16* i ten wiatr.

Dziś ogólnie ciepło. Teraz 26*, no i wiatr.
Większość dnia spędziłam w domu. Zrobiło się jesiennie, ze względu na suszę, brzoza gubi żółte liście, koniec lipca i ... jesień ... Jak by to powiedziała moja babcia: świat na głowie stanął.

M dowiózł z drugiej działki "robotę" i tak jak już napisałam, prawie cały dzień przetwarzam.

20240730_182009.jpg

Wandziu, zrobiłam zdjęcia białemu floksowi. On ma kwiat tej samej wielkości, co inne. :)

20240730_182122.jpg

A tu dostawiłam różowego dla porównania.

20240730_182239.jpg

Miłego wieczoru :coffe: :bye: :bye:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): badzia, koma, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 30 Lip 2024 19:39 #863321

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29650
Ewo, druga działka, to ta za płotem?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Szafirek, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 30 Lip 2024 19:53 #863323

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Drugą działkę mam po drugiej stronie asfaltu, tak ze 300m od tej pierwszej :rotfl1:
A płotu nie mam, tylko pola i las za miedzą. :P
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 30 Lip 2024 23:46 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, Szafirek, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 31 Lip 2024 07:58 #863354

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54382
Od rana świeci słońce na bezchmurnym niebie. To ma być upalny dzień, więc prac ogrodowych nie planuję. Zresztą i tak mam lenia :oops: Aż się wierzyć nie chce, że jutro już sierpień :woohoo: Zasuwa ten czas niesamowicie.

B81AC1D0-659A-49DE-9539-272CBE71D5A0.jpeg

Znowu mamy atrakcje, bo Bucky u nas na wczasach :happy:
Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, koma, Szafirek, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 31 Lip 2024 08:17 #863355

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
Przed godz.5 rano tylko 6 stopni.Obecnie 18,na niebie nieliczne chmury zza których wychodzi nieśmiało słońce.
Z robotą nie wyrabiam się.

20240731_054949.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 31 Lip 2024 08:24 #863356

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83391
Słodkie to białe stworzonko. Fajne dla starszej pani, która z coraz większym trudem podnosi na przykład chorego psa.
Na razie okazuje się po wykonaniu wszelkich dostępnych badań, że Lutnia ma wyniki młodziaka, więc chyba jeszcze jakiś czas będziemy razem. Amen.

Marysiu, Ewo, współczuję stresu i szkód po wichurze. Tyle szczęścia, że nikt żywy nie ucierpiał.
A ile lat ma Figutek, Marysiu? Wygląda pięknie (i godnie :lol: ).

We Wrocławiu wczesny ranek taki promienny:

Powoli zbiera się nieco chmur, nie przeszkodzi to podobno słońcu podnieść temperaturę powyżej trzydziestki.
Ja to lubię, a nawet kocham, ale uważajcie wszyscy z problemami krążeniowymi. Dobrego dzionka!
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 31 Lip 2024 08:31 #863357

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu Figuś 28 sierpnia kończy 11 lat.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Szafirek, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 01 Sie 2024 07:12 #863406

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye:

W nocy ździebko popadało :)

O poranku niebo całkowicie zachmurzone, aktualnie na liczniku +20,2°C, synoptycy w ciągu dnia nie przewidują opadów.
Kończy się panowanie słonecznego wyżu.
Do Polski wróci deszczowa i burzowa pogoda. Najszybciej zacznie padać na południu.

20240801_pog.jpg

Spokojnego dnia
:flower2: :drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, koma, Szafirek, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 01 Sie 2024 08:45 #863409

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
We Wrocławiu całkiem podobnie jak w Legnicy, dodatkowo do przed chwilą siąpiło trochę. Dobrze, że wczoraj zdecydowałam się kolejny raz :garden: . Deszcz zapraszam, najlepiej w nocy :rotfl1: . Mimo codziennego uporczywego podlewania gdy wyrywam jaki chwast, z korzeni osypuje się suchy pył. A pod dużymi drzewami to po prostu beton.

Do wznawiających kwitnienie róż dołączył Benjamin Britten, słoneczne zdjęcie z wczoraj.

Spokojnego czwartku!
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, Szafirek, ewakatarzyna, renmanka, Mirek19, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 01 Sie 2024 10:40 #863415

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie też coś kropi. Jestem zła jak nie powiem co, brrrr, z rana rosa, teraz siąpi, ogórków nie zerwałam, przerosną jak nic. Ale niech pada, u mnie identycznie jak u Ani, suchy piasek.

Jest ciepło 25*, bezwietrznie, o już nie pada :cry3:

Kolejny dzień w garach: jabłka, maliny, na ogórki muszę poczekać aż obeschną. Trzeba posiać kilka rzeczy, tak dzień za dniem i będzie za późno, a ja zebrać się nie mogę...

20240801_102835.jpg
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, koma, Szafirek, ewakatarzyna, renmanka, Mirek19, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 01 Sie 2024 13:09 #863418

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5222
U mnie też kropi. I ma padać do niedzieli. 21 stopni.
No i sierpień. Połowa wakacji za nami.

Ewuś co będziesz siała?
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, koma, Szafirek, ewakatarzyna, Mirek19, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 01 Sie 2024 16:49 #863427

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Celinko dwa dni temu namoczyłam w krochmalu nasiona pietruszki naciowej, powinnam wczoraj wysiać, ale przeciągnęło się do dzisiaj, mam nadzieję, że nie zmarnowałam nasion.
Niestety w tym roku pierwszy raz przewaliłam z nasionami fasoli, za długo były w wodzie i nie wzeszły. To się chyba nazywa SKS, albo przerost zajęć nad mą niewielką osobą. :rotfl1:

Mam taką fajną wysoką skrzynię, na wiosnę ładnie w niej rosły sałatowe i chcę to na jesień w niej powtórzyć, coś wybiorę z tych torebek. :whistle:

20240801_134111.jpg
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, Szafirek, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 01 Sie 2024 16:54 #863428

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13061
30*C, słonecznie. :thanks: W tunelu prawie 40*C.
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, Szafirek, ewakatarzyna, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 02 Sie 2024 08:12 #863455

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Dzień dobry - ale pochmurny i chyba będzie bardzo mokry.
W prognozie naprawdę duży deszcz, zarówno w mieście, jak i w Karkonoszach - tam dodatkowo burze.
Mam kilka drzew rosnących pochyło na stoku, więc w takich okolicznościach z roku na rok niebezpieczniej...a wyciąć nie ma jak.

Na razie we Wrocławiu, pada z umiarkowanym entuzjazmem, szybko się męczy ten deszczyk i ustaje. A wczoraj nie podlałam ogrodu, wierząc przepowiedniom.
Ciepło w nocy, bo pochmurno. teraz 21 stopni.
Zostawiam wytrwale kwitnącą The Poet's Wife.

Miłego dnia!

Ps. Ewo, jak przyrządzasz buraka liściowego? Ja znam go tylko z włoskich knajpek, gdzie jest ulubioną przystawką do dań z grilla na przykład, ale to na ciepło, podsmażony z oliwą i czosnkiem.
Ostatnio zmieniany: 02 Sie 2024 08:14 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, Szafirek, ewakatarzyna, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 02 Sie 2024 09:37 #863460

• Rumianek
  • Rumianek's Avatar
  • Junior Boarder
  • działkowiczka z Warszawy
  • Otrzymane dziękuję: 117
to j się wetnę a propos boćwiny, przepraszam :) to jedno z niewielu warzyw, które uprawiam z sukcesem. Ja głownie podduszam z cebulą i dużą iloscia czosnku (jak szpinak), ale potem kładę jako farsz na ciasto francuskie, zalewam mieszanką jajek i smietany i piekę. Albo dodaję posiekany jako wypełniacz do wszelkich wielowarzywnych gulaszy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, koma, Szafirek, ewakatarzyna, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 02 Sie 2024 11:26 #863470

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29650
Wróciły tropiki i choć słońce przymglone, to nie do wytrzymania. Wraz z wysoką wilgotnością wróciły końskie muchy i ślepce, ratuj się kto może :ohmy:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, koma, Szafirek, ewakatarzyna, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 1.003 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum